EUROLYGA 2023

Čempionato apžvalga: pakilimai, nuopoliai ir geriausias penketas

Pirmajame pasaulio krepšinio čempionato etape buvo visko: ir negailestingų triuškinimų pusšimčio taškų skirtumu, ir permainingų dvikovų, kuriose atgimdavo stipriai atsilikusios komandos, ir pratęsimais pasibaigusių atkaklių mūšių. Netrūko ir netikėtumų. Kai kurie krepšininkai ir komandos nepateisino lūkesčių, kiti – juos pranoko.

Australijos rinktinė į nuvylusiųjų sąrašą pateko dėl negarbingo elgesio.<br>G.Šiupario nuotr.
Australijos rinktinė į nuvylusiųjų sąrašą pateko dėl negarbingo elgesio.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Sep 6, 2014, 4:35 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:43 PM

Pirmojo etapo pakilimai

Senegalo rinktinė. Nuo tada, kai pasaulio pirmenybės pradėtos rengti pagal dabartinę sistemą, į atkrintamąsias varžybas visada patenka bent viena Afrikos komanda. Šiais metais žemyno garbę apgynė Senegalo krepšininkai, iškovoję dvi istorines pergales. Senegaliečiai iki šio čempionato niekada nebuvo laimėję oficialių rungtynių nei su Amerikos, nei su Europos komandomis, o Ispanijoje prieš juos neatsilaikė Puerto Riko ir Kroatijos rinktinės.

Andray Blatche‘as. Tik šiais metais Filipinų pilietybę gavęs amerikietis šios Azijos šalies krepšiniui tapo tikru lobiu. Jis žaidė visose penkiose pozicijose, varė į neviltį visus varžovus ir visose penkeriose rungtynėse surinko dvigubą dviženklį. 210 cm ūgio A.Blatche‘as pelnydavo 21,2 taško ir atkovodavo 13,8 kamuolio, o „Gilas“ pasaulio čempionate iškovojo pirmąją po 40 metų pertraukos pergalę. Filipiniečiai į aštuntfinalį nepateko, bet jei būtų skiriamas žiūrovų simpatijų prizas, jį greičiausiai gautų A.Blatche‘o komanda, niekuo nenusileidusi net galingiausioms Europos ir Amerikos ekipoms.

Fotis Katsikaris. Graikai neiškovojo kelialapio į pasaulio čempionatą ir į jį pateko tik gavę vardinį kvietimą. Dabar Graikijos rinktinė bando pakartoti tai, ką prieš keverius metus padarė irgi su vardiniu kvietimu atvykusi, bet medalius laimėjusi Lietuvos komanda. Graikų dvyliktukas stiprus, bet jis buvo stiprus ir pernai. Tačiau praėjusiais metais komandai trūko tvirtos trenerio rankos, o Ispanijoje krepšininkus į vietas pastato Fotis Katsikaris. Jis gerai žino, ką gali kiekvienas žaidėjas ir iš kiekvieno išspaudžia maksimumą per kiekvienas rungtynes. Dėl to Graikijos rinktinė per pirmąjį etapą laimėjo visus penkis mačus.

Orlando Antigua. Dominikos Respublikos rinktinės treneris uždėjo kamanas praėjusiuose turnyruose individualiais veiksmais neretai piktnaudžiavusiam Francisco Garciai. Kai per pirmąsias rungtynes komandos lyderis porą kartų sužaidė savanaudiškai, Orlando Antigua jį tučtuojau nusiuntė ant suolo. Nustebęs F.Garcia kreivai dėbtelėjo į trenerį, bet į aikštę grįžo šilkinis. Rezultatas – Dominikos Respublikos krepšininkai dar prieš penktąsias rungtynes sužinojo, kad žais atkrintamosiose varžybose.

Isaacas Fotu. Naujosios Zelandijos rinktinėje pavojingiausias žaidėjas yra Kirkas Penney, bet Ispanijoje daug jo metimų skrieja pro šalį. Maoriams reikėjo naujo vedlio ir juo netikėtai tapo 20-metus Havajų universiteto studentas Isaacas Fotu. Jo statistika nėra pribloškianti. Tačiau per pirmąsias trejas rungtynes, kurias „Tall Blacks“ pralaimėjo, I.Fotu apskritai žaidė nedaug. Užtat per dvejas laimėtas rungtynes 203 cm ūgio puolėjas pelnydavo vidutiniškai 14 taškų ir atkovodavo 9 kamuolius. O treneris Nenadas Vučiničius sužinojo, kad sunkią akimirką gali pasikliauti dar vienu krepšininku.

Brazilijos rinktinė. Brazilijos rinktinė atsigavo po pernai patirto šoko, kai žaisdama nestipriausios, bet vis tiek stiprios sudėties Amerikos čempionate užėmė tik devintąją vietą. Vardinį kvietimą į pasaulio čempionatą gavę brazilai per pirmąjį etapą parodė, kad neturi silpnų grandžių (aikštėje tvirtai jaučiasi net ir atsarginiai), o kalbant apie turnyro favoritus jų pamiršti negalima.

Pirmojo etapo nuopoliai

Jasminas Repeša. 53 metų kroatas yra puikus taktikas, bet negali būti krepšininkų auklė. Jis visada pasiekdavo gerų rezultatų su žemesnio meistriškumo žaidėjais, tačiau prastai sutardavo su žvaigždėmis. Kroatijos rinktinėje netrūksta aikštingu charakteriu pasižyminčių žaidėjų, ir suvaldyti jų J.Repešai nepavyksta. Prieš penktąsias rungtynes netgi pasklido gandas, kad kroatų krepšininkai pareikalavo trenerio atsistatydinimo. Gandas nedelsiant buvo paneigtas, tačiau dūmų be ugnies paprastai nebūna, o ir Kroatijos komandos žaidimas nėra patenkinamas.

Nenadas Krstičius. Treneris Aleksandaras Džordževičius nepaliko kapitono už borto, bet dėl traumos Nenadas Krstičius į pasaulio pirmenybes atvyko labai prastos fizinės formos. Įleistas į aikštę veteranas ne sustiprina, o susilpnina Serbijos rinktinės penketą. N.Krstičius pirmajame etape žaidė 3 rungtynes, per jas pelnydavo 4,7 taško, atkovodavo 1,3 kamuolio ir pataikė vos 23,5 proc. metimų.

Australijos rinktinė. „Boomers“ į nuvylusiųjų sąrašą pateko dėl negarbingo elgesio. Kone visi, žiūrėję australų rungtynes su Angolos rinktine, neabejojo, kad Žaliojo žemyno atstovai pralaimėjo tyčia siekdami nutolinti atkrintamųjų varžybų dvikovą su turnyro favorite JAV rinktine. Net patiems australams buvo sunku paneigti, kad jie nesistengė laimėti – keturi svarbiausi krepšininkai paskutiniame pirmojo etapo ture arba visai nežaidė, arba žaidė labai trumpai.

Paco Olmosas. Antrą vasarą Puerto Riko rinktinę treniravusiam ispanui nepavyko nulipdyti tikros komandos. Kai kurie krepšininkai neretai žaidė taip tarsi taisyklės draustų atlikti perdavimą komandos draugui. Puikų įžaidėją Jose Juaną Bareą turinti Puerto Riko ekipa pagal rezultatyvius perdavimus aplenkė tik Filipinus bei Egiptą ir kartu su šiomis komandomis jau po pirmojo etapo gavo bilietą namo.

Erikas Murphy. Vienintelis NBA lygoje žaidžiantis suomis pernai atsisakė dalyvauti Europos čempionate ir šiais metais debiutavo Suomijos rinktinėje. Suomiai tikėjosi, kad naujokas taps rimta paspirtimi ir puolimo lyderiu, juo labiau kad jis yra vienas aukščiausių komandos žaidėjų. Tačiau 208 cm ūgio „Cleveland Cavaliers“ puolėjas pelnydavo tik 6,8 taško, pataikydavo 38,7 proc. metimų ir jau po pirmojo etapo su Suomijos rinktine iškeliavo namo.

Egipto rinktinė. Kad Egipto rinktinė nuvers kalnus, niekas nesitikėjo. Tačiau tikriausiai nedaug buvo ir maniusių, jog egiptiečiai bus visiškai bejėgiai. Afrikos pirmenybių prizininkai pralaimėjo visas rungtynes, o nuo varžovų atsilikdavo vidutiniškai 35 taškais. Egipto krepšininkai net priešpaskutinei grupės komandai Iranui nusileido 15 taškų skirtumu, o pralaimėjimas Brazilijai 63 taškų skirtumu (65:128) tapo šio čempionato rekordu.

Pirmojo etapo penketas

Goranas Dragičius (Slovėnija). Šiais metais į trečiąjį geriausių NBA žaidėjų penketą išrinktas G.Dragičius yra vos ne pusė Slovėnijos rinktinės. Kad be jo komanda išsiderina, parodė penktųjų rungtynių paskutinis kėlinys, per kurį lietuviai pridusino varžovų lyderį ir slovėnų ekipa sustojo. Tačiau iki tol jis žaidė puikiai ir pirmajame etape pelnydavo 17,4 taško, atlikdavo 4 rezultatyvius perdavimus, pataikė 70,6 proc. dvitaškių ir 45,5 proc. tritaškių.

Bojanas Bogdanovičius (Kroatija). Kroatijos rinktinės snaiperio neveikia jokios aplinkybės ir žemiau sau įprasto lygio jis nenusileidžia. Nors komanda turi daug atakas pabaigti sugebančių krepšininkų, B.Bogdanovičius pirmajame etape rinkdavo vidutiniškai 20 taškų (pataikė 47,6 proc.) metimų. Net per prasčiausią mačą su Senegalo ekipa debiutuoti NBA besirengiantis kroatų lyderis įmetė 15 taškų.

Francisco Garcia (Dominikos Respublika). Dešimtajam NBA sezonui besirengiantis puolėjas visada buvo Dominikos Respublikos rinktinės lyderis. Tačiau taip galingai ir, svarbiausia, patikimai jis dar niekada nežaidė. Nors visi varžovai F.Garciai skiria daugiausia dėmesio, jis pirmajame etape pataikė 56,5 proc. dvitaškių ir 65,4 proc. tritaškių (!). F.Garcia pelnydavo vidutiniškai 20,2 taško.

Andray Blatche‘as (Filipinai). NBA superžvaigžde netapęs A.Blatche‘as galėjo pasimėgauti šlove atstovaudamas dėl krepšinio pamišusiems Filipinams. Jis per penkerias rungtynes pasiekė penkis dvigubus dviženklius, pelnydavo vidutiniškai 21,2 taško ir atkovodavo 13,8 kamuolio.

Pau Gasolis (Ispanija). Nors ispanai visas rungtynes laimėjo triuškinamai, treneris Juanas Antonio Orenga leido P.Gasoliui prisiminti krepšinio skonį. NBA veteranas žaidė daug, efektyviai ir efektingai. Jis pelnydavo vidutiniškai 21,2 taško, atkovodavo 5,6 kamuolio, blokuodavo 2 metimus ir pataikė 61,9 proc. metimų. P.Gasolis pasaulio čempionate yra rezultatyviausias tarp krepšininkų, kurių komandos dar neišvyko namo.

Antrasis penketas

Ricky Rubio (Ispanija). 5,4 taško, 4,8 atk.kam., 5,8 rez.perd., 3,4 per.kam.

Jose Juanas Barea (Puerto Rikas). 22 taškai, 3,2 rez.perd.

Kennethas Fariedas (JAV). 13,8 taško, 7,8 atk.kam.

Luisas Scola (Argentina). 21,6 taško, 8,8 atk.kam.

Gorgui Diengas (Senegalas). 18 taškų, 11,4 atk.kam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.