EUROLYGA 2023

Naujosios Zelandijos krepšinis. Kelionė per dešimtmečius

Nors Naujosios Zelandijos rinktinė pasaulio pirmenybėse rungtyniauja jau penktąjį kartą, šios šalies krepšinis yra gana jaunas. Oficialiose tarptautinėse varžybose Naujosios Zelandijos krepšininkai pradėjo dalyvauti tik prieš keturis dešimtmečius, o geriausias jų rezultatas yra 2002 metų planetos čempionate iškovota ketvirtoji vieta.

Pasaulio čempionato aštuntfinalyje Lietuvos krepšininkai susitinka su Naujosios Zelandijos rinktine, kurią įveikė per kontrolinį mačą Kaune.<br>M.Kulbio nuotr.
Pasaulio čempionato aštuntfinalyje Lietuvos krepšininkai susitinka su Naujosios Zelandijos rinktine, kurią įveikė per kontrolinį mačą Kaune.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

2014-09-07 16:59, atnaujinta 2018-02-09 17:32

XX amžius. Iki 8-ojo dešimtmečio

Pavieniai krepšinio turnyrai Naujojoje Zelandijoje pradėti rengti XX amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje. Tačiau šis žaidimas maorių žemėse paplito tik po Antrojo pasaulinio karo, kai namo grįžo su amerikiečiais tarnavę Naujosios Zelandijos vyrai. JAV kariai turėdami atokvėpio minutę neretai paimdavo į rankas krepšinio kamuolį, o iš jų naujo žaidimo pranoko ir naujazelandiečiai.

Naujosios Zelandijos krepšinio federacija buvo įkurta tik 1951 metais. Tais pačiais metais Naujoji Zelandija tapo FIBA nare. Tačiau jokiose oficialiose tarptautinėse varžybose Naujosios Zelandijos krepšininkai dar ilgai nedalyvavo.

8-asis dešimtmetis

Pirmąsias oficialias rungtynes Naujosios Zelandijos rinktinė žaidė 1971 metais. Naujazelandiečiai trejų rungtynių serijoje išbandė jėgas su Australijos komanda, o mačo nugalėtojai iškovojo kelialapį į 1972 metų Miuncheno olimpines žaidynes. Dabar FIBA šią seriją vadina pirmuoju Okeanijos čempionatu.

Naujosios Zelandijos krepšininkai tąkart nesugebėjo pasipriešinti kaimynams ir triuškinamai pralaimėjo visas trejas rungtynes 56:91, 58:107 ir 72:117. Rungtynės vyko Naujosios Zelandijos miestuose Oklande, Roturua ir Kristčerče.

Nuo tada naujazelandiečių ir australų dvikovos tapo tradicinėmis, o jose tradiciškai stipresnė buvo Australijos rinktinė. Aštuntajame dešimtmetyje dviejų Okeanijos šalių rinktinės sužaidė 12 rungtynių, iš kurių Naujosios Zelandijos ekipa laimėjo tik vienerias. Istorinę pergalę 67:65 naujazelandiečiai iškovojo 1978 metų balandžio 5 dieną Lover Huto mieste.

9-asis dešimtmetis

Devintajame dešimtmetyje Okeanijos serijose Naujosios Zelandijos komandai nepavyko nė karto įveikti didžiosios kaimynės (komandos per penkias serijas sužaidė 10 rungtynių). Nepaisant to, 1986 metais Naujoji Zelandija gavo teisę debiutuoti pasaulio pirmenybėse.

FIBA padidino pasaulio čempionate dalyvaujančių komandų skaičių iki 24 ir suteikė Okeanijos zonai antrą kelialapį. Kadangi konkurencijos Okeanijoje nebuvo, kartu su Australijos rinktine į Ispaniją išvyko Naujosios Zelandijos komanda. Pasaulio čempionate naujazelandiečiai be pergalių neliko. Jie šiaip netaip nugalėjo Malaizijos rinktinę 77:75 ir šešių komandų grupėje užėmė penktąją vietą.

Po 1986 metų pasaulio pirmenybių FIBA nusprendė, kad eksperimentas su 24 komandomis nepasiteisino. Dalyvių skaičius buvo vėl sumažintas, o Naujosios Zelandijos rinktinei antros galimybės varžytis su stipriausiomis kitų žemyno komandomis reikėjo laukti iki 2000 metų.

Devintasis dešimtmetis Naujosios Zelandijos krepšiniui buvo ypatingas dar ir tuo, kad 1982 metais pirmą kartą įvyko šalies pirmenybės. Iki buvo rengiami tik provincijų rinktinių turnyrai.

10-asis dešimtmetis

Paskutiniame XX amžiaus dešimtmetyje Naujosios Zelandijos rinktinei vėl nepavyko nė karto įveikti Australijos komandos. „Tall Blacks“, kaip tuomet buvo pakrikštyta Naujosios Zelandijos vyrų krepšinio rinktinė, žaisdama su „Boomers“ (taip vadinama Australijos rinktinė) pralaimėjo visas 8 rungtynes.

Tiesa, 1999 metais Naujosios Zelandijos rinktinė tapo Okeanijos čempione. Tačiau tais metais varžytis atsisakė Australijos krepšininkai, o rungtynėse dėl titulo naujazelandiečiai sutriuškino Guamo rinktinę 125:43.

Paskutinieji XX amžiaus metai Naujosios Zelandijos krepšiniui buvo ypatingi dėl dviejų įvykių. 1998-aisiais pirmasis naujazelandietis vidurio puolėjas Seanas Marksas debiutavo NBA lygoje, o 2000-aisiais šalies rinktinė pirmą kartą rungtyniavo olimpinėse žaidynėse.

Durys į olimpinį turnyrą „Tall Blacks“ atsivėrė dėl to, kad 2000 metų žaidynės vyko Sidnėjuje. Okeanijos krepšinio lyderė Australija į varžybas pateko kaip jų šeimininkė, o Okeanijai skirtą kelialapį nesunkiai iškovojo Naujoji Zelandija.

Olimpinių žaidynių grupės varžybose Naujosios Zelandijos krepšininkai pralaimėjo visas penkerias rungtynes (tarp jų Lietuvos rinktinei 75:85). Mače dėl priešpaskutinės 11-osios vietos „Tall Blacks“ įveikė Angolos krepšininkus 70:60.

XXI amžius. 2001-2002 metai

Skambiausias pergales Naujosios Zelandijos rinktinė iškovojo XXI amžiaus pradžioje.

2001 metais naujazelandiečiai pirmą kartą laimėjo Okeanijos čempionato seriją su australais. „Tall Blacks“ iš džiaugsmo netvėrė kailyje jau po to, kai 85:78 laimėjo pirmąsias rungtynes Velingtone. Kitą dieną Hamiltone australai atsirevanšavo 81:79 (po pratęsimo), bet lemiamoje dvikovoje Oklande vėl stipresni buvo Naujosios Zelandijos krepšininkai 89:78.

Laimėjusi seriją Naujosios Zelandijos rinktinė iškovojo vienintelį Okeanijai skirtą kelialapį į 2002 metų pasaulio pirmenybes. Europos ir Amerikos šalių krepšininkai džiaugėsi, kad į pasaulio pirmenybes atvyksta dar viena silpna komanda. Tačiau nuvertindami „Tall Blacks“ varžovai skaudžiai klydo.

Indianapolyje Naujosios Zelandijos rinktinė tapo vienu didžiausių pasaulio čempionato atradimų ir sensacingai užėmė ketvirtąją vietą.

Jau pirmose rungtynėse nuo „juodųjų“ krito Rusijos komanda. Po to Naujosios Zelandijos rinktinė įveikė Venesuelos bei Kinijos ekipas ir pateko į ketvirtfinalį. Jame Okeanijos atstovai sukūrė dar vieną sensaciją – pranoko Puerto Riko komandą 65:63.

Staigmenų atsargos išseko tik čempionato pabaigoje. Pusfinalyje Tabo Baldwino treniruojama komanda pralaimėjo Jugoslavijos krepšininkams 78:89, o rungtynėse dėl bronzos – Graikijos ekipai 117:94.

Beje, vienas Naujosios Zelandijos komandos lyderių Indianapolyje buvo iki šiol rinktinėje žaidžiantis Kirkas Penney.

Pirmasis dešimtmetis

Naujosios Zelandijos krepšininkų sėkmė pasaulio pirmenybėse buvo dvigubai reikšminga. Patekę į geriausių ketveriukę „Tall Blacks“ iškovojo teisę Okeanijai deleguoti dvi komandas į 2004 metų Atėnų olimpines žaidynes.

Vienas iš dviejų kelialapių atiteko patiems naujazelandiečiams.

Atėnuose jie vėl driokstelėjo. Grupės varžybose Naujosios Zelandijos rinktinė nukovė Serbijos ir Juodkalnijos komandą 90:87. „Tall Blacks“ atkakliai kovojo ir su visais kitais varžovais (italams pralaimėjo 2 taškais, argentiniečiams ir ispanams – 4, kinams – 7), bet daugiau pergalių nepasiekė ir užėmė 10-ąją vietą.

Patekti į pasaulio pirmenybes Naujosios Zelandijos komandai tapo lengviau. Nuo 2006 metų vėl padidinus komandų skaičių iki 24 ir Okeanijai suteikus antrą kelialapį Australijos ir Naujosios Zelandijos krepšininkai tapo nuolatiniais pasaulio čempionatų dalyviais.

Abejose praėjusiose planetos pirmenybėse (2006 ir 2010 metais) „Tall Blacks“ pateko į atkrintamąsias varžybas, bet patyrė nesėkmes aštuntfinalyje. 2006 metais Naujosios Zelandijos ekipai lemiamu barjeru tapo Argentina (62:79), 2010 metais – Rusija (56:78).

2008 metais naujazelandiečiai dalyvavo olimpinių žaidynių atrankos turnyre, bet jo ketvirtfinalyje nusileido graikams 48:75. Okeanijos čempionate naujos sėkmės „Tall Blacks“ laukė beveik iki dešimtmečio pabaigos. 2003, 2005 ir 2007 metais kaimynų serijas įtikinamai laimėjo australai, ir tik 2009 metais Naujosios Zelandijos rinktinė šventė pergalę dvejų rungtynių mače (išvykoje pralaimėjo 77:84, bet namie nugalėjo 100:78).

Antrasis dešimtmetis

Abiejose šį dešimtmetį vykusiose Okeanijos čempionato serijose pajėgesnė buvo Australijos komanda. 2011 metais „Boomers“ laimėjo 3:0, 2013 metais – 2:0.

Naujosios Zelandijos krepšinis džiaugėsi kitokia sėkme. 2011-2013 metais tris sezonus iš eilės „New Zealand Breakers“ klubas tapo Australijos Nacionalinės krepšinio lygos (NBL) čempionu. Beje, „Breakers“, kuriam atstovauja dauguma Naujosios Zelandijos rinktinės krepšininkų, Australijos lygoje žaidžia nuo 2003 metų.

2012 metais Naujosios Zelandijos rinktinė dar kartą kovojo olimpiniame atrankos turnyre, bet žaisdama be kelių geriausių krepšininkų pralaimėjo abejas grupės rungtynes ir net nepateko į ketvirtfinalį.

Šiais metais „Tall Blacks“ penktąjį kartą dalyvauja pasaulio pirmenybėse. Naujosios Zelandijos krepšininkai pralaimėjo trejas pirmąsias rungtynes Turkijai, Dominikos Respublikai ir JAV, bet po to nugalėjo Ukrainą bei Suomiją ir paskutinę akimirką įšoko į atkrintamųjų varžybų traukinį.

Dviejuose praėjusiuose čempionatuose aštuntfinalyje suklupę naujazelandiečiai norėtų žengti dar toliau, tačiau jų laukia labai galinga varžovė – Lietuvos rinktinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.