EUROLYGA 2023

Lietuvos rinktinė neišsidavė - geriausią mačą dar sužais

Bilietas į ketvirtfinalį neišsprūdo. Pasaulio čempionato aštuntfinalyje Lietuvos rinktinė iššvaistė 15 taškų pranašumą, tačiau svarbiausiomis akimirkomis pademonstravo tai, ką moka geriausia.

Krepšinio specialistai mano, kad lietuviai dar turi rezervų ir geriausią žaidimą parodys vėliau.<br>G.Šiupario nuotr.
Krepšinio specialistai mano, kad lietuviai dar turi rezervų ir geriausią žaidimą parodys vėliau.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Pupininkas

Sep 8, 2014, 11:39 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:25 PM

Patikima kova dėl kamuolių, sėkmingos atakos baudos aikštelėje ir tvirti krepšininkų charakteriai 76:71 leido palaužti karingųjų Naujosios Zelandijos žaidėjų pasipriešinimą. Į stipriausių planetos rinktinių aštuonetą patekusi Jono Kazlausko treniruojama ekipa antradienį Barselonoje vyksiančiame ketvirtfinalyje bandys peršokti turkų barjerą.

Grėsmingi aukštaūgiai

Aštuntfinalio pradžioje Lietuvos rinktinė dominavo varžovų baudos aikštelėje ir po dviejų kėlinių pirmavo – 36:26. Starto penketo aukštaūgiai Jonas Valančiūnas ir Donatas Motiejūnas iki ilgosios pertraukos kartu sudėjus buvo pelnę 16 taškų ir atkovoję 15 kamuolių.

„Nuo pirmųjų minučių jie kėlė daug grėsmės po krepšiais, – tvirtino LKL komandos „Šiauliai“ vyriausiasis treneris Gediminas Petrauskas. – Tai atrišo rankas ir per pirmuosius du ketvirčius neblogai iš toli pataikiusiems mūsų gynėjams.“

Lietuvos rinktinė pirmąjį kėlinį laimėjo 23:9, ir tai buvo bene sėkmingiausias ketvirtis per visą pasaulio čempionatą. „Šiaulių“ strategas pastebėjo, kad sėkmingą lietuvių startą lėmė ir Naujosios Zelandijos žaidėjų prastas pataikymas iš toli. Per visas rungtynes varžovai įmetė iš viso 6 tritaškius iš 22 (27 proc.).

„Zelandų stiprioji pusė yra tolimi metimai, – teigė G.Petrauskas. – Po krepšiu jie neturi ką veikti. Kai zelandai nepataiko iš toli, tuomet su jais žaisti lengviau.“

Traumos išmušė iš vėžių

Tačiau trečiajame kėlinyje Lietuvos rinktinė prarado varžovų snaiperius saugojusį Simą Jasaitį. Po susidūrimo su varžovu 32-ejų puolėjas skausmingai griuvo ant parketo ir susiėmė už dešiniojo šono. Medikai jau buvo atnešę neštuvus, tačiau iš skausmo dejuodamas S.Jasaitis atsistojo ir aikštę paliko pats. Maža to, pirmajame kėlinyje Lietuvos rinktinė prarado ir antakį prasikirtusį kitą lengvąjį krašto puolėją Joną Mačiulį.

Vilniaus „Lietuvos ryto“ ekipos vyriausiasis treneris Virginijus Šeškus neabejojo, kad antroje mačo dalyje Lietuvos rinktinę iš vėžių išmušė svarbių žaidėjų traumos: „Kai zelandai pradėjo mažinti persvarą, J.Kazlauskas buvo priverstas į aikštę išleisti šiame čempionate trumpai žaidžiantį Mindaugą Kuzminską. Buvo matyti, kad puolėjas jaudinasi, prametė vieną metimą ir nejautė didelio pasitikėjimo.“

„J.Mačiulio ir S.Jasaičio traumos – vienas veiksnių, leidusių varžovams mus pasivyti, – antrino G.Petrauskas. – Mums pasidarė per sunku gaudyti jų gynėjus ir sulaikyti metikus, pataikiusius kelis fantastiškus metimus. M.Kuzminskas buvo mestas į ugnį. Kai varžovai pajuto kraujo kvapą, mūsų ekipa truputį sutriko ir todėl buvo sunku vėl pabėgti į priekį.“

Pergalę išsaugojo Jonai

Trečiojo kėlinio pabaigoje ir paskutinio ketvirčio pradžioje Naujosios Zelandijos rinktinė pataikė tris tritaškius paeiliui. Po spurto 12:0 jai pavyko pirmą kartą išsiveržti į priekį – 59:58 ir šiose rungtynėse arčiausiai priartėti prie ketvirtfinalio.

„Zelandai persvėrė rezultatą, ir vis tiek ramiai žiūrėjau rungtynes, – pasakojo „Lietuvos ryto“ vairininkas. – Žinojau, kad lietuviai tikrai laimės.“

V.Šeškaus nuojauta neapgavo, nes svarbiausiomis akimirkomis J.Valančiūnas pelnė 8 taškus paeiliui. Antrajame ir trečiajame kėliniuose nerungtyniavęs J.Mačiulis priešpaskutinę minutę smeigė tolimą metimą, ir Lietuvos rinktinė susikrovė pergalę užtikrinusią persvarą – 72:65.

„J.Valančiūno kovingumas ir atkovoti kamuoliai puolant buvo labai svarbūs. Jis kartodavo metimus ir buvo pagrindinis veiksnys, leidęs išsaugoti pergalę, – tvirtino G.Petrauskas. – J.Mačiulis nejautė ritmo, nes buvo iškritęs dėl traumos. Kai grįžo, buvo matyti jo užsidegimas padėti komandai.

Iš pradžių J.Mačiuliui išslydo kamuolys, kitą kartą jis prasižengė. Tačiau tolimu metimu J.Mačiulis dar kartą priminė apie savo tvirtą charakterį. Jis yra bebaimis, svarbiausiomis akimirkomis galintis atlikti lemiamą metimą.“ Tuo tarpu J.Valančiūnas per 27 minutes pelnė 22 taškus, atkovojo 13 kamuolių, blokavo 3 metimus. 22 metų vidurio puolėjas surinko 35 naudingumo balus ir sužaidė geriausią mačą pasaulio čempionate.

„Prieš susitikimą minėjau, kad Lietuvos rinktinė negali prisileisti zelandų arčiau kaip 10 taškų, – prisiminė V.Šeškus. – Tačiau taip atsitiko, ir silpnesnei Naujosios Zelandijos komandai atsirado stimulas. Lietuvos rinktinė nesužaidė gerų rungtynių aštuntfinalyje. Lemiamomis akimirkomis labai gerai rungtyniavo J.Valančiūnas. Tiesa, po krepšiais jis neturėjo pajėgių oponentų. Kituose mačuose Jonas susidurs su stipresniais aukštaūgiais.“

Raktas į sėkmę – kibi gynyba

Paskutinėse grupės etapo rungtynėse lietuviams pavyko sustabdyti slovėnų lyderį Goraną Dragičių, pelniusį 12 taškų ir prametusį visus 5 tritaškius. Lietuvos rinktinė ne prastesnius gynybos spąstus aštuntfinalyje paspendė 33 metų Kirkui Penney. Naujosios Zelandijos ekipos lyderis per 22 minutes pelnė 6 taškus ir prametė visus 4 tolimus metimus.

„Tai visos komandos nuopelnas, – pažymėjo „Šiaulių“ strategas. – Gynėjai vaikosi varžovų lyderius, o aukštaūgiai juos pasaugo ir taip padeda. Treneriai veikiausiai nurodė žaisti didele sparta, nes žino Kirko vyresnį amžių. Jam nėra paprasta gintis vykstant tokiam greitam žaidimui, sunku susikurti progas ir lengvai atakuoti. Tad mūsų trenerių taktinis sprendimas suveikė.“

Grupės etapas parodė, kad Lietuvos ekipos pagrindinis koziris – gynyba. Ji į savo krepšį vidutiniškai praleisdavo po 66,2 taško, ir tai buvo antras geriausias rezultatas po pirmenybių šeimininkės Ispanijos komandos.

„Lietuvos rinktinės stiprybė yra gynyba, – pabrėžė V.Šeškus. – Krepšininkai neblogai juda ir vienas kitam padeda. Vis dėlto šis rodiklis priklauso ir nuo varžovų tritaškių pataikymo. Žaidėjai padeda vieni kitiems dengtis ir taip suteikia kitoms ekipoms daugiau laisvės atakuoti iš toli. Kodėl lietuviai nenaudoja aikštės gynybos?

Ir pats nesu tokios gynybos mėgėjas, tad mano komanda ja remiasi retai. Visada sakiau, jog taip gintis rizikinga, nes varžovai gali užmėtyti tritaškiais. Naujosios Zelandijos rinktinėje netrūko krepšininkų, galinčių pataikyti iš toli. Kai susikrovėme persvarą, tuomet nevertėjo keisti gynybos. Be to, komanda ypač gerai ginasi, kai aikštėje žaidžia broliai Lavrinovičiai. Prieš čempionatą buvau skeptiškas dėl jų vyresnio amžiaus. Darjušas visą laiką žaidžia gerai. Be jo būtų labai sunku. Pastaruoju metu atsigauna ir Kšištofas. Turime labai skirtingus vidurio puolėjus – D.Lavrinovičių ir J.Valančiūną, todėl varžovus verčiame nuolat keisti gynybos schemas.“

Neišnaudojo rezervų

„Lietuvos ryto“ ekipos strategas neabejojo, kad prieš ketvirtfinalį lietuvių trenerių štabas rinktinės žaidimą paįvairins vienu ar keliais naujais deriniais. Nors V.Šeškus prognozavo, kad ketvirtfinalyje Lietuvos komanda susitiks su australais, tačiau šie po dramatiškos kovos 64:65 pripažino turkų pranašumą.

„Turkijos rinktinė turi stiprų vidurio puolėją Omerą Ašiką, – akcentavo G.Petrauskas. – Bus įdomi kova, nes J.Valančiūnui ir D.Motiejūnui teks pasistumdyti. Neabejoju, kad bus stipriai spaudžiamasi baudos aikštelėse. Žaidimas remsis ne vien gynėjų veiksmais. Turėtų vykti įdomi aukštaūgių kova. Manau, kad dar turime daug neišnaudotų rezervų. Lietuvos rinktinė dar nepasiekė savo aukščiausio taško.“

Rezultatyviausias ir naudingiausias Turkijos rinktinės krepšininkas – 27 metų 205 cm ūgio puolėjas Emiras Preldzičius tapo aštuntfinalio didvyriu. Per paskutinę susitikimo minutę jis smeigė du tritaškius ir sudaužė australų viltis žengti į ketvirtfinalį. E.Preldzičius vidutiniškai pelno po 12,5 taško, atlieka po 3,8 rezultatyvaus perdavimo ir surenka po 13,7 naudingumo balo. Daugiausia kamuolių atkovojantis O.Ašikas (vid. 8,2) praėjusį sezoną buvo D.Motiejūno komandos draugas NBA klube „Houston Rockets“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.