EUROLYGA 2023

Ar lietuviai pasinaudos turkų silpnąja vieta?

Kai iki pasaulio čempionato aštunfinalio pabaigos buvo likę 22,5 sekundės, australai pirmavo 64:62, o lietuviai jau buvo pradėję galvoti apie revanšą Okeanijos čempionams. Tačiau į ketvirtfinalį pagal trilerio vertą scenarijų žengė Turkijos krepšininkai. Po minutės pertraukėlės Emiras Preldžičius 17 sekundžių varėsi kamuolį prie tritaškio linijos ir gestais rodė, jog ataką užbaigs pats.

Pergalingas E.Preldžičiaus metimas rungtynėse su australais.<br>G.Šiupario nuotr.
Pergalingas E.Preldžičiaus metimas rungtynėse su australais.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Pupininkas

Sep 9, 2014, 12:58 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:06 PM

Likus 5 sekundėms puolėjas smeigė rezultatą – 65:64 persvėrusį tolimą metimą ir lietuvių varžove ketvirtfinalyje tapo ne Australijos, o Turkijos rinktinė. Šiandien 18 val. Lietuvos ir Turkijos krepšininkai kausis planetos pirmenybių ketvirtfinalyje. Išlikimo rungtynėse šios komandos dar nebuvo susitikusios, tačiau istorija rodo, kad turkai lietuviams yra parankūs varžovai.

Komandos istorija. Nuo 1936 m. Turkijos rinktinė dalyvavo dvejose – Berlyno ir Helsinkio olimpinėse žaidynėse, tačiau medalių neiškovojo. Turkai kovėsi trejuose pasaulio čempionatuose. 2002 m. Indianapolyje liko devinti, 2006 m. Japonijoje – šešti.

Prieš ketverius metus Stambule vykusiame planetos pirmenybių finale jie 64:81 pripažino JAV krepšininkų pranašumą ir laimėjo sidabro medalius. Vicečempionais turkai tapo ir 2001 m. jų šalyje vykusiame Europos čempionate, kai finale 69:78 neatsilaikė prieš Jugoslaviją. Po šio laimėjimo turkų aukščiausias pasiekimas Europos čempionate – aštuntoji vieta 2009 m.

Prieš metus Slovėnijoje vykusiose Senojo žemyno pirmenybėse Turkijos rinktinė užėmė 17 vietą tarp 24 komandų. Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) sudaromame pasaulio rinktinių reitinge Turkijos rinktinė rikiuojasi septintojoje vietoje.

Tarpusavio mačai. Europos čempionatuose ir Senojo žemyno pirmenybių atrankos varžybose turkų keliai su lietuviais susikirto 9 sykius. Vienintelį kartą turkams pavyko laimėti 2009 m. Lenkijoje vykusio čempionato grupės rungtynėse – 84:76.

Pasaulio čempionate Turkijos ekipa su Lietuvos komanda susitiko dvejuose mačuose, kai 2006 m. Japonijoje laimėjo grupės rungtynes – 76:74 ir vėliau po 95:84 laimėtos dvikovos su lietuviais sėkmingai pradėjo kovą dėl 5-8 vietų.

Iš viso Lietuvos ir Turkijos rinktinės žaidė 11 oficialių rungtynių, per kurias turkai aštuonis sykius paliko aikštę nuleistomis galvomis. Didžiausią pralaimėjimą turkai patyrė 2003 m. Europos čempionato atrankos turnyre, kai Vilniuje 3050 žiūrovų akivaizdoje buvo sutriuškinti 38 taškų skirtumu.

1997 m.: Europos čempionatas, Lietuva – Turkija 93:85

Rezultatyviausi: Artūras Karnišovas – 27, Ibrahimas Kutluay – 32

1999 m.: Europos čempionatas, Lietuva – Turkija 74:48

Rezultatyviausi: A.Karnišovas – 19, Ufukas Sarica – 11

1999 m.: Europos čempionatas, Lietuva – Turkija 80:56

Rezultatyviausi: Virginijus Praškevičius – 16, Mehmetas Okuras – 14

2003 m.: Europos čempionato atranka, Lietuva – Turkija 102:99

Rezultatyviausi: Arvydas Macijauskas – 29, Mirsadas Turkčanas – 25

2003 m.: Europos čempionato atranka, Lietuva – Turkija 100:62

Rezultatyviausi: Eurelijus Žukauskas – 19. M.Okuras – 16

2005 m.: Europos čempionatas, Lietuva – Turkija 87:75

Rezultatyviausi: Ramūnas Šiškauskas – 20, Hidayetas Turkoglu – 14

2006 m.: pasaulio čempionatas, Lietuva – Turkija 74:76

Rezultatyviausi: A.Macijauskas – 24, I.Kutluay – 16

2006 m.: pasaulio čempionatas, Lietuva – Turkija 84:95

Rezultatyviausi: Darius Songaila – 17, Ermalis Kuqo – 24

2007 m.: Europos čempionatas, Lietuva – Turkija 86:69

Rezultatyviausi: Šarūnas Jasikevičius – 18, H.Turkoglu – 18

2009 m.: Europos čempionatas, Lietuva – Turkija 76:84

Rezultatyviausi: Marijonas Petravičius – 21, H.Turkoglu – 19

2011 m.: Europos čempionatas, Lietuva – Turkija 75:68

Rezultatyviausi: D.Songaila – 12, Ersanas Ilyasova – 20

Bendras rezultatas: Lietuva – Turkija 931:817

Kelias į ketvirtfinalį. Bilbao mieste vykusiose C grupės varžybose Turkijos rinktinė pranoko Naujosios Zelandijos, Suomijos, Dominikos Respublikos ekipas ir pralaimėjo JAV, Ukrainos komandoms. Barselonoje vykusiame aštunfinalyje turkai 65:64 nukovė australus. Mačo didvyriu tapo per paskutinę minute du lemiamus tritaškius pataikęs E.Preldžičius.

Iš viso pasaulio čempionate: 4 pergalės ir 2 pralaimėjimai. Iki ketvirtfinalio Turkijos rinktinė į varžovų krepšį vidutiniškai įmesdavo po 71,6 taško, praleisdavo – po 72,6 taško.

Strategas. Šiais metais iš Bogdano Tanjevičiaus Turkijos rinktinės vyriausiojo trenerio postą perėmęs Erginas Atamanas jaunystėje studijavo verslo vadybą. Vis dėlto 1989 m. jis nusprendė pradėti trenerio karjerą ir šešerius metus buvo Stambulo „Efes Pilsen“ komandos dublerių vyriausiasis treneris.

Vėliau E.Atamanas buvo pakviestas dirbti pagrindinės komandos trenerio asistentu. 48 metų krepšinio specialistas praeityje taip pat treniravo Stanfordo universiteto komandą NCAA čempionate.

2002 m. su Sienos „Montepaschi“ turkas tapo Saportos taurės laimėtoju, braižė taktines schemas Bolonijos „Climamio“, Stambulo „Bešiktaš“ krepšininkams. 2000 ir 2003 m. E.Atamano treniruojamos „Efes Pilsen“ ir „Montepaschi“ ekipos žaidė Eurolygos finalo ketverto turnyruose.

2012 m. vasarą E.Atamanas pasirašė ilgalaikį kontraktą su Stambulo „Galatasaray“ klubu, kuriame kitą sezoną treniruos Martyną Pocių. Trenerio kolekcijoje – trys Turkijos lygos čempiono titulai.

Smogiamasis trejetas.

Emiras Preldžičius (27 metai, 205 cm): Nors jis yra lengvasis krašto puolėjas, tačiau turko judesiai aikštėje primena karjerą baigusio Graikijos rinktinės įžaidėjo Theodoro Papalouko veiksmus. E.Preldžičius puikiai valdo kamuolį ir Turkijos rinktinėje yra daugiausia rezultatyvių perdavimų (vid. 3,8) atliekantis žaidėjas. Vidurio puolėjo pozicija yra vienintelė, kurioje jis negali žaisti. Puolėjas mėgsta kontroliuoti žaidimo tempą, sėkmingai žaidžia derinį du prieš du, gali sukurti progas atakuoti sau ir komandos draugams.

E.Preldžičius pajėgus įveikti varžovą vienas prieš vieną, tačiau ne itin mėgsta veržtis krepšio link, kadangi neturi daug fizinės jėgos. Tai viena priežasčių, kodėl aštunfinalyje su australais per lemiamą ataką jis pasirinko ne prasiveržimą, o metimą iš toli ir neapsiriko. Jis drąsiai imasi iniciatyvos, kai reikia atlikti lemiamus metimus. Pastaruosius septynerius metus E.Preldžičius atstovavo Stambulo „Fenerbahce Ulker“ klubui.

Praėjusį sezoną Eurolygoje jis vidutiniškai pelnydavo po 10,2 taško, atkovodavo po 4,7 kamuolio ir atlikdavo po 4,7 rezultatyvaus perdavimo. Šiame pasaulio čempionate jis naudingiausias ir rezultatyviausias Turkijos rinktinės krepšininkas, vidutiniškai pelnantis po 12,5 taško bei atkovojantis po 5,3 kamuolio.

Omeras Ašikas (28 metai, 213 cm): Turkijos rinktinės vidurio puolėją geriausia pažįsta Donatas Motiejūnas. Pastaruosius du sezonus krepšininkai atstovavo NBA klubui „Houston Rockets“. Ilgas rankas turintis O.Ašikas yra šeštas šiame čempionate daugiausia kamuolių blokuojantis žaidėjas (vid. 1,5) ir septintas daugiausia kamuolių atkovojantis krepšininkas (vid. 8,2).

Turkas ypač mėgsta atakas baigti galingais dėjimais, gali nustebinti netikėtai iš gynėjų perimdamas kamuolius. Baudos aikštelėje turkas dažniausia atakuoja dešine ranka, todėl yra pakankamai nuspėjamas. Praėjusį sezoną NBA lygoje jis vidutiniškai pelnydavo po 5,8 taško ir atkovodavo po 7,9 kamuolio. Planetos pirmenybėse O.Ašiko pelnomų taškų vidurkis – 9,7.

Sinanas Guleras (30 metų, 192 cm): Vienas vyriausių ir daugiausia patyrusių Turkijos rinktinės krepšininkų. S.Guleras – antras daugiausia minučių (vid. 29,3 aikštėje praleidžiantis komandos žaidėjas.

Už gynėją ilgiau rungtyniauja tik E.Preldžičius (vid. 30,2). Turkas daugiausia užduočių šiame čempionate atlieka gindamasis, kadangi puolant jo statistiniai rodikliai neišsiskiria – vidutiniškai po 6,8 taško, 2,8 atkovoto kamuolio, 1,8 rezultatyvaus perdavimo. Vis dėlto tai S.Gulero indėlio į Turkijos rinktinės rezultatus nesumažina ir mače su lietuviams jam veikiausiai bus patikėta dengti įžaidėjus.

Dvikova. Ketvirtfinalio eiga ir baigtis labai priklausys nuo vidurio puolėjų dvikovos. Praėjusį sezoną O.Ašikas ir Jonas Valančiūnas vienas su kitu grūmėsi dvejuose NBA mačuose. Aukštaūgių komandos pasidalijo po pergalę, tačiau lietuvis buvo pranašesnis asmeninėse dvikovose.

J.Valančiūnas per jas vidutiniškai pelnydavo po 12,5 taško, atkovodavo po 9,5 kamuolio ir blokuodavo po 1 metimą. O.Ašikas vidutiniškai rinkdavo po 6,5 taško, atkovodavo po 8,5 kamuolio ir blokuodavo po 0,5 metimo. Geriausią susitikimą šiame pasaulio čempionate turkas sužaidė, kai į Ukrainos rinktinės krepšį įmetė 16 taškų, atkovojo 20 kamuolių ir surinko 27 naudingumo balus.

J.Valančiūnui sėkmingiausias susitikimas buvo aštunfinalyje su zelandais, kai pelnė 22 taškus, atkovojo 13 kamuolių, blokavo 3 metimus ir surinko 35 naudingumo balus.

Slaptasis ginklas. Cenkas Akyolas tik vienose rungtynėse pelnė dviženklį taškų skaičių, kai į JAV rinktinės krepšį įmetė 12 taškų. Nepaisant to, šis čempionatas 27 metų 198 cm ūgio puolėjui sėkmingiausias nuo jo karjeros pradžios (2005 m.) Turkijos rinktinėje. C.Akyolas yra taikliausias turkų tritaškių metikas, iš toli atakuojantis 40,9 proc. taiklumu. Per šešis mačus puolėjas metė daugiau tritaškių (22) nei dvitaškių (11).

Įdomūs faktai.

Turkijos rinktinė patenka į pasaulio čempionato tris statistinių rodiklių dešimtukus – daugiausia atkovojamų kamuolių (10 vieta, vid. 36,2), blokuojamų metimų (6 vieta, vid. 3,2), rezultatyvių perdavimų (9 vieta, vid. 15,8).

Į pasaulio čempionato statistinių rodiklių dešimtukus tarp visų Turkijos rinktinės žaidėjų patenka tik O.Ašikas. Jis šeštas pagal blokuotus metimus ir septintas pagal atkovotus kamuolius.

Prieš šešerius metus vykusiame olimpiniame atrankos turnyre Emiras Preldzičius vilkėjo Slovėnijos rinktinės marškinėlius. 2011 m. Bosnijos ir Hercegovinos žiniasklaida spėliojo, ar šioje šalyje gimęs E.Preldžičius gins šalies garbę Lietuvoje vyksiančiame Europos čempionate. Vis dėlto tris pilietybes turintis krepšininkas nusprendė atstovauti Turkijai.

Vienuolika Turkijos rinktinės krepšininkų atstovauja savo šalies klubams. Vienintelis Turkijos lygoje nerungtyniaujantis žaidėjas O.Ašikas kitą sezoną žais NBA ekipoje „New Orleans Pelicans“.

Po praėjusio Europos čempionato Turkijos rinktinėje karjerą baigė ilgametis lyderis H.Turkoglu, dėl dešiniojo kelio traumos pasaulio čempionate atsisakė žaisti „Utah Jazz“ vidurio puolėjas Enesas Kanteris. Liepą į rinktinės sudėtį vyriausiasis treneris E.Atamanas nusprendė neįtraukti „Milwaukee Bucks“ komandos puolėjo Ersano Ilyasovos.

Pasaulio čempionate Turkijos rinktinės garbę galėjo ginti viena ryškiausių Eurolygos žvaigždžių – 30 metų 193 cm ūgio amerikietis Keithas Langfordas. Vis dėlto gynėjui nepavyko gauti šios šalies pilietybės.

Turkijos krepšininkų ūgio vidurkis 201 cm, amžiaus vidurkis – 28 metai. Lietuvos ekipos ūgio vidurkis – 202 cm, amžiaus – 28 metai.

Problema. Turkijos rinktinei, turinčiai tris įžaidėjus – Keremą Tunčerį, Enderą Arslaną, retai nuo atsarginių suolelio pakylantį Barį Ermį ir vieną atakuojantį gynėją S.Gulerą, trūksta antrosios linijos žaidėjų indėlio. Nė vienas jų vidutiniškai nepelno daugiau nei 8 taškų, tad pagrindinis krūvis atakuojant krenta aukštaūgiams.

Nepaisant to, kad gynėjai yra neblogi metikai, pagal tritaškių taiklumą Turkijos rinktinė pasaulio čempionate užima tik 14 vietą (vid. 33,9 proc.).Savo gynėjų puolant maksimaliai kol kas neišnaudojo ir Lietuvos rinktinė, tad antrosios linijos krepšininkų indėlis šiose rungtynėse gali būti vienas sėkmės raktų.

Citata. „Pastaraisiais metais aikštėje dažnai susitinkame su lietuviais, todėl labai gerai juos žinome, – tvirtino S.Guleras. – Mūsų jie nenustebins. Tikiuosi, kad žaisime tokį pat stabilų krepšinį kaip ir su australais. Mūsų gynyba visuomet buvo raktas į pergales. Sustabdę varžovus mes lengviau puolame. Manau, kad tai bus svarbiausia. Tai padėjo atsitiesti visose žaistose rungtynėse. Mūsų užduotis – stabilus žaidimas 40 minučių ir gera gynyba.“

Vis dėlto grupės etapas parodė, kad ir Lietuvos ekipos pagrindinis koziris – gynyba. Ji į savo krepšį vidutiniškai praleisdavo po 66,2 taško, ir tai buvo antras geriausias rezultatas po pirmenybių šeimininkės Ispanijos komandos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.