EUROLYGA 2023

Turkai Lietuvos krepšininkus gerbia, bet jų nebijo

Turkijos rinktinė praėjusių metų Europos krepšinio čempionate patyrė visišką fiasko. Turkai net nepateko į antrąjį etapą ir neiškovojo kelialapio į pasaulio pirmenybes. Tačiau FIBA įvertino praeities nuopelnus ir prieš ketverius metus sidabro medalius iškovojusiai komandai suteikė vardinį kvietimą, o „12 milžinų“, kaip tėvynėje vadinama Turkijos vyrų krepšinio rinktinė, Ispanijos arenose įrodinėja, kad jais pasitikėta ne veltui.

Turkijos žiniasklaida tvirtina, kad krepšininkai neturi bijoti lietuvių žaidėjų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Turkijos žiniasklaida tvirtina, kad krepšininkai neturi bijoti lietuvių žaidėjų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Sep 9, 2014, 1:32 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:04 PM

Pasveikino prezidentas

„Didingi vyrai. Kovingumas, aistra, pasišventimas“. Taip didžiausias Turkijos sporto dienraštis „Fanatik“ pavadino straipsnį apie pasaulio čempionato aštuntfinalio rungtynes, kuriose prie sienos priremti „12 milžinų“ sugebėjo atsitiesti ir palaužė Australijos komandą 65:64.

Turkai buvo atsilikę 12 taškų skirtumu, o prasidėjus paskutinei minutei vis dar turėjo 5 taškų deficitą. Tačiau net ir šiame turnyre ne pirmą kartą labai sunkioje padėtyje atsidūrusi Turkijos ekipa nenuleido rankų ir po dviejų iš eilės Emiro Preldžičiaus tritaškių pasiuntė australus namo. „Sinanas Guleras kovojo už visą komandą, Enderas Arslanas nejuokavo. E.Preldžičius buvo bebaimis. Po kelių netaiklių metimų jo ranka nesudrebėjo, ir per 48 sekundes pataikęs du tritaškius, jis sukūrė stebuklą ir pasiuntė namo australus. O „12 milžinų“ kovos ketvirtfinalyje“, - savo komandos žygdarbius apdainavo „Fanatik“.

„Jūs esate kaip kumštis“, - antraštėje į komandą kreipėsi vienas įtakingiausių Turkijos dienraščių „Milliyet“.

„Bravo, „12 milžinų“, - nedaugžodžiavo kitas turkų žiniasklaidos lyderis „Hurriyet“. „12 milžinų“ išklausė ir Turkijos Respublikos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano sveikinimą. Šalies vadovas iškart po rungtynių paskambino Turkijos krepšinio federacijos priezidentui Turgay Demireliui, kuris kaip tik tuo metu buvo įspūdingą pergalę iškovojusios komandos rūbinėje.

Triukšmingas sugrįžimas

Dvikovos su australais didvyriu tapęs natūralizuotas bosnis E.Preldžičius šiais metais apskritai turėjo nežaisti Turkijos rinktinėje.

Prieš kelis mėnesius Turkijos pilietybę gavo amerikietis Keithas Langfordas, ir treneris Erginas Atamanas planavo būtent šį krepšininką pakviesti į nacionalinę komandą. Vietos E.Preldžičiui būtų nelikę, nes FIBA varžybose galioja vieno natūralizuoto krepšininko limitas.

Tačiau iš pradžių sutikęs padėti turkams K.Langfordas vėliau persigalvojo, ir rinktinės trenerių štabas vėl prisiminė E.Preldžičių. Kalbama, kad Turkijos krepšinio federacijos vadovai net atsiprašė bosnio už tai, kad norėjo jį pakeisti.

Dabar turkams nėra dėl ko gailėtis. 12,5 taško pelnantis E.Preldžičius yra rezultatyviausias „12 milžinų“ krepšininkas, o be jo šaltakraujiškumo aštuntfinalyje Turkijos rinktinė jau būtų iškeliavusi namo.

„Emiras grįžo triukšmingai“, - straipsnį, kuriame priminė vasaros pradžios istoriją, pavadino „Fanatik“.

Treneris nori medalių

Prieš pusantros savaitės, teisėjams dar neišmetus pirmojo ginčo turkai optimizmu netryško. Juos persekiojo ne tik praėjusių metų Europos čempionato šešėlis. Vasarą žaistos draugiškos rungtynės Turkijos sirgalių nuotaikos nepakėlė.

Jų rinktinė rugpjūtį žaidė devynerias pasirengimo rungtynes ir per jas pasiekė vos dvi pergales. Abi – prieš Puerto Riko komandą.

Turkai po du kartus pralaimėjo ispanams ir graikams, nusileido serbams, kanadiečiams ir belgams.

„Per pasirengimo rungtynes mūsų rezultatai buvo prasti. Tačiau dabar atėjo oficialių rungtynių metas ir mūsų nusiteikimas kyla į aukštesnį lygį“, - aistruolius nuraminti bandė vyriausias Turkijos rinktinės krepšininkas, 2010 metų pasaulio vicečempionas Keremas Gonlumas.

Kaip visada, ryžtu spindėjo treneris E.Atamanas. Jis prieš čempionatą sakė, kad komanda į Ispaniją vyksta kovoti dėl medalio. Vis dėlto E.Atamanas pridūrė, kad rinktinės pasirodymą vertins teigiamai, jei ji pateks tarp aštuonių geriausių.

Tuo tarpu dienraštis „Fanatik“ buvo labai atsargus: „Žiūrėdami į FIBA reitingą matome, kad Turkija yra septintojoje vietoje. Tai „ant popieriaus“ suteikia vilčių. Bet pernai krepšinis nebuvo žaidžiamas „ant popieriaus“. Mes pralaimėjome Suomijai ir išgyvenome didelį nusivylimą“.

Pagyrimai po pralaimėjimo

Pirmosios turnyro rungtynės neparodė, kad sidabrinė praėjusio čempionato komanda gali vadinti save favorite. Šeštadienį turkai nuo kuklios Naujosios Zelandijos rinktinės ketvirtajame kėlinyje atsiliko 12 taškų skirtumu ir tik pabaigoje pasiekę persilaužimą nugalėjo 76:73.

„Mes kovojome, mes laimėjome“, - „Fanatik“ antraštė tiksliai atspindėjo vienintelį dalyką, už kurį Turkijos krepšininkai buvo verti pagyrimo.

Nors ir paradoksalu, pagyrimai pradėjo lietis po pralaimėto antrojo mačo. Turkijos komanda sekmadienį nusileido JAV rinktinei 77:98, bet lygiai žaidė beveik tris kėlinius. Turkų žiniasklaidos manymu, „12 milžinų“ parodė, kad JAV krepšinio dievai yra mirtingi.

„Netgi buvo graži svajonė. Tiesa, viltis gyveno trumpai, bet žaidžiant su pasaulio krepšinio lyderiais turbūt užtenka vien to, kad tokia viltis apskritai buvo“, - rašė „Fanatik“.

Atsiskaitė su suomiais

Iš padebesių turkus nuleido dvikova su Ukrainos rinktine. „To neturėjo atsitikti“, - negalėjo patikėti „Fanatik“, kai osmanų palikuonys antradienį pripažino varžovų pranašumą 58:64.

„Turkijos rinktinei pasaulio čempionate viskas vyko pagal planą iki rungtynių su Ukraina. Mūsų komanda pati atidavė pergalę. „12 milžinų“ gerai gynėsi, bet niekaip negalėjo pataikyti iš toli, vėl neatleistinai klydo“, - rašė turkų sporto dienraštis. Ir paskelbė rūstų verdiktą: „Mums trūko dvasios!“

Dvasios netrūko kitą dieną, kai Turkijos krepšininkai kovojo su pernai Europos čempionate juos nelauktai nuskriaudusiais suomiais. „12 milžinų“ buvo atsilikę net 17 taškų skirtumu, bet išlygino rezultatą ir per pratęsimą pasiekė pergalę 77:73.

„Stebuklingas sugrįžimas“, - skelbė „Fanatik“ antraštė.

Per paskutines grupės rungtynes Turkijos komanda pirmą kartą neprivertė savo gerbėjų jaudintis ir nesunkiai nugalėjo Dominikos Respublikos rinktinę 77:64. Turkų žiniasklaidos manymu, taip ir turėjo būti. „Finišavome antri“, – santūriai pranešė „Fanatik“

Įžvelgė daug pranašumų

Prieš aštuntfinalio rungtynes Turkijos ir Australijos komandas lyginęs „Fanatik“ įžvelgė daugiau „12 milžinų“ pranašumų.

Dienraštis neabejojo, kad rinkdamiesi varžovus australai tyčia nusileido Angolos rinktinei, bet pabrėžė, kad „po tokių pralaimėjimų komandos dažnai praranda ritmą“.

„Iš trijų labiausiai tikėtinų varžovų Slovėnijos, Lietuvos ir Australijos „kengūros“ mums patogiausi. Žaisti su europiečiais sudėtingiau. Australija turi žinomų krepšininkų, tris NBA žaidėjus, bet jie praėjusį sezoną praleido sėdėdami ant suolo. Mums geriausiai pažįstamas Ryanas Broekhoffas iš Stambulo „Besiktas“ irgi nebuvo svarbiausias žaidėjas“, - australus pristatė „Fanatik“.

Turkų sporto dienraštis pažymėjo kitą svarbią detalę: „Australai yra atletiški ir žaidžia kietai. Bet mes geriau ginamės, diktuojame tempą ir svarbiausia – kovojame iki pabaigos. Sunkiai dirbti aikštėje mums nėra problema. Bet mes esame techniškesni. E.Preldžičius, K.Gonlumas, Omeras Asikas, Cenkas Akyolis, Cedi Osmanas, E.Arslanas, Oguzas Savasas kiekvieną dieną žaidžia vis geriau. O S.Guleras nuo turnyro pradžios yra nepakeičiamas komandai ginantis“.

Tiesa, su australais gerai žaidė ne visi. O.Asikui ir O.Savasui buvo juoda diena. Užtat S.Guleras buvo nepakeičiamas ne tik ginantis, bet ir puolant, kapitonas K.Gonlumas darė tai, ko nepadarė vidurio puolėjai, E.Preldžičius kūrė stebuklus paskutinę minutę, o visi kiti irgi bent po kruopele prisidėjo prie didžios pergalės.

Gerbia, bet nebijo

„12 milžinų“ patekus į ketvirtfinalį, daugelis leidinių priminė, kad turkams tarpusavio rungtynių santykis su lietuviais yra labai nepalankus. Komandos iki šiol žaidė 22 rungtynes, iš kurių Lietuvos rinktinė laimėjo net 16. Mūsų šalies krepšininkai buvo stipresni 8 iš 11 oficialių ir taip pat 8 iš 11 draugiškų mačų.

Tačiau dienraštis „Milliyet“ paragino nesureikšminti praeities ir straipsnį, kuriame pasakojo apie buvusias rungtynes, pavadino „12 milžinų“ nebijo Lietuvos!“

Kita vertus, turkai gerbia mūsų šalies rinktinę. Turkijos žiniasklaida priminė didžiausias Lietuvos krepšinio pergales, dar sykį paminėjo, kad Lietuva užaugino Arvydą Sabonį, Šarūną Jasikevičių, Žydrūną Ilgauską bei daug kitų pasaulinių žvaigždžių, nepamiršo ir Turkijos klubuose žaidžiančių ar žaidusių lietuvių. Jų ir šįmečiame dvyliktuke yra nemažai: su Stambulo „Darussafaka“ sutaręs ir po pertraukos į Turkiją grįžtantis Renaldas Seibutis, į Stambulo „Galatasaray“ persikeliantis Martynas Pocius, anksčiau rungtyniavę Simas Jasaitis ir Darjušas Lavrinovičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.