EUROLYGA 2023

A. Karnišovas: „JAV rinktinė atvyko aukso“

„Buvau Donatas Motiejūnas“, – šypteli Artūras Karnišovas. JAV rinktinės skautas su kitais trenerių štabo nariais vakar per treniruotę mokė amerikiečius, kaip ardyti lietuvių derinius ketvirtadienio vakaro mače, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

„Dirbti JAV rinktinėje yra įvertinimas ir garbė“, – kalbėjo A.Karnišovas ir palinkėjo lietuviams gerų rungtynių.<br>G.Šiupario nuotr.
„Dirbti JAV rinktinėje yra įvertinimas ir garbė“, – kalbėjo A.Karnišovas ir palinkėjo lietuviams gerų rungtynių.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Remigijus Kazilionis, specialiai lrytas.lt, Barselona

Sep 11, 2014, 4:43 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:28 PM

Tokios treniruotės JAV rinktinei įprastos. Penki treneriai imituoja priešininkų komandą ir Jameso Hardeno kompanijai parodo, kaip tvarkytis ginantis.

Treniruotė – viena. Vakare JAV komandos treneriai sutarę eiti bendros vakarienės, iki tol – laikas sau.

Barselonoje tęsiasi vasara, tad A.Karnišovas karštą trečiadienio popietę su šeima – žmona Gina, sūnumis Michaelu ir Ericu – išsitiesia ant gulto prie baseino.

Prašmatnus „Arts“ viešbutis dangoraižyje ant Viduržemio jūros kranto pasaulio čempionato metu yra JAV rinktinės namai. Į Barseloną atskrido ir žaidėjų, kitų trenerių artimieji. Bet vien amerikiečių krepšinio delegacijos užtektų keliems aukštams užimti.

„Kiek rinktinėje žmonių? – susimąsto A.Karnišovas. – Negaliu suskaičiuoti. Į Ispaniją atskridome „Boeing 767“, kiek ten gali tilpti?“

Aišku, kad ne mažiau kaip pora šimtų. JAV rinktinė į čempionatą, atrodo, atsivežė visą gyvenimą, įskaitant nuosavą apsaugos vyrų būrį.

„Arts“ fojė lifto link žingsniuoja suplukęs Mike’as Krzyzewski – JAV rinktinės treneris mankštinosi sporto klube. Pasirodo tai vienas, tai kitas krepšininkas. Visi ramūs, šypsosi, pokštauja.

Artėjantis pasaulio čempionato pusfinalis jiems, atrodo, nekelia jokios įtampos.

43-ejų A.Karnišovas užsitempia pilkus marškinėlius su užrašu „USA Basketball“, pasitaiso saulės akinius ir atsidūsta.

„Man tai bus labai emocingos rungtynės“, – rezultatyviausias visų laikų Lietuvos rinktinės krepšininkas sako apie šįvakar laukiantį pusfinalį kitoje barikadų pusėje.

– Lietuvos rinktinės trenerių štabui talkinęs amerikietis Donnas Nelsonas per Atėnų olimpiadą nėjo į salę, kai lietuviai kovojo prieš jo tėvynainius amerikiečius.

Prieš šį čempionatą paklaustas, ką darytumėte, jei Lietuvos ir JAV komandų keliai susikirstų, atsakėte, kad dar nesate nusprendęs. Taigi ką darysite?

– Kitaip nei D.Nelsonas, viešbutyje nesėdėsiu. Būsiu salėje netoli JAV rinktinės.

– Nesijaučiate, kad dėl darbo šįsyk tenka lipti per save?

– Ne. Dirbti JAV rinktinėje yra įvertinimas ir garbė. Žmonės, kurie susiję su JAV krepšinio federacija „USA Basketball“, yra aukščiausio lygio profesionalai – vadovai, treneriai, žaidėjai. Būti su jais – didelis malonumas.

– Ar prieš čempionatą būtumėte drįsęs prognozuoti, kad praretėjusi lietuvių ekipa nueis taip toli?

– Aš žinau, kad lietuviai krepšininkai kiekvienose rungtynėse atiduos viską. Širdį paliks aikštėje.

Bet neslėpsiu: nesitikėjau, kad Lietuva pateks į pusfinalį, ir dar taip gana lengvai.

– Kas amerikiečių stovykloje kalbama apie varžovus pusfinalyje?

– Amerikiečių stovykla vertina kiekvieną priešininką. Nepaisant JAV rinktinės žaidėjų individualaus meistriškumo, komanda kartu yra trumpą laiką.

Mes naudojomės grupės turnyru, kad kiek sustyguotume žaidimą, krepšininkai priprastų vienas prie kito.

Lietuvos rinktinėje yra kitaip: vyrai ne pirmus metus drauge, yra susižaidę.

– Žiūrint JAV trenerių ir žaidėjų akimis, ar Lietuvos krepšinis kuo nors išskirtinis, ar tai tik dar viena komanda, sudaryta iš „no names“ – jiems nežinomų žaidėjų?

– Jokio atsipalaidavimo nėra.

Visi atsargiai žiūri į Lietuvos rinktinę, nes nuvertinimas gali brangiai kainuoti.

Tačiau mūsų rungtynių planas bus toks, kaip visuomet. Daugiau kreipsime dėmesio į tai, ką norime padaryti patys, o ne ką nori padaryti varžovai.

Pirmiausia – gynyba. Spausime, kad jiems būtų sunku žaisti savo krepšinį.

Visos komandos bando numušti mūsų tempą, tačiau mes jį laikome aukštą. Nors kai kurioms rinktinėms pavyko porą kėlinių su mumis sužaisti gerai, pabaigoje be problemų laimėdavome.

– Amerikiečių krepšininkai visus varžovus šluoja nežmonišku atletiškumu. Galbūt to visiškai pakanka nugalėti bet ką ir be kokios nors įmantrios taktikos?

– Taktikos reikia. Pasirengimas rungtynėms vyksta kaip ir kitose komandose: susirinkimai, vaizdo peržiūros, derinių analizė.

Žinoma, atletiškumas duoda daug pliusų ginantis. Priverčiame varžovus klysti ir iš to patys renkame daug taškų.

– Ką pavadintumėte JAV ekipos lyderiais?

– Anthony Davisas, Kennethas Fariedas, J.Hardenas, Stephenas Curry, Kyrie Irvingas – šie žaidėjai užsitarnavo vietą pirmajame penkete. Bet ir tie, kurie kyla nuo suolo, rinktinei labai svarbūs.

Tarkim, Derrickas Rose’as pamažu įeina į savo vėžes ir čia jau galime pamatyti tą tikrąjį Rose’ą, koks buvo prieš dvejus metus, iki traumų.

– J.Hardenas, D.Rose’as, S.Curry priklauso NBA elitui. Ar jie nėra išpuikę bendraudami su treneriais?

– Jokiu būdu. Visa ši žaidėjų grupė tikrai yra nusileidusi ant žemės. Jie bendrauja, daug laiko praleidžia kartu – lėktuvuose, autobusuose, susirinkimuose, treniruotėse, vakarienėse.

Svarbu, kad ir už aikštės ribų komandoje būtų supratimas ir draugystė.

– Gal jūs esate artimesnis su kuriuo nors žaidėju?

– K.Fariedas yra iš Denverio ir natūralu, kad su juo pakalbu daugiau. (A.Karnišovas dirba NBA klubo „Denver Nuggets“ vadovo asistentu. – Red.)

– M.Krzyzewski yra gyva krepšinio legenda Amerikoje. Kuo jis išskirtinis kaip treneris ir kaip žmogus?

– Tuo, kad priima sprendimus, kurie konkrečiu metu yra geriausi, teisingiausi. Man net sunku konkrečiai paaiškinti, bet būdamas šalia tai puikiai matai.

– Įprasta, kad treneriai šaukia ant žaidėjų. Ar Coach K irgi aprėkia saviškius?

– Rėkti nerėkia. M.Krzyzewski yra puikus motyvuotojas. Jis uždega žaidėjus kalbomis ir pasitelkdamas vaizdo klipus. Turime puikų videokoordinatorių –jis montuoja tuos emocinius klipus.

– Ar lengva į JAV rinktinę vasarą prisikviesti sportuoti žaidėjus, kurie turi daugiamilijonines sutartis ir nelabai ką turi dar įrodinėti aikštėje?

– Visi Amerikos krepšininkai, kurie yra šiame pasaulio čempionate, nori atstovauti rinktinei, savo šaliai. Kiekvienas nori būti dalimi tos grupės, kuri pasieks aukso medalius.

Treneriai kartoja: dėl pergalių kiekvienas turite aukotis. Rinktinė – ne klubas. Reikia daugiau dalytis kamuoliu, būti kaip vienas kumštis, nes visi mūsų varžovai yra praleidę daugiau laiko kartu ir žaidžia kaip komanda, o ne pavieniui.

– Vis dėlto rinktinėje nėra daugybės pirmojo ryškumo NBA žvaigždžių. Kodėl?

– Visi buvo kviečiami. Nežinau tiksliai, kas dėl ko atsisakė. Tačiau galutiniame dvyliktuke liko tie, kurie labiausiai nori laimėti auksą.

– Ar JAV krepšinio federacija žaidėjams moka už atstovavimą rinktinei?

– Nemanau. Tuo net nesidomėjau, nes ir pats nieko negaunu.

Tai garbės reikalas ir noras dalyvauti rinktinėje.

– Kalbama, kad į treniruočių stovyklą susirinkę amerikiečiai, kitaip nei kitos rinktinės, išvis neskiria dėmesio fiziniam pasirengimui. Taip ir yra?

– Taip. Fizinio pasirengimo stovyklų nebūna. Viskas priklauso nuo žaidėjų profesionalumo. Krepšininkas turi atvažiuoti pasirengęs, jei nori patekti į rinktinę.

Stovyklose ir per kontrolines rungtynes iškart matyti, kuris yra pasiruošęs, o kuris ne.

– Ar Barselonoje teko bendrauti su kuo nors iš Lietuvos rinktinės?

– Beveik ne. Po laimėto ketvirtfinalio mačo prieš Turkiją salėje persimečiau keletu žodžių su Jonu Valančiūnu, Donatu Motiejūnu, Martynu Pociumi. Prabėgomis mačiau ir Gintarą Krapiką, bet Jono Kazlausko – ne.

– Jei prieš šios dienos pusfinalį sutiksite Lietuvos rinktinės trenerį, ko jam linkėsite?

– Gerų rungtynių. Jonas irgi yra buvęs tokioje situacijoje kaip dabar aš, kai vadovavo Kinijos, Graikijos rinktinėms.

Aišku, man tai bus labai emocingos rungtynės. Tuo labiau kad J.Kazlauskas mane patį treniravo Lietuvos rinktinėje.

JAV rinktinės sudėtis

Nr. Krepšininkas Gimė Ūgis Klubas praėjusį sezoną NBA* PČ*

4 Stephenas Curry 1988 190 „Golden State Warriors“ 24,0 10,4

5 Klay Thompsonas 1990 200 „Golden State Warriors“ 18,4 12,3

6 Derrickas Rose’as 1988 190 „Chicago Bulls“ 15,9 5,6

7 Kennethas Fariedas 1989 203 „Denver Nuggets“ 13,7 13,0

8 Rudy Gay 1986 203 „Sacramento Kings“ 20,1 5,7

9 DeMaras DeRozanas 1989 201 „Toronto Raptors“ 22,7 4,7

10 Kyrie Irvingas 1992 190 „Cleveland Cavaliers“ 20,8 9,3

11 Masonas Plumlee 1990 211 „Brooklyn Nets“ 7,4 2,6

12 DeMarcus Cousinsas 1990 210 „Sacramento Kings“ 22,7 9,7

13 Jamesas Hardenas 1989 195 „Houston Rockets“ 25,4 12,7

14 Anthony Davisas 1993 208 „New Orleans Pelicans“ 20,8 13,7

15 Andre Drummondas 1993 208 „Detroit Pistons“ 13,5 3,0

Pastaba. NBA ir PČ – rezultatyvumo vidurkis praėjusį sezoną NBA lygoje ir šiame pasaulio čempionate.

Faktai apie JAV ekipą

Nė vienas JAV rinktinės krepšininkas nėra iškovojęs NBA čempiono žiedo.

Naudingiausiu NBA sezono žaidėju buvo išrinktas tik D.Rose’as (2011 m.).

Į geriausių NBA krepšininkų pirmąjį penketą po vieną kartą pateko D.Rose’as ir J.Hardenas.

JAV rinktinėje iki šių metų žaidė penki krepšininkai. D.Rose’as, S.Curry ir R.Gay tapo 2010 m. pasaulio čempionais, J.Hardenas ir A.Davisas – 2012 m. olimpiniais čempionais.

Keturi krepšininkai nėra niekada žaidę NBA atkrintamosiose varžybose. Šiais metais atkrintamosiose varžybose rungtyniavo penki rinktinės nariai, bet tik M.Plumlee komanda („Brooklyn Nets“) pateko į antrąjį etapą.

Šių metų NBA Visų žvaigždžių rungtynėse žaidė penki į Ispaniją atvykę krepšininkai. Renkant geriausius praėjusio sezono NBA krepšininkus į pirmuosius tris penketus pateko tik J.Hardenas ir S.Curry.

Vyriausias JAV rinktinės krepšininkas yra 28 metų R.Gay. Jis turi ir daugiausia NBA patirties – profesionalų lygoje žaidė 8 sezonus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.