EUROLYGA 2023

Finalas į vieną krepšį: JAV – Serbija 129:92

JAV krepšininkai sužibo fantastiniu žaidimu, o taip pat ir aukso medaliais pasaulio čempionate Ispanijoje.

Triumfo akimirka.<br>G.Šiupario nuotr.
Triumfo akimirka.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 14, 2014, 7:36 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 3:49 PM

Ten jie iškovojo devynias pergales ir apgynė prieš ketverius metus Turkijoje iškovotą čempionų titulą.

Nesvarbu ar grupės rungtynės, ar atkrintamosios varžybos, Mike'o Krzyzewski treniruojama komanda nušlavė visus varžovus iš kelio. Tarp jų ir Serbiją, kurią amerikiečiai finale pribloškė 129:92.

Tai buvo penktasis JAV rinktinės auksas pasaulio pirmenybėse. 

Aleksandro Džordževičiaus treniruojami Serbijos krepšininkai pasidabino sidabru. 2010 metais Turkijoje serbai finišavo ketvirti, rungtynes dėl bronzos pralaimėję Kęstučio Kemzūros treniruojamai Lietuvos komandai.

Lietuvos rinktinė šįkart pasaulio čempionate finišavo ketvirta, mačą dėl bronzos šeštadienį pralaimėjusi Prancūzijai.

Lyderiai. Kyrie Irvingas pataikė visus 6 tritaškius ir pelnė 26 taškus amerikiečiams finale. Naudingiausiu čempionato žaidėju pripažintas amerikietis iš "Cleveland Cavaliers" klubo drauge su Jamesu Hardenu (23 taškai) padarė viską, kad kelias į auksą amerikiečiams būtų lengvas.

Bilietas. Amerikiečiai dabar yra laimėję pasiekę 63 pergales iš eilės - 45 oficialiose mačuose ir 18 kontrolinėse rungtynėse. Tapę pasaulio čempionais jie automotiškai gavo bilietą į 2016 metų olimpines žaidynes Rio de Žaneire.

Šokis. JAV rinktinės kapitonas J.Hardenas iškėlė aukštyn pasaulio taurę ir kartu su kitais bendražygiais linksmai kraipydami klubus šventė pergalę. Ant jų galvų tuo metu pabiro auksinis konfeti lietus.

Nušvilpė. Per JAV himną iš tribūnų pasigirdo nedidelis švilpimas. Dauguma serbų vis dar negali atleisti amerikiečiams už karinius veiksmus XX a. pabaigoje.

Palaikymas. JAV rinktinė pasaulio čempionate sulaukė daugybės neutralių sirgalių paramos. Į arenas besirinkę ispanai dažnai plojimais įvertindavo efektingus amerikiečių epizodus. Daug ispanų į rungtynes eidavo su JAV krepšininkų marškinėliais. Tačiau finale kiekvieną su JAV komanda susijusį akcentą lydėjo švilpimas. 13,7 tūkst. žiūrovų talpinanti „Palacio de los Deportes“ arena priklausė serbams.

Artilerija. Amerikiečiai labai vangiai pradėjo susitikimą ir turėjo paprakaituoti besivydami varžovus (7:15). Bet kai tik JAV snaiperiai pajuto metimą, serbų vežimas greitai subyrėjo į šipulius. Vien per pirmąjį kėlinį JAV pataikė visus 5 tritaškius, įžaidėjas K.Irvingas pelnė net 15 taškų, o po pirmojo kėlinio serbai atsiliko jau 14 taškų – 21:35.

Lauk! Kai antrojo kėlinio pabaigoje amerikiečiai jau smaginosi su serbais triuškindami juos 30 taškų skirtumu, aikštėje įsivyravusią tylą nutraukė šimtai ispanų sirgalių. „Orenga – išeik!“ – Ispanijos rinktinės trenerio skalpo reikalavo nuoskaudos dėl ispanų fiasko pirmenybių ketvirtfinalyje nepamiršę vietiniai.

Statistika. JAV - Serbija 129:92 (35:21, 32:20, 38:26, 24:25). JAV rinktinei taškus pelnė: K.Irvingas 26 (6/6 tritaškių), J.Hardenas 23 (5/6 dvitaškių), K.Thomsonas ir K.Fariedas po 12, R.Gay ir D.Cousinsas po 11, D.DeRozanas ir S.Curry po 10, A.Davisas 7, A.Drummondas 6, M.Plumplee 1 (D.Rose'as); Serbijai: M.Bjelica ir N.Kaliničius po 18, B.Bogdanovičius 15, M.Teodosičius 10, M.Raduljica 9, V.Štimacas 7, S.Jovičius 6, N.Krstičius 4, S.Markovičius 3, R.Katičius 2 (S.Bircevičius ir M.Simonovičius). 

* * * 

Rungtynės

2 min. 

Vienintelis serbų žaidėjas iš NBA M.Raduljica įkrovė į krepšį ir po jo dėjimo Serbija pirmauja 6:5.

4 min. Serbai rungtynes pradėjo be baimės. N.Bjelica rado laisvą koridorių aikštėje ir po jo prasiveržimo serbai didina persvarą 10:5.

6 min. Puikiai žaidusiems serbams nutolti neleidžia J.Hardenas. Antra jo ataka baigėsi dvitaškiu ir baudos metimu. Bet serbai pirmauja 15:13.

7 min. Kai pataikė ir K.Irvingas, amerikiečiai įsiveržė į priekį 22:15. Toks rezultatas tapo po žaibiško JAV krepšininkų spurto 17:3.

10 min. Atviras krepšinis palankus amerikiečiams. Jie jau įgijo dviženklę persvarą 32:19 po dar vieno K.Irvingo dvitaškio. 

Jis pelnė jau 15 taškų, o JAV rinktinė nūrūko 35:21.

12 min. K.Fariedas efektingu dėjimu pakartojo netaiklų komandos draugo metimą. Netyli ir D.Cousinsas. Jis labai energingas po krepšiais, o amerikiečiai pirmauja 42:26. 

K.Fariedas dar kartą atsidūrė greitos atakos smaigalyje. Žinoma, ši ataka baigėsi galingu dėjimu į krepšį. Jau 45:26.

15 min. M.Teodosičius bando tempti paskui save Serbiją. Jis jau pelnė 8 taškus ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus. 

16 min. Lyg turėtų mažai lyderių, JAV rinktinė atrado dar ir R.Gay. Po šio puolėjo tritaškio JAV rinktinė perkopė 20 taškų pranašumo ribą - 50:29. 

17 min. Amerikiečiai nuostabiai pataiko iš toli. Iki pertraukos dar kelios minutės, o amerikiečiai įmetė 9 tritaškius. Po J.Hardeno taiklaus šūvio - 56:30. J.Hardeno kraityje jau 12 taškų.

19 min. 10 tritaškių iš 14. Toks įspūdingas amerikiečių rodiklis po S.Curry tolimo metimo.

Buvęs žalgirietis Vladimiras Štimacas pasirodė aikštėje. Serbas mažai žaidė šiame čempionate, o finale pirmąją jo ataką blokavo varžovas.

20 min. Antrasis kėlinys baigėsi S.Kaliničiaus tritaškiu nuo vienos kojos paskutinę sekundę. Vargu ar tai labai guodžia serbus, nes amerikiečiai ilsėtis eina pirmaudami 67:41.

21 min. Serbai į aikštę grįžo labai kovingi. N.Bjelica pradėjo trečią kėlinį gražiu reidu ir dėjimu į krepšį. Tačiau to mažai, kad intriga finale įsižiebtų.

24 min. J.Hardenas šypsosi. JAV rinktinės gynėjas iš "Houston Rockets" klubo ką tik pelnė 21 tašką, o amerikiečių persvara perkopė 30 taškų. 

27 min. K.Irvingas galėtų pataikyti šį vakarą užsimerkęs. LeBrono Jameso komandos draugas "Cleveland Cavaliers" klube pataikė iš kokių 8 metrų tritaškį ir jau yra pelnęs 26 taškus. 

28 min. Trečias kėlinys dar nesibaigė, o JAV krepšininkai jau įmetė 98 taškus - daugiau nei per visas pusfinalio rungtynes į Lietuvos rinktinės krepšį.

32 min. Aikštėje kyla nedidelių žiežirbų. Įsižeidęs K.Fariedas nepaduoda rankos, kai varžovas pražanga sustabdė jo dėjimą į krepšį. Žiūrovams tai palydi švilpimu. Prieš tai D.Cousinsas alkūne brūktštelėjo N.Bjelicai per nugarą.

36 min. Amerikiečiai kuria šou su kamuoliu, drąsiai driblinguodami ir toliau rinkdami taškus. Jų persvara jau 39 taškų (120:81). O Serbijos rinktinės treneris A.Džordževičius ant suolo pasodino (prieš tai tėviškai apkabinęs) vieną lyderių N.Bjeliicą. Rungtynes baigia ir M.Teodosičius, irgi daug prisidėjęs, kad Serbija patektų į finalą.

39 min. Aikštėje liko tik atsarginiai žaidėjai. Tarp jų ir V.Štimacas, gražiai įkrovęs kamuolį, pagavęs jį aukštai ore po komandos draugo gražaus perdavimo.

40 min. Kova baigta. Amerikiečiai puola į aikštę ir šokinėja kaip patrakę. Jie vėl tapo pasaulio čempionais.

* * * 

Starto penketai. JAV rinktinė: S.Curry, K.Irwingas, J.Hardenas, K.Fariedas, A.Davisas. Serbijos rinktinė: M.Teodošičius, S.Markovičius, S.Kaliničius, N.Bjelica ir M.Raduljica.

Kalbos. Abi komandos laukė sunkaus ir įtempto žaidimo finale.

„Manau, jie jaučia, jog gali laimėti šias rungtynes, – apie serbus sakė JAV rinktinės gynėjas Stephenas Curry. – Mes turime tokį patį jausmą apie save“.

„Jie yra puiki, gera komanda, bet, žinoma, nes neisime į aikštę pralaimėti“, – pareiškė Serbijos rinktinės gynėjas M.Teodosičius.

Netektys. Amerikiečiai lengvai pasiekė pasaulio čempionato finalą, laimėję visas 8 rungtynes, nepaisant to, kad į Ispaniją atvyko ne geriausios sudėties.

Kevinas Durantas, Kevinas Love'as, Blake'as Griffinas atsisakė žaisti pasaulio čempionate, o Paului George'ui pasirengimo metu lūžo dešinė koja.

Kelias. Serbijos rinktinė į pasaulio čempionatą pateko kaip septintoji 2013 metų Europos pirmenybių ekipa. Ispanijoje grupės varžybose serbai laimėjo tik 2 mačus iš 5 ir tarp A grupės komandų buvo tik ketvirti.

Tačiau atkrintamosiose varžybose Serbija parodę kitą savo veidą. Serbai 90:72 įveikė Graikiją aštuntfinalyje, 84:56 sutriuškino Braziliją ketvirtfinalyje, o pusfinalio mače penktadienį irgi turėjo didelę persvarą prieš Prancūziją kol įveikė ją 90:85.

„Jie žaidžia labai gerą krepšinį, kurį malonu žiūrėti“, – apie serbus sakė JAV rinktinės treneris Mike'as Krzyzewski.

Jo komanda turnyre dominavo, pelnydama vidutiniškai po 101,5 taško per rungtynes, kurias laimėjo vidutiniu 32,5 taško skirtumu.

Tikslas. JAV rinktinės vadovas Jerry Colangelo pareiškė, kad šiose pirmenybėse iškovotas aukso medalis jam būtų pats saldžiausias nuo tada, kai jis ėmė vadovauti amerikiečių krepšiniui 2005 metais, nes daug specialistų abejojo komanda, kuri šiemet nesurinko geriausių žaidėjų.

„Viskas priklauso nuo mūsų, – prieš finalą sakė vienas JAV rinktinės lyderių Jamesas Hardenas. – Atvykome čia su viena tikslu mintyse – laimėti aukso medalį. Dėl to čia esame ir kol kas viską darėme gerai. Liko vienas mačas pabaigti mūsų misiją“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.