EUROLYGA 2023

Serbija politinio triumfo prieš JAV laukia krepšinio aikštelėje

Priėjęs pakalbinti pasaulio čempionato finalo laukiančių Serbijos žurnalistų užmyniau ant žaizdos. Tai ta opa, kurią atvėrė 3 tūkstančių nekaltų žmonių gyvybių pareikalavęs Kosovo karas, kai JAV karinės pajėgos subombardavo tuometinę Jugoslaviją.

Serbai pasirengę mesti iššūkį NBA žvaigždynui.<br>G.Šiupario nuotr.
Serbai pasirengę mesti iššūkį NBA žvaigždynui.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas, specialiai lrytas.lt, Madridas

Sep 14, 2014, 7:29 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 3:49 PM

Nei serbų žurnalistai, kurie per bombardavimus neteko ir draugų, ir kolegų, nei Serbijos piliečiai niekada nepamirš šios amerikiečių skriaudos.

Jie iki šiol nesupranta, kam JAV be JTO pritarimo reikėjo bombarduoti ligonines, keleivinius traukinius, mažyčius miestus, nacionalinę televiziją, tiltus ir kitus strategiškai nepavojingus objektus.

Todėl serbai į sekmadienio vakarą vyksiančių planetos pirmenybių finalą žiūri ne tik kaip į sporto dvikovą, bet ir simbolinį politinį ringą. Jei serbai laimės prieš amerikiečius, tauta politine pergale didžiuosis ne mažiau nei aukso medaliu.

Serbų žurnalistai sako, kad įveikti JAV neįmanoma. Tiesa, tokios žaidimo taisyklės tik politinėje arenoje, o Madrido „Palacio de los Deportes“ rūmuose kamuolys apvalus.

Karingieji serbai nori aukso

Prieš penkiolika metų Aleksandras Džordževičius Ispanijos čempionato rungtynėse Sevilijoje per rungtynes užsidėjo juodą gedulą simbolizuojantį rankos raištį. Jo pavardę ant marškinėlių nugaros dengė medvilnės gabaliukas. Taip A.Džordževičius protestavo prieš amerikiečių veiksmus Jugoslavijoje.

Kitos Jugoslavijos krepšinio legendos Vlade Divacas ir Predragas Danilovičius viešai kritikavo JAV veiksmus ir reiškė didžiulį nepasitenkinimą.

Tačiau serbų žurnalistų teigimu, Jugoslavijos bombardavimas liko praeityje. Krepšininkai – profesionalai, Madrido arenoje galvosią pirmiausia apie pergalę, o ne kerštą už žiaurius įvykius jų šalyje.

Todėl dabar A.Džordževičius taip pat kalbėjo tik apie krepšinį.

„Mums didelė garbė žaisti su amerikiečiais. Didžiuojuosi išskirtinį darbą atlikusiais auklėtiniais. Jie visada turėjo kovotojų mentalitetą, kurį dabar pakėlė į kovotojų-nugalėtojų. Taip, amerikiečiai yra favoritai, bet prašyti vyrų kovoti nereikės. Jie jau tam pasirengę“, – užtikrintai spaudos konferencijoje mačo dieną kalbėjo A.Džordževičius.

Ispanijoje Lietuvos, Slovėnijos ir Turkijos rinktinės šiek tiek patampė nervus amerikiečiams, bet po pertraukos NBA žvaigždynas nustelbdavo europiečius. Kokio plano imsis serbai?

„Įmesti vienu tašku daugiau nei amerikiečiai“, – juokavo A.Džordževičius.

„Krepšinis – tuo pačiu komplikuota, bet tuo pačiu ir labai paprastas žaidimas. Pergalei reikės paprastų dalykų – atkovotų kamuolių, vengti klaidų, stabdyti greitas atakas. Mes jau esame turėję tokių rungtynių. Tiesiog laikysimės savo žaidimo“, – tvirtino A.Džordževičius.

„Viskas įmanoma, – treneriui antrino čempionato staigmena tapęs barzdotasis serbas Miroslavas Raduljica (vid. 13,5 tšk.). – Labai laukiame šio mačo, bus įspūdingos rungtynės. Žaisime savo krepšinį ir darysime viską, kad laimėtume.“

Dauguma šios rinktinės narių per sprogdinimus Jugoslavijoje gelbėjosi slėptuvėse. Tačiau „Palacio de los Deportes“ arenoje nuo amerikiečių nepasislėpsi. Bet serbams to ir nereikia – ši karinga A.Džordževičiaus komanda nepaiso jokių autoritetų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.