EUROLYGA 2023

K. Kemzūros komanda kovos dėl vietos Eurolygoje

Šią savaitę Ostendėje vyksiančiame Eurolygos atrankos turnyre nerungtyniaus nė vienas Lietuvos krepšininkas. Tačiau paskutiniojo kelialapio į stipriausią žemyno turnyrą sieks Čekijos čempionė Nimburko ČEZ komanda, kurios štabui vadovauja lietuviai treneriai Kęstutis Kemzūra ir Robertas Kuncaitis.

Praėjusiais metais Vilniuje vykusiame atrankos turnyre K.Kemzūros auklėtiniams per aukštas buvo jau pirmas barjeras – ČEZ nusileido Bandirmos „Banvit“ komandai.<br>V.Balkūno nuotr.
Praėjusiais metais Vilniuje vykusiame atrankos turnyre K.Kemzūros auklėtiniams per aukštas buvo jau pirmas barjeras – ČEZ nusileido Bandirmos „Banvit“ komandai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Sep 23, 2014, 4:17 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 11:41 PM

Aštuoni pretendentai

2014-2015 metų Eurolygos dalyvių sąraše vis dar lieka viena neužpildyta eilutė. Trūkstamas įrašas atsiras penktadienį, kei Belgijos mieste Ostendėje baigsis Eurolygos atrankos turnyras.

Kaip ir kiekvieno sezono pradžioje, dėl 24-ojo kelialapio į stipriausią žemyno krepšinio turnyrą kovos aštuonios komandos, o trokštamą laimikį gaus trejas rungtynes laimėjusi ekipa. Šį rudenį dėl kelialapio į Eurolygą susigrums Strasbūro SIG, Liono-Vilerbano ASVEL (Prancūzija), Kazanės „Uniks“ (Rusija), Jeruzalės „Hapoel“ (Izraelis), Zelionos Guros „Stelmet“ (Lenkija), Rygos VEF (Latvija), Ostendės „Telenet“ (Belgija) ir Nimburko ČEZ (Čekija).

Turnyro sistema yra tokia pati kaip kelis praėjusius sezonus. Antradienį ir trečiadienį bus sužaistos ketvirtfinalio rungtynės, ketvirtadienį – pusfinalio, penktadienį – finalo.

Antradienį susitiks VEF – SIG ir „Telenet“ – ASVEL. Šių rungtynių nugalėtojai sudarys vieną iš pusfinalio porų.

Trečiadienį dėl teisės žaisti kitame pusfinalyje kovos „Hapoel“ – ČEZ ir „Uniks“ – „Stelmet“.

Lietuvos trenerio viltys

Nepakeičiamas Čekijos čempionas ČEZ klubas per atrankos turnyrą prasibrauti į Eurolygą siekia jau penktus metus iš eilės. Tiesa, anksčiau Nimburko krepšininkus sunkiu keliu vedė kiti treneriai, o lietuvis Kęstutis Kemzūra šią užduotį pirmą kartą bandė spręsti tik pernai.

Praėjusiais metais Vilniuje vykusiame atrankos turnyre K.Kemzūros auklėtiniams per aukštas buvo jau pirmas barjeras – ČEZ nusileido Bandirmos „Banvit“ komandai.

Šį rudenį rengdamiesi Eurolygos atrankai Nimburko krepšininkai žaidė septynerias rungtynes, per kurias pasiekė penkias pergales. Tarp įveiktų varžovių – šį sezoną Eurolygoje žaisiančios Berlyno ALBA ir Zgoželeco „Turow“ komandos.

Vis dėlto paskutinė repeticija nuotaiką apgadino. Penktadienį Nimburko ekipa sužaidė prasčiausias ikisezonines rungtynes ir pralaimėjo „Stelmet“ komandai 70:92.

Tiesa, krepšininkų optimizmo nesėkmė nesugriovė. „Pasirengimo etapas parodė, kad turime gerų galimybių, bet daugiausia lems tai, ar žaisime darniai. Jei dalinsimės kamuoliu, mūsų krepšinis bus aukšto lygio. Jei žaisime individualiai, lygis bus žemas. Privalome viską pradėti gynyboje, kuri turi tapti mūsų pergalių pamatu“, - sakė vyriausias ČEZ žaidėjas Radoslavas Rančikas, kuris po kelių dienų pažymės 35-ąjį gimtadienį.

Favoritai – iš Rusijos

Dvi į Ostendę atvykusios komandos – SIG ir „Stelmet“ – Eurolygoje rungtyniavo praėjusį sezoną. Vis dėlto pagrindinės atrankos turnyro favoritės yra ne jos, o prieš trejus metus Eurolygoje irgi jau žaidusi „Uniks“.

Šių metų pavasarį Tatarstano ekipa pateko į Europos taurės finalą, bet nepasinaudojo proga jau tada iškovoti bilietą į stipriausių žemyno komandų būrį. „Uniks“ lemiamoje dvikovoje nusileido „Valencia“ klubui.

Per vasarą Kazanėje pasikeitė ir treneris, ir nemažai krepšininkų, bet garsių pavardžių nesumažėjo. O ryškiausia nauja „Uniks“ žvaigžde tapo iš Milano „Emporio Armani“ atvykęs amerikietis Keithas Langfordas, kuriam praėjusį sezoną buvo įteiktas rezultatyviausio Eurolygos krepšininko prizas. Pristatinėti nereikia ir kitų „Uniks“ naujokų: trenerio Argyrio Pedoulakio, D‘Oro Fischerio, Viktoro Sanikidzės.

Kitų komandų sudėtys kuklesnės, tačiau jos taip pat nėra beginklės. Pavyzdžiui, abu Prancūzijos klubus treniruoja Europos čempionais tapę krepšinio specialistai. Prie SIG vairo stovi pernai su Prancūzijos vyrų rinktine triumfavęs Vincent‘as Collet, o ASVEL taktiką kuria 2009 metais su Prancūzijos moterų rinktine žemyno pirmenybių auksą iškovojęs Pierre‘as Vincent‘as.

Taps „Žalgirio“ varžovais

Komanda, kuriai Ostendėje pavyks laimėti visas trejas rungtynes, šį sezoną atvyks ir į Lietuvą. Atrankos varžybų nugalėtojai pagrindiniame Eurolygos turnyre žais A grupėje, į kurią pateko LKL čempionas Kauno „Žalgiris“.

Šioje grupėje taip pat varžysis Madrido „Real“, Stambulo „Anadolu Efes“, „Nižnij Novgorod“ ir Sasario „Banco di Sardegna“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.