EUROLYGA 2023

ACB krepšinio lygos favoritai nesikeičia

Ispanijos krepšinio visuomenė naujame ACB lygos sezone permainų nesitiki. Tiek eiliniai sirgaliai, tiek ekspertai yra įsitikinę, kad dėl čempiono vardo kovos amžini varžovai „Barcelona“ ir Madrido „Real“. Šiedu klubai finalo serijoje grūmėsi ir praėjusiose pirmenybėse, o jų dvikovoje stipresnė buvo Barselonos komanda.

„Real“ laikoma viena favoričių.<br>AFP/Scanpix nuotr. iš archyvo
„Real“ laikoma viena favoričių.<br>AFP/Scanpix nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2014-10-06 15:12, atnaujinta 2018-01-28 10:18

Trenerių prognozės

Oficiali ACB lygos interneto svetainė prieš kiekvieną sezoną apklausia visų komandų trenerius, kuriems užduoda jau tradiciniais tapusius klausimus. Strategų prašoma pasidalinti įžvalgomis ir paspėlioti, kurios komandos ir kurie žaidėjai taps kelis mėnesius truksiančio krepšinio maratono laureatais.

Šį rudenį apklausti krepšinio specialistai buvo gana vieningi. Jų manymu, pavasarį ACB lygos čempionu bus karūnuotas vienas iš dviejų garsiausių šalies klubų „Barcelona“ arba Madrido „Real“.

Net dešimt trenerių nesiryžo pažymėti vieno favorito ir paminėjo abu didžiuosius klubus. Keturi strategai pirmenybę atidavė „Barcelona“, „Bilbao“ treneris Sito Alonso prie dviejų Ispanijos milžinų pridėjo „Valencia“ bei Malagos „Unicaja“ komandas, o abiejų favoritų treneriai Xavieras Pascualis („Barcelona“) ir Pablo Laso („Real“) tvirtino, kad atsakyti į šį klausimą jiems yra per sunku.

Lietuvos žaidėjų neminėjo

Dar sunkiau buvo prognozuoti, kam atiteks naudingiausio žaidėjo apdovanojimas. Dauguma trenerių sakė, kad pretendentų ratas bus labai platus, bet konkretaus atsakymo nepateikė.

Pasirinkti vieną kandidatą ryžosi tik septyni treneriai. Trys iš jų spėjo, kad naudingiausiojo prizas antrus metus iš eilės bus įteiktas amerikiečiui Justinui Doellmanui, kuris tarpsezoniu persikėlė iš „Valencia“ į „Barcelona“ komandą.

Du treneriai labai daug tikisi iš 36 metų veterano amerikiečio Andy Panko, kuris jau buvo rinktas naudingiausiu 2012 metais, o šį sezoną vilki Fuenlabrados „Montakit“ aprangą. Po vieną kartą buvo paminėti „Real“ puolėjas Rudy Fernandezas ir „Barcelona“ vidurio puolėjas Ante Tomičius.

Deja, Lietuvos krepšininkai per priešsezoninę apklausą buvo pamiršti. Ispanijos komandų treneriai lietuvių nepaminėjo nei tarp žaidėjų, kurie gali tapti sezono atradimu, nei tarp pretendentų į geriausių lygos krepšininkų penketą.

Sezoną pradėjo be trenerio

Nors ACB lygoje žaidžia 18 klubų, apklausos rengėjai susisiekė tik su 17 trenerių. Vienas klubas „Sevilla“ šiuo metu vyriausiojo trenerio oficialiai neturi.

„Sevilla“ vasarą sudarė sutartį su amerikiečiu Scottu Rothu, kuris anksčiau dirbo kelių NBA klubų trenerio padėjėju ir vadovavo Dominikos Respublikos rinktinei. Tačiau ACB vadovybė atsisakė išduoti S.Rothui licenciją.

Pelnė po 2 taškus

ACB lygos klubuose šį sezoną pradėjo trys lietuviai. „Unicaja“ komandoje karjerą tęsia Mindaugas Kuzminskas, į „Real“ perėjo Jonas Mačiulis, į Manresos „Bruixa d‘Or“ – Marius Grigonis.

J.Mačiulis ir M.Grigonis yra ACB lygos debiutantai. 29 metų J.Mačiulis praėjusį sezoną rungtyniavo Atėnų „Panathinaikos“ ekipoje, o 20-metis M.Grigonis atstovavo Ispanijos antrosios lygos Ueskos „Penas“ klubui.

25 metų M.Kuzminskui šis sezonas Ispanijoje yra antrasis. Praėjusį sezoną jis žaidė 40 rungtynių ir pelnė 209 taškus (vid. 5,2).

Pirmajame ture visi trys lietuviai žaidė blankiai ir pelnė vos po 2 taškus. Jų komandų rezultatai buvo skirtingi: „Real“ nugalėjo Las Palmaso „Herbalife“ ekipą 70:57, „Unicaja“ irgi savo aikštėje įveikė Andoros „Morabanc“ klubą 83:69, o „Bruixa d‘Or“ išvykoje nusileido Santjago „Rio Natura“ krepšininkams 64:88.

1-asis turas. Madrido „Real“ (J.Mačiulis 2, 18 min.) – Las Palmaso „Herbalife“ 70:57, Malagos „Unicaja“ (M.Kuzminskas 2, 13 min.) – Andoros „MoraBanc“ 83:69, Santjago „Rio Natura“ – Manresos „Bruixa d‘Or“ (M.Grigonis 2, 16 min.) 88:64, „Barcelona“ – Vitorijos „Laboral Kutxa“ 87:65, „Sevilla“ – Lagunos „Iberostar“ 87:96, „Bilbao“ – Fuenlabrados „Montakit“ 73:54, Mursijos UCAM – „Valencia“ 85:76, Saragosos CAI – Badalonos „Joventut“ 74:79, Madrido „Estudiantes“ – San Sebastiano „Gipuzkoa“ 91:74.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.