EUROLYGA 2023

„Neptūno“ grupė Eurolygoje: ką žada varžovai?

Trečiadienį prasidės 15-asis šiuolaikinės Eurolygos sezonas. Garbė jį atidaryti suteikta D grupės komandoms: nė vieno turnyro nepraleidusiai Vitorijos „Laboral Kutxa“ ir debiutantui Klaipėdos „Neptūnui“. Kartu su šiomis ekipomis D grupėje žais dar vienas senbuvis Pirėjo „Olympiakos“ ir trys retai į stipriausią žemyno turnyrą patenkantys klubai: „Valencia“, Belgrado „Crvena Zvezda“ bei Stambulo „Galatasaray“.

K.Maksvyčio laukia rimti iššūkiai.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
K.Maksvyčio laukia rimti iššūkiai.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Oct 15, 2014, 12:16 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 6:36 AM

Pirėjo „Olympiakos“

Praėjęs sezonas. Graikijos lygos reguliariajame sezone užėmė 2-ąją vietą (24 ir 2), finale pralaimėjo Atėnų „Panathinaikos“ 2:3.

Eurolygos reguliariojo sezono grupėje užėmė 1-ąją vietą (10 ir 0), „Top 16“ etapo grupėje – 3-ąją vietą (8 ir 6), ketvirtfinalyje pralaimėjo Madrido „Real“ 2:3.

Optimalus penketas. Vasilis Spanoulis (32, 193), Evangelos Mantzaris (24, 196), Matthew Lojeski (JAV, 29, 198), Giorgos Printezis (29, 202), Bryantas Dunstonas (JAV, 28, 203). Treneris Milanas Tomičius (praėjusį sezoną dirbo trenerio padėjėju).

Kaip pasikeitė. Nesibaigianti Graikijos ūkio krizė pasiglemžia vis naujas sporto aukas. Šiais metais dar sykį susiveržti diržus teko ir vienam Graikijos krepšinio milžinų Atėnų „Panathinaikos“, tačiau kitam superklubui „Olympiakos“ jokios finansinės kataklizmos, regis, nė motais. Pirėjo komanda naują sezoną pasitinka jei ne sustiprėjusi, tai tikrai nesusilpnėjusi.

Vienintelis „Olympiakos“ nuostolis – į krepšinio raumenis vis stiprinančią Turkiją išvykęs Stratos Perperoglou. Tačiau į Taikos ir draugystės areną ateinantys sirgaliai šį Graikijos rinktinės žaidėją turėtų greitai pamiršti, nes užimti jo bei kelių praėjusį sezoną blankiai rungtyniavusių legionierių vietas pasirengę du buvę Kauno „Žalgirio“ krepšininkai Tremmellas Dardenas ir Oliveris Lafayette‘as bei krepšinio klajūnas Othello Hunteris.

Net jei kuris nors „Olympiakos“ naujokas nepritaps, tai nebus didelė bėda. Pirėjo ekipa visose pozicijose turi praėjusį sezoną puikiai rungtyniavusių senbuvių, o labiausiai žaidimą lėmę krepšininkai Vasilis Spanoulis, Giorgos Printezis ir Matthew Lojeski liko savo vietose.

Pirėjo komandos bėda gali būti kita. Spalio pradžioje „Olympiakos“ pralaimėjus Graikijos taurės rungtynes „Panathinaikos“ ekipai atsistatydino treneris Giorgos Bartzokas ir krepšininkams laikinai vadovauja buvęs jo padėjėjas Milanas Tomičius.

Ko tikėtis. Net jei sezono pradžios sukrėtimas turės neigiamų pasėkmių, „Olympiakos“ sudėtis paprasčiausiai yra pernelyg stipri, o krepšininkai pernelyg gerai supranta vienas kitą, kad „raudonieji“ daug klupinėtų reguliariajame sezone. O pasiekus pirmąjį tikslą ir patekus į „Top 16“ etapą bus galima pagalvoti ir apie dar didesnius tikslus.

„Valencia“

Praėjęs sezonas. Ispanijos lygos reguliariajame sezone užėmė 2-ąją vietą (30 ir 4), pusfinalyje pralaimėjo „Barcelona“ 2:3.

Europos taurės pirmojo etapo grupėje užėmė 3-ąją vietą (6 ir 4), antrojo etapo grupėje – 2-ąją vietą (3 ir 3), aštuntfinalyje nugalėjo „Chimki“, ketvirtfinalyje – Berlyno ALBA, pusfinalyje „Nižnij Novgorod“, finale – Kazanės „Uniks“ (80:67 ir 85:73).

Optimalus penketas. Samas Van Rossomas (Belgija, 28, 188), Rafa Martinezas (32, 190), Romainas Sato (Centrinė Afrika, 33, 194), Krešimiras Lončaras (Kroatija, 31, 210; „Chimki“), Bojanas Dubljevičius (Juodkalnija, 23, 205). Treneris Velimiras Perasovičius (Kroatija).

Kaip pasikeitė. Nuolatinės vietos stipriausiame žemyno turnyre neturinčiai „Valencia“ į Eurolygos rojų tenka brautis pro Europos taurės skaistyklą. Tai Valensijos komandai pavyko jau trečią kartą – pavasarį „apelsininiai“ vėl iškovojo antrąjį pagal svarbą Europos prizą ir gavo teisę varžytis su stipriausiais.

Eurolygoje Valensijos ekipa kovos be ryškiausios praėjusio sezono žvaigždės. Europos taurės finalo ir ACB lygos naudingiausiu krepšininku išrinktas Justinas Doellmanas atsisakė dar metams pratęsti sutartį su „Valencia“ ir patraukė keliais šimtais kilometrų šiauriau – į Barseloną.

Treneriui Velimirui Perasovičiui šiek tiek pertvarkyti žaidimą reiks ir dėl to, kad „Valencia“ išsiskyrė su Oliveriu Lafayette‘u. Vis dėlto permainos nėra drastiškos: daug buvusio lyderio pareigų perims patyręs naujokas Krešimiras Lončaras, o pagrindinio penketo užnugarį sustiprins amerikiečiai Luke‘as Harangody ir Dwightas Buycksas.

„Valencia“ papildė dar keli naujokai, tad atsarginių suolas pailgėjo. Būtent trumpas suolas buvo didžiausia komandos problema praėjusio sezono pabaigoje, kai „Valencia“ užgriuvo tikra traumų lavina.

Ko tikėtis. Nors šio sezono pradžioje „Valencia“ turi daugiau aukšto meistriškumo krepšininkų nei prieš metus, jos atsarginių suolas vis tiek yra gana trumpas. Žaidžiant dviejuose labai stipriuose turnyruose ši aplinkybė anksčiau ar vėliau atsilieps, todėl kažkuriame sezono etape Valensijos komanda gali atsidurti gilioje duobėje. Kita vertus, laikinas nuopolis neturėtų sutrukdyti „Valencia“ patekti į „Top 16“.

Stambulo „Galatasaray“

Praėjęs sezonas. Turkijos lygos reguliariajame sezone užėmė 4-ąją vietą (20 ir 10), finale pralaimėjo Stambulo „Fenerbahce“ 3:4.

Eurolygos reguliariojo sezono grupėje užėmė 2-ąją vietą (6 ir 4), „Top 16“ etapo grupėje – 4-ąją vietą (7 ir 7), ketvirtfinalyje pralaimėjo „Barcelona“ 0:3.

Optimalus penketas. Carlosas Arroyo (Puerto Rikas, 35, 188), Nolanas Smithas (JAV, 26, 188; Zagrebo „Cedevita“), Martynas Pocius (Lietuva, 28, 196; Kauno „Žalgiris“), Furkanas Aldemiras (23, 207), Zoranas Ercegas (Serbija, 29, 211). Treneris Erginas Atamanas.

Kaip pasikeitė. Vasaros pradžioje „Galatasaray“ atsisakė žaisti lemiamas Turkijos lygos finalo rungtynes su Stambulo „Fenerbahce“ klubu ir netgi pagrasino, kad apskritai uždarys tiek vyrų, tiek moterų profesionalų krepšinio komandas.

Vargu ar kas nors patikėjo šiais grasinimais, o jei patikėjo, smarkiai suklydo – praėjus vos porai savaičių nuo Turkijos krepšinį sudrebinusio skandalo „Galatasaray“ jau rikiavo gretas naujam sezonui.

Klubo vadovai turėjo daug darbo, nes iš „Galatasaray“ išvyko nemažai krepšininkų. Tiesa, tarp jų nebuvo nė vieno, apie kurį būtų galima sakyti, kad jis sunkiai pakeičiamas. Toks apibūdinimas gal tiktų nebent ūmaus būdo Popsui Mensah-Bonsu, bet tikrai ne Henry Domercantui, Manučarui Markoišviliui ar Milanui Mačvanui.

Kita vertus, „Galatasaray“ naujokų negalima pavadinti itin patikimais žaidėjais. Buvęs Zagrebo „Cedevita“ lyderis Nolanas Smithas tik šį rudenį debiutuos Eurolygoje, o Martynas Pocius, Pietro Aradori, Ianas Vougioukas ar Vladimiras Micovas niekada nepasižymėjo stabilumu.

Ko tikėtis. „Galatasaray“ komanda naujai nuo pamatų statoma vos ne kiekvieną vasarą. Ir nors „liūtai“ nekviečia ryškiausių žvaigždžių, jie randa žaidėjus, su kuriais galima nukeliauti labai toli. Šįmetė sudėtis irgi anaiptol ne pasakiška, bet treneris Erginas Atamanas iš jos gali išspausti ne vieną pergalę ne vien reguliariajame sezone.

Belgrado „Crvena Zvezda“

Praėjęs sezonas. Adrijos lygos reguliariajame sezone užėmė 1-ąją vietą (22 ir 4), pusfinalyje pralaimėjo Zagrebo „Cibona“ 70:75. Serbijos lygos reguliariajame sezone užėmė 2-ąją vietą (11 ir 3), finale pralaimėjo Belgrado „Partizan“ 1:3. Serbijos taurės finale nugalėjo Belgrado „Mega Vizura“ 81:80.

Eurolygos reguliariojo sezono grupėje užėmė 5-ąją vietą (4 ir 6). Europos taurės antrojo etapo grupėje užėmė 2-ąją vietą (4 ir 2), aštuntfinalyje nugalėjo Vilniaus „Lietuvos rytą“, ketvirtfinalyje – Kijevo „Budivelnyk“, pusfinalyje pralaimėjo Kazanės „Uniks“.

Optimalus penketas. Charlesas Jenkinsas (JAV, 25, 191), Marcusas Williamsas (JAV, 29, 191; Krasnodaro „Lokomotiv“), Nikola Kaliničius (23, 202; Kragujevaco „Radnički“), Luka Mitrovičius (21, 204), Maikas Zirbesas (Vokietija, 24, 208; Bambergo „Brose“). Treneris Dejanas Radonjičius (Juodkalnija).

Kaip pasikeitė. „Crvena Zvezda“ į Eurolygą pateko pro užpakalines duris. Praėjusį sezoną Belgrado klubas suklupo Adrijos lygos pusfinalyje ir jau rengėsi kovoti Eurolygos atrankos varžybose, bet buvo pakviestas į stipriausią žemyno turnyrą vietoj didelių finansinių sunkumų turinčios Zagrebo „Cibona“ ekipos. Likimo ironija, būtent „Cibona“ neleido „Crvena Zvezda“ komandai iškilmingai žengti į Eurolygą pro pagrindinį įėjimą.

Belgrado klubo vadovai vasarą nėrėsi iš kailio stengdamiesi parodyti, kad yra verti žaisti su stipriausiais. Nors iš „Crvena Zvezda“ į užsienį išvyko keli pagrindiniai krepšininkai (DeMarcusas Nelsonas, Raško Katičius, Marko Simonovičius, Tadija Dragičevičius), komandos naujokai – irgi ne iš kelmo spirti. Marškinėlius su raudonąja žvaigžde apsivilko Eurolygoje jau matyti Marcusas Williamsas bei Maikas Zirbesas ir net trys Serbijos rinktinės krepšininkai: pasaulio vicečempionai Nikola Kaliničius bei Stefanas Jovičius ir dėl stovykloje atsinaujinusios traumos į dvyliktuką nepatekęs Nemanja Dangubičius.

Ko tikėtis. Šį sezoną „Crvena Zvezda“ yra jaunesnė negu praėjusį, bet tikrai ne silpnesnė. Žinoma, į favoritų gretas Belgrado komanda nesitaiko, tačiau yra pajėgi padaryti bent tai, kas nepavyko prieš metus – patekti į antrąjį Eurolygos etapą.

Vitorijos „Laboral Kutxa“

Praėjęs sezonas. Ispanijos lygos reguliariajame sezone užėmė 6-ąją vietą (19 ir 15), ketvirtfinalyje pralaimėjo „Barcelona“ 0:2.

Eurolygos reguliariojo sezono grupėje užėmė 2-ąją vietą (6 ir 4), „Top 16“ etapo grupėje – 7-ąją vietą (5 ir 9).

Optimalus penketas. Thomas Heurtelis (Prancūzija, 25, 189), Orlando Johnsonas (JAV, 25, 196; „Sacramento Kings“), Davis Bertanas (Latvija, 22, 205; Belgrado „Partizan“), Kimas Tilie (Prancūzija, 26, 210; Mursijos UCAM), Coltonas Iversonas (JAV, 25, 213; Stambulo „Besiktas“). Treneris Marco Crespi (Italija, Sienos „Montepaschi“).

Kaip pasikeitė. Vitorijos klubo eurolyginis likimas pavasarį kabėjo ant plauko. Jei Ispanijos lygos pusfinalyje „Valencia“ būtų įveikusi „Barcelona“ komandą, A licenciją turinčiai „Laboral Kutxa“ šį sezoną būtų reikėję praleisti. Tačiau įvykiai ACB lygoje Baskų šalies ekipai susiklostė palankiai ir ji 15-ąjį sezoną iš eilės kovos elitiniame žemyno turnyre.

Į naują žygį „Laboral Kutxa“ rengėsi smarkiai pasikeitusi. Vos po vieno sezono iš Vitorijos išvyko treneris Sergio Scariolo, kurį pakeitė kitas italas Marco Crespi, į du turtingiausius Ispanijos klubus persikraustė buvęs lyderis Andresas Nocioni (į Madrido „Real“) ir antroje praėjusio sezono pusėje atsiskleidęs Tiboras Pleissas (į „Barcelona“), naujus darbdavius rado dar keli krepšininkai.

Iš pernykščio branduolio liko tik Thomas Heurtelis, ant kurio tinklus jau meta ne vienas Europos klubas, Fernando San Emeterio, Lamontas Hamiltonas ir Fabienas Causeur.

Ieškodami pamainos išvykusiems „Laboral Kutxa“ vadovai, atrodo, nusprendė pagąsdinti varžovus naujokų biografijoje esančiais įrašais apie NBA lygoje praleistus sezonus. Iš stipriausios pasaulio lygos į Vitoriją atvyko net keturi krepšininkai: Orlando Johnsonas, Ryanas Gomesas, Tornike Šengelia ir D.J.White‘as. Tiesa, visi keturi Amerikoje buvo statistai, o grėsmingiausias „Laboral Kutxa“ papildymas turėtų būti latvis Davis Bertanas ir prancūzas Kimas Tilie.

Ko tikėtis. Treneriui M.Crespi dar reikės laiko, kad išsiaiškintų visų krepšininkų galimybes, todėl „Laboral Kutxa“ žaidimas, ypač pirmoje sezono dalyje, gali stipriai strigti. O laiko nėra daug ir per ilgai ieškant galima nespėti į „Top 16“ traukinį. Jei jis nuvažiuotų be Vitorijos komandos, tai nebūtų didelė staigmena.

Klaipėdos „Neptūnas“

Praėjęs sezonas. Lietuvos lygos reguliariajame sezone užėmė 3-ąją vietą (14 ir 6), finale pralaimėjo Kauno „Žalgiriui“ 2:4. Vieningos lygos grupėje užėmė 8-ąją vietą (5 ir 13). Europos taurės pirmojo etapo grupėje užėmė 5-ąją vietą (4 ir 6).

Optimalus penketas. Mustafa Shakuras (JAV, 30, 191; Kesruano „Tadamon“), Martynas Mažeika (29, 191), Deividas Gailius (26, 200; Liublianos „Olimpija“), Donatas Zavackas (33, 203; Kremonos „Vanoli“), Egidijus Dimša (29, 204; Pasvalio „Pieno Žvaigždės“). Treneris Kazys Maksvytis.

Kaip pasikeitė. Eurolygoje debiutuojantis „Neptūnas“ yra unikali komanda, nes net du trečdaliai jos žaidėjų yra vietiniai – klaipėdiečiai. Toks „Neptūnas“ buvo praėjusį sezoną, kai pirmą kartą tapo LKL vicečempionu, toks pat liko ir po vasaros atostogų.

Tarpsezoniu klaipėdiečiai patyrė tik porą rimtesnių nuostolių – su komanda atsisveikino Marius Runkauskas ir Kauno „Žalgirio“ skolintas Edgaras Ulanovas. Tačiau pastiprinimas yra kur kas solidesnis. Į „Neptūną“ atvyko patyręs įžaidėjas Mustafa Shakuras, namo grįžo Klaipėdos krepšinio auklėtiniai Deividas Gailius ir Donatas Zavackas, priekinę liniją sustiprino Egidijus Dimša.

Vis dėlto viena spraga „Neptūno“ sudėtyje vis dar yra. Prisidėti prie komandos žadėjęs dar vienas sugrįžėlis Michailas Anisimovas dėl šeimyninių aplinkybių nusprendė likti Ukrainoje, o „Neptūnas“ sezonui jau prasidėjus ir toliau ieško pajėgaus aukštaūgio.

Ko tikėtis. Eurolygos arba stipriausių Europos nacionalinių lygų patirties turi vos keturi „Neptūno“ krepšininkai. Visi kiti ners į visiškai nepažįstamus vandenis, kuriuose bus lyg tarp ryklių paleistos smulkios žuvelės. Klaipėdiečiai turės sumaniai laviruoti, kad jų nesudraskytų, ir laukti tinkamos progos, kad patys galėtų krimstelėti kuriam nors rykliui.

Grupės skaičius

15

Visus 15 šiuolaikinės Eurolygos sezonų šiame turnyre žaidžia tik keturi klubai. Du iš jų – Pirėjo „Olympiakos“ ir Vitorijos „Laboral Kutxa“ pateko į D grupę (kiti du klubai yra „Barcelona“ ir Kauno „Žalgiris“). „Valencia“ ir Stambulo „Galatasaray“ šiuolaikinėje Eurolygoje rungtyniauja trečiajį kartą, Belgrado „Crvena Zvezda“ – antrąjį, Klaipėdos „Neptūnas“ – pirmąjį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.