EUROLYGA 2023

D. Gailius: „Pasistengsime, kad Europa sužinotų apie „Neptūną“

Sezonui Eurolygoje D.Gailius stažavosi Lietuvos rinktinėje.<br>G.Šiupario nuotr.
Sezonui Eurolygoje D.Gailius stažavosi Lietuvos rinktinėje.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Oct 15, 2014, 5:28 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 4:41 AM

Apie tokį jubiliejų Klaipėdos „Neptūno“ komanda galėjo tik pasvajoti. Klubo 50-metį „Neptūnas“ mini istoriniais LKL sidabro medaliais ir debiutu Eurolygoje. Prestižinį Europos klubų turnyrą Lietuvos vicečempionai šturmuoja su kuklia pinigine, bet drąsia širdimi, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Į „Neptūną“ 21 val. 30 min. Lietuvos laiku Ispanijoje sužiurs visos Europos akys. Eurolygos sezono uždanga pakils būtent „Neptūno“ ir Vitorijos „Laboral Kutxa“ rungtynėmis.

Europiečiams „Neptūnas“ – krepšinio nykštukas. Į Eurolygą klaipėdiečiai žengia su kiek didesniu nei 1 milijono eurų biudžetu. Bet ne pinigais, o komandine dvasia „Neptūnas“ bandys Europai parodyti naują tašką žemėlapyje. 

„Galima prisifantazuoti, o po to visi juoksis. Bet mes tikrai stengsimės pagauti kokias 2-3 pergales“, – keliaudamas į Ispaniją pasakojo vienas „Neptūno“ lyderių Deividas Gailius.

Didesnio atlyginimo užsienyje atsisakęs ir iš Liublianos „Union Olimpija“ į „Neptūną“ grįžęs 26 metų 200 cm ūgio puolėjas nesisvaidė kosminiais pažadais.

Bet giliai širdyje jis ir visa klaipėdiečių įgula svajoja, kad Europa išgirstų apie „Neptūną“: „Priešininkai apie mus nežino tiek daug, kiek mes apie juos. Bet padarysime taip, kad žinotų.“  – Kokios nuotaikos komandoje prieš istorinį startą? – „Lietuvos rytas“ paklausė prieš skrydį į Ispaniją komandos autobusu Rygos link riedėjusio D.Gailiaus. 

– Geros, kovingos. Esame gerai nusiteikę. Įdomu. Važiuojame ir bandysime kovoti.

– Eurolygos atidarymas, pirmosios „Neptūno“ rungtynės turnyre klubo istorijoje. Ar tai nekelia įtampos?

– Nežinau. Kažkiek jaučiame pirmosioms rungtynėms būdingą įtampą, bet tai normalu, o jausmas – geras. Viskas yra tvarkoj, per daug nesijaudiname.

– Treneris minėjo, kad „Neptūnas“ Eurolygoje neturi ko prarasti. Gal tai taps „Neptūno“ koziriu ir Vitorijoje, ir kituose Eurolygos mūšiuose?

– Mūsų laukia daug gerų komandų. Turime žaisti kuo geriau ir padaryti viską, kas yra mūsų valioje. O tada bandysime laimėti. Tikėkimės, varžovai mus nuvertins. Priešininkai apie mus nežino tiek daug, kiek mes apie juos. Bet padarysime taip, kad žinotų (Šypsosi.).

– Kokia galėtų būti „Neptūno stiprybė?

– (Akimirką pagalvoja.) Turime būti stiprūs kaip komanda. Mes visi daugmaž vienodo ūgio, tai suteikia universalumo. Be to, visi gali pataikyti tritaškius. Tai yra stiprioji mūsų pusė. Jei jie kris, turime šansų ir nugalėti.

– Bent penki „Neptūno“ žaidėjai pelno po 10 ir daugiau taškų. Ar tai dar viena mįslė varžovų gynybai?

– Taip. Pas mus nėra vieno lyderio. Vieną dieną veda vienas, kitą – kitas. Kai turi lyderį, labai lengva išanalizuoti komandą. O mes neturime vieno žmogaus ir tuo džiaugiamės. Lengviau žaisti.

– K.Maksvytis pabrėžė, kad „Neptūne“ žaidžia devyni klaipėdiečiai. Ar tai gali duoti naudos aikštelėje?

– Lietuva nėra supervalstybė, kad būtų galima pajausti, jog vienas krepšininkas yra iš to regiono, kitas – iš ano. Visi esame susibendravę ir nėra skirtumo – tu klaipėdietis, kaunietis ar vilnietis. Ir taip viskas gerai.

– Kuris varžovas D grupėje atrodo pažeidžiamiausias?

– Manau, kad namuose galime pagaudyti tiek ispanus, tiek „Crvena Zvezda“, tiek tą patį „Galatasaray“.

– Ir „Valencia“, ir „Laboral Kutxa“?

– Taip. Kai pernai žaidžiau Liublianoje, „Olimpija“ tikrai nebuvo labai stipresnė už „Neptūną“, bet priešinomės ispanams. Visi varžovai įveikiami. Tik „Olympiakos“ bus stipriausias. Aišku, „Galatasaray“ irgi susistiprino, bet su ispanais galime pakovoti.

– „Neptūnas“ sezoną pradėjo šešiomis pergalėmis, o „Laboral Kutxa“ nusileido tiek „Barcelona“ (65:87), tiek Malagos „Unicaja“ (79:88) komandoms. Šiuo metu „Neptūnas“ geriau pasiruošęs?

– Galbūt. Pasikartosiu – tai bus pirmosios rungtynės ir varžovai mūsų nepažįsta. Jie mus matę tik iš kelių video, nėra daug girdėję. Kita vertus, nemanau, kad šešios mūsų pergalės ir du jų pralaimėjimai kažką reiškia. Jie žaidė prieš stiprius varžovus, o mūsų situacija truputį kitokia.

– Analizavote baskų žaidimą su „Barcelona“ ir „Unicaja“. Kokias „Laboral Kutxa“ spragas atvėrė šios dvi rungtynės?

– Treneriai geriau mato, kur ką bus galima išnaudoti. Bet „Laboral Kutxa“ yra gerai sukomplektuota komanda. Ispanai turi stiprių aukštaūgių ir gerų metikų. Tai geri krepšininkai.

– Kai Michailas Anisimovas iš Ukrainos nebegrįžo į Klaipėdą, „Neptūnui“ kaip tik gali pritrūkti raumenų po krepšiu. Ar labai stinga aukšto lygio vidurio puolėjo?

– Kalbant apie Michailo situaciją, taip jau nutiko. Toks gyvenimas, niekada negali žinoti. Bet manau, kad artimiausiu metu papildysime aukštaūgių grandį. Gal ir reikėtų tokio žaidėjo. Bet kol kas Simas Galdikas ir Egidijus Dimša gerai pastovėjo po krepšiu. Aišku, pamatysime, kaip bus Vitorijoje. 

– Kalbant apie aukšto meistriškumo žaidėjus, ar matosi, kad „Neptūno“ gynėjas Mustafa Shakuras yra visai kito kalibro krepšininkas?

– Mustafa įsivažiuoja ir kasdien atrodo vis geriau. Jam reikėjo truputį apsiprasti prie komandos. Kadangi žaidėme tik LKL, dar sunkoka kalbėti. Kai ateis tikrosios kovos, pasimatys, ko mums dar trūksta. Bet ką turime šiandien, atrodo, viskas gerai.

– Koks minimalus pergalių skaičius Eurolygoje „Neptūnui“ nepadarytų gėdos?

– (Šypteli.) Galima prisifantazuoti, o po to visi juoksis. Bet mes tikrai stengsimės pagauti kokias 2-3 pergales. Sunku prognozuoti. Nesu žaidęs Eurolygoje, todėl nežinau, koks ten lygis. Reikia tai dar pajusti ir tada vertinti savo galimybes. O dabar nesinori garsiai šaukti ir po to apsijuokti. Žaisime, kovosime ir pamatysime. Ir mes, ir jūs.

– Eurolygos patirties turi tik trys „Neptūno“ žaidėjai – Donatas Zavackas, Mustafa Shakuras ir Justas Sinica. Gal su jais teko pabendrauti apie Eurolygos lygį?

– Konkrečiai apie tai nekalbėjome. Bet daugmaž aišku, kad viskas bus kitaip. Komandos kitaip ruošiasi rungtynėms. Tai kur kas rimtesnis turnyras. Tikimės aukšto krepšinio lygio, spartesnio rungtynių tempo. Viskas bus sunkiau.

– Gal prieš būsimus sunkumus jus kaip nors specialiai bandė įkvėpti treneris K.Maksvytis?

– Važiuojame kovoti ir bandysime laimėti. Nevykstame į Ispaniją siekdami kuo mažiau „gauti“. Visi esame pasiruošę ir mūsų nereikia papildomai nuteikinėti. Visi supranta, kokia situacija. Tikrai nebus taip, kad nuvažiuosime, lengvai pasivaikščiosime ir nugalėsime. Atiduosime visas jėgas.

– Į „Neptūną“ sugrįžote po vienerių metų Slovėnijoje. Kaip Klaipėdos klubas per tą laiką pasikeitė?

– Komanda paaugo. Juk „Neptūnas“ jau žaidė ir Jungtinėje lygoje, ir Europos taurėje. Klubas tikrai auga. Tai matosi iš gausėjančio komandos personalo. Į viską žiūrima kitomis atakomis. Klubas suteikia viską, nereikia nieko prašyti. Džiugu, kad viskas gerėja.

– Esate žaidęs Bolonijos, Liublianos klubuose. Ar „Neptūnas“ nuo jų atsilieka?

– Šiandien – tikrai ne. Nebuvo ten nieko tokio įspūdingo. Čia, Lietuvoje, viskas panašiai. Kažkur pinigai didesni, bet „Neptūno“ organizacija tikrai niekuo nenusileidžia. Ji gal net kartais geresnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.