EUROLYGA 2023

Eurolygos startas nenusisekė nei Lietuvos klubams, nei L.Kleizai

Abu Lietuvos klubai tarptautinį sezoną atidarė pralaimėjimais, Linui Kleizai apkarto sugrįžimas į Stambulą, prie Eurolygos čempionų vairo sėkmingai debiutavo Davido Blatto įpėdinis, o buvęs Kauno „Žalgirio“ vidurio puolėjas tapo naudingiausiu pirmojo turo žaidėju.

L.Kleiza stengėsi, tačiau Milano komandai nedaug padėjo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
L.Kleiza stengėsi, tačiau Milano komandai nedaug padėjo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Oct 18, 2014, 3:12 PM, atnaujinta Jan 26, 2018, 6:47 PM

Tai atsitiko pirmąją Eurolygos varžybų savaitę, kurią pergalėmis džiaugėsi tik du lietuviai: Jonas Mačiulis iš Madrido „Real“ ir Mindaugas Kuzminskas iš Malagos „Unicaja“.

Ir Kauno „Žalgiris“, ir Klaipėdos „Neptūnas“ naują Eurolygos sezoną atidarė rungtynėmis Ispanijoje. Nė vienas Lietuvos klubas nebuvo laikomas favoritu, ir nė vienas jam nepalankių prognozių nepaneigė: kauniečiai nusileido Madrido „Real“ ekipai 71:80, klaipėdiečiai pripažino Vitorijos „Laboral Kutxa“ komandos pranašumą 69:88.

Lietuvos krepšinio gerbėjams pirmąją Eurolygos savaitę džiaugtis nebuvo dėl ko, bet ilgametė patirtis rodo, kad nesėkmė sezono atidarymo dvikovoje nėra tragedija.

„Žalgiris“ per praėjusius 14 sezonų pirmąsias rungtynes laimėjo tik 5 kartus. Tačiau į „Top 16“ etapą Lietuvos krepšinio lyderiai pateko net 10 sykių. Beje, visus 5 sezonus, kuriuos pradėjo pergale, kauniečiai žengė tarp 16 stipriausiųjų.

Eurolygoje debiutuojantis „Neptūnas“ kol kas neturi ko palyginti. Tačiau klaipėdiečiams nuotaiką gali pakelti Vilniaus „Lietuvos ryto“ istorija. Sostinės komanda 2005 metų rudenį Eurolygoje irgi debiutavo beviltišku pralaimėjimu, bet labai greitai atsitiesė ir jau pirmąjį sezoną pateko į „Top 16“.

Iš viso „Lietuvos rytas“ į antrąjį etapą pateko tris kartus. Bet tik vieną iš trijų sėkmingų sezonų pradėjo pergale. Tuo tarpu pernai vilniečiai pirmose rungtynėse nugalėjo Atėnų „Panathinaikos“ krepšininkus, bet ši pergalė jų kraityje liko vienintelė.

Savaitės mūšis

Eurolygos starte atkaklių kovų buvo mažai. Dauguma rungtynių vyko pagal gana nuobodų scenarijų: viena komanda dar antrajame kėlinyje arba trečiojo pradžioje susikraudavo solidžią persvarą ir po to žaisdavo su varžovais kaip katė su pele.

Viena nedaugelio išimčių buvo mūšis Valensijoje, kur vietos komanda susigrūmė su Pirėjo „Olympiakos“. Jų rungtynėse didžiausias skirtumas buvo 6 taškai, o likus žaisti 6 sek. švieslentėje degė du vienodi skaičiai 68:68. Pirėjo ekipos pergalę nulėmė teisę mesti dvi baudas gavęs Kostas Sloukas. Jis pataikė pirmąją, o po netaiklios antrosios įsigudrino pats sugriebti toli atšokusį kamuolį. Kovoje dėl kamuolio „Valencia“ dar sykį pažeidė taisykles, o K.Sloukas dar sykį nukeliavo prie baudų metimo linijos ir užfiksavo galutinį rezultatą 71:68.

Tiesa, Valensijos krepšininkams kelios akimirkos dar buvo likusios. Per jas „Olympiakos“ gynėjas Vasilis Spanoulis sąmoningai prasižengė ir mesti baudų nusiuntė Samą Van Rossomą. Belgas nepataikė pirmosios, sąmoningai neįmetė antrosios, atkovojo kamuolį, bet išsivaryti jo už tritaškio linijos („Valencia“ iki pratęsimo trūko trijų taškų) nebespėjo.

Savaitės pakilimai

1. Guy Goodesas sėkmingai debiutavo naujose pareigose. Buvęs ilgametis Tel Avivo „Maccabi“ žaidėjas ir trenerio padėjėjas šiais metais perėmė komandos vairą iš Davido Blatto, kuris išvyko į NBA, ir tapo vyriausiuoju treneriu. G.Goodeso vadovaujami „Maccabi“ krepšininkai pirmose Eurolygos rungtynėse nesunkiai nugalėjo turnyro naujokę Limožo CSP ekipą 92:76.

2. Tvirtą charakterį pademonstravo Eurolygos debiutantas „Nižnij Novgorod“. Rusijos klubas rungtynes su kitu naujoku Sasario „Banco di Sardegna“ pradėjo košmariškai ir atsiliko 0:9, po to – net 7:26 (7-ąją min.). Tačiau Ainaro Bagatskio treniruojamos komandos klaiki pradžia neišmušė iš vėžių. Žemutinio Naugardo krepšininkai pradėjo vytis, 22-ąją min. pirmą kartą persvėrė rezultatą, nuo tada patys visą laiką pirmavo ir laimėjo 88:86. „Nižnij Novgorod“ buvo vienintelis Eurolygos debiutantas, iškovojęs pergalę pirmajame ture.

3. Tarp šalių, kurioms atstovauja daugiau negu viena komanda, šią savaitę nuostolių nepatyrė tik Graikija. Sunkias pergales pasiekė abu graikų klubai: „Olympiakos“ įveikė „Valencia“ ekipą 71:68, Atėnų „Panathinaikos“ pranoko Zgoželeco „Turow“ komandą 84:77. Priešingame poliuje atsidūrė Lietuva, Italija ir Vokietija. Šioms šalims irgi atstovauja po dvi komandas, bet abi pirmajame ture pralaimėjo.

Savaitės nuopoliai

1. Nors Klaipėda garsėja kaip snaiperių kalvė, Eurolygos debiuto rungtynėse „Neptūnui“ patvirtinti šios reputacijos nepavyko. Tiesa, pirmuosius klaipėdiečių taškus per rungtynes su „Laboral Kutxa“ tritaškiu pelnė Donatas Zavackas, tačiau paskui tikslo nepasiekė net 11 iš eilės tolimų metimų. Tuščią seriją tik 25-ąją min. nutraukė tas pats D.Zavackas. Iš viso „Neptūnas“ pataikė vos 4 iš 26 tritaškių (Deividas Gailius – 0 iš 5, Martynas Mažeika – 0 iš 4) ir pralaimėjo 69:88.

2. Linui Kleizai sugrįžimas į Stambulo „Fenerbahce“ areną nebuvo sėkmingas. Vasarą iš „Fenerbahce“ į Milano „Emporio Armani“ perėjęs puolėjas jau pirmajame ture su naująja komanda atvyko į Stambulą, bet gerai jam žinomoje salėje žaidė prastai – per 25,5 min. pelnė 6 taškus (3/7 dvitaškių, 0/1 tritaškio), neišprovokavo nė vienos pražangos ir dažnai nespėdavo paskui varžovus gindamasis. O „Emporio Armani“ patyrė pralaimėjimą 74:77.

3. Eurolyga šaltai pasitiko sugrįžėlius. Iš keturių klubų, kurie šį sezoną rungtyniauja Eurolygoje po nedidelės pertraukos, laimėti nepavyko nė vienam. Sugrįžimo mačuose suklupo ir „Valencia“, ir Kazanės „Uniks“, ir Berlyno ALBA, ir Zagrebo „Cedevita“. Beje, iš 20 kitų klubų 15 žaidė Eurolygoje praėjusį sezoną, 5 yra turnyro naujokai.

Savaitės skaičius

10. Tiek lietuvių šią savaitę debiutavo Eurolygoje ir joje pelnė pirmuosius taškus. Septyni turnyro naujokai vilkėjo „Neptūno“ aprangą, trys – „Žalgirio“. Iš viso šį sezoną Eurolygoje įregistruoti 27 Lietuvos krepšininkai: 12 – „Neptūne“, 11 – „Žalgiryje“, 4 – užsienio klubuose.

Savaitės citata

Milanas Tomičius (laikinasis „Olympiakos“ treneris, prieš kelias dienas pakeitęs atsistatydinusį Giorgą Bartzoką): „Kad išeitumėm iš krizės, privalome žaisti ir laimėti. O prieš pergales privalome sunkiai treniruotis. Kalbomis apie tai, kad viskas gerai, krizės nepabaigsime. Ją galime pabaigti tik geru žaidimu ir pergalėmis“.

Savaitės penketas

Thomas Heurtelis („Laboral Kutxa“). Vitorijos ekipos atakų organizatorius atliko 10 rezultatyvių perdavimų, tarp kurių buvo ne vienas, vertas gražiausių epizodų dešimtuko, ir į „Neptūno“ krepšį įmetė 13 taškų (4/6 dvitaškių, 1/1 tritaškio, 2/3 baudų).

Andrew Goudelockas („Fenerbahce“). Eurolygos naujokas rungtynių su „Emporio Armani“ sunkiausiomis akimirkomis į savo rankas perimdavo visas vadžias, žaidė net 37 min. ir pelnė 19 taškų (5/7 dvitaškių, 3/9 tritaškių).

Mardy Collinsas („Turow“). Lenkijos čempionų amerikietis neleido lengvai kvėpuoti tituluotam „Panathinaikos“ klubui. M.Collinsas pelnė 23 taškus (7/15 dvitaškių, 2/3 tritaškių, 3/7 baudų), atkovojo 9 kamuolius ir išprovokavo 10 pražangų. Jis buvo rezultatyviausias pirmojo turo krepšininkas.

Devinas Smithas („Maccabi“). Išmintingiausias Eurolygos čempionų žaidėjas užtikrino „Maccabi“ tradicijų tęstinumą. Per rungtynes su CSP ekipa D.Smithas pelnė 13 taškų (2/4 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 3/5 baudų) ir atkovojo 12 kamuolių.

Bobanas Marjanovičius („Crvena Zvezda“). Belgrado komandos bokštas triuškino „Galatasaray“ gynybą. 221 cm ūgio vidurio puolėjas dar iki pertraukos pelnė 14 taškų (pataikė visus 7 dvitaškius), o nuaidėjus finalo sirenai jo sąskaitoje buvo 22 taškai (11/14 dvitaškių, 0/1 baudos) ir 10 atkovotų kamuolių. 30 balų surinkęs B.Marjanovičius buvo pripažintas naudingiausiu savaitės žaidėju.

Savaitės lietuvis

Donatas Zavackas („Neptūnas“). Vyriausias klaipėdiečių žaidėjas dar sykį priminė, kokia svarbi yra patirtis. D.Zavackas ne tik rungtyniavo solidžiausiai Eurolygos debiutantų komandoje, bet ir buvo rezultatyviausias tarp visų šią savaitę žaidusių lietuvių. Jis į savo sąskaitą įsirašė 17 taškų (2/4 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 4/5 baudų) ir 7 atkovotus kamuolius.

Savaitės nusivylimas

Marko Tomasas („Cedevita“). Po eilinės traumos atsigaunantis kroatas stengėsi žaisti aktyviai, bet atakavo labai netaikliai ir į „Unicaja“ krepšį įmetė tik 5 taškus (1/4 dvitaškių, 1/5 tritaškių).

1-ojo turo rezultatai

A grupė

Madrido „Real“ – Kauno „Žalgiris“ 80:71. F.Reyesas 11, G.Ayonas 10, J.Mačiulis 9/ J.Andersonas 19, A.Milaknis 13, L.Lekavičius ir D.Songaila po 8. 8824 žiūrovai.

Stambulo „Anadolu Efes“ – Kazanės „Uniks“ 82:76. D.Draperis 16, N.Krstičius 15/ K.Langfordas 19, J.White‘as 13, 10 atk.kam. 2155 žiūrovai.

„Nižnij Novgorod“ – Sasario „Banco di Sardegna“ 88:86. T.Kinsey 17, A.Parachovskis ir T.Thompkinsas po 16/ D.Loganas ir J.Dysonas po 17. 2000 žiūrovų.

B grupė

Zagrebo „Cedevita“ – Malagos „Unicaja“ 63:78. M.Bilanas 15, 10 atk.kam., A.Delašas 12/ R.Toolsonas 20, F.Vazquezas 13, M.Kuzminskas 12. 3500 žiūrovų.

Tel Avivo „Maccabi“ – Limožo CSP 92:76. J.Pargo 20, M.Haynesas 15, D.Smithas 13, 12 atk.kam./ A.Moermanas 17, 12 atk.kam., J.P.Batista 15. 11060 žiūrovų.

Berlyno ALBA – Maskvos CSKA 68:84. R.Reddingas 11/ A.Kaunas 16, M.Teodosičius ir S.Weemsas po 15. 8886 žiūrovai.

C grupė

Atėnų „Panathinaikos“ – Zgoželeco „Turow“ 84:77. A.J.Slaughteris ir N.Pappas po 16/ M.Collinsas 23, D.Kuligas 17. 8300 žiūrovų.

„Barcelona“ – Miuncheno „Bayern“ 83:81. J.Doellmanas 16, A.Tomičius 15, 10 atk.kam., B.Olesonas 15/ N.Džedovičius 19, J.Bryantas 16, 11 atk.kam. 5229 žiūrovai.

Stambulo „Fenerbahce“ – Milano „Emporio Armani“ 77:74. A.Goudelockas 19, N.Bjelica 11/ A.Gentile 15, N.Melli ir S.Samuelsas po 12, ... L.Kleiza 6. 9846 žiūrovai.

D grupė

Belgrado „Crvena Zvezda“ – Stambulo „Galatasaray“ 76:68. B.Marjanovičius 22, 10 atk.kam., M.Williamsas 15/Z.Ercegas 17, P.Aradori 11, M.Pocius 7. 16834 žiūrovai.

„Valencia“ – Pirėjo „Olympiakos“ 68:71. L.Harangody 14, R.Sato ir D.Buycksas po 11/ V.Spanoulis 21, K.Sloukas ir M.Lojeski po 14. 8500 žiūrovų.

Vitorijos „Laboral Kutxa“ – Klaipėdos „Neptūnas“ 88:69. D.Bertanas 20, Th.Heurtelis 13, 10 rez.perd./ D.Zavackas 17, S.Galdikas 11. 7689 žiūrovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.