EUROLYGA 2023

NBA karuselėje – septyni lietuviai

Jonas Valančiūnas ir Donatas Motiejūnas – ne vieninteliai lietuviai naują sezoną pradėjusioje Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA).

D.Motiejūnas pirmosiose NBA sezono rungtynėse ginasi prieš Juliusą Randle iš „Lakers“ ekipos.<br>„USA Today“/“ScanPix“ nuotr.
D.Motiejūnas pirmosiose NBA sezono rungtynėse ginasi prieš Juliusą Randle iš „Lakers“ ekipos.<br>„USA Today“/“ScanPix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Oct 29, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 8:38 AM

2014–2015 m. sezono NBA čempionatas oficialiai prasidėjo spalio 28-ąją trejomis rungtynėmis.

30 komandų pirmenybėse iš viso į aikštę žengs apie 450 žaidėjų, tarp kurių yra ir du Lietuvos krepšininkai.

Bet J.Valančiūnas ir D.Motiejūnas nėra vieninteliai lietuviai pajėgiausios pasaulio krepšinio lygos piramidėje, kurioje savo vietą rado dar penki tautiečiai.

22 metų uteniškis pradeda trečiąjį sezoną „Toronto Raptors“ klube, kuris neseniai pasinaudojo teise pratęsti sutartį su lietuviu iki 2016 metų vasaros.

Būtų keista, jei „Raptors“ to nebūtų padaręs, nes J.Valančiūno žaidimas auga kartu su patirtimi ir raumenimis. Tai įrodė pasaulio čempionatas Ispanijoje, kur Jonas buvo Lietuvos rinktinės lyderis svarbiausiuose mūšiuose.

NBA apklausoje J.Valančiūnas surinko daugiausia balsų (33,3 proc.) klubų vadovams prognozuojant, kuris NBA užsienietis šį sezoną padarys didžiausią pažangą.

Apie tai prieš sezoną kalbėjo ir lietuvio bendražygiai Toronte. Žaidėjai žadėjo Jonui dažniau perduoti kamuolį, o treneris Dwane’as Casey vylėsi, kad vidurio puolėjas taps tvirtesne uola ginantis.

211 cm ūgio lietuvis pastarajame NBA čempionate rinko po 11,3 taško, atkovojo po 8,8 kamuolio ir padėjo Toronto ekipai po šešerių metų pertraukos sugrįžti į NBA atkrintamąsias varžybas.

Kitas žingsnis būtų įveikti atkrintamosiose kovose bent vieną etapą. Per 20 metų klubo istoriją „Raptors“ tai yra pavykę tik sykį.

Norėtųsi, kad 24 metų puolėjo žaidimas rečiau banguotų ir D-Mo taptų svarbiu žaidėju stiprioje komandoje.

Galbūt silpnesnėje NBA ekipoje jis turėtų daugiau progų atsiskleisti nei „Houston Rockets“, kurioje praėjusį sezoną rinko po 5,5 taško ir atkovojo po 3,6 kamuolio. Šį sezoną „raketų“ atakos vėl suksis aplink Jamesą Hardeną ir Dwightą Howardą, o sunkiojo puolėjo pozicijoje dėl žaidimo minučių lietuvis konkuruos su Terrence’u Jonesu.

Per pirmuosius du sezonus Hjustone D.Motiejūnas pradžiugino žaidimo blyksniais, bet vis dar nepalieka jausmas, kad Donato talentas yra didesnis už jo rodomą žaidimą.

Kada nors tai turėtų atsiskleisti visu grožiu. Galbūt šį sezoną?

Rezultatyviausias visų laikų Lietuvos rinktinės krepšininkas oficialiose varžybose A.Karnišovas dirba „Denver Nuggets“ klubo generalinio vadybininko Timo Connely padėjėju.

Šias pareigas 41 metų lietuvis suderino su krepšinio skauto darbu JAV rinktinėje, kuriai praėjusį rugsėjį patarimais padėjo tapti pasaulio čempione.

Praėjusį sezoną „Nuggets“ kamavo žaidėjų traumos ir komanda pirmą kartą nuo 2003 metų nepateko į atkrintamąsias kovas. Tačiau su planetos pirmenybėse spindėjusiu Kennethu Fariedu ir po trijų operacijų pasveikusiu italu Danilo Gallinari Denverio klubo sudėties konstruktoriai, tarp kurių yra A.Karnišovas, gali tikėtis geresnio sezono.

42 metų lietuvis dirba „Dallas Mavericks“ klube vienu iš 35 krepšinio specialistų, kuriems vadovauja buvęs Lietuvos rinktinės trenerių štabo narys Donnie Nelsonas.

1992 metų Barselonos olimpinėse žaidynėse bronzą iškovojęs, bet dėl traumų anksti krepšininko karjerą baigęs A.Pazdrazdis Dalaso klube yra tarptautinių skautų direktorius.

„Mavericks“ kol kas nesurado naujo Dirko Nowitzki, bet ir senasis dar yra gana geras, kad Dalaso klubas pabandytų pakartoti 2011 metų auksinį žygį.

Keturiolika sezonų „Cleveland Cavaliers“ rungtyniavęs lietuvis dabar šioje komandoje eina neįpareigojančias generalinio vadybininko specialiojo konsultanto pareigas.

221 cm ūgio Ž.Ilgauskas gali laisvai leisti laiką su savo sūnumis, jam nereikia keliauti paskui komandą, bet atsiradus reikalui jis gali padėti.

Vasarą būta pranešimų, kad lietuvis skrido Klivlando klubo savininko Dano Gilberto lėktuvu į Pietų Floridą susitikti su savo bičiuliu LeBronu Jamesu.

Ž.Ilgausko žodis tikriausiai nebuvo paskutinis L.Jamesui apsisprendžiant iš „Miami Heat“ grįžti į „Cavaliers“ ir su Klivlando komanda pabandyti laimėti NBA čempionų žiedą, kurio žaidžiant kartu su Ž.Ilgausku iškovoti vis dėlto nepavyko.

Iš Ukmergės kilęs, bet JAV gyvenantis 25 metų G.Petraitis tapo pirmuoju Lietuvos arbitru, teisėjavusiu NBA rungtynėms.

Merilando universitete apskaitos ir finansų bakalauro diplomą įgijęs lietuvis jau teisėjavo ikisezoninėse rungtynėse Las Vegase tarp „Denver Nuggets“ ir „Los Angeles Clippers“ komandų ir Niujorke, kur žaidė „New York Knicks“ ir „Washington Wizards“ krepšininkai.

Į JAV G.Petraitis išvyko dar būdamas vaikas – kartu su tėvais ir seserimi. Mediku dirbęs tėvas laisvalaikiu teisėjaudavo studentų rungtynėms ir šia profesija sudomino sūnų.

Po studijų padirbęs „PricewaterhouseCoopers“ kompanijoje lietuvis nutarė susitelkti į krepšinio arbitro karjerą. Apšilęs kojas studentų ir NBA antrinės lygos varžybose, šį sezoną jis turėtų teisėjauti ir oficialiose NBA rungtynėse.

A.Karnišovas Denveryje turi su kuo pasikalbėti lietuviškai.

29 metų T.Balčėtis Vilniuje žaidė krepšinį Šarūno Marčiulionio akademijoje kartu su Martynu Pociumi, bet išvykęs į JAV pasinėrė į mokslus ir baigė prestižinį Harvardo universitetą.

Dirbdamas Londone „NBA Europe“ padalinyje ryšių su žiniasklaida projektų koordinatoriumi per komandiruotę Rusijoje T.Balčėtis susipažino su „Denver Nuggets“ klubo vadovu T.Connely ir pernai sulaukė pasiūlymo prisidėti prie NBA komandos štabo.

Denverio klube jaunas lietuvis dirba krepšinio analitiku.

NBA arenose – pažįstami veidai

Šį sezoną NBA rungtyniaus trys krepšininkai, anksčiau atstovavę Lietuvos klubams.

2011 m. per NBA lokautą Kauno „Žalgiryje“ kelis mėnesius žaidęs Ty Lawsonas pradės šeštąjį sezoną „Denver Nuggets“ klube, kuriame yra svarbiausias įžaidėjas. Praėjusį sezoną T.Lawsonas rinko po 17,6 taško ir atliko po 8,8 rezultatyvaus perdavimo.

2009–2010 m. Vilniaus „Lietuvos ryte“ rungtyniavęs australas Aronas Baynesas nedominavo LKL čempionate, bet šiemet tapo NBA čempionu su „San Antonio Spurs“. Fiziškai stipraus vidurio puolėjo indėlis nebuvo didelis, bet pasiūlymus iš Kinijos atmetęs A.Baynesas rugsėjį pratęsė sutartį su „Spurs“, kuriame uždirbs 2 mln. dolerių per metus.

Kitas buvęs „Lietuvos ryto“ legionierius Nemanja Nedovičius, žaidęs Vilniuje 2012–2013 m. sezoną, pradės antrąjį sezoną „Golden State Warriors“ gretose. Galingu šuoliu pasižymintis gynėjas iš Serbijos iki šiol NBA žaidė nedaug, bet šiemet ikisezoninėse varžybose rinko po 9,2 taško.

NBA klube „Sacramento Kings“ debiutuos lietuvių kilmės 21 metų kanadietis Nikas Stauskas. Jo abu tėvai kalba lietuviškai, jis žaidė Toronto lietuvių komandoje „Aušra“, bet savo ateitį N.Stauskas sieja su Kanados rinktine. Taip pat ir su „Kings“ klubu, kuris taikliarankį iš Mičigano universiteto NBA naujokų biržoje pasirinko 8-uoju šaukimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.