EUROLYGA 2023

Įtampą atlaikęs „Žalgiris“ Eurolygoje įveikė ir turkus

Kauno „Žalgiris“ iškovojo antrąją pergalę Eurolygoje.<br>P.Mantauto nuotr. iš archyvo
Kauno „Žalgiris“ iškovojo antrąją pergalę Eurolygoje.<br>P.Mantauto nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 30, 2014, 7:23 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 1:34 AM

Kauno „Žalgiriui“ varžovų ambicijos nerūpi. Tokią žinią Gintaro Krapiko komanda pasiuntė varžovams Eurolygos A grupėje. Ketvirtadienį „Žalgiris“ išvykoje stojo į mūšį Turkijoje ir nepabijojo pastumti grupės lyderių. Paskutinėmis akimirkomis, kai varžovai ėmė aktyviai spausti, susikaupęs „Žalgiris“ 65:62 (16:12, 18:14, 16:16, 15:20) nugalėjo Stambulo „Anadolu Efes“ komandą, kuri prieš sezoną kalbėjo apie Eurolygos turnyro viršūnės šturmą. „Žalgiriui“ tai buvo antroji pergalė iš eilės. G.Krapiko auklėtiniai dabar yra pralaimėję tik pirmąsias elitinės lygos rungtynes.

Snaiperiai. „Anadolu Efes“ ir „Žalgiris“ kovoje snaiperius iš pradžių naudojo retai. Bet kai tai darė, geriau atrodė žalgiriečiai. Per pirmąją rungtynių pusę „Anadolu Efes“ ekipa metė penkis tritaškius ir nė vienas nepasiekė taikinio. „Žalgiris“ varžovams buvo įmetęs du tritaškius iš trijų. Snaiperių šūviai retai aidėjo ir po didžiosios pertraukos, tačiau taikinį rado ir šeimininkai. Jie pirmąjį ir vienintelį tritaškį pataikė sužaidus keturias paskutiniojo kėlinio minutes. Iš viso Stambulo ekipa prametė 11 tritaškių. „Žalgiris“ iš viso pataikė 6 tritaškius iš 11. 

Taškai. Rungtynės prasidėjo nerezultatyviai. Per penkias minutes abi ekipos bendrai buvo įmetusios vos 11 taškų. Iš po krepšio keleto metimų nepataikęs „Žalgiris“ pirmuosius taškus pelnė sužaidęs beveik tris minutes, o įpusėjus ketvirčiui savo sąskaitoje turėjo 4 taškus. Tuomet „Anadolu Efes“ pirmavo 7:4.

Dvikova. Kitas rungtynes Kauno „Žalgiris“ žais lapkričio 6 dieną. Savo aikštėje G.Krapiko auklėtiniai priims Kazanės „Uniks“ krepšininkus.

Statistika.

„Žalgiris“: E.Ulanovas (7 atk. kam.) 19, A.Milaknis (tritaškiai: 4/5) 14, R.Javtokas 12, L.Lekavičius 5, D.Songaila 4, P.Jankūnas (7 atk. kam.) ir V.Kariniauskas 3, A.Gudaitis ir J.Andersonas (dvitaškiai: 1/9) 2, V.Lipkevičius 1.

„Anadolu Efes“: N.Krstičius 22, M.Bjelica, D.Draperis ir S.Perperoglou po 8, S.Lasme ir M.Janningas po 5 ,C.Osmanas 4, D.Balbay 2. 

Stambulo „Anadolu Efes“ – Kauno „Žalgiris“

Dvitaškiai: 21/51 (41 proc.) – 16/42 (38 proc.)

Tritaškiai: 1/11 (9 proc.) – 6/11 (54 proc.)

Baudų metimai: 17/21 (80 proc.) – 15/20 (75 proc.)

Atkovoti kamuoliai: 33 – 39

Perimti kamuoliai: 5 – 3

Rezultatyvūs perdavimai: 10 – 7

Klaidos: 9 – 16

Rungtynės

1 min. Pirmoji „Anadolu Efes“ ataka pradžiugino turkų klubo gerbėjus. M.Bjelica po krepšiu ne tik pelnė taškus, bet ir privertė prasižengti P.Jankūną. Tiesa, baudos metimą jis prametė – 2:0.

2 min. Kauno „Žalgirio“ ataka baigėsi nesėkmingai – vidurio linijos taisyklės pažeidimu, bet J.Andersonas spėjo įsirašyti tris atkovotus kamuolius puolime. Jis taip pat įsirašė tris netaiklius metimus. Kitoje atakoje varžovai taškų nepelnė, bet V.Kariniauskas atakos neužbaigė.

3 min. R.Javtokas pelnė pirmuosius Kauno klubo taškus - 2:4.

4 min. E.Ulanovas nusprendė išmėginti jėgas su varžovu vienas prieš vieną ir jam pavyko pataikyti dvitaškį - 4:4. Netrukus Stambulo ekipa atsakė taškais - 6:4.

5 min. V.Kariniauskas suklydo, bet sugebėjo pavyti S.Perperoglou bloku. Varžovai pratęsė ataką ir M.Janningas stojo mesti baudas. Pirmasis jo metimas buvo netaiklus, bet antrasis krito į krepšį - 7:4.

6 min. L.Lekavičius atliko protingą perdavimą R.Javtokui. Pastarasis pasinaudojo gautu šansu ir žalgiriečiai šeimininkus prisivijo 6:7. Bet kitoje atakoje R.Javtokas prasižengė ir S.Lasme pataikė vieną baudos metimą - 8:6.

7 min. E.Ulanovas sužaidė puikiai, nepabijojęs varžovų ir netrukus pelnė du taškus su pražanga. Baudos metimas buvo taiklus ir „Žalgiris“ pirmą kartą išsiveržė į priekį – 9:8. P.Jankūnas galėjo padidinti skirtumą, bet nepataikė dvitaškio, tačiau netaikliai metė ir varžovai. Netrukus R.Javtokas dar padidino atotrūkį – 11:8.

8 min. A.Gudaitis gavo perdavimą iš J.Andersono ir ataką baigė dėjimu. Žalgiriečiai pirmavo 13:10.

9 min. L.Lekavičius likus žaisti 24sekundėms pataikė tritaškį, bet N.Krstičius dar suspėjo sumažinti skirtumą iki kėlinio pabaigos. Jį laimėjo „Žalgiris“ - 16:12.

11 min. Vos tik prasidėjo antrasis kėlinys, žalgiriečiai pašoko nuo suolelio. Emocijų pliūpsnį sukėlė A.Milaknis, pirmuoju metimu pataikęs tritaškį – 19:12. Tačiau apsiginti žalgiriečiams nepavyko – M.Bjelica pelnė du taškus – 14:19.

12 min. Kai C.Osmanas nepataikė, A.Milaknis atkovojo kamuolį gynyboje, jį greit perdavė J.Andersonui ir šis ataką baigė taškais, tačiau vėl šlubavo gynyba – šįkart D.Draperis pridėjo du taškus – 16:21.

13 min. M.Bjelica pelnė 6-ąjį tašką iš po krepšio – 18:21.

15 min. G.Krapikas iškart pakeitė D.Songailą ir A.Gudaitį. Vietoje jų aikštėje pasirodė R.Javtokas ir P.Jankūnas, bet N.Krstičiui tai buvo nė motais – jis pergudravo R.Javtoką – 22:21. R.Javtokas irgi rado ką pasakyti – privertė prasižengti R.Krstičių, o tada pakartotą ataką V.Kariniauskas baigė taškais – 23:22.

16 min. R.Javtokas pataikė baudos metimą - 24:22. Netrukus varžovai išlygino rezultatą 24:24.

17 min. R.Javtokas pelnė du taškus su pražanga ir savo ekipą į priekį išvedė 27:24.

18 min. E.Ulanovas paskutines atakos sekundes išnaudojo veržimuisi ir buvo taiklus - 30:26. Netrukus šeimininkai iššvaistė ataką. D.Ivkovičius prašė minutės pertraukėlės, kai E.Ulanovas pataikė sudėtingą metimą - 32:26.

19 min. Žalgiriečiai į didžiąją pertrauką išėjo pirmaudami 34:26.

21 min. Kauno „Žalgiris“ trečiąjį kėlinį pradėjo tuo pačiu penketu, kokiu ir rungtynes. „Anadolu Efes“ gynėsi intensyviai, bet tai nesutrukdė P.Jankūnui, kuris išprovokavo pražangą. Netrukus žalgiriečiai pratęsė ataką, bet J.Andersono drąsus metimas buvo netaiklus.

22 min. E.Ulanovas ėmėsi iniciatyvos ir leido „Žalgiriui“ išsiveržti 36:26. Netrukus N.Krstičius pelnė du taškus su J.Andersono pražanga. N.Krstičiaus baudos metimas buvo taiklus – 29:36.

23 min. E.Ulanovas pratęsė savo seriją ir vėl pataikė dvitaškį – 38:29. Po netaiklaus N.Krstičiaus metimo „Žalgiris“ surengė dar vieną ataką, tik šįkart E.Ulanovas buvo netaiklus.

25 min. Stambulo ekipa rengė greitą ataką, bet žalgiriečiai drausmingai sugrįžo, o netrukus ir apsigynė. Tačiau kitoje atakoje N.Krstičius krovė į krepšį - 31:38.

26 min. R.Javtokas pataikė sudėtingą metimą, taip atsakydamas į D.Draperio baudos metimus - 40:33.

27 min. A.Milaknis nusprendė atakuoti iš toli ir tai padarė taikliai – 43:34. Tai buvo antrasis taiklus A.Milaknio tritaškis iš tiek pat galimų. Netrukus N.Krstičius mažino skirtumą, bet pirmuosius taškus pelnė D.Songaila - 47:38.

28 min. A.Milaknis pataikė dar vieną tritaškį, bet netrukus „Anadolu Efes“ atsakė keturiais taškais iš eilės – 42:50.

29 min. Kauniečiai kėlinį baigė pirmaudami 50:42.

31 min. M.Bjelica užtikrintai sužaidė po krepšiu – 50:44. Netrukus E.Ulanovas nepataikė dvitaškio, bet M.Janningas prametė tritaškį.

32 min. Žalgiriečių tylą nutraukė D.Songaila, pelnęs dvitaškį, bet jam iškart atsakė S.Lasme – 46:52.

33 min. C.Osmanas metė tritaškį po L.Lekavičiaus klaidos, bet nepataikė. Netrukus E.Ulanovas išprovokavo pražangą. Pirmasis E.Ulanovo metimas buvo netaiklus, tačiau antrasis krito – 53:46.

34 min. D.Draperis pataikė pirmąjį savo ekipos tritaškį, bet netrukus E.Ulanovas jam atsakė tuo pačiu - 56:51.

36 min. A.Milaknis pataikė svarbų tritaškį - 59:53. Netrukus varžovai priartėjo iki 55:59.

37 min. N.Krstičius po krepšiu nesugebėjo įveikti R.Javtoko. P.Jankūnas puolime išprovokavo varžovo pražangą. Jis pataikė abu metimus - 61:55.

38 min. Šeimininkai mėgino ištampyti „Žalgirio“ gynybą, bet nesugebėjo susikurti erdvės metimui. Netrukus D.Draperis prasižengė prieš V.Kariniauską, kuris paskutinę atakos akimirką tiesiog mėgino išmesti kamuolį. V.Kariniauskas nepataikė pirmojo metimo, o antrasis buvo taiklus - 62:55. Skirtumą N.Krstičius sumažino, kai pelnė du taškus su pražanga - 58:62.

39 min. V.Kariniauskas prasidėjus paskutinei minutes nepataikė tolimo metimo, o tada C.Osmanas metė taikliai - 60:62. E.Ulanovas ėmėsi iniciatyvos kitoje atakoje ir prasižengė puolime. Buvo likę žaisti 31 sekundę. D.Draperis pradėjo šeimininkų ataką ir padarė klaidą, atlikdamas perdavimą.

Prie baudų metimo linijos stojęs E.Ulanovas pataikė dukart - 64:60. Likus žaisti 12 sekundžių šeimininkai surengė ataką, kuri baigėsi netaikliu metimu. Tada prie baudų metimo linijos stojo V.Lipkevičius, pataikęs vieną metimą - 65:60.

Ir štai V.Lipkevičius visai be reikalo prasižengė, kai varžovai vos tik spėjo išmesti kamuolį iš užribio. M.Janningas buvo taiklus - 62:65. Buvo likę žaisti 9 sekundes. Žalgiriečiai rengė ataką ir galiausiai baigė rungtynes pergale.

***

Starto sudėtys. „Anadolu Efes“: D.Balbay, S.Perperoglou, S.Lasme, M.Janningas, M.Bjelica.

„Žalgiris“: V.Kariniauskas, J.Andersonas, E.Ulanovas, P.Jankūnas, R.Javtokas.

***

Stadija. Kauno „Žalgiris“ per du turus spėjo paragauti ir pergalės, ir pralaimėjimo kokteilių. Pirmąjį sezono blyną žalgiriečiai kepė Madride, kur 71:80 pralaimėjo Madrido „Real“ krepšininkams, tačiau jau kitą savaitę atsigriebė ant turnyro debiutantų. Namuose „Žalgiris“97:63 sutriuškino Žemutinio Naugardo „Nižnij Novgorod“ ekipą.

Kova. „Anadolu Efes“ klubas šiemet pareiškė, kad kils į naują Eurolygos šturmą ir per pirmuosius du turus pažadą tesėjo. Ekipa namuose 82:76 nugalėjo Kazanės „Uniks“, o tada išvykoje 82:75 įveikė Sasario „Banco di Sardegna“ krepšininkus.

Lyderis. „Šią ekipą valdo patyręs Dušanas Ivkovičius. Jis paėmė komandą į savo rankas ir jam gerai sekasi“, - apie varžovų trenerį kalbėjo G.Krapikas. 71 metų serbas – vyriausias Eurolygos treneris,

Sėkmė. D.Ivkovičiui pirmasis kartas dažnai būna labai sėkmingas. Patyręs treneris moka greitai rasti kalbą su komanda, išsiaiškinti geriausias žaidėjų savybes ir įkvėpti juos dideliems žygiams. O Stambule jis dar ir turi puikių krepšininkų, su kuriais galima galvoti ir apie finalo ketvertą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.