EUROLYGA 2023

Netiki, kad Ž. Ilgauskas savo noru atsisakytų lietuviško paso

Šarūnas Jasikevičius ir kiti su Žydrūnu Ilgausku rungtyniavę arba dirbę krepšinio pasaulio žmonės įsitikinę: 39 metų milžinas savo noru nebūtų atsisakęs Lietuvos pilietybės.

Ž.Ilgauskas sulaukė palaikymo iš Lietuvos krepšinio asmenybių.<br>G.Šiupario nuotr.
Ž.Ilgauskas sulaukė palaikymo iš Lietuvos krepšinio asmenybių.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

2014-11-05 10:16, atnaujinta 2018-01-22 06:55

Ž.Ilgausko liūdesys Klivlande atvilnijo iki S.Daukanto aikštės Vilniuje.

Šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį pasiūlė pataisas, kuriomis išskirtinių nuopelnų šaliai turintiems Lietuvos piliečiams liktų teisė turėti dvigubą pilietybę.

Tai buvo reakcija į Ž.Ilgausko atvejį.

Klivlande gyvenantis 39 metų 220 cm ūgio buvęs krepšininkas pagal Lietuvos įstatymus prarado šalies pilietybę, kai gavo JAV pasą.

Pareigūnai pradėjo pilietybės nutraukimo procedūrą, kurios Ž.Ilgauskas nenorėjo.

„Lietuvos rytas“ paklausė kelių krepšinio žmonių, ką jie mano apie buvusio „Cleveland Cavaliers“ krepšininko atvejį.

Nežino, kodėl tapo JAV piliečiu

Š.Jasikevičius („Žalgirio“ trenerio asistentas, Ž.Ilgausko draugas): „Nežinau, kas vyksta Seime dėl šių įstatymų. Tai yra absurdas. Nežinau, kas per žmonės ten sėdi.

Istorijų dėl pilietybių klausausi jau kelerius metus. Manau, jog tai didelė mūsų šalies gėda. Man nesuvokiama, ką padarė žmogus, išaugęs Lietuvoje ir gyvenęs čia 18 metų, kad iš jo reikėtų atimti šalies pilietybę.

Ši istorija neturi nieko bendra su Ž.Ilgausku. Jis tik pavyzdys, kuris galbūt pagaliau atvers žmonėms akis ir padės suvokti, kokie genijai sėdi Seime.

Aš ir pats esu įklimpęs dėl šių dalykų spręsdamas savo vaikų pilietybės klausimą. Jie turi dvi pilietybes, bet turėjau aibę rūpesčių dėl vieno vaiko.

Galiausiai mano dukros graikiškame pase yra vienokia pavardė (Jasikevičius), lietuviškame – kitokia (Jasikevičiūtė). Kažkodėl genijai negali padaryti, kad vaiko pavardė pasuose būtų ta pati.

Nežinau, kodėl Žydrūnas prašė JAV pilietybės. Jis – geras mano draugas ir aš žinau, koks jis yra pilietis. Jis labai nusiminęs. Kalbėjau su juo. Jis nuliūdęs ir priblokštas, manau, kaip ir dauguma žmonių.

Nežinau, ar jis ką nors darys, kad atgautų Lietuvos pilietybę. Jam labai svarbu ją turėti, bet galiausiai tai nėra tik jo problema. Jei mes patys savus atbaidome, kas mus turėtų gerbti, jeigu mes patys savęs negerbiame?

Jokio skirtumo nėra, kiek jis yra davęs Lietuvos rinktinei. Ar Ilgauskas, ar Petrauskas, užaugęs Lietuvoje jis turi turėti teisę likti Lietuvos piliečiu.“

Buvo Lietuvos ambasadorius

Linas Kvedaravičius (politikas, buvęs Ž.Ilgausko komandos draugas Lietuvos jaunimo rinktinėje): „Kai Ž.Ilgauskas išvažiavo į NBA, prie jo pavardės visada būdavo pridedamas žodis „Lietuva“. Jo indėlis į šalies garsinimą žaidžiant NBA buvo didžiulis. Mums tai įvertinti gyvenant Lietuvoje gal ir sunku, nes retai matome NBA virtuvę. Bet NBA žaidžiantis krepšininkas yra pats geriausias šalies ambasadorius.

Juo labiau kad Žydrūnas buvo labai korektiškas ir džentelmeniškas žaidėjas – toks solidus Lietuvos veidas daug metų. Kad jis daug metų garsino ir tebegarsina Lietuvą – faktas, kurį sunku paneigti.

Jo situacija dėl rinktinės buvo neįprasta. Mes žinome, kad būta konfliktų su tuometiniu treneriu Vladu Garastu.

Vienos teisybės nėra, bet žmogų reikia vertinti ne tik dėl krepšininko karjeros. Vien faktas, kad jis su žmona įsivaikino du lietuvaičius ir suteikė gerą gyvenimą dviem mūsų piliečiams, yra didelis žingsnis. Jei visi lietuviai taip pasielgtų, šalyje turbūt neturėtume našlaičių.

Gyvenimas taip susiklostė, kad jis įleido šaknis JAV, sukūrė šeimą. Natūralu, kad gyvendamas ten jis nori jaustis visavertis tos visuomenės narys. Bet jis neatsisako savo šaknų.

Tik dėl įstatymų netobulumo jis pateko į tokią situaciją.

Manau, užsienyje gyvena daug lietuvių, kurie nori būti piliečiai ir šalies, kurioje gyvena, ir Lietuvos, kurioje gimė ir užaugo. Dabar Airijoje ar Anglijoje auga lietuvių jaunuolių, kurie sulaukę pilnametystės turės pasirinkti vieną pilietybę.

Turime imtis veiksmų, kad jie galėtų sugrįžti ir gyventi Lietuvoje visavertį gyvenimą. Šį reikalą reikia greitai spręsti, nes mūsų tautos mažėja.“

Gerų darbų nereklamavo

Virginijus Bulotas (buvęs Ž.Ilgausko agentas): „Ž.Ilgauskas yra ne tik didelis, bet ir didelės širdies žmogus. Jis niekada nereklamuodavo savo darbų. Jam nereikėjo viešųjų ryšių.

Kartą paskambino man ir pasisiūlė padėti vaikų namams. Pagynės vaikų namams mes parengėme sąmatą ir Ž.Ilgausko lėšomis juose buvo atliktas kapitalinis remontas. Taip susiklostė, kad galiausiai iš tų vaikų namų jis paėmė ir įsivaikino du berniukus. Prieš tai prisidėjo, kad būtų suremontuota krepšinio mokykla Kaune.

Prieš 2008 m. Pekino olimpines žaidynes jis labai norėjo žaisti Lietuvos rinktinėje ir buvo pasiūlęs Lietuvos krepšinio federacijai pats sumokėti savo draudimą. Tiesa, paskui jis nebegalėjo žaisti olimpinėse žaidynėse dėl jam neįveikiamų jėgų NBA.

Man atrodo natūralu, kad jis paprašė JAV pilietybės. Kai šalyje gyveni ir dirbi tiek metų, kai susimoki daug mokesčių, pilietybė palengvina daug procedūrų. Manau, jis nežinojo dvigubos pilietybės įstatymų niuansų. Ž.Ilgauskas gerai sutaria su Dainiumi Zubrumi, kuriam dėl dvigubos pilietybės nekilo rūpesčių.

Jei būtų žinojęs, kad gali netekti Lietuvos pilietybės, jis tikrai būtų prašęs JAV paso kaip amerikietės vyras. Tada nebūtų kilę interesų konflikto ir niekas nebūtų svarstęs galimybės atimti Lietuvos pilietybę.

Lietuva išleidžia milijonus reklamuodama save, bet atsisako žmogaus, dėl kurio nereikia išleisti nė dolerio. Jis ir taip garsina šalį ir gali padėti Lietuvos krepšiniui. Jo ryšiai, informacija yra labai naudingi.

Žinau, kad jei Lietuvos klubai paprašydavo informacijos apie kokį nors žaidėją, kuris treniravosi NBA vasaros lygoje ar treniruočių stovyklose, Ž.Ilgauskas atsakydavo tą pačią dieną. Jis tiksliai įvardindavo žaidėjo pliusus ir minusus.

Jis nuolat grįžta į Lietuvą, neseniai lankė savo tėvus. Šioje situacijoje jis tikrai jaučiasi labai blogai.

Turi būti kalbama ne tik apie Žydrūną. Mūsų tauta ir taip maža. Jei pradėsime deginti tiltus su tokiais žmonėmis, mūsų iš viso nebeliks, nes tokių kaip Žydrūnas – ne viena dešimtis.“

Negalima kirsti šaknų

Tomas Balaišis-Sėkla (krepšinio sirgalius): „Manau, neteisinga atimti iš žmogaus pilietybę, jei jis augo Lietuvoje.

Kuo ledo šokėja Isabella Tobias, gavusi Lietuvos pilietybę, yra nusipelniusi Lietuvai daugiau nei Ž.Ilgauskas? Neįsivaizduoju, kaip užsieniečiui galima suteikti Lietuvos pilietybę.

Pamenu, Ericas Elliottas (buvęs „Lietuvos ryto“ krepšininkas iš JAV) ir Katie Douglas ( „Teo“ klube žaidusi amerikietė krepšininkė) neva norėjo žaisti Lietuvos krepšinio rinktinėje. Tokių dalykų neturėtų būti. Jei esame sąžininga valstybė, turime likti sąžiningi sau – ką užsiauginame, tie tegu ir žaidžia.

Žaidė ar nežaidė Ž.Ilgauskas Lietuvos rinktinėje – kita tema. Apie ją turiu savo nuomonę ir ji nebūtų palanki Žydrūnui.

Tačiau jei taip susiklostė, kad žmonės gyvena kitur, kodėl mes turime nukirsti jiems šaknis? Nematau prasmės. Aš pats niekada nepriimčiau kitos šalies pilietybės, bet yra žmonių, kurie susieja gyvenimą ir su kitomis valstybėmis. Didėjant globalizacijai vargu ar išmintinga atsikratyti savo šalies piliečių.“

Vladas Garastas (buvęs Ž.Ilgausko treneris Kauno „Atlete“ ir Lietuvos rinktinėje): „Nenoriu komentuoti. Tegu jie (politikai. – Red.) ir sprendžia šį reikalą.“

Dviguba pilietybė

Šiuo metu dvigubą pilietybę Lietuvos įstatymai leidžia tik išskirtiniais atvejais: jeigu asmuo bėgo nuo sovietų režimo arba yra tremtinių vaikas. Taip pat dvigubą pilietybę gali turėti tie, kurie gimė užsienyje ar susituokę su užsieniečiu ir automatiškai gavo kitos šalies pilietybę.

Kitų valstybių piliečiams Lietuvos pilietybę už nuopelnus šaliai išimties tvarka gali suteikti šalies prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.