EUROLYGA 2023

Pilietybė už nuopelnus: ar Žydrūnas Ilgauskas jos vertas?

JAV pilietybę gavęs Ž.Ilgauskas prarado Lietuvos.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
JAV pilietybę gavęs Ž.Ilgauskas prarado Lietuvos.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Nov 6, 2014, 7:02 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 3:13 AM

„20-uoju šaukimu 1996 metų NBA naujokų biržoje „Cleveland Cavaliers“ pasirinko Žydrūną Ilgauską iš Lietuvos“, – ištarė tuometinis elitinės lygos komisaras Davidas Sternas ir baltus marškinius dengiančiu juodu švarku vilkintis 221 cm ūgio milžinas pakilo nuo kėdės. Būtent jubiliejinėje – 50-ojoje – NBA naujokų biržoje prasidėjo didžioji „BigZ“ kelionė stipriausioje pasaulio lygoje.

„Jis tapo Lietuvos ambasadoriumi“, – momentą fiksuoja buvęs krepšininkas ir Seimo narys Sergejus Jovaiša.

Sezoną kainavusi trauma, vieta geriausioje NBA naujokų komandoje, galingi pasirodymai, nesėkmės, du kvietimai į NBA „Visų žvaigždžių“ komandą, čempionų žiedų troškimas, draugystė su LeBronu Jamesu ir į „Quicken Loans“ arenos palubes iškelti 11-uoju numeriu pažymėti marškinėliai.

Ir visada skambantis šalies, kurioje jis ir mylimas, ir nekenčiamas, vardas. Dalis krepšinio gerbėjų ir šiandieną tebelaiko pyktį dėl jo atsisakymų prisijungti prie Lietuvos rinktinės - nors ne kartą į ją buvo kviečiamas, o šalies krepšinio federacijos vadovai pramynė takus į Klivlandą, Ž.Ilgausko atsakymas dėl objektyvių ir subjektyvių priežasčių visada būdavo neigiamas.

Ž.Ilgausko istorija – ilga ir verta filmo, tačiau šiandieną dramos netrūksta ir realiame gyvenime. 2011 metais karjerą NBA baigęs aukštaūgis spėjo išdalinti tūkstančius interviu apie save ir Lietuvą, bet jos piliečiu vadintis nebegali.

Tiki pokyčiais

Šią savaitę šalį sudrebino žinia – priėmęs JAV pilietybę 39-erių Ž.Ilgauskas neteks Lietuvos pilietybės. Įvykis sukėlė dar vieną dvigubos pilietybės skandalą.

„Toks yra įstatymas. Juk niekas nenori atimti pilietybės, tiesiog toks įstatymas. Dabar jį pakoreguos, – sakė krepšinio specialistas Tomas Pačėsas. – Aš nemanau, kad Žydrūnas dabar yra ne lietuvis. Jis daugybę metų garsino mūsų šalį ir tikrai yra jai nusipelnęs. Nekalbu, ar vertas, ar ne. Jis tiesiog yra lietuvis. Ir čia reikia rasti teisingą sprendimo būdą, nes yra ne tik Ž.Ilgauskas, bet ir kiti žmonės. Esame maža šalis ir taip netenkame žmonių, kurie save sieja su Lietuva. Ir nereikia kalbėti apie didesnį skaičių, juk galime būti didesni darbais. O, štai, Ž.Ilgausko darbai – garsūs.“

Ž.Ilgausko situacija Lietuvoje taip įsiūbavo vandenis, kad savo žodį nutarė tarti ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Pasipylus visuomenininkų, sporto žmonių pasipiktinimui Prezidentūra Seimui pateikė Pilietybės įstatymo pataisą.

„Būtų labai neteisinga viską baigti vien sausu įstatymu. Seniai turėjome sutvarkyti dvigubos pilietybės klausimą. Turime atrasti priežasčių, kad Ž.Ilgauskas turėtų ir Lietuvos pilietybę. Tikiu, kad įstatymo pataisos projektas bus priimtas“, – sakė S.Jovaiša.

Garsumas – svarbus

Jeigu D.Grybauskaitės iniciatyva pateiktas siūlymas bus priimtas, teisę turėti dvigubą pilietybę liktų išskirtinių nuopelnų turintiems Lietuvos piliečiams. Būtent čia ir prasideda didysis karas tarp Ž.Ilgausko užtarėjų ir oponentų. Pastarieji tvirtina, kad vien žaidimo stipriausioje lygoje nepakanka.

„Galvos skausmas – svarių nuopelnų pateikimas, bet Ž.Ilgauskas jų tikrai turi. Aš jį matau, kaip didelį Lietuvos ambasadorių JAV. Apie Žydrūną Amerikoje žino milijonai. Vargu, ar koks mūsų politikas ten turi tokį pasisekimą. Visi, kas domisi Ž.Ilgausku, žino, kas yra Lietuva. Jis suteikia šviesią reklaminę pusę. Negalime taip lengvai nubraukti pilietybės žmogui, kuris rimtai garsina Lietuvą“, – sako S.Jovaiša.

T.Pačėsas taip pat pirštu rodo į Ž.Ilgausko garsumą. Daugiausia per „Cavaliers“ istoriją rungtynių sužaidęs, kamuolių atkovojęs ir metimų blokavęs Ž.Ilgauskas ne kartą atsidūrė JAV žiniasklaidos akiratyje. Kai karjerą NBA pradėjo vienu geriausiu savo laikų krepšininku vadinamas L.Jamesas, amerikietis prabilo apie draugystę su Ž.Ilgausku. Galiausiai būtent Karaliumi Jamesu vadinamas krepšininkas Ž.Ilgauską perviliojo į „Miami Heat“ klubą. Visą istoriją lydėjo ne tik lietuviškas vardas, bet ir žodis Lietuva.

„NBA jis buvo minimas kiekvieną dieną, visada skambėjo Lietuvos vardas. Žurnalistai jo klausdavo, iš kurios šalies atvyko. Per tiek metų mums, kaip tautai, jis buvo ruporas JAV. Bet ne tik ten. NBA milijonai žiūri visame pasaulyje. Ž.Ilgauskas nuveikė gerokai daugiau nei visi tie kritikai sudėjus. Gal net daugiau nei kai kurie mūsų politikai. Jis reprezentavo šalį NBA ir save visada pristatydavo, kaip lietuvį“, – kalbėjo T.Pačėsas.

Atsisakymus supranta

Tiek Ž.Ilgausko krepšininko karjeros metais, tiek ir po jos, kai sportininkas tapo „Cavaliers“ skautų štabo nariu, Lietuvoje nuomonė apie jį nebuvo vienoda. Dalis krepšinio gerbėjų ir šiandieną tebelaiko pyktį dėl atsisakymų prisijungti prie Lietuvos rinktinės.

„Tai galima vertinti įvairiai, tačiau mes žinome priežastis ir jos rimtos. Labai gaila, kad nematėme jo komandoje, kai buvo ypač laukiamas. Net Arvydas Sabonis yra sakęs, kad atvykus Ž.Ilgauskui, neatsisakytų sužaisti pats. Krepšinio gurmanai prarado unikalią progą išvysti tokius bokštus vienas šalia kito. Man pačiam buvo labai apmaudu dėl to, – sakė S.Jovaiša. – Bet nereikia knaisiotis pro praeitį. Yra priežastys ir paaiškinimai. Šeimos tragedija, traumos, sveikata. Visa tai – rimta. Dabar tiesiog reikia keisti įstatymo raidę.“

Ž.Ilgauskas yra sužaidęs keletą mačų, vilkėdamas Lietuvos krepšinio rinktinės aprangą, bet peržengęs NBA slenkstį marškinėlių daugiau neapsivilko. Bet sudužusių vilčių ir lūkesčių būta nemažai. 2006-aisiais Ž.Ilgauskas užtikrintai žadėjo, kad sužais su rinktine, bet nedrįso vasarą rungtyniauti, bijodamas nualinti traumų iškamuotą kūną. Po metų viltį užgesino šeimos tragedija. Ž.Ilgausko žmona per persileidimą neteko dvynukų.

Net ir išgyvenęs sunkų laikotarpį 2008-aisiais Ž.Ilgauskas laikė Lietuvos rinktinės marškinėlius, bet tada koją pakišo „Cavaliers“ klubas, nusprendęs, kad nerizikuos milijonine investicija. Nors ir buvo pasirengęs pats sumokėti draudimo išlaidas, „Cavaliers“ žodis buvo lemiamas, nes medikai nurodė, kad nugaros ir pėdų traumos vėl veda į operacinę. „Krepšininkai ir treneriai jį suprasdavo. Žydrūnui buvo atliktos labai rimtos pėdų operacijos. Virš jo karjeros pakibo klaustukas. Įsivaizduokite, kokia buvo rizika. O jeigu nebūtų pavykę atsitiesti? Jo gyvenimas turėtų suktis kita linkme, o mes neturėtume kuo didžiuotis. Žydrūnas būtų pamirštas. Jam reikėjo rūpintis sveikata ir jis tai padarė. Tame etape jis pasielgė teisingai. Aš jį suprantu ir galiu pateisinti“, – sakė T.Pačėsas.

Saugojo karjerą

T.Pačėsas pabrėžė, kad krepšinio sirgaliai dėl savo alkio NBA žvaigždei ir galingoms pergalėms užmiršo objektyvias priežastis, kai pagiežingai keikdavo žaisti atsisakiusį aukštaūgį.

„Reikėjo tik pažvelgti į NBA krūvius ir prisiminti jo ligų istoriją. Juk dar neseniai NBA buvo sužaidžiama dvigubai daugiau rungtynių nei Europoje. Be to, ir taip turėjome gerus rezultatus. Ž.Ilgauskas įvertindavo savo kūną ir galimybes, o tada priimdavo sprendimą“, – kalbėjo T.Pačėsas.

Prieš Ž.Ilgausko kritikus T.Pačėsas naudoja ir jų pačių teiginius. Į NBA paveikslą amžiams įsiliejusį tautietį lietuviai peikdavo ir prasidėjus NBA sezonui – jeigu gali žaisti dabar, tai kodėl to nedarė vasarą?

„Mes nieko nežinojome. Tik Ž.Ilgauskas ir klubo medikai galėjo įvertinti situaciją. Kritikai kelia hipotetinius klausimus, bet kokia prasmė?, – sakė T.Pačėsas. – Aš galiu jį suprasti iš krepšinio pusės. Kojose buvo susukti varžtai, nugara nesveika, o organizmui reikia pailsėti ir su metais vis labiau. NBA rungtynių kiekis – didelis, o dar ilgos kelionės. Kodėl jo priimti sprendimai teisingi? Nes jis ir toliau galėjo tęsti karjerą. Rizikos faktorius visada diskutuotinas, bet jis išsaugojo karjerą.“

Reikia pozicijos

Tiek T.Pačėsas, tiek S.Jovaiša mano, kad ši istorija turėtų pasibaigti paprastu scenarijumi – buvęs krepšininkas turės ir JAV, ir Lietuvos pilietybes.

„Jo žmona amerikietė, jis dėkingas tai šaliai ir nori jaustis pilnaverčiu jos nariu. Juk jis turi tokią teisę. Bet tuo pačiu Žydrūnas garsina Lietuvą, savo gimtinę. Manau, kad dvigubos pilietybės klausimas šiuo atveju suderinamas. Aš suprantu, kad yra žmonių, kurie nėra to verti, bet tai reikšmingas sportui žmogus. Jis susiformavo Lietuvoje, o gyvenimą tęsė JAV“, – sakė T.Pačėsas. Jis pabrėžė, kad tokios galimybės nusipelnė ir daugiau lietuvių, kuriančių gyvenimą kitose šalyse.

„Tokius žmones turime branginti“, – sakė jis.

S.Jovaiša tikina, kad dvigubos pilietybės įstatymą reikia sutvarkyti ir dėl būsimų atvejų.

„Lietuvoje tokie klausimai iškyla kartas nuo karto ir mes reaguojame labai skausmingai. Prisiminkime čiuožėjos Isabellos Tobias atvejį. Žinoma, turime ir Donatos Rimšaitės situaciją, bet tai nutiko dėl to, kad jos savo sportinius norus siejo su kitomis valstybėmis. Ž.Ilgausko istorija visai kitokia, – kalbėjo S.Jovaiša. – Turime daug skirtingų situacijų, todėl būtina turėti liniją, kurios laikytumėmės. O Ž.Ilgausko situacija parodė, kad reikia pataisymų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.