EUROLYGA 2023

Eurolygoje sužibėjusį Deividą Gailių užvertė pasiūlymais

Kai kuklus Klaipėdos „Neptūno“ laivelis įplaukė į plačius Eurolygos vandenis, užkalbėtojai skleidė negandas, kad jį nusiaubs negailestingi piratai iš Pirėjo, Vitorijos, Belgrado, Stambulo ir Valensijos. Bet „Neptūnas“ plaukė maksimaliu mazgų greičiu ir atsimušė tik į paskutinę uolą prie Ispanijos krantų.

„Neptūnas“ su D.Gailiumi priešakyje nepabūgo Eurolygos milžinų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Neptūnas“ su D.Gailiumi priešakyje nepabūgo Eurolygos milžinų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas („Lietuvos rytas“)

Jan 7, 2015, 3:14 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 6:41 PM

„Neptūno“ odisėja Eurolygoje baigėsi. Dabar klaipėdiečiai ruošiasi naujai kelionei Europos taurės įlankoje.

„Kaip mūsų treneris visada sako: reikia tikėtis neįmanomo ir pasieksi maksimumą“, – trenerio Kazio Maksvyčio įskiepytą filosofiją kartojo „Neptūno“ lyderis Deividas Gailius.

Eurolygos turnyre dvimetrinis 26 metų puolėjas pelnydavo vidutiniškai 14,7 taško ir atkovodavo 4,8 atšokusio kamuolio. Rezultatyviau už jį visame turnyre žaidė tik 11 krepšininkų, tarp kurių – Vassilis Spanoulis, Keithas Langfordas, Carlosas Arroyo ar Jamesas Andersonas.

23 snaiperio taškai skriejo į Stambulo „Galatasaray“ krepšį. Devyniolika degė švieslentėje per rungtynes su Belgrado „Crvena Zvezda“ ir „Valencia“. Šešiolika įdūrė Eurolygos titanui Pirėjo „Olympiakos“.

„Labiausiai stebino tai, kad kai „Neptūnui“ kovoje dėl vietos „Top 16“ jo reikėjo labiausiai, Deividas visuomet pateisindavo lūkesčius. Jo statistika – tiesiog puiki kaip Eurolygos debiutantui“, – apie D.Gailių rašė Europos krepšinio naujienų portalas „Euro Hoops“.

Nenuostabu, kad po Eurolygos reguliariojo sezono D.Gailių pasiūlymai užvertė lyg kalėdinės dovanos. Bet „Neptūno“ laivas lietuviui pasirodė mieliausias.

„Buvo to dėmesio, bet man čia gerai – niekur nenoriu važiuoti, – į kalbas apie gautus pasiūlymus nesileido klaipėdietis. – Klaipėdoje visi patenkinti, viskas tvarkoje ir noriu čia baigti sezoną. O tik po to jau žiūrėsime.“

Bolonijoje ir Liublianoje legionieriaus duonos praeityje jau ragavęs „Neptūno“ krepšininkas „Lietuvos rytui“ pasakojo apie debiutą Eurolygoje ir klaipėdiečių galimybes Europos taurėje.

Eurolygoje sumedžioję keturias pergales, kapitono K.Maksvyčio ambicijų užburti Lietuvos vicečempionai kausis dėl pagrindinio trofėjaus.

– Deividai, kai kalbėjomės prieš startą Eurolygoje, žadėjote stengtis, kad Europa sužinotų apie „Neptūną“. Kaip manote, sužinojo? – „Lietuvos rytas“ paklausė D.Gailiaus.

– Manau, tikrai sužinojo. Kur važiuodavome žaisti, visi tik stebėdavosi. Niekas prieš tai mūsų nežinojo, bet visi ėmė šnekėti apie Klaipėdą.

Didžiuojuosi, kad pavyko „Neptūną“ pristatyti Europai. Tik gaila, kad nepavyko patekti į „Top 16“. Tačiau manau, kad viskas tvarkoje.

– Kas nutiko Valensijoje, kur pralaimėjote net 38 taškais ir išleidote kelialapį į kitą etapą? Galbūt tikėjote, kad Pirėjo „Olympiakos“ susitvarkys su Stambulo „Galatasaray“ ir jums neprireiks pergalės Ispanijoje?

– Nežinau, gal perdegėme. Bet taip pat kažkiek tikėjome, kad ir „Galatasaray“ pralaimės. Kita vertus, galėjome patys nugalėti „Olympiakos“ Klaipėdoje („Neptūnas“ ketvirtojo kėlinio pabaigoje iššvaistė persvarą ir pralaimėjo po pratęsimo. – Red.) ir viskas būtų buvę gerai. Bet laiko nebeatsuksi.

Po mačo Valensijoje nuotaikos rūbinėje tikrai buvo nekokios. Tačiau praėjo kelios dienos ir visi susipratome, kad tai tik istorija ir atėjo naujas etapas. Manau, kad ir Europos taurėje galime kažką pasiekti.

– Prieš debiutą Eurolygoje buvo skeptikų, kurie prognozavo visus dešimt „Neptūno“ pralaimėjimų. Kritikams skėlėte antausį?

– Žinote, tie skeptikai... Patys žinote, kokie lietuviai žmonės ir kaip greitai jie gali pakeisti nuomonę. Bet daug apie tai negalvojome.

Rezultatas, aišku, tenkina, bet apmaudu, kai buvome taip arti „Top 16“ ir visi galvojo, kad tikrai ten žaisime. Vis dėlto atslūgus emocijoms rezultatą vertinu gerai.

– Kas buvo „Neptūno“ varomoji jėga, vos nenunešusi iki „Top 16“?

– Namuose žaidėme visai kitaip nei išvykose. Gal prie to prisidėjo žiūrovai. Bet žinote, ta mūsų komanda nėra superinio lygio – išvykose greitai sulūždavome. Galbūt tai lėmė psichologija.

– Reguliariajame sezone už jus Eurolygoje rezultatyviau žaidė tik 11 krepšininkų. Kada atėjo tas momentas, kai pajutote, kad galite žaisti rezultatyviai ir su Eurolygos klubais?

– Jau po pirmųjų rungtynių Vitorijoje. Pralaimėjome, bet visi pajutome, kad galime žaisti ir nieko čia nėra stebuklingo. Kai pradėjome skinti pergales namuose, ėmėme tikėti savo jėgomis.

– Vitorijoje „Neptūnas“ gavo devyniolikos taškų pamoką, o jūs sužaidėte prasčiausias savo rungtynes – pelnėte 6 taškus ir surinkote vieną naudingumo balą. Prieš debiutą drebėjo rankos?

– Rankos nedrebėjo, bet greičiausiai perdegėme, nes buvome labai susikaupę. Aišku, galiu kalbėti tik apie save, tačiau tada atrodė, kad bus kažkas baisaus. Bet vėliau pamatėme, kad tikrai galime žaisti su Eurolygos komandomis ir nesame tokie jau žymiai silpnesni.

– „Neptūno“ žygis Eurolygoje visai komandai ir jums nepriminė pasakos?

– Net nėra kalbų. Visas miestas tik ir gyveno Eurolyga. Kur nueitum, visi apie ją kalbėjo. Tai labai jautėsi. Bet manau, kad užvedėme Klaipėdą. Tikiuosi, kad ir Europos taurėje visi gyvens tuo pačiu krepšiniu.

Kai viskas baigėsi Valensijoje, jautėme labai didelį apmaudą. Dar norėjosi pasižaisti tokiame lygyje.

– Iš Eurolygos šurmulio traukiatės į Europos taurę. Vietoj Pirėjo „Olympiakos“ ar Vitorijos „Laboral Kutxa“ klubų analizuosite kuklesnes komandas – Izmiro „Karsiyaka“, Paryžiaus „Levallois“ ir Stambulo „Bešiktaš“. Entuziazmas nesumažėjo?

– Ne. Motyvacijos tikrai netrūksta. Stengsimės patekti į kitą etapą. Tiesa, varžovai dabar mus vertins kitaip – vis tiek, atėjome iš Eurolygos. Bet atsipalaiduoti nebus kada.

– Eurolygos atstovų statusas klijuoja ir grupės favorito etiketę. Dar visai neseniai buvote lyg sensacijų medžiotojai, o dabar tarsi jūs patys būsite medžiojami. Nebus keista?

– Stengsimės su tuo susitvarkyti. Jei susitvarkėme su ankstesnėmis užduotimis, manau, susitvarkysime ir su naujomis.

Grupė nėra lengva, nors manau, kad yra ir sunkesnių. Visų varžovų dar neanalizavome, bet „Bešiktaš“ – stiprūs, o „Levallois“ – greitai žaidžianti komanda. Bus sunku. 

Tačiau kaip mūsų treneris visada sako: reikia tikėtis neįmanomo ir pasieksi maksimumą. Būtų neprotinga kalbėti tik apie aštuntfinalį ar kurį kitą etapą. Stengsimės eiti kuo toliau ir žiūrėsime, kaip pavyks. Manau, kad turime neblogus šansus pakovoti Europos taurėje.

– Eurolyga – geriausias jėgų patikrinimas. Kokias žaidimo spragas išryškino mūšiai su geriausiomis Europos komandomis?

– Kai žaidžiame namuose, atiduodame visas jėgas ir tų problemų nelabai matosi. Bet išvykose nepasiseka vienam, kitam ar dar kitam žaidėjui, ir viskas griūva. Bet mūsų silpnybes tegul studijuoja varžovai. Kol kas viskas neblogai. Turime silpnųjų pusių, nesame superinė komanda, bet kovodami ir dirbdami stengsimės tuos trūkumus užkamšyti.

– Eurolygos pasaka baigėsi. Tikite, kad ateityje ar su „Neptūnu“, ar su kita komanda dar įžengsite į Eurolygos arenas?

– Manau, kad tikrai teks. Reikia turėti tokį tikslą. Juk žaisti Eurolygoje – kiekvieno svajonė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.