EUROLYGA 2023

Eurolygos savaitė. Lietuvių nuopoliai ir brazilo tritaškių šou

M.Huertas surengė neįtikėtiną tritaškių šou.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Huertas surengė neįtikėtiną tritaškių šou.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jan 10, 2015, 2:19 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 11:34 AM

Kauno „Žalgiris“ diktavo sąlygas Vokietijos čempionams, Marcelinho Huertasas per tris minutes įmetė penkis tritaškius, Stambulo „Anadolu Efes“ apipylė varžovus tolimais metimais, Sofoklis Schortsanitis sutraiškė geriausią reguliariojo sezono vidurio puolėją, Maskvos CSKA iki dviejų tuzinų pratęsė pergalių seriją, Stambulo „Fenerbahce“ apgynė svečių garbę, o du lietuviai nepateikė jokių argumentų žaisdami prieš savo buvusias komandas.

Tai buvo įdomiausi įvykiai Eurolygos „Top 16“ etapo antrajame ture.

Per dvi „Top 16“ etapo savaites po dvejas rungtynes laimėjo keturios komandos. E grupėje vienvalde lydere tapo Madrido „Real“, o F grupėje po dvi pergales iškovojo Maskvos CSKA, Pirėjo „Olympiakos“ ir Stambulo „Anadolu Efes“.

Antrojo etapo autsaiderės yra po dukart pralaimėjusios Belgrado „Crvena Zvezda“, Milano „Emporio Armani“, Malagos „Unicaja“ ir Vitorijos „Laboral Kutxa“.

Kauno „Žalgiris“ per du turus laimėjo vieną kartą ir kitą savaitę išvykoje kovos su taip pat vieną pergalę turinčiu Atėnų „Panathinaikos“.

Savaitės mūšis

Antrajame ture net penkerios rungtynės baigėsi dviženkliu skirtumu ir nė vieneriose nugalėtojų nelėmė paskutinė ataka. Atkakliausiai vyko „Barcelona“ ir Atėnų „Panathinaikos“ dvikova, kurią namie žaidusi Barselonos ekipa laimėjo 80:76.

Šio mačo didvyriu tapo „Barcelona“ įžaidėjas iš Brazilijos Marcelinho Huertasas, trečiojo kėlinio viduryje surengęs neįtikėtiną tritaškių šou ir per tris minutes pataikęs penkis tolimus metimus (dar vieną pridėjo trečiojo kėlinio paskutinę minutę). Po penktojo brazilo šūvio 26-ąją min. „Barcelona“ nutolo nuo varžovų 54:44 ir įgijo didžiausią pranašumą.

Vėliau „Panathinaikos“ sumažino atsilikimą, bet rezultato nebeišlygino. Įdomu, kad paskutinieji rungtynių taškai buvo pelnyti iki sirenos likus net 57 sek., šeimininkų puolėjui Justinui Doellmanui pataikius dvitaškį ir pridėjus taiklų baudos metimą. Paskutinę minutę abi komandos surengė dar kelias atakas, bet nė viena iš jų nebuvo rezultatyvi.

„Manau, kad ne pirmą kartą per vieną kėlinį įmečiau šešis tritaškius. Atrodo, kad tai buvau padaręs per rungtynes su Belgrado „Partizan“. Bet tikrai neprisimenu, kad būčiau pataikęs šešis tritaškius iš eilės. Kai pradeda kristi, pasitikėjimas savimi auga ir viskas tampa daug lengviau“, - sakė dvikovos didvyris M.Huertasas, kuris iš viso surinko 22 taškus (2/5 dvitaškių, 6/8 tritaškių).

Savaitės pakilimai

Kauno „Žalgiris“. Dvi komandos šią savaitę varžovams nė karto neleido išsiveržti į priekį. Nuo pirmosios atakos iki finalo sirenos pirmavo namie žaidę Maskvos CSKA (nugalėjo Vitorijos „Laboral Kutxa“ ekipą 99:90) ir Kauno „Žalgiris“ (įveikė be traumuoto Leono Radoševičiaus atvykusią Berlyno ALBA komandą 75:62). Lietuvos čempionų sąskaitą atidarė iki tol per dvejas rungtynes nė vieno taško nepelnęs Willas Cherry, o uždarė Artūras Milaknis, po kurio tritaškio aidint sirenai „Žalgiris“ įgijo didžiausią 13 taškų persvarą.

F.Reyesas. Nors skamba paradoksaliai, 34 metų Felipe Reyesą galima vadinti vienu didžiausių šio Eurolygos turnyro atradimų. Keletą praėjusių sezonų Madrido „Real“ kapitonas nebuvo itin rezultatyvus, bet šį sezoną pelno vidutiniškai 11,3 taško. Jo rezultatyvumo vidurkis dviženklis yra pirmą kartą nuo 2008-2009 metų sezono. Šią savaitę F.Reyesas į Stambulo „Galatasaray“ krepšį įmetė 22 taškus (vien per pirmąjį kelinį – 10) ir pritrūko vos vieno taško, kad pakartotų dar 2009 metais pasiektą karjeros rezultatyvumo rekordą. Kapitono įkvėptas „Real“ nesunkiai laimėjo 93:78.

S.Schortsanitis. Tel Avivo „Maccabi“ vidurio puolėjo Sofoklio Schortsaničio sunku nepastebėti. Tačiau daugelyje šio sezono rungtynių sunkiausias Eurolygos krepšininkas buvo nepastebimas. Kad nepamiršo, kaip žaidžiamas krepšinis, Didysis Sofo parodė tik į Tel Avivą atvykus Belgrado „Crvena Zvezda“ ekipai ir sunkiausiai sustabdomam reguliariojo sezono aukštaūgiui Bobanui Marjanovičiui. Vidurio puolėjų dvikovoje S.Schortsanitis tiesiog sunakino savo oponentą. Jis jau iki pirmojo keitimo (6-ąją min.) surinko 8 taškus, o per visą mačą pelnė 15 taškų. Graikas sužaidė rezultatyviausias šio sezono rungtynes, o „Maccabi“ įtikinamai nugalėjo 78:67.

Savaitės nuopoliai

Lietuviai. Linas Kleiza ir Martynas Pocius nenustebino savo buvusių komandų. Abu lietuviai šią savaitę kovojo prieš ekipas, kurių aprangą anksčiau patys vilkėjo, bet žaidė blankiai, o jų dabartinės komandos buvo sutriuškintos. Milano „Emporio Armani“, kuriai L.Kleiza pelnė 4 taškus, išvykoje nusileido Pirėjo „Olympiakos“ klubui 58:81, o Stambulo „Galatasaray“, kuriai M.Pocius įmetė 7 taškus, taip pat svečiuose pralaimėjo Madrido „Real“ komandai 78:93.

„Unicaja“. Malagos „Unicaja“ pusę rungtynių su Stambulo „Anadolu Efes“ žaidė kone idealiai ir po dviejų kėlinių pirmavo 49:34. Tačiau iškart po pertraukos namie žaidusi „Anadolu Efes“ atrado silpną varžovų vietą. Šeimininkai per trečiajį kėlinį pataikė net septynis tritaškius, kuriuos įmetė keturi skirtingi krepšininkai (Matthew Janningas, Stratos Perperoglou, Dontaye Draperis ir Dario Šaričius). Ketvirtajame kėlinyje svečius pribaigė 19-metis Cedi Osmanas ir „Anadolu Efes“ laimėjo 74:70. „Unicaja“ puolėjas Mindaugas Kuzminskas pelnė 10 taškų.

„Nižnij Novgorod“. Antrajame ture šeimininkai laimėjo net septynerias rungtynes. Apginti savo tvirtovės nesugebėjo tik pirmą sezoną Eurolygoje žaidžiantis „Nižnij Novgorod“, pripažinęs Stambulo „Fenerbahce“ pranašumą 60:78. Du kėlinius komandos žaidė lygiai, bet trečiajame svečiai atsikratė Pavolgio klubo persekiojimo ir iškovojo pirmąją pergalę „Top 16“ etape. Daugiau nei pusę taškų nugalėtojams pelnė du krepšininkai Andrew Goudelockas (23) ir Bogdanas Bogdanovičius (17).

Savaitės skaičius

24

Tiek rungtynių iš eilės laimėjo Maskvos CSKA klubas. „Armiečiai“ nuo spalio vidurio, kai nusileido Krasnodaro „Lokomotiv“ krepšininkams, po 12 kartų pranoko varžovus ir Eurolygoje, ir Jungtinėje lygoje.

Savaitės citata

Dušanas Ivkovičius („Anadolu Efes“ treneris): „Per pertrauką pasakiau krepšininkams, kad jei lygintumėm su automobiliais, mes važiavome pirma ir antra pavara, o „Unicaja“ – ketvirta, penkta ir šešta. Paraginau juos, kad parodytų charakterį ir žaistų energingiau. O antroje pusėje mes žaidėme puikiai“.

Savaitės penketas

Marcelinho Huertasas („Barcelona“). Nuostabią tritaškių fiestą surengęs brazilas per rungtynes su „Panathinaikos“ pelnė 22 taškus (2/5 dvitaškių, 6/8 tritaškių) ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus. Jis visus 6 tritaškius pataikė trečiajame kėlinyje.

Andrew Goudelockas („Fenerbahce“). Komandos puolimui neveikiant taip, kaip planavo treneris, amerikietis dažnai pats ėmėsi iniciatyvos ir į „Nižnij Novgorod“ krepšį įmetė 23 taškus (8/15 dvitaškių, 2/2 tritaškių, 1/2 baudų). Jis buvo rezultatyviausias turo žaidėjas.

Brianas Randle‘as („Maccabi“). „Top 16“ itin patikimai žaidžiantis amerikietis šaltakraujiškai baudė „Crvena Zvezda“ ekipą. Jis pelnė 16 taškų (6/6 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 4/4 baudų), atkovojo 9 kamuolius ir surinko 29 naudingumo balus. B.Randle‘as tapo vienu iš dviejų naudingiausių turo krepšininkų.

Felipe Reyesas („Real“). Antrą jaunystę išgyvenantis „baltųjų“ kapitonas vien per pirmąjį kėlinį į „Galatasaray“ krepšį įmetė 10 taškų, o per visą mačą surinko 22 taškus (9/13 dvitaškių, 4/4 baudų) ir atkovojo 11 kamuolių. F.Reyesas surinko 29 balus ir pasidalijo naudingiausio savaitės žaidėjo titulą.

Sofoklis Schortsanitis („Maccabi“). Kelis mėnesius snūduriavęs graikas davė krepšinio pamoką „Crvena Zvezda“ priekinei linijai. S.Schortsanitis laimėjo dvikovą su galingiausiu reguliariojo sezono vidurio puolėju Bobanu Marjanovičiumi ir pelnė 15 taškų (4/10 dvitaškių, 7/10 baudų).

Savaitės lietuvis

Artūras Gudaitis („Žalgiris“). 21 metų aukštaūgis nebuvo komandos lyderis, bet jam skirtas užduotis atliko beveik be priekaištų ir į ALBA krepšį įmetė 11 taškų (2/2 dvitaškių, 1/1 tritaškio, 4/5 baudų). „Top 16“ etape A.Gudaitis pataikė visus dvitaškius (6/6) ir tritaškius (2/2).

Savaitės nusivylimas

Danielis Hackettas („Emporio Armani“). Reguliariajame sezone Milano komandą į priekį vedęs D.Hackettas prasidėjus „Top 16“ etapui tempia „Emporio Armani“ žemyn. Per rungtynes su „Olympiakos“ klubu jis pelnė 5 taškus, bet vėl atakavo labai netaikliai (1/5 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 3/6 baudų), o per du „Top 16“ mačus pataikė vos 1 iš 15 dvitaškių ir tritaškių.

„Žalgirio“ rungtynių skaičiai

„Žalgiris“ nė karto neleido varžovams išsiveržti į priekį. Didžiausias skirtumas buvo 13 taškų – tiek kauniečiai nutolo po paskutiniojo Artūro Milaknio tritaškio, kurį jis pataikė prieš pat sireną.

„Žalgiris“ padarė tik 9 klaidas – mažiausiai šį sezoną. Maža to, kauniečiai vos antrą kartą šį sezoną klaidų padarė mažiau negu atliko rezultatyvių perdavimų (17). Pirmą kartą Kauno komandai tai buvo pavykę namie žaidžiant su „Nižnij Novgorod“. Tada „Žalgiris“ suklydo 14 kartų ir atliko 22 rezultatyvius perdavimus.

Willas Cherry pelnė pirmuosius savo taškus Eurolygoje. Dvejas rungtynes netaikliai atakavęs amerikietis, mačą su ALBA pradėjo taikliu tritaškiu metimu jau 15-ąją sekundę. Tiesa, paskui jam sekėsi daug prasčiau ir W.Cherry mačą baigė surinkęs tik 5 taškus (1/7 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 0/2 baudų).

Artūras Gudaitis „Top 16“ etape pataikė visus dvitaškius ir tritaškius. Pirmajame ture jis įmetė 4 dvitaškius ir 1 tritaškį, antrajame – 2 dvitaškius ir 1 tritaškį. A.Gudaitis per rungtynes su ALBA neidealiai mėtė tik nuo baudos metimų linijos – pataikė 4 iš 5.

A.Milaknis visus 12 taškų surinko tolimais metimais, kurių pataikė 4 iš 8. Šį sezoną A.Milaknis įmetė 27 tritaškius ir vos 7 dvitaškius, o iš toli atakuoja taikliau negu iš vidutinio ir artimo nuololio. Jo tritaškių taiklumas – 45,8 proc., dvitaškių – 38,9 proc.

10 taškų pelnęs Lukas Lekavičius pakartojo asmeninį rezultatyvumo rekordą.

Vytenis Lipkevičius pirmą kartą nepateko į „Žalgirio“ dvyliktuką, o Vaidas Kariniauskas pirmą kartą visas rungtynes praleido ant atsarginių suolo. Iki šios savaitės jis trumpiausiai žaidė per rungtynes namie su „Banco di Sardegna“ (11 min. 18 sek.).

„Žalgirio“ ir ALBA rungtynes laimi tik šeimininkai. Kauniečiai laimėjo visas trejas rungtynes savo aikštėje, bet dar nė sykio nešventė pergalės Berlyne, kur komandos iki šiol susitiko dukart.

„Top 16“ etapo 2-asis turas

E grupė

Tel Avivo „Maccabi“ – Belgrado „Crvena Zvezda“ 78:67. B.Randle‘as 16, S.Schortsanitis 15/ N.Kaliničius 18, M.Williamsas 13. 11060 žiūrovų.

Madrido „Real“ – Stambulo „Galatasaray“ 93:78. F.Reyesas 22, 11 atk.kam., R.Fernandezas 15, S.Rodriguezas 13/ Z.Ercegas 17, C.Arroyo ir E.Arslanas po 11, ... M.Pocius 7. 7806 žiūrovai.

„Barcelona“ – Atėnų „Panathinaikos“ 80:76. M.Huertasas 22, J.Doellmanas 12/ D.Nelsonas 16, J.Gistas 11. 5162 žiūrovai.

Kauno „Žalgiris“ – Berlyno ALBA 75:62. J.Andersonas 16, P.Jankūnas 14, A.Milaknis 12/ J.McLeanas 16, C.Hammondsas 13. 8214 žiūrovai.

Rikiuotė: 1. „Real“ – 2 ir 0, 2. „Maccabi“ – 1 ir 1, 3. „Žalgiris“ – 1 ir 1, 4. „Panathinaikos“ – 1 ir 1, 5. ALBA – 1 ir 1, 6. „Barcelona“ – 1 ir 1, 7. „Galatasaray“ – 1 ir 1, 8. „Crvena Zvezda“ – 0 ir 2.

F grupė

Maskvos CSKA – Vitorijos „Laboral Kutxa“ 99:90. S.Weemsas 22, M.Teodosičius 18, N.De Colo 17, A.Voroncevičius 13/ M.Jamesas 19, K.Tillie 14. 4715 žiūrovų.

Pirėjo „Olympiakos“ – Milano „Emporio Armani“ 81:58. B.Pettway ir O.Lafayette‘as po 13/ A.Gentile 12, ... L.Kleiza 4. 7500 žiūrovų.

„Nižnij Novgorod“ – Stambulo „Fenerbahce“ 60:78. T.Kinsey 16, S.Antonovas 11/ A.Goudelockas 23, B.Bogdanovičius 17. 3000 žiūrovų.

Stambulo „Anadolu Efes“ – Malagos „Unicaja“ 74:70. M.Janningas 17, S.Perperoglou ir D.Draperis po 13/ M.Kuzminskas ir V.Golubovičius po 10. 3711 žiūrovų.

Rikiuotė: 1. „Olympiakos“ – 2 ir 0, 2. CSKA – 2 ir 0, 3. „Anadolu Efes“ – 2 ir 0, 4. „Fenerbahce“ – 1 ir 1, 5. „Nižnij Novgorod“ – 1 ir 1, 6. „Unicaja“ – 0 ir 2, 7. „Laboral Kutxa“ – 0 ir 2, 8. „Emporio Armani“ – 0 ir 2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.