EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ pergalė prieš „Lietuvos rytą“ paliko keletą klaustukų

Išbarsčius konfeti po antrosios Kauno „Žalgirio“ pergalės prieš Vilniaus „Lietuvos rytą“ 91:77 ant „Žalgirio“ arenos parketo liko daug įdomių minčių.

A.Milaknio tritaškiai jau antrą kartą šį sezone paguldė ant žemės Vilniaus klubą.<br>P.Mantauto nuotr.
A.Milaknio tritaškiai jau antrą kartą šį sezone paguldė ant žemės Vilniaus klubą.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

2015-01-13 12:59, atnaujinta 2018-01-16 05:55

„Lietuvos ryto“ krepšį jau ne pirmą kartą lemiamu metu trimis tritaškiais negailestingai suvarpė Artūras Milaknis, kuris įtvirtino žalgiriečių spurtą, po kurio rankas nuleidę vilniečiai nebesukilo lemiamam Kauno tvirtovės šturmui.

Antanas Kavaliauskas trečiajame ketvirtyje pelnė 10 taškų, o nesustabdomai žaidęs Gediminas Orelikas jų surinko net 28, bet net ir tai nepadėjo „Lietuvos rytui“ triumfuoti.

Martynas Gecevičius 25 minutes šaudė tuščiais šoviniais (0/1 dvit., 0/5 trit.) ir aikštę paliko su dviem klaidomis.

Prieš mėnesį į „Žalgirį“ atvykęs Willas Cherry težaidė vos 7 minutes, o „Lietuvos ryto“ gretose debiutavęs Simas Jasaitis per 4 minučių atkarpą „uždirbo“ Vilniaus komandai -10 taškų.

Antroji Lietuvos grandų akistata LKL čempionate pateikė nemažai klausimų. Į juos portalas lrytas.lt bandė atsakyti bendraudamas su treneriu Rimantu Grigu, kuris po darbų Baltarusijos moterų rinktinėje ir Minsko „Cmoki“ komandose šiuo metu mėgaujasi krepšiniu iš sirgaliaus sofos.

– Kas lėmė pergalingą „Žalgirio“ spurtą ketvirtajame kėlinyje?lrytas.lt paklausė R.Grigo.

– Gana geras pataikymas iš toli. Tuo metu to vieno kito metimo ir tereikėjo. Puikiai įsijungė Artūras Milaknis. Po jo tritaškių matėsi, kad „Lietuvos rytas“ pradėjo nuleisti rankas. Iki tol rungtynės vyko labai banguotai, bet po Artūro tritaškių „Žalgirio“ žaidėjai pajuto pasitikėjimą.

– Ar buvo galima išvengti tų tolimų metimų?

– Man pasirodė, kad „Lietuvos rytas“ apsiramino, kai A.Milaknis nepataikė pradžioje. Galbūt jiems atrodė, kad jis daugiau nepataikys. Bet A.Milaknis yra A.Milaknis. Jis gali nebepataikyti, bet kaip išeis ir užmes... Jam reikia skirti dėmesį visas 40 minučių. Tai labai stiprus „Žalgirio“ ginklas, o tokiose rungtynėse tritaškiai labai gniuždo varžovus.

– Virginijus Šeškus minėjo, kad ketvirtajame kėlinyje „Lietuvos rytui“ pritrūko disciplinos. Ką treneris turėjo omenyje?

– Kai stebime rungtynes iš šalies, labai sunku jausti tą discipliną, nes V.Šeškus puolime žaidėjams duoda labai daug laisvės. Jos žymiai daugiau nei pas G.Krapiką, kuris visiems skiria konkrečias užduotis. Kai traukinys rieda nuo bėgių, labai sunku kalbėti apie discipliną, nes pralaimėjimą lemia daug priežasčių. Aš labiausiai pasigedau „Lietuvos ryto“ emocijų tada, kai „Žalgiris“ atitrūko.

– Pirmajame kėlinyje „Lietuvos rytas“ panaikino atsilikimą su Gedimino Oreliko ir Kšyštofo Lavrinovičiaus duetu po krepšiu. Antrajame kėlinyje vilniečiai buvo pabėgę į priekį 5 taškais. Be to, trečiajame Antanas Kavaliauskas pelnė 10 taškų ir „Lietuvos rytas“ sėkmingai pjaustė „Žalgirio“ gynybą po krepšiu. Ar vilniečiai galėjo užsikabinti už pergalės?

– „Lietuvos rytas“ labai gerai išnaudojo A.Kavaliauską. „Žalgiris“ keisdavosi dengiamaisiais, o vilniečiai sugebėdavo padaryti taip, kad Antanas atsidurtų prieš žemesnį varžovą. Šis planas labai gerai veikė. Bet vėliau ar A.Kavaliauskas pavargo, ar jį sustabdė...

Kai „Lietuvos rytas“ buvo priekyje, situacija galėjo pasisukti labai įvairiai. O tą lėmė daug faktorių. Kad ir M.Gecevičiaus nepataikyti tritaškiai. Vienas kitas būtų pakeitęs žaidimo eigą.

– Kas nutiko Martynui?

– M.Gecevičius nepataikė ir iš gerų padėčių. Seniai taip nemačiau jo metančio tritaškius. Galbūt tai nuovargio, o gal – psichologiniai padariniai.

– „Žalgiris“ – viena geriausiai besiginančių Eurolygos komandų. Kaip vertintumėte žalgiriečių gynybą prieš „Lietuvos rytą“?

– Ji veikė neblogai. Pasitaikė epizodų, kai „Žalgiris“ paleisdavo „Lietuvos rytą“, bet greitai vėl prispausdavo. Galbūt žalgiriečiai kažkiek nesusitvarkė su G.Oreliku. Bet P.Jankūnui prieš jį gintis buvo labai neparanku, nes Gediminas lyg nei trečias, nei ketvirtas numeris. G.Orelikas žaidžia aukštai ant perimetro ir gali staigiai išmesti iš po užtvaros. O jei jam krenta, jis pataikys. Tokių krepšininkų kaip G.Orelikas Eurolygoje mažiau. Panašūs jie žaidžia labiau trečiuoju numeriu.

– Galbūt P.Jankūnas galėjo labiau pasinaudoti prieš G.Oreliką savo pranašumais puolime (pelnė 9 taškus. - Red.)?

– Jei „Žalgiris“ būtų turėjęs tikslą laužti „Lietuvos rytą“ per pozicijas, G.Orelikui būtų žymiai sunkiau. Turbūt nieko nenustebinsiu pasakydamas, kad G.Orelikas nėra gerai besiginantis žaidėjas. Jis nelabai ir mėgsta tai daryti. Todėl galbūt kitą kartą „Žalgiris“ naudosis situacija, nors kita vertus, žaidimas šį kartą buvo pastatytas ant visos komandos. Pažiūrėkite, visų indėlis labai panašuas. 

– G.Krapikas pagrindinio įžaidėjo vaidmenį patikėjo V.Kariniauskui. Kokį įspūdį paliko jo žaidimas (V.Kariniauskas pelnė 11 taškų ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus. - Red.)?

– Man patiko. „Lietuvos rytas“ yra daugiau bėganti komanda, o V.Kariniauskas nėra mėgėjas pabėgioti. Jis – pozicinio žaidimo šalininkas, todėl galbūt „Žalgiris“ taip ieškojo priešnuodžio nuo greito „Lietuvos ryto“ žaidimo. O Vaidas ir pataikė, ir kartais neblogai apsigynė. Buvo klaidelių, bet įspūdį jis paliko gerą.

– „Žalgirio“ pergalės kalviais tapo tokie „X faktoriai“ kaip Edgaras Ulanovas (12 tšk.), Vaidas Kariniauskas, Artūras Gudaitis (10 tšk.) ar Siim-Sander Venė (7 tšk.).

– Venė fantastiškai įsijungė į žaidimą. Kai operatoriai parodė jo veidą ant atsarginių suolo, man jis pasirodė šiek tiek nuliūdęs. Bet kaip jis įėjo į aikštę! Sukrito jo metimai – labai smagu. Kita vertus, kaip galima blogai žaisti, kai šitaip palaiko tiek sirgalių. Tai labai svarbus aspektas jauniems žaidėjams.

– Kita vertus, įžaidėjas Willas Cherry „Žalgiryje“ žaidžia jau beveik mėnesį, bet vakar težaidė vos 7 minutes. Ar iš jo dar galima tikėtis daugiau naudos?

– Labai sunku vertinti. Taip, su amerikiečiais ne visada lengva pataikyti, bet jei žaidėjas kabinasi į NBA komandą, reiškia, jis turi kažkokį bagažą. Be to, nepasakyčiau, kad su „Lietuvos rytu“ jis žaidė blogai (pelnė 5 taškus. - Red.). Jis ir pataikė tritaškį, ir epizodai padėjo „Žalgiriui“. Jam dar reikia apsiprasti. Kai kuriems į Europą atvykusiems JAV žaidėjams tam prireikia ir 1-2 metų. 

Artimiausias mėnuo parodys, ar jis bus pilnavertis komandos žaidėjas. Be to, jis turi gerą pagalbininką trenerių štabe. Šarūnas Jasikevičius tikrai jam negaili patarimų, kaip pritapti prie europietiško krepšinio.

Tik man neramu dėl to, kad atvykdamas į „Žalgirį“ jis gyrėsi pomėgiu gintis. Bet su savo gynyba jis dar nieko neparodė. „Žalgirio“ Eurolygoje laukia daug rimtų dvikovų, todėl norėtųsi didesnio jo indėlio. Kol kas to, kas buvo rašoma apie W.Cherry gynybą, dar nemačiau. Nežinau, gal jis dar pasimetęs.

– O kada „Lietuvos rytas“ iš Simo Jasaičio gali tikėtis sulaukti naudos?

– Manau, kad laukdamas kontrakto jis palaikė formą, todėl viskas nėra taip blogai. Galbūt jam paprasčiausiai reikia pritapti prie komandos. Per savaitę ateiti ir kažką nustebinti grandų rungtynėse yra sudėtinga. Nebent netyčia pakristų tritaškiai. Bet ritmas daro savo. Be to, „Lietuvos rytas“ žaidžia specifinį krepšinį. Taip, Kšyštofas greitai įsiliejo, bet galbūt Simui tiesiog reikia daugiau laiko.

– „Žalgiris“ vilniečius nugalėjo jau antrąjį kartą. Ar galima sakyti, kad „Lietuvos rytui“ šį sezoną žalgiriečiai – neįkandamas riešutas?

– Nemanau, kad ši „Žalgirio“ pergalė 14 taškų skirtumu atitinka komandų pajėgumą. Abu klubai labai gerai sukomplektavo sudėtis ir yra stiprūs. Viskas gali pasvirti tai į vieną, tai į kitą pusę. Pavyzdžiui, S.Jasaičiui dar per anksti į aikštę, bet jis bus stiprus „Lietuvos ryto“ ginklas. Ateityje dar bus įdomių „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“ dvikovų.

– Kokie pagrindiniai „Lietuvos ryto“ rezervai?

– Jų yra daug. K.Lavrinovičiaus ir S.Jasaičio atėjimas sustiprino „Lietuvos rytą“. Belieka laukti, kol S.Jasaitis įeis į formą. Abi komandos pajėgios, todėl laukia įdomūs mūšiai. Daug ką lems namų aikštės pranašumas, nes ekipos – apylygės. V.Šeškus dar stengiasi išpešti kuo daugiau naudos iš Kšyštofo. Tikiu, kad jis su Simu duos labai daug naudos.

– Šį sezoną daug diskutuojama apie abiejų komandų trenerių štabą. „Lietuvos ryto“ vairą laiko „kitoks treneris“ V.Šeškus, o „Žalgirio“ – įdomus G.Krapiko ir Š.Jasikevičiaus duetas. Kaip vertinate jų darbą?

– Kiekvieną darbą vainikuoja pergalės. V.Šeškus išvedė „Lietuvos rytą“ į kitą etapą iš pirmosios vietos, o „Žalgiris“ pateko į „Top 16“ etapą. Tai parodo, kad darbas atliekamas sėkmingai.

„Lietuvos ryto“ žaidimas atrodo lengvas ir akiai gražus. Tiesa, manau, kad didžiulis ir asistento Arvydo Gronskio indėlis. Mano nuomone, jis geriausiai išmano Lietuvos krepšinio virtuvę ir tokia patirtis naudinga bet kuriam treneriui.

O „Žalgiris“ turi daug jaunų nepatyrusių žaidėjų, todėl viską akcentuoja gynybai. Ji padėjo išeiti į „Top 16“ etapą. „Žalgiris“ rado naują raktą siekti pergalių, o rezultatai – geri.

– Ką manote apie garsųjį V.Šeškaus žaidimo braižą?

– Čia jau kitas lygis. Pavyzdžiui, V.Šeškaus iš „Prienų“ atsineštas stilius parodė, kad A.Valeika taip nebetinka. Tačiau treneris labai gerai išnaudoja A.Kavaliauską. Akivaizdu, kad be jo būtų sunku tikėtis gero rezultato. Norint mesti tritaškius, reikia nuleisti kamuolį žemyn, kad jį būtų galima atmesti. Jei „Lietuvos rytas“ visą laiką žaistų ant perimetro, varžovai galėtų juos užlaužti. O dabar „Lietuvos ryte“ kamuolys juda tai žemyn, tai aukštyn.

A.Kavaliauskas yra fiziškai stiprus žaidėjas ir turi pakankamą techninį bagažą, kad galėtų apžaisti priešininką vienas prieš vieną. Todėl sunku su juo tvarkytis individualiai. O kam atmesti kamuolį „Lietuvos ryte“ netrūksta. Žaidimas iš karto palengvėja.

Vien tik mesdamas tritaškius visų rungtynių nelaimėsi, reikia ir kitų kelių. O A.Kavaliauską V.Šeškus išnaudoja labai gerai. Džiaugiuosi dėl Antano, nes jis man visada imponavo savo fizine jėga ir krepšinio supratimu.

– Š.Jasikevičiui tinka trenerio kostiumas?

– Man jis sunkiai žiūrisi asistento vaidmenyje. Šarūnas turi didelę charizmą. Man pasirodė, kad jam sunku būti trenerio asistentu. Tačiau jis gerai tvarkosi. Jaunieji „Žalgirio“ įžaidėjai gerai juda į priekį, o tai rodo, kad Šarūno darbas nenueina veltui. Tik, pasikartosiu, man jis panašesnis į vyriausiąjį trenerį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.