EUROLYGA 2023

Po fantastiško mačo Jonui Valančiūnui užklijavo monstro etiketę

J.Valančiūnas sudrebino NBA asmeniniu rezultatyvumo rekordu.<br>„USA Today Sports“/„Scanpix“ nuotr.
J.Valančiūnas sudrebino NBA asmeniniu rezultatyvumo rekordu.<br>„USA Today Sports“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 13, 2015, 10:08 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 6:21 AM

Jonas Valančiūnas driokstelėjo NBA. Į vieno naudingiausių lygos aukštaūgių ginamą krepšį 22 metų lietuvis sukrovė rekordinį 31 tašką ir atkovojo 12 atšokusių kamuolių. Bet „centro“ nuotaiką sugadino „Toronto Raptors“ pralaimėjimas „Detroit Pistons“ komandai 111:114.

„Jaučiuosi pakankamai blogai, nes mes pralaimėjome. Rungtynės buvo sunkios. Jau turėjome juos, bet „Pistons“ rado būdą išsigelbėti“, – rūsčiu veidu savo pasirodymo nesureikšmino 211 cm ūgio lietuvis.

Pribloškė varžovus

Pirmojoje rungtynių pusėje būtent jis gadino nuotaiką „Pistons“ komandai. Jo varžovas Andre Drummondas – antras NBA pagal atkovotus kamuolius ir aštuntas pagal blokuotus metimus, bet jis, kaip ir visa komanda, nesuprato, kaip stabdyti įsisiautėjusį J.Valančiūną.

„Raptors“ vidurio puolėjas pelnė šešis pirmuosius komandos taškus ir vien per du kėlinius jų surinko 22. Jis smaigstė „Pistons“ krepšį puskabliais ir metimais iš baudos aikštelės.

„JV žaidžia kaip monstras!“ – po eilinio J.Valančiūno dvitaškio sakė rungtynių komentatorius.

Kitaip jo žaidimo nepavadinsi – į Detroito komandos krepšį krito 14 aukštaūgio dvitaškių iš 15 (93,3 proc.!).

„Puiki naktis. Jis puikiai žaidė puolime. Sunku apibūdinti jo žaidimą žodžiais. Jis sužaidė galingai prieš puikius „Pistons“ aukštaūgius“, – teigė „Raptors“ treneris Dwane‘as Casey.

Lietuvį dengė dviese

Tiesa, po pertraukos J.Valančiūnui „Pistons“ aukštaūgių apsuptyje sekėsi vis sunkiau. Per trečiąjį ir ketvirtąjį kėlinius jis pelnė 9 taškus.

Visa tai – dėl prieš J.Valančiūną dvigubintos Detroito komandos gynybos.

„Varžovai pradėjo dengti Joną dviese, – spaudos konferencijoje kalbėjo D.Casey. – Jie išjungė jį iš žaidimo. Turėjome traukti Joną iš dvigubos gynybos. Jam gerai pagelbėjo Greivisas Vasquezas.“

Po pertraukos sumažėjo ne tik J.Valančiūno rezultatyvumas. „Pistons“ perėmė iniciatyvą ir palaužė Toronto klubą paskutinėmis minutėmis.

Pabaigoje – vėl suolas

J.Valančiūnas paskutines pusantros minutės stebėjo žaidimą nuo atsarginių suolo. Šį sezoną net trylika ketvirtųjų kėlinių jis prasėdėjo ant atsarginių suolo.

Galingas pasirodymas užtikrino jam vietą penkete lemiamu metu, bet paskutinėmis akimirkomis D.Casey neatsispyrė pagundai vėl išleisti į aikštę žemesnio penketo.

Prieš J.Valančiūno keitimą „Raptors“ atsiliko 106:109. Keitimas pergalės neatnešė.

Kai kurie „Raptors“ sirgaliai nesupranta D.Casey sprendimo, nes ne visuomet žaidimas žemesniu penketu pasiteisina.

Be to, D.Casey dažnai akcentuoja patirtį, tačiau ją jaunasis „Raptors“ bokštas įgis tik kaudamasis aikštėje lemiamomis akimirkomis.

Kada J.Valančiūnas įtikins D.Casey leisti jam stumdytis po krepšiu, tada, kai sprendžiasi rungtynių nugalėtojas?

Naujas ginklas

Liaupsių J.Valančiūnas sulaukė jau po paskutinių rungtynių su „Boston Celtics“, kuriose lietuvis pelnė 15 taškų, atkovojo 7 kamuolius ir atliko 2 rezultatyvius perdavimus.  

Treneris ir komandos draugai išskyrė „centro“ universalumą.   

„Jis geriau mato aikštę. Jonas turi laikyti iškeltą galvą ir neįsitraukti į žaidimą „gerai, dabar privalau pelnyti taškus, privalau įmesti“. Jį supa daug veiksmo. O tinkami sprendimai ateina su patirtimi“, – pasakojo D.Casey. Treneriui antrino „Raptors“ puolėjas Amiras Johnsonas. Jo manymu, jei J.Valančiūnas bus universalesnis, viena geriausiai puolančių NBA komandų bus dar sunkiau sustabdoma. „Tai svarbu, nes komandos pradėjo vis dažniau prieš jį dvigubinti gynybą. Varžovai jau atpažįsta, kad jis yra dvigubų dviženklių monstras. Jei Jonas pakelia galvą, o vyrukai atsilaisvinę prie trijų taškų zonos, mums tai labai naudinga“, – neabejojo A.Johnsonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.