EUROLYGA 2023

Žiedų valdovo Ph. Jacksono legendai – istorinis iššūkis

Kai gegužę „New York Knicks“ biuro duris pravėrė vienas geriausių istorijoje NBA trenerių Philas Jacksonas, nuo stalų popierius išsklaidė permainų vėjas. Trylika – kaip žaidėjas ir strategas – pajėgiausios pasaulio lygos čempionų žiedų turintis 69 metų specialistas tuomet pasuko ne į trenerių štabą. Ph.Jacksonas žengė į platų langą turintį kabinetą, kurio duris puošė naująsias pareigas nurodantis užrašas – „prezidentas“, rašo bleacherreport.com.

Ph.Jacksonas į „Knicks“ atvyko sugriauti ekipą ir atstatyti imperiją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ph.Jacksonas į „Knicks“ atvyko sugriauti ekipą ir atstatyti imperiją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-13 19:50, atnaujinta 2018-01-16 04:41

Šiuo metu „Knicks“ klubas savo sąskaitoje turi 35 pralaimėjimus ir 5 pergales. Ekipa užima paskutinę Rytų konferencijos vietą

„Knicks“ su Ph.Jacksonu pasirašė 60 milijonų JAV dolerių vertės sutartį. Zen Meistrui duoti penkeri metai, per kuriuos Niujorko klubas turėtų pakeisti veidą, o į „Knicks“ trofėjų lentyną pildytų titulai.

Kėlė klausimus

Nuo pirmosios dienos Ph.Jacksonas žingsnis po žingsnio kūrė planą ir dalino užduotis savo pavaldiniams. Vieną po vieno į savo kabinetą kvietėsi profesionalius krepšininkus, netvarkingai suburtus po „Knicks“ vėliava, ir prašė jų įvertinti save.

Ph.Jacksonas penkias savaites laikė „Knicks“ prezidento skeptrą, o tada 2013-2014 metų sezonas pasiekė maloningą pabaigą. Su ja iškilo daugybė klausimų.

Kas turėtų likti? Kas išvykti? Ar komandoje yra vertų dėlionės detalių? Ar be Carmelo Anthony „Knicks“ turi nors vieną kertinį ramstį?

Kai „Knicks“ įveikė visus sezono pabaigos interviu, Ph.Jacksonas iš stalčiaus ištraukė savo klausimus: „Kas yra geriausias antras komandos žaidėjas? Kas stabiliai rodo A klasės žaidimą kiekvieną vakarą? Į ką gali remtis komanda?“

Kokį atsakymą gavo Ph.Jacksonas? Pasak šaltinių – sutartus pagūžčiojimus pečiais. Tarp žaidėjų bendro sutarimo nėra. Nėra ir to aiškaus antrojo numerio.

O kas juo galėjo būti?

Ne Tysonas Chandleris. Buvusio geriausiai besiginančio NBA žaidėjo aistra ir kovingumas sušlubavęs.

Ne Amare'as Stoudemire'as. Kartą franšizę išsaugojusio krepšininko kūnas šįkart jį nuvylė.

Ne J.R.Smithas – nepastovusis šeštasis žaidėjas.

Ir ne vis dar negalintis stabiliai žaisti Imanas Shumpertas.

Pradėjo išvalymą

Tušti žvilgsniai, gūžčiojimas, papūstos lūpos. Sumaišties ir nežinios choras. Čia nėra į ką žiūrėti ir nėra ką gelbėti. Kalbos apie sudėties nugriovimą iki pat pamatų – tiksliau vieno pamato, kurio yra C.Anthony – pamažu įgavo formą. Ph.Jacksonas per savo spalvingą karjerą spėjo panaudoti daugybę įrankių – knygas, būgnus, jogą, Zen meditaciją, tačiau norint sutvarkyti „Knicks“, jam reikia gerokai galingesnio instrumento – viską griaunančio krano.

Taigi, T.Chandleris ir Raymondas Feltonas birželį buvo išgabenti į „Dallas Mavericks“. J.R.Smithas ir I.Shumpertas susikrovė lagaminus ir patraukė į „Cleveland Cavaliers“. Ir visa tai buvo laikoma puikiu ir nebrangiu algų kepurės atlaisvinimu.

Kokią naudą gavo „Knicks“? Papildomus 10 mln. JAV dolerių algų kepurėje.

To dar negalima vadinti atstatymu. Kol kas. Tai – išvalymas. Greitas, kategoriškas vandens nuleidimo mygtuko paspaudimas. Srovė nusinešė prastas sutartis ir netinkamą požiūrį, leidusi Ph.Jacksonui „Knicks“ ateitį piešti ant naujutėlaitės drobės.

Tai – teisingas sprendimas. Ir reikėtų pripažinti, kad vienintelė kryptis, kurią galima rinktis sveiku protu.

Klampino vadovai

Tokia „Knicks“ komanda neturėjo ateities. Dabar ji skendėja sau NBA požemiuose su penkiomis pergalėmis ir 35 pralaimėjimais. Jokie trumpalaikių sutarčių sudarymai nebūtų padėję iššauti ar sukurti pagrindą užtikrintai sėkmei.

Ne. Ši komanda nusipelnė smūgio geležiniu kamuoliu. Plojimai Ph.Jacksonui, kad juo mojuoti pradėjo taip anksti – praėjus vos dešimčiai mėnesių nuo darbo pradžios.

Metų metus „Knicks“ vadybininkai vaikėsi greitą šlovę, ieškodami staigių sprendimų, skirtų situacijai sutvarkyti. Taip užsikimšo algų kepurė, o visa tai kainavo bet kokį šansą NBA naujokų biržoje gauti aukštą šaukimą. Kitaip tariant, noras staigiai atsidurti viršūnėje „Knicks“ klubui užtikrino ilgą laiką tarp vidutiniokų.

Kodėl taip nutiko? „Knicks“ atstovai trimitavo sugedusiais instrumentais. „Niujorke tiesiog negalima imti ir visko perstatyti“, – tokie bailūs žodžiai aidėjo, virpančiu žvilgsniu stebint tribūnas – juk gali ištuštėti kėdės.

Įsiūlė idėją

Ir vėl reikėtų ploti Ph.Jacksonui. Jam pakako išminties ir drąsos rinktis sunkesnį kelią. Jis netgi sugebėjo savo idėją įsiūlyti kantrybe nepasižyminčiam „Knicks“ savininkui Jamesui L. Dolanui.

Žinoma, Ph.Jacksonas per metus uždirba 12 mln. JAV dolerių ir tai yra ganėtinai saugi situacija, bet pradėjęs tokį darbą legendinis strategas ant svarstyklių pastatė ir savo reputaciją. Iki šiol Ph.Jacksonas asocijavosi tik su pergalėmis. Būdamas treneriu jis laimėjo 11 NBA čempionų žiedų. Jis – „Žiedų valdovas“.

Per 20 metų trenerio darbo Ph.Jacksonas neturėjo nė vieno sezono, kuomet jo ekipą būtų galima vadinti pralaiminčia.

Kai Ph.Jacksonas praėjusių metų kovo mėnesį atvyko į Niujorką, aidėjo fanfaros. Greitos ir patikimos šlovės lūkesčiai – štai kas užplūdo „Knicks“ sirgalius. Tad Ph.Jacksonui teko nelengvas išbandymas. Jam reikėjo ne tik sukurti atgimimo strategiją, atsilaikyti prieš siūlymus imtis greitų trumpalaikių sprendimų.

Legendai teko įveikti impulsą ginti savo spindintį įvaizdį. Ir jis tai padarė. Ph.Jacksonas išlaikė medituotojo pozą – ramus, kantrus, susitelkęs į procesą.

Laukia karšta vasara

Po pertvarkų „Knicks“ į laisvųjų agentų rinką žengs su 27 mln. JAV dolerių erdve algų kepurėje. To pakanka, kad klubas įsigytų aukšto lygio žaidėją bei solidžių pagalbininkų. Bet Ph.Jacksonas gali rinktis kitą strategiją – gal jis padalins finansus taip, kad turėtų aukšto meistriškumo starto penketą, o gal nuspręs rinktis konservatyvų sprendimą ir dalį lėšų palaikys iki 2016 metų.

Ar bus naujų žvaigždžių? Kas žino? Laisvų agentų rinkoje garantijų nėra. Tai „Knicks“ išmoko 2010 metais, kai LeBronas Jamesas pasakė „ne“, o A.Stoudemire'as ir R.Feltonas – „taip“. Tačiau šiandieninėje NBA lankstumas – neįtikėtinai svarbus, o vidutinybių kultas prilygsta lėtai mirčiai.

2015-ųjų vasarą Ph.Jacksonas turės progą visiškai atnaujinti sudėtį krepšininkais, kuriuos jis mato savo vizijoje ir puolimo sistemoje. „Knicks“ bus išlaisvinta nuo tiesiog vietą užimančių A.Stoudemire'o ir Andrea Bargnani bei kitų niekur vietos nerandančių žaidėjų.

Tai – itin retas momentas „Knicks“ istorijoje. Komanda birželį turės aukštą šaukimą NBA naujokų biržoje. Veikiausiai vieną iš trijų pirmųjų. O liepą – daugybę erdvės algų kepurėje.

Paskutinį kartą „Knicks“ vieną iš penkių aukščiausių šaukimų turėjo 1986 metais. Klubas per paskutines 18 vasarų vietos algų kepurėje turėjo vos kartą.

Paskutinieji mainai „Knicks“ klubui padarė paslaugą abejose minėtuose frontuose. Ir nusišypsojus sėkmei bei gavus keletą reikšmingų parašų, posezoninis laikotarpis galėtų tapti permainingu.

Daug variantų nėra

2015-ųjų laisvųjų agentų rinka turėtų būti dosni kaip niekad. Sąraše išvysime stambias žuvis Marcą Gasolį, LaMarcusą Aldridge'ą bei Keviną Love. Jame bus ir Goranas Dragičius, Rajonas Rondo bei serija talentų iš antrosios lentynos. Tarp jų – Paulas Millsapas, Thaddeusas Youngas, Arronas Afflalo, Omeras Ašikas, Robinas Lopezas ir Westas Matthewsas.

Bet vėlgi – jokių garantijų, tačiau kokia buvo alternatyva? Pasilikti J.R.Smithą, pasirašyti naują sutartį su I.Shumpertu ir melstis, kad Timas Hardaway jaunesnysis pasiektų „Visų žvaigždžių“ lygį?

Tiesa ta, kad „Knicks“ neturi klestinčių žvaigždžių ir svertų, kad galėtų mainais jų įsigyti. Naujokų birža ir laisvųjų agentų rinka – geriausi variantai.

Keičia mikroklimatą

Natūralu, kad svarstoma, ar Ph.Jacksonas galėjo išpešti daugiau už I.Shumpertą. Suprantama, kad T.Chandlerio išmainymą kai kurie laiko netaikliu šūviu, nors tuo metu sprendimas buvo suvokiamas. Bet nepamirškime, kad Ph.Jacksono laukusi sudėtis buvo laimėjusi vos 37 mačus.

T.Chandleris su kai kuriais kitais žaidėjais nebeturėjo tos energijos. R.Feltonas žaidė prastai. I.Shumpertas vargiai patobulėjo per keturis NBA sezonus. J.R.Smithas tiesiog susimovė. Jis tiesiog blaškė komandą, o laimėtas Metų šeštojo žaidėjo titulas vis labiau priminė nesusipratimą.

Tad savaitės pradžioje įvykę mainai susiję ir su kultūriniu pokyčiu klube. Būtent tai Ph.Jacksonas ir yra žadėjęs. Pasak šaltinių, „Knicks“ atstovai nerimavo, kad prastas J.R.Smitho darbo etika turės įtakos jaunesniems krepšininkams.

Lygiai tokios pačios priežastys kėlė nerimą ir dėl Samuelio Dalemberto, kuris vėlavo į treniruotes. Rezultatas? Ph.Jacksonas jam pamojo ranka, atvėręs dar vieną vietą sudėtyje ir sutaupęs keletą milijonų.

Tikrasis iššūkis – ateityje

Kitas ėjimas, pasak šaltinių, galėtų būti Jose Calderono iškeitimas. 33 metų ispanų įžaidėją „Knicks“ gavo po T.Chandlerio mainų. „Knicks“ klubui patinka J.Calderono metimai ir jo krepšinio suvokimas. Ekipa netgi vylėsi, kad būtent jis galėtų padėti vasarą pritraukti tautietį M.Gasolį, tačiau vis labiau kalbama, kad Marcas liks „Memphis Grizzlies“ klube.

Jeigu „Knicks“ J.Calderoną iškeis, tai reikš, kad klubas prarado viltį.

Cinikai sako, kad tokie ėjimai – savęs deginimas ir su tuo galima iš dalies sutikti. Tokie sprendimai gali užtikrinti „Knicks“ klubui vieną iš trijų paskutinių vietų. Tačiau „Knicks“ ta pačia kryptimi judėjo ir su J.R.Smithu, I.Shumpertu bei S.Dalembertu. Ir netgi su C.Anthony aikštėje.

Panašu, kad pastarajam gali tekti šį sezoną daugiau ilsėtis. Bent jau taip tvirtina šaltiniai. C.Anthony vis dar gydosi kelį. Jis praleido septynis mačus, tarp jų – tris paskutinius, tačiau kol kas atmetė visus pasiūlymus dėl traumos imtis rimtesnių veiksmų.

Visa tai gali keistis per artimiausias savaites. Galbūt po „Visų žvaigždžių“ rungtynių Niujorke, kur tikimasi, jog žais ir C.Anthony.

„Bleacher Report“ video tinklaraštyje C.Anthony pareiškė, kad sezone taško nededa, tačiau savo žodį turėtų tarti ir „Knicks“.

C.Anthony jau yra 30 metų ir jam nėra prasmės žaisti per prievartą, kai kelio problemos gali pareikalauti ir operacijos, juolab, kad sezonas – ir taip prarastas. Jeigu „Knicks“ tikisi atgimimo 2015-2016 metų sezoną, jiems reikės sveiko ir šviežio C.Anthony, kuris ves ekipą į pergales.

Ir C.Anthony reikės pagalbos. Būtent tokia ir yra Ph.Jacksono užduotis – per keletą mėnesių surasti pagalbininką lyderiui. Tai – tikras išbandymas, nes sugriauti „Knicks“ sienas buvo lengvoji dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.