EUROLYGA 2023

„Cavaliers“ žaidėjų elgesys su D.Blattu – tikras pasityčiojimas?

Europos krepšinio gerbėjų širdis užkariavusio Davido Blatto dienos Klivlande vis tamsėja. NBA apžvalgininkų teigimu, „Cleveland Cavaliers“ krepšininkai neklauso amerikiečio nurodymų aikštelėje ir dėl trenerio skundžiasi net savo varžovams, rašo ESPN.

NBA apžvalgininkai prognozuoja, kad D.Blattui Klivlande gali tekti atsisveikinti su vyriausiojo trenerio postu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
NBA apžvalgininkai prognozuoja, kad D.Blattui Klivlande gali tekti atsisveikinti su vyriausiojo trenerio postu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ESPN, „USA Today Sports“, „Yahoo Sports“

Jan 15, 2015, 7:28 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:33 PM

Pranešama, kad „Cavaliers“ varžovai, NBA skautai ir vadovai pastebėjo, kad Klivlando krepšininkai dažnai žaidžia visai kitus derinius, nei nurodė D.Blattas.

Esą netgi geriausiai apmokamas NBA asistentas Tyronas Lue kartais prašo minutės pertraukėlių vietoj D.Blatto.

Skelbiama, kad „Cavaliers“ žaidėjai problemas dėl D.Blatto prieš rungtynes aptarinėja ir su priešininkų komandos žaidėjais.

Esą tokie dalykai jau tęsiasi ne vieną ar dvi dienas, o mėnesius.

Ar LeBronas gerbia naujoką?

„LeBronas nesiklauso, ką jam sako Davidas Blattas. O jei nesiklauso geriausias krepšininkas pasaulyje, tai ir kiti žaidėjai nesiklausys“, – skeptiškai D.Blatto vaidmenį „Cavaliers“ klube vertina ESPN apžvalgininkas Jonas Weineris, kurio teigimu, treneris greitai turėtų netekti darbo.

55-erių D.Blatto kėdė Klivlande braška per visus galus. „Cavaliers“ pralaimėjo šešerias pastarąsias rungtynes iš eilės ir devynerias iš dešimties. Savo sąskaitoje klubas turi tik 19 pergalių bei 20 pralaimėjimų.

„Cavaliers“ neišgelbėjo net ir po dviejų savaičių pertraukos į aikštę grįžęs LeBronas Jamesas. Jis pelnė 33 taškus, atkovojo 7 kamuolius ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus, bet Klivlando ekipa 100:107 svečiuose nusileido „Phoenix Suns“.

Įpusėjus sezonui dar nė viena komanda, kurios pergalių procentas neviršijo 50-ies, per visą NBA istoriją nelaimėjo čempionų žiedų.

Paskutiniajame mače diskusijų audrą sukėlė LeBrono Jameso veiksmas. Jis nustūmė D.Blattą į šalį, kai pastarasis aršiai diskutavo su teisėju. Bet kurioje kitoje laiminčioje komandoje šis veiksmas būtų suprastas kaip elementarus krepšininko bandymas išgelbėti trenerį nuo techninės pražangos.

Tačiau „Cavaliers“ muilo operoje LeBrono gestą daugelis ėmė narstyti kaip pagarbos treneriui trūkumo simbolį.

Neranda kalbos su lyderiais

Ne gana to, D.Blattas dar šią savaitę pareiškė, kad vietos Klivlande nerandanti NBA žvaigždė Kevinas Love nėra vertas maksimalaus kontrakto – vieno didžiausių krepšininko įvertinimų NBA.

Dar sezono pradžioje D.Blattas susiginčijo su kitu „Cavaliers“ didžiojo trejeto nariu Kyrie Irvingu. Įžaidėjui nepatiko trenerio sprendimas prieš lemiamą ataką paprašyti minutės pertraukėlės.

„Cavaliers“ generalinis direktorius Davidas Griffinas išreiškė pasitikėjimą D.Blatto darbu, tačiau tai neatspindi krepšininkų pasitikėjimo treneriu komandos rūbinėje.

Be vienybės „Cavaliers“ neturi šansų užkilti į Rytų konferencijos turnyro lentelės viršūnę ir pagrįsti savo svajų kovoti dėl NBA čempionų žiedų.

Tačiau tik pergalės gali iškrapštyti „Cavaliers“ iš šios muilo operos, į kurią pastaruoju metu įsivėlė viena didžiausią potencialą turinčių NBA komandų.

JAV žurnalistai spėlioja, kad greičiausiai vienintelis „Cavaliers“ žaidėjas – po mainų su „Denver Nuggets“ į Klivlandą persikėlęs rusas Timofejus Mozgovas, tiki D.Blatto darbu. Su šiuo „centru“ strategas dirbo Rusijos nacionalinėje komandoje.

Komandoje – betvarkė

Kai L.Jamesas su Dwyane‘u Wade‘u ir Chrisu Boshu susibūrė į „Miami Heat“ didįjį trejetą 2010 metais, jaunas treneris Erikas Spoelstra iš pradžių taip pat nerado kelio į pergales. Būsimi NBA čempionai ilgai buksavo reguliariajame sezone.

Tačiau „Heat“ komanda priklausė sumaniam vadovui Patui Riley, o trenerius kaip kojines pastaraisiais sezonais keičianti „Cavaliers“ vadovybė neužsitarnavo gero vardo. Kitais žodžiais, prieš LeBrono atvykimą į Klivlandą netrūko betvarkės, bet sumaištis su geriausiu žaidėju pasaulyje taip pat neišgaravo.

„Treneris yra D.Blattas, bet visi žino, kas Klivlande bosas. Tai – LeBrono komanda, – tikina ESPN žurnalistai. – D.Blattas buvo įpratęs, kad Europoje svarbiausias trenerio žodis. Tačiau NBA yra žaidėjų lyga.“

Tiesa, griežtasis „Miami Heat“ klubo prezidentas P.Riley neslėpė pasitikėjimo E.Spoelstra ir būtų neleidęs rūbinėje užvirti tokiai neskaniai košei.

Patarinėja autsaideriai

Net ir priešpaskutinės NBA Vakarų konferencijos komandos „Los Angeles Lakers“ treneris Byronas Scottas leidžia kalbėti sau tokius dalykus: „Situacija – sudėtinga. NBA žaidėjai linkę gerbti asmenybes, kurių laimėjimus lygoje jie matė patys. Man buvo lengviau, nes pats žaidžiau NBA. Taip pat dirbau treneriu. Todėl taip, NBA naujokui D.Blattui bus sunku.“

Pats B.Scottas kaip žaidėjas tris kartus tapo NBA čempionu. Pirmaisiais trenerio karjeros metais su „New Jersey Nets“ komanda lengvoje Rytų konferencijoje jis du kartus atvedė klubą iki NBA finalo, kuriame neturėjo šansų prieš „Los Angeles Lakers“.

Tačiau per dvylika pastarųjų metų didžiausias jo pasiekimas buvo Vakarų konferencijos pusfinalis (2008 m. su „New Orleans Hornets“) ir tik du sezonus iš dešimties B.Scotto auklėtiniai pateko į NBA atkrintamąsias.

„Bet kuriam treneriui pirmiausia reikia užsitarnauti pagarbą. O D.Blattas yra unikalioje situacijoje – nėra dirbęs NBA, bet turi treniruoti didžiausias lygos žvaigždes. Jį slegia didžiulis spaudimas. Juk dar vasarą visi minėjo „Cavaliers“ kaip vieną pagrindinių pretendenčių laimėti čempionų žiedus“, – tęsė B.Scottas, per trejus metus Klivlande iki D.Blatto atėjimo taip ir nė karto neatvedęs komandos į atkrintamąsias.

D.Blattas Klivlande tapo milžiniškų lūkesčių, nepatyrusių vadovų, superžvaigždžių charakterio ir skeptiško požiūrio į naujoką NBA trenerį auka.

Ar jis atgaivins išpuikusius „kavalierius“ ir pagerins savo reputaciją NBA?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.