EUROLYGA 2023

Turkijos čempionato staigmena – su R. Seibučiu priešakyje

Turkijos krepšinio sirgaliai buvo įpratę, kad jų nacionalinėje lygoje dominuoja dvi arba trys komandos. Tačiau šiuo metu viskas pasikeitė, rašo „Lietuvos rytas“.

R.Seibutis – vienas svarbiausių „Darussafaka“ žaidėjų.<br>„Dsk.org.tr“ nuotr.
R.Seibutis – vienas svarbiausių „Darussafaka“ žaidėjų.<br>„Dsk.org.tr“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas („Lietuvos rytas“)

Jan 15, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 1:38 AM

Stambulo „Fenerbahce“ ir Stambulo „Anadolu Efes“ šį sezoną nesunkiai pateko į Eurolygos „Top 16“ etapą. Tačiau savo šalies pirmenybėse šie klubai nėra aiškūs lyderiai.

„Fenerbahce“ ir „Anadolu Efes“ per pirmąjį Turkijos krepšinio lygos (TBL) ratą patyrė net po keturis pralaimėjimus ir dalijasi pirmąją vietą su taip pat 11 pergalių iškovojusia turnyro debiutante „Darussafaka“ ekipa, kuriai atstovauja Renaldas Seibutis.

Stambulo „Besiktas“ ir Bandirmos „Banvit“ nuo lyderių trijulės atsilieka vos vienu tašku, Izmyro „Karsiyaka“ – dviem.

Ambicingi naujokai

„Darussafaka“ praėjusį sezoną tapo antrosios lygos nugalėtoju, o vasarą subūrė tokią sudėtį, kuri nedaug nusileidžia net ir tradiciniams favoritams.

Dirbti treneriu pakviestas buvęs ilgametis „Anadolu Efes“ strategas Oktay Mahmuti, sudarytos sutartys su kiekvienam Europos sirgaliui puikiai žinomais krepšininkais R.Seibučiu, Jamonu Gordonu, Gašperu Vidmaru, Lynnu Greeru.

Ne visi tikėjo, kad atgimusi „Darussafaka“ jau pirmąjį sezoną bus lygiavertė varžovė „Fenerbahce“ ir „Anadolu Efes“ klubams, bet O.Mahmuti ir jo kariauna nebuvo nusiteikę laukti ir iškart parodė, kad nėra prastesni.

Prie komandos sėkmės labai svariai prisideda ir R.Seibutis. Jis pelno vidutiniškai 13,4 taško, atkovoja 3,5 kamuolio, atlieka 2,6 rezultatyvaus perdavimo ir yra rezultatyviausias TBL debiutantų žaidėjas.

„Darussafaka“ ekipoje yra dar vienas lietuviškas akcentas – lietuviško kraujo turi vidutiniškai 11 taškų įmetantis amerikietis puolėjas Johnas Shurna.

Finalininkai nusilpo

Praėjusį sezoną Turkijos lygos finale žaidusi Stambulo „Galatasaray“ komanda šiuo metu užima vos 7-ąją vietą.

Šią komandą sukrėtė finansinė krizė, dėl kurios nuo sezono pradžios pasikeitė trečdalis sudėties. Gruodžio mėnesį, kai „Galatasaray“ išgyveno sunkiausią laikotarpį, komandoje buvo likę vos dešimt krepšininkų, tarp jų du 18–19 metų jauniai. Kaip tik tada „Galatasaray“ patyrė tris nesėkmes iš eilės ir atsiliko nuo lyderių.

Trūkstant žaidėjų „Galatasaray“ svarbi kiekviena rankų pora. Tačiau komandos padėtį dar labiau apsunkino traumos.

Jų neišvengė ir Martynas Pocius, dėl vis atsinaujinančių nugaros skausmų per pirmąjį ratą žaidęs tik 11 iš 15 rungtynių. Per jas gynėjas pelnydavo 8,2 taško.

Dvyliktuke vietos neliko

Tarp trijų TBL komandų, kuriose žaidžia lietuviai, žemiausiai yra kita debiutantė „Istanbul“. Ji per 11 turų buvo laimėjusi vos dukart.

Bet atėjus treneriui Draško Prodanovičiui autsaideriai iškovojo tris pergales iš eilės ir pradėjo bėgti iš pavojingos zonos.

Viltis pakilti dar aukščiau sustiprino sausio pradžioje įsigyti trys nauji krepšininkai, bet jų atvykimas pakeitė Stepono Babrausko statusą.

Lietuviui dėl legionierių limito neliko vietos „Istanbul“ dvyliktuke ir per dvejas pastarąsias rungtynes jis nebuvo įtrauktas į paraišką.

Iki tol S.Babrauskas žaidė 13 rungtynių ir pelnydavo po 6,2 taško.

Turkijos lyga

Rikiuotė po pirmojo rato: 1. Stambulo „Anadolu Efes“ – 11 ir 4, 2. Stambulo „Darussafaka“ – 11 ir 4, 3. Stambulo „Fenerbahce“ – 11 ir 4, 4. Stambulo „Besiktas“ – 10 ir 5, 5. Bandirmos „Banvit“ – 10 ir 5, 6. Izmyro „Karsiyaka“ – 9 ir 6, 7. Stambulo „Galatasaray“ – 8 ir 7, 8. „Trabzonspor“ – 7 ir 8, 9. Ankaros „Turk Telekom“ – 7 ir 8, 10. Konijos „Torku“ – 7 ir 8, 11. Ankaros „Ted Kolej“ – 6 ir 9, 12. Gaziantepo „Royal Hali“ – 6 ir 9, 13. „Usak“ – 6 ir 9, 14. „Istanbul“ – 5 ir 10, 15. Bursos „Tofas“ – 4 ir 11, 16. „Eskisehir“ – 2 ir 13.

Lietuvių statistika. R.Seibutis („Darussafaka“) – 15 rungt., 23,5 min., 13,4 tšk., 3,5 atk. kam., 2,6 rez. perd.

M.Pocius („Galatasaray“) – 11 rungt., 20,5 min., 8,2 tšk., 2,5 atk. kam.

S.Babrauskas („Istanbul“) – 13 rungt., 21 min., 6,2 tšk., 3 atk. kam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.