EUROLYGA 2023

D. Blattui santykiai su L. Jamesu – vienas rimčiausių iššūkių

Davido Blatto nervai – geležiniai. Kitaip neįmanoma paaiškinti fakto, kad bene labiausiai pasaulyje puolamas krepšinio specialistas moka išlikti toks ramus, nors iš visų pusių į jį skrieja kritikų strėlės. Kai 55 metų treneris pernai laimėjo Eurolygos turnyrą su Tel Avivo „Maccabi“ ekipa ir nušluostė nosį favoritams, į jo duris pasibeldė skautai iš NBA, pranešę, kad jis kviečiamas į pajėgiausią krepšinio lygą.

D.Blatto ir L.Jameso santykiai - po padidinamuoju tikslu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr. iš archyvo
D.Blatto ir L.Jameso santykiai - po padidinamuoju tikslu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 17, 2015, 5:17 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 7:00 PM

Niekas D.Blattui nesakė, kad pirmajam treneriui iš Europos NBA karštyje bus lengva, tačiau mažai kas būtų pagalvojęs, kad „Cleveland Cavaliers“ vairą perėmęs specialistas bus smarkiai deginamas kasdien.

Ir visgi – jis nepasiduoda.

Turi viziją

D.Blattas tiki, kad gali pasiekti užsibrėžtus tikslus. Specialistas visuomet pasikliauna savo protu ir instinktais, nors dabartiniame momente, kai „Cavaliers“ nepateisina gerbėjų lūkesčių, tai daryti turėtų būti sunku.

Visų pirštai nukreipti į D.Blattą. Netgi ir geriausio žaidėjo žemėje LeBrono Jameso. Ne, „Cavaliers“ nenusirito į dugną, bet Klivlandas laukė Renesanso, o gavo komandą, kuri per 41-ą mačą pralaimėjo 20 kartų. Tad kol vieni plaka strategą, kiti laukia, kada išvys D.Blatto vizijos išsipildymą.

„Jie dar to nematė ir neatpažįsta, – „Yahoo Sports“ sakė D.Blattas. – Bet taip nutiks. Mes komandą išstūmėme iš komforto zonos, kad ta zona taptų pergalingu keliu. Sunku priimti tokius sprendimus, bet tikiu, kad ateityje tapsime patikimesne komanda. Mes galime tai padaryti ir visi tuo tikime.“

Ketvirtadienį „Cavaliers“ nutraukė šešių pralaimėjimų seriją, kai 109:102 nugalėjo „Los Angeles Lakers“ krepšininkus. Kitame mače „Cavaliers“ 126:121 palaužė „Los Angeles Clippers“.

Siekia ryšio

Kai dvikova su „Lakers“ baigėsi, D.Blattą apspito žurnalistai. Atrodė, kad treneris mėgina kovoti su noru atsitraukti, kad galėtų atsakyti į krūva jį spaudžiančių klausimų.

D.Blattas tikėjo, kad nauji pokyčiai žmonės parodys, jog jis laiko vadžias. „Cavaliers“ ėmė stabilizuoti žaidimą, L.Jamesas vėl ėmė dominuoti, geras šansas laukia Imano Shumperto.

Kai D.Blattas įgaus pasitikėjimo, perpras NBA, suvoks savo personalą, jo balsas privalės nuaidėti. Trenerio žodis turi būti išgirstas.

„Aš atidėliojau šiek tiek ilgiau nei įprasta. Pripažįstu, – sakė D.Blattas. – Kai tai baigsiu, galėsiu dirbti geriau. Aš neįdėjau daug pastangų, kad surasčiau tinkamą būdą, kaip pasiekti vyrukus. Paaiškėjo, kad tai, veikiausiai, nėra geras sprendimas.“

Supranta vienas kitą

Trenerio darbas ir galimybės išlaikyti galią savo rankose priklauso nuo to, ar D.Blattui pavyks atrasti ryšį su L.Jamesu. Ir, tiesą sakant, nuo to, ar L.Jamesas jam tai leis. Kai LeBronas nustos ilsėtis, visiems bus daug paprasčiau sekti jo pėdomis. „Cavaliers“ galės atversti dar vieną puslapį, kuriame – kažko spindinčio siekimas.

Nemažai lemia ir savininko Dano Gilberto bei generalinio vadybininko Davido Griffino palaikymas, kuris, kol kas, buvo tvirtas it uola. „Nebuvo net minties jį pakeisti“, – sakė vienas svarbus „Cavaliers“ atstovas.

Iki šiol D.Blattas su L.Jamesu elgėsi atsargiai. Panašu, kad jis leido superžvaigždei diktuoti savo sąlygas. D.Blattas nemėgino pernelyg įkyrėt ar spausti LeBroną, kad šis komunikuotų. Nebuvo nei privačių, nei viešų kovų.

Ir teisingai. Tai kova, kurios joks treneris nelaimėtų. Strategai neišgyventų.

„Tai procesas. Viskas prasideda nuo profesionalumo. Vyras su vyru. Mums viskas gerai. Mes neiname į barą kartu išgerti, bet sutariame. LeBronas nori laimėti. Ir jis nori iš manęs, ar bet kokio kito trenerio, komandos, kuri jam padėtų, – sakė D.Blattas. – Kartais lengviau, kartais sunkiau. Jis yra vienas geriausių žaidėjų istorijoje. NBA finaluose jis buvo ketverius metus iš eilės. Penkiskart iš viso. Jis turi savo nuomonę ir ją išreiškia. Kartais jis gali būti užsispyręs, bet aš žinau, ko iš jo noriu, o jis – ko nori iš manęs. LeBronui reikia mašinos, kuri padėtų laimėti. Visa kita – tiesiog nesvarbu.“

Ryšys su asistentu

Ar D.Blattas norėtų daugiau bendravimo su L.Jamesu per minutės pertraukėles?

„Taip, – sakė treneris. – Bet reikia, kad to norėtų ir žaidėjai. Kita vertus, aš noriu pergalių. Tai nėra tobulas pasaulis, bet mano noras – ne utopija. NBA viskas kitaip. Kiekvienas žingsnis, virptelėjimas būna išaukštinamas arba smerkiamas“, – sakė D.Blattas.

Šiuo metu jis sulaukia daugybės kritikos – ir iš kitų specialistų, ir iš gerbėjų, tačiau iš visos tos gausybės temų jam nerimą kelia tik viena – idėja, kad jo asistentas Ty Lue pats prašo minutės pertraukėlių. Pirmiausiai reikėtų žinoti, kad D.Blattas pats delegavo užduotį T.Lue prašyti minutės pertraukėlių, kai to prireikia. Žinoma, realiai NBA asistentas negali paprašyti minutės pertraukėlės, tad tai daroma su D.Blatto žinia.

Kalbos apie tai, kad T.Lue veikia savo tikslais ir neklauso D.Blatto, nepuošia stratego karjeros pulso, bet jis turi paaiškinimą.

„Docas Riversas „Boston Celtics“ klube gynybą atidavė Tomui Thibodeau, o aš tą patį padariau su T.Lue. Aš jį įtikinau ateiti į šį klubą, nes norėjau tokio žmogaus savo komandoje. Aš laimingas, kad jis sutiko, nes tai – geras specialistas. Suteikiau jam svarbų vaidmenį. T.Lue vadovauja gynybai. Na, daugumai jos elementų. Per rungtynes jis aktyvus ir garsus vyrukas. Aš įpratęs prie to, kad vaikinai šūkauja nuo suolo. Man tai patinka. O tai, kas kalbama, skaudu pačiam T.Lue“, – sakė D.Blattas.

Tiki savimi

Visi, kas dirba NBA, žino, kad T.Lue nėra iš tų žmonių, kurie durtų į nugarą. Apie T.Lue galimybes nuversti D.Blattą buvo kalbama daug. Juk tai – labiausiai apmokamas trenerio asistentas NBA lygos istorijoje, tačiau D.Blattas neturi dėl ko nerimauti.

Juk visus gandus į šalį stumia faktas, kad „Cavaliers“ jį visapusiškai palaiko.

„Dar neteko dirbti su tiek puikių žmonių, o aš buvau daug kur. Tai vienas dalykų, padedančių man išlikti stipriam“, – sakė D.Blattas.

Tačiau jis neslepia, kad niekas negarantuoja ateitis komandoje išskyrus vieną – pergales. Ir jam reikės laimėti. Anksčiau ar vėliau. Tokia realybė – visur, tačiau čia ji sunkesnė, nes komandoje yra ne tik L.Jamesas, bet ir Kyrie Irvingas, Kevinas Love.

„Mano mokymosi NBA patirtis nėra lengva“, – prisipažino D.Blattas. NBA mokslus jis kremta antrą kartą ir dabar mano, kad viskas darosi gerokai aiškiau. Dabar belieka, kad tuo patikėtų komanda. Toks trenerio darbas.

„Aš nesu geras pralaimėtojas. Aš nemėgstu pralaimėti. Tikrai. Man tai būna pernelyg sunku. Bet ar tai smogia mano pasitikėjimui? Ne. Ar tai sukrečia viduje? Ne. Aš tikiu savo metodais ir keliu, kurį pasirinkau. Tikiu, kad galiausiai laimėsime. O jeigu taip nenutiks, tikrai negalėsite sakyti, kad mažai stengiausi ar netikėjau savimi“, – sakė D.Blattas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.