EUROLYGA 2023

Eurolyga: L. Kleizos šou, juoda „Žalgirio“ serija, epizodai

Kauno „Žalgiris“ Graikijos sostinėje žaidė taip, kaip visada.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Kauno „Žalgiris“ Graikijos sostinėje žaidė taip, kaip visada.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jan 17, 2015, 12:24 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 7:44 PM

Tel Avivo „Maccabi“ šventė dvigubą jubiliejų, Linas Kleiza spindėjo grupės autsaiderių mače, du Maskvos CSKA gynėjai triūsė už visą komandą, o Kauno „Žalgiris“ Graikijos sostinėje žaidė taip, kaip visada.

Tai buvo įdomiausi įvykiai vyrų krepšinio Eurolygos „Top 16“ etapo trečiajame ture.

Po trečiojo „Top 16“ etapo turo liko trys nepralaimėjusios komandos. Tvirčiausiai ketvirtfinalio link žygiuoja trečiąsias pergales iškovojusios Madrido „Real“, Pirėjo „Olympiakos“ ir Maskvos CSKA.

„Real“ yra vienvaldis E grupės lyderis. Šioje grupėje po dvi pergales turi Atėnų „Panathinaikos“, Tel Avivo „Maccabi“ ir Stambulo „Galatasaray“, po vieną – Kauno „Žalgiris“, „Barcelona“ ir Berlyno ALBA, nė vienos – Belgrado „Crvena Zvezda“.

F grupėje pirmauja „Olympiakos“ ir CSKA. Dukart laimėjo Stambulo „Anadolu Efes“, po sykį – Stambulo „Fenerbahce“, „Nižnij Novgorod“, Vitorijos „Laboral Kutxa“ ir Milano „Emporio Armani“, pergalių dar neiškovojo Malagos „Unicaja“.

Savaitės mūšis

Ketvirtadienio vakaras Tel Avivo „Maccabi“ klubui buvo ypatingas. „Maccabi“ žaidė 800-ąsias rungtynes Europos turnyruose ir jubiliejų galėjo paversti dvigubu, kadangi siekė 500-osios pergalės.

Krepšininkai šventės į „Yad Eliyahu“ areną susirinkusiems sirgaliams nesugadino – „Maccabi“ nugalėjo „Barcelona“ ekipą 70:68.

„Maccabi“ beveik visą laiką buvo priekyje, o prasidėjus paskutinei minutei geltonųjų sirgalių jūra jau traukė pergalės dainas – šeimininkai pirmavo 68:62. Tačiau tada Tel Avivo krepšininkai dviejose atakose iš eilės prarado kamuolį ir varžovai gavo puikią progą išlyginti rezultatą.

Šią progą iš savo rankų paleido „Barcelona“ vidurio puolėjas Maciejus Lampe. 210 cm ūgio lenkas likus 5 sek. laisvas nepataikė iš po krepšio.

Svečiams iškart prasižengus „Maccabi“ dviem baudos metimais padidino skirtumą 70:66, tačiau po to vos neprisidirbo rezultatyviausias Izraelio ekipos žaidėjas Jeremy Pargo. Jis pažeidė taisykles prieš Alexą Abrinesą, paskutinę sekundę atakavusį iš trijų taškų zonos. Sirgaliai akimirkai prarado žadą, bet jų laimei, A.Abrineso mestas kamuolys tikslo nepasiekė. „Barcelona“ gynėjas įmetė dvi iš trijų baudų ir „Maccabi“ šventė pergalę.

Savaitės pakilimai

CSKA gynėjai. Kol Milošas Teodosičius karščiavosi ir šaudė pro šalį (padarė 4 klaidas ir pataikė tik 1 iš 9 tritaškių), tvarkyti Maskvos CSKA žaidimą teko kitiems dviem gynėjams Nando De Colo ir Aaronui Jacksonui. Jiedu per rungtynes svečiuose su „Anadolu Efes“ ekipa pelnė daugiau nei pusę „armiečių“ taškų: karjeros rekordą pakartojęs N.De Colo – 22, karjeros rekordą pasiekęs A.Jacksonas – 21. Vis dėlto mačo lūžį nulėmė ne krepšininkai, o teisėjai, likus 2 min. 10 sek.

skyrę labai abejotiną pražangą „Anadolu Efes“ gynėjui Dontaye Draperiui ir iškart po to technine pražanga nubaudę jo komandos draugą Thomas Heurtelį. Po šio epizodo CSKA padidino pranašumą nuo 2 iki 8 taškų ir nugalėjo 78:69.

V.Spanoulis. Pirėjo „Olympiakos“ lyderis Vasilis Spanoulis per rungtynes išvykoje su Stambulo „Fenerbahce“ labai daug mėtė netaikliai. Bet tik iki ketvirtojo kėlinio, per kurį pelnė 8 taškus (pusę iš visų jo surinktų taškų), o likus 18 sek. pataikė sudėtingą tritaškį ir išvedė savo komandą į priekį 71:68. Tai buvo lemiamas metimas. Po to „Fenerbahce“ gynėjas Nikos Zisis prarado kamuolį ir svečiai iš Graikijos nugalėjo 74:68.

L.Kleiza. Šviesiais ir tamsiais ruožais žaidžiančiam Milano ‚Emporio Armani“ puolėjui Linui Kleizai beveik trys kėliniai per rungtynes svečiuose su Malagos „Unicaja“ buvo niūrūs. Bet paskutines 11 minučių lietuvis spindėjo labai ryškiai.

L.Kleiza savo šou pradėjo pradėjo esant lygiam rezultatui 59:59, kai paskutinę trečiojo kėlinio minutę pataikė du iš eilės tritaškius. Ketvirtojo kėlinio pabaigoje jis pridėjo dar du taiklius tolimus metimus ir „Emporio Armani“ nugalėjo 84:77. L.Kleiza pelnė 15 taškų, iš kurių net 13 – per paskutines 11 minučių. „Unicaja“ puolėjas Mindaugas Kuzminskas įmetė 5 taškus.

Savaitės nuopoliai

ALBA. Vokietijos lygos lyderės Berlyno ALBA pergalė prieš „Barcelona“ tikriausiai buvo tik atsitiktinumas. Puikiai „Top 16“ etapą pradėję ALBA krepšininkai per kitas dvejas rungtynes buvo keliomis galvomis silpnesni negu varžovai. Šią savaitę Vokietijos sostinės ekipa namie pustrečio kėlinio priešinosi be traumuoto Jono Mačiulio žaidusiam Madrido „Real“ klubui, bet po to pristigo jėgų ir pralaimėjo 61:79.

„Nižnij Novgorod“. „Nižnij Novgorod“ krepšininkai laikė rungtynių likimą savo rankose. Svečiai iš Rusijos žaisdami su Vitorijos „Laboral Kutxa“ ekipa likus žaisti lygiai 3 min. pirmavo 70:65. Tačiau po to šeimininkai laimėjo tarpsnį 16:1, išsiveržė į priekį 81:71 ir nugalėjo 81:74. Pirmąją pergalę „Top 16“ etape iškovojusi „Laboral Kutxa“ jau ne pirmą kartą pasižymėjo puikia kova dėl atšokusių kamuolių po varžovų krepšiu ir susikūrė 18 progų tęsti ataką po savo netaiklių metimų.

„Crvena Zvezda“. Gerai reguliariajame sezone žaidusi Belgrado „Crvena Zvezda“ tapo visiška bejėgė „Top 16“ etape. Adrijos lygos lyderiai namie 65:74 nusileido Stambulo „Galatasaray“ ekipai ir patyrė trečiąją nesėkmę. Tarp nugalėtojų sėkmingai žaidė Martynas Pocius, įmetęs 11 taškų ir pakartojęs asmeninį sezono rekordą.

Savaitės skaičius

10

Tiek kartų iš eilės Kauno „Žalgiris“ pralaimėjo Atėnų „Panathinaikos“ klubui. Penktadienį Graikijos sostinėje kauniečiai iškart atsiliko nuo varžovų 0:9, nė sykio nepirmavo ir nusileido „Panathinaikos“ krepšininkams 58:77.

Savaitės citata

Guy Goodesas (pirmą sezoną vyriausiojo pareigas einantis „Maccabi“ treneris): „Tai didžiausia pergalė mano trenerio karjeroje, tačiau tikiuosi, kad ateityje iškovosiu dar didesnių“.

Savaitės penketas

Tayloras Rochestie („Nižnij Novgorod“). Rezultatyviausias Eurolygos žaidėjas bandė gelbėti saviškius per dvikovą su „Laboral Kutxa“. Jis pelnė 24 taškus (1/4 dvitaškių, 6/7 tritaškių, 4/4 baudų), atliko 5 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 7 pražangas. T.Rochestie net 14 taškų surinko per ketvirtąjį kėlinį.

Nando De Colo (CSKA). Šaltakraujis prancūzas per dvikovą su „Anadolu Efes“ turėjo itin daug darbo, nes reikėjo taisyti komandos draugo Milošo Teodosičiaus klaidas. Tačiau N.De Colo viską darė pavyzdingai, pelnė 22 taškus (5/10 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 12/13 baudų), atkovojo 7 kamuolius ir išprovokavo 12 pražangų. 34 balus surinkęs N.De Colo buvo pripažintas naudingiausiu savaitės žaidėju.

Aaronas Jacksonas (CSKA). Amerikietis buvo pirmasis N.De Colo talkininkas, idealiai atakavo iš dviejų taškų zonos ir prie komandos pergalės prisidėjo 12 tašku (8/8 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 2/2 baudų).

Matthew Lojeski („Olympiakos“). Belgijos pilietybę turintis amerikietis buvo „ramus kaip belgas“, ypač tuo metu, kai „Fenerbahce“ krepšio atrišti niekaip negalėjo Vasilis Spanoulis. M.Lojeski pelnė 18 taškų (3/5 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 3/4 baudų) ir atkovojo 8 kamuolius.

Coltonas Iversonas („Laboral Kutxa“). Amerikietis siutino „Nižnij Novgorod“ krepšininkus sėkmingai kovodamas varžovų baudos aikštelėje ir suteikdamas komandos draugams antruosius šansus. Jis pelnė 10 taškų (5/7 dvitaškių), atkovojo 10 kamuolių ir pasiekė pirmą karjeros dvigubą dublį.

Savaitės lietuvis

Linas Kleiza („Emporio Armani“). Nors didelę rungtynių su „Unicaja“ dalį buvo tik statistas, L.Kleiza trečiojo kėlinio pabaigoje dviem tritaškiais pradėjo komandos spurtą ir surinko 15 taškų (1/2 dvitaškių, 4/8 tritaškių, 1/1 baudos). Net 13 taškų Milano ekipos puolėjas pelnė per paskutines 11 minučių.

Savaitės nusivylimas

Thomas Heurtelis („Anadolu Efes“). Reguliariajame sezone Th.Heurtelis buvo rezultatyviausias „Laboral Kutxa“ žaidėjas (vid. 12,2 tšk.), bet perėjęs į „Anadolu Efes“ į krepšį nebepataiko ir per trejas rungtynes pelnė vos 2 taškus. Per dvikovą su CSKA ekipa prancūzas pataikė vos 1 iš 7 metimų, maža to, 38-ąją min. buvo nubaustas technine pražanga, po kurios varžovai įgijo lemiamą pranašumą.

„Žalgirio“ rungtynių skaičiai

„Žalgiris“ pralaimėjo „Panathinaikos“ klubui 10-ąsias rungtynes iš eilės. Iš viso šios komandos žaidė 17 oficialių rungtynių, iš kurių kauniečiai laimėjo tik vienerias.

Gintaras Krapikas pirmosios pertraukėlės paprašė sužaidus vos 2 min. 27 sek., kai jo komanda atsiliko 0:8. „Žalgiris“ pirmuosius taškus pelnė sužaidus lygiai 4 min., kai rezultatas jau buvo 0:9 (tritaškį pataikė Artūras Milaknis).

Pirmuosius taškus po pertraukos „Žalgiris“ pelnė trečiajame kėlinyje sužaidus 5 min. 20 sek. (Edgaras Ulanovas). Įskaitant antrojo kėlinio pabaigą „Žalgiris“ taškų nepelnė 7 min. 30 sek. Rezultatas per tą laiką pasikeitė nuo 33:39 iki 33:52.

Willas Cherry pelnė 13 taškų, pirmą kartą buvo rezultatyviausias „Žalgirio“ žaidėjas ir pagerino kol kas labai trumpos Eurolygos karjeros rekordą.

Jamesas Andersonas pelnė 5 taškus (2/10 dvitaškių, 0/3 tritaškių, 1/3 baudų). Tai antros prasčiausios jo rungtynės Eurolygoje. Išvykoje žaisdamas su „Anadolu Efes“ ekipa J.Andersonas pelnė 2 taškus (1/9 dvitaškių, 0/1 tritaškio), bet tada „Žalgiris“ laimėjo.

Robertas Javtokas pirmą kartą šį sezoną rungtynes baigė nepelnęs taškų (0/3 dvitaškių). „Žalgiris“ suklydo tik 11 kartų ir trečią kartą šį sezoną bei antrose rungtynėse iš eilės klaidų padarė mažiau negu atliko rezultatyvių perdavimų (12).

„Žalgiris“ pirmoje rungtynių pusėje pataikė 4 iš 8 tritaškių, antroje – 1 iš 9.

„Panathinaikos“ pirmoje rungtynių pusėje pataikė 6 iš 7 tritaškių, antroje – 2 iš 11.

„Žalgiris“ vos išvengė šio sezono mažiausiai pelnytų taškų rekordo. Šis rekordas yra 55 taškai. Tiek įmetė „Nižnij Novgorod“ per rungtynes Kaune su „Žalgiriu“.

„Top 16“ etapo 3-asis turas

E grupė

Tel Avivo „Maccabi“ – „Barcelona“ 70:68. J.Pargo 20, D.Smithas 15/ A.Tomičius 21, 10 atk.kam., A.Abrinesas 8. 11060 žiūrovų.

Berlyno ALBA – Madrido „Real“ 61:79. A.Renfroe 13, J.McLeanas 12/ S.Llullis 13, S.Rodriguezas 12. 9066 žiūrovai.

Belgrado „Crvena Zvezda“ – Stambulo „Galatasaray“ 65:74. B.Marjanovičius 18, M.Williamsas 12/ V.Micovas 12, M.Pocius ir C.Arroyo po 11. 17821 žiūrovas.

Atėnų „Panathinaikos“ – Kauno „Žalgiris“ 77:58. N.Pappas 14, J.Gistas 13/ W.Cherry 13, E.Ulanovas 10. 10500 žiūrovų.

Rikiuotė: 1. „Real“ – 3 ir 0, 2. „Panathinaikos“ – 2 ir 1, 3. „Maccabi“ – 2 ir 1, 4. „Galatasaray“ – 2 ir 1, 5. „Barcelona“ – 1 ir 2, 6. „Žalgiris“ – 1 ir 2, 7. ALBA – 1 ir 2, 8. „Crvena Zvezda“ – 0 ir 3.

F grupė

Stambulo „Anadolu Efes“ – Maskvos CSKA 69:78. S.Perperoglou 17, D.Šaričius 14/ N.De Colo 22, A.Jacksonas 21, A.Voroncevičius 16. 7925 žiūrovai.

Stambulo „Fenerbahce“ – Pirėjo „Olympiakos“ 68:74. A.Goudelockas 23, J.Vesely 13/ M.Lojeski 18, V.Spanoulis 16. 12918 žiūrovai.

Vitorijos „Laboral Kutxa“ – „Nižnij Novgorod“ 81:74. M.Jamesas 14, T.Šengelia 12/ T.Rochestie 24, T.Thompkinsas 14. 8926 žiūrovai.

Malagos „Unicaja“ – Milano „Emporio Armani“ 77:84. R.Toolsonas ir J.Grangeris po 13, ... M.Kuzminskas 5/ A.Gentile 20, L.Kleiza 15. 5681 žiūrovas.

Rikiuotė: 1. „Olympiakos“ – 3 ir 0, 2. CSKA – 3 ir 0, 3. „Anadolu Efes“ – 2 ir 1, 4. „Fenerbahce“ – 1 ir 2, 5. „Nižnij Novgorod“ – 1 ir 2, 6. „Laboral Kutxa“ – 1 ir 2, 7. „Emporio Armani“ – 1 ir 2, 8. „Unicaja“ – 0 ir 3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.