EUROLYGA 2023

M. Kuzminsko komandai – „žiemos čempionės" titulas

M.Kuzminsko atstovaujama komanda per 17 rungtynių iškovojo 14 pergalių.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr. iš archyvo
M.Kuzminsko atstovaujama komanda per 17 rungtynių iškovojo 14 pergalių.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jan 19, 2015, 5:10 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 2:46 PM

Ispanijos lygos pirmąjį ratą geriausiose vietose baigė du klubai, kuriuose žaidžia Lietuvos krepšininkai: Malagos „Unicaja“ su Mindaugu Kuzminsku ir Madrido „Real“ su Jonu Mačiuliu. Trečio lietuvio komandos reikalai klostosi daug prasčiau. Manresos „Bruixa d‘Or“ su Mariumi Grigoniu turnyrui pasiekus pusiaukelę yra priešpaskutinė.

„Žiemos čempionai“

Buvęs Kauno „Žalgirio“ treneris Joanas Plaza per trumpą laiką atgaivino Malagos „Unicaja“ ekipą. „Unicaja“, kuri prieš atvykstant J.Plazai du sezonus iš eilės nepateko į ACB lygos atkrintamąsias varžybas, ne tik pavijo Ispanijos krepšinio lyderius, bet ir pirmą kartą tapo „žiemos čempione“ – užėmė pirmąją vietą reguliariojo sezono pirmajame rate.

Malagos krepšininkai per 17 rungtynių iškovojo 14 pergalių ir vienu tašku lenkia Madrido „Real“ ir Badalonos „Joventut“ klubus.

„Kai prieš pusantrų metų pradėjau dirbti Malagoje, mane ragino neskrajoti padebesiais ir susitaikyti, kad „Unicaja“ niekada nebus ACB lygos lyderė. Tačiau dabar komanda pasiekė savo rekordą ir tapo „žiemos čempione“, - džiaugėsi skeptikams atsikirtęs J.Plaza. – Mes galime didžiuotis tuo, ką jau padarėme. Ypač atsižvelgdami į tai, kad vasarą komandoje įvyko daug daugiau permainų negu planavome, o šio sezono pirmoje dalyje mus persekiojo traumos“.

Svarbiausia neplanuota permaina buvo Zorano Dragičiaus išvykimas į NBA. Ir nors „Unicaja“ nerado lygiavertės pamainos buvusiam lyderiui, jo naštą pasidalijo kiti krepšininkai. Tarp jų – Mindaugas Kuzminskas, pirmajame rate žaidęs visas 17 rungtynių ir pelnydavęs vidutiniškai 9,8 taško. M.Kuzminskas yra rezultatyviausias tarp trijų ACB lygoje žaidžiančių lietuvių.

Buvę lyderiai atsitraukė

Kelis turus vienvaldė ACB lygos lyderė buvo „Real“ komanda, nuo sezono pradžios laimėjusi 9 rungtynes iš eilės. Tačiau gruodį „baltieji“ per penkis mačus iškovojo vos vieną pergalę ir nukrito į antrąją poziciją.

„Real“ aprangą vilkintis Jonas Mačiulis žaidė 15 rungtynių ir pelnydavo 6,8 taško. Paskutiniąsias dvejas pirmojo rato rungtynes J.Mačiulis praleido dėl peties traumos, kurią patyrė susidūręs su Andoros „MoraBanc“ sunkiasvoriu Nathanu Jawai.

Dėl taurės kovos Kanaruose

Pasibaigus pirmajam ratui paaiškėjo visos komandos, kurios kovos dėl Karaliaus taurės. Į antrąjį pagal svarbą nacionalinį turnyrą pateko pirmąsias aštuonias vietas užimančios ekipos, tarp jų – „Unicaja“ ir „Real“.

Pirmadienį buvo ištraukti taurės turnyro burtai. Per juos paaiškėjo, kad ketvirtfinalyje „Unicaja“ žais su „Bilbao“, „Real“ – su Saragosos CAI, „Barcelona“ – su „Valencia“ ir „Joventut“ – su Las Palmaso „Herbalife“.

Dvi lietuvių turinčios komandos galės susidurti nebent finale. Jei „Unicaja“ laimės ketvirtfinalio dvikovą, pusfinalyje kovos su Barselonos arba Valensijos krepšininkais. „Real“ pusfinalio varžovas būtų „Joventut“ arba „Herbalife“.

Taurės turnyras vyks vasario 19-22 dienomis Las Palmase.

Lenkia tik vieną komandą

Trečias ACB lygoje žaidžiantis lietuvis Marius Grigonis ir jo komandos draugai apie taurės turnyrą gali nebent pasvajoti. Manresos „Bruixa d‘Or“ per pirmąjį ratą laimėjo vos 4 rungtynes ir užima priešpaskutinę 17-ąją vietą. Žemiau – tik 3 pergales turinti „Sevilla“.

Nors Manresos ekipa atsilieka, vienas jauniausių jos žaidėjų M.Grigonis šį sezoną nusipelnė nemažai komplimentų. 20-metis gynėjas po kelių mačų buvo giriamas už taiklių tolimų metimų serijas, o per geriausias rungtynes pataikė net 7 tritaškius ir pelnė 25 taškus.

16 rungtynių žaidęs M.Grigonis įmeta 9,4 taško ir ACB lygoje užima 8-ąją vietą pagal tritaškių taiklumą. Jis pataikė 45,6 proc. tolimų metimų (31/68).

M.Grigonis yra vienintelis į asmeninės statistikos lyderių dešimtuką patenkantis lietuvis.

S.Jelovaco skrydis

Statistikos lyderių sąrašuose yra du buvę Vilniaus „Lietuvos ryto“ legionieriai.

Šį sezoną labai galingai žaidžia pernai iš „Lietuvos ryto“ į CAI perėjęs Stevanas Jelovacas. Serbas pelno vidutiniškai 13,7 taško ir tarp rezultatyviausių krepšininkų dalijasi antrąją vietą. Pirmauja nepailstantis Fuenlabrados „Montakit“ lyderis Andy Panko. 37 metų amerikietis pelno 16,6 taško.

S.Jelovacas taip pat yra antras pagal naudingumo balus ir penktas pagal išprovokuotas pražangas (vid. 4,5).

Kitas buvęs „Lietuvos ryto“ žaidėjas Jaredas Jordanas iš San Sebastiano „Gipuzkoa“ tvirtai užima antrąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 6,2). J.Jordanas greitai turėtų pakilti į pirmąją vietą, nes kol kas pirmauja iš ACB lygos jau išvykęs buvęs „Laboral Kutxa“ įžaidėjas Thomas Heurtelis.

Rikiuotė po pirmojo rato: 1. „Unicaja“ – 14 ir 3, 2. „Real“ – 13 ir 4, 3. „Joventut“ – 13 ir 4, 4. „Barcelona“ – 12 ir 5, 5. „Bilbao“ – 12 ir 5, 6. „Valencia“ – 10 ir 7, 7. „Herbalife“ – 10 ir 7, 8. CAI – 10 ir 7, 9. „Laboral Kutxa“ – 8 ir 9, 10. „Rio Natura“ – 8 ir 9, 11. UCAM – 8 ir 9, 12.

„Iberostar“ – 7 ir 10, 13. „Gipuzkoa“ – 6 ir 11, 14. „Estudiantes“ – 6 ir 11, 15. „MoraBanc“ – 5 ir 12, 16. „Montakit“ – 4 ir 13, 17. „Bruixa d‘Or“ – 4 ir 13, 18. „Sevilla“ – 3 ir 14.

Rezultatyviausi žaidėjai: 1. A.Panko („Montakit“) – 16,6 tšk., 2. R.Toolsonas („Unicaja“) ir S.Jelovacas (CAI) – po 13,7.

Lietuvių statistika:

M.Kuzminskas („Unicaja“) – 17 rungt., 19,4 min., 9,8 tšk., 3,8 atk.kam.

J.Mačiulis („Real“) – 15 rungt., 15,9 min., 6,8 tšk., 2,3 atk.kam.

M.Grigonis („Bruixa d‘Or“) – 16 rungt., 23,8 min., 9,4 tšk., 4 atk.kam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.