EUROLYGA

Dėmesys iš NBA neapsuko Mindaugo Kuzminsko galvos

Mindaugas Kuzminskas kas rytą džiaugiasi nuostabiu vaizdu į Viduržemio jūrą pro savo laikinųjų namų langą, mėgaujasi šiltais ispaniškais orais ir retsykiais iš Lietuvos atvykstančių brangių svečių draugija.

M.Kuzminskas domina „Lakers“ ir „Jazz“ ekipas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Kuzminskas domina „Lakers“ ir „Jazz“ ekipas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas („Lietuvos rytas“)

2015-01-24 15:30, atnaujinta 2018-01-15 04:05

Dar labiau M.Kuzminskas džiaugiasi antruoju sezonu Ispanijoje – 25 metų 205 cm ūgio puolėjas vis drąsiau jaučiasi aikštėje ir šį sezoną tapo vienu Malagos „Unicaja“ ekipos lyderių.

Eurolygoje ir Ispanijos pirmenybėse po 9,7 taško renkantis Lietuvos rinktinės puolėjas po kuklaus pirmojo sezono Ispanijoje šiais metais atkakliai vykdo trenerio Joano Plazos sumanymus, o Ispanijos spauda jau spėjo lietuvį pakrikštyti nenušlifuotu deimantu.

„Smagu girdėti tokius apibūdinimus“, – kukliai šyptelėjo M.Kuzminskas.

„Unicaja“ galingai įveikė ACB lygos pusiaukelę, pirmą kartą klubo istorijoje iškovojusi žiemos čempionės titulą – tapo reguliariojo sezono 1-ojo rato nugalėtoja, o NBA skautai vis atidžiau seka įvykius Pietų Ispanijos uostamiestyje.

Vienas rezultatyviausių ekipos žaidėjų M.Kuzminskas jau sudomino keletą NBA klubų. Lietuvio talentą pirmieji pastebėjo „Los Angeles Lakers“ ir „Utah Jazz“, bet sėkminga antroji sezono pusė šį sąrašą gali gerokai praplėsti.

Sutartį su Malagos komanda pagal formulę „2 plius 1“ (dviem sezonams su galimybe pratęsti dar vienam. – Red.) turintis puolėjas neperkrauna galvos mintimis apie stipriausią pasaulio krepšinio lygą, bet į galimybę prisijungti prie Jono Valančiūno ir Donato Motiejūno nežiūri pro pirštus.

„Tai lyg mano darbo įvertinimas. Vadinasi, kad tai, ką darau, darau visai neblogai ir dėl to norisi dar labiau tobulėti“, – apie NBA susidomėjimą kalbėjo lietuvis.

– Kuo antrasis sezonas Malagos komandoje skiriasi nuo pirmojo? – „Lietuvos rytas“ paklausė M.Kuzminsko.

– Ne veltui sakoma, kad pirmasis blynas dažniausiai būna prisvilęs.

Pirmąjį sezoną važiavau turėdamas didelių vilčių, kad nuversiu kalnus. Bet radau komandą su 12 žaidėjų, kurie galvojo taip pat ir visi norėjo gerai žaisti.

Man nepasisekė startuoti taip, kaip norėjau, todėl praradau savo žaidimo minutes.

Be to, praėjusį sezoną atakuojančiojo gynėjo ir lengvojo krašto pozicijose turėjome šešis žaidėjus, šiemet – penkis, todėl natūralu, kad ir pats gaunu daugiau žaidimo minučių. Kai turi daugiau laiko aikštėje, yra galimybių ką nors daugiau parodyti.

Bet svarbiausia, kad šis sezonas man ir komandai yra tikrai geresnis. Smagu, kad kiekvieną savaitę žaidžiame po dvejas labai aukšto lygio rungtynes. Turime rimtai ruoštis tiek Eurolygai, tiek Ispanijos čempionatui.

Jei bent kiek atsipalaiduosime, iškart būsime nuskriausti. Pavyzdžiui, „Real“ ar „Barcelona“ Ispanijos pirmenybėse jau pralaimėjo komandoms, kurios yra antrojoje turnyro lentelės dalyje. Tuo ir žavi Ispanijos lyga.

– Malagos klubui dviejuose frontuose sekasi skirtingai: Ispanijos lygoje užimate pirmąją vietą (14 pergalių ir 3 pralaimėjimai), o Eurolygos „Top 16“ etapo F grupėje žengiate paskutiniai. Kodėl?

– Treneriai taip pat bando išsiaiškinti, kodėl mums taip nesiseka Eurolygoje. Juolab kad ketveriose Eurolygos rungtynėse pirmavome 10 ar net 20 taškų, bet vis tiek pralaimėdavome.

Turime bėdą – greitai išbarstome solidžią persvarą. Jeigu pavyktų to atsikratyti, būtų galima tikėtis dar geresnių rezultatų.

Kita vertus, sezonas ilgas, visos komandos patirs ir duobių, ir pakilimų. Mes gruodžio mėnesį buvome pakliuvę į duobę, bet dabar atsigauname.

Dabar svarbiausia, kad pasirodytume geriau nei praėjusį sezoną, kai Ispanijos lygoje pasiekėme pusfinalį, o Eurolygoje – „Top 16“ etapą. Norisi, kad rezultatų kreivė kiltų į viršų.

– Esate vienas rezultatyviausių ekipos žaidėjų. Ar jaučiate vis didesnį trenerio ir krepšininkų pasitikėjimą?

– Mūsų komanda tuo ir įdomi, kad bent keturi žaidėjai per rungtynes pelno dviženklį taškų skaičių. Net 11 žaidėjų iš 12 yra ragavę Eurolygos ir svarbiausių Ispanijos lygos rungtynių skonio.

Tai yra mūsų stiprybė, nes komanda patyrusi. Esame stiprūs ne kaip individualūs žaidėjai, o kaip komanda.

– Su treneriu J.Plaza dirbate jau trečią sezoną, nes anksčiau metus praleidote Kauno „Žalgiryje“.

Ar dėl to jums lengviau?

– Jo bendravimas su manimi nesiskiria nuo kitų žaidėjų, visi komandoje esame lygūs. Bet kadangi dirbu su juo jau trečius metus, gerai žinau sistemą, kuri gerokai skiriasi nuo kitų trenerių sistemos. Galbūt man dėl to kiek lengviau.

– Sėkmingas jūsų žaidimas atkreipė ir NBA komandų dėmesį. Skelbta, kad jumis domisi keletas klubų.

Ar realu, kad jau kitą sezoną žaisite stipriausioje pasaulio lygoje?

– Man pačiam sunku į tai atsakyti. Įvairių kalbų yra, bet rimtai apie tai nėra reikalo kalbėti. Sezonas dar tik įpusėjo.

Be to, „Unicaja" turi sutartį su manimi ir kitam sezonui. Iki birželio mėnesio nelabai bus galima ką nors pasakyti ir galbūt tai yra gerai, nes nelabai ir noriu apie tai kalbėti. Geriau susitelkti į krepšinį. Jei pradės plūsti visokios naujienos, jos gali pakenkti.

– Tarp susidomėjusių jumis minimi „Los Angeles Lakers“ ir „Utah Jazz“ klubai. Ar jums svarbu, kuris klubas norėtų jus įsigyti?

– Man nėra didelio skirtumo. Tiesiog malonu, kad yra toks susidomėjimas.

Dėl to tik labai norisi nenuvilti ir pasirodyti dar geriau.

– Ar pačiam buvo netikėtas toks NBA komandų susidomėjimas?

– Labiausiai buvo netikėta, kad apie tai pasirodė tiek daug naujienų žiniasklaidoje. (Šypsosi.)

Nuolat bendrauju su agentais ir apie susidomėjimą šiek tiek buvau girdėjęs, taip pat buvo kalbų ir apie NBA vasaros lygą.

Tačiau dabar dar tik sausio pabaiga. Jeigu būsiu pakviestas į Lietuvos rinktinės stovyklą, tai gali kirstis (su NBA vasaros stovykla. – Red.).

Bet kol nežinau nei NBA vasaros lygos, nei rinktinės treniruočių stovyklos grafikų, sunku ką nors planuoti.

Be to, priklausau Malagos klubui ir jo nuomonė šioje situacijoje bus viena svarbiausių. Pirmiausia reikia baigti sezoną, išvengti traumų ir apskritai gerai žaisti.

– Praėjusią vasarą Lietuvos rinktinės kontrolinėse rungtynėse buvote vienas lyderių, bet pasaulio čempionate jūsų žaidimo laikas gerokai sumažėjo. Ar dėl to nebuvo apmaudu?

– Truputį buvo nesmagu. Kontrolinėse rungtynėse viskas buvo gerai, nemažai žaidžiau ir viskas sekėsi.

Bet pirmosiose čempionato rungtynėse pirmą kartą į aikštę įėjau tik trečiajame kėlinyje ir žaidžiau penkias minutes. Buvo šiek tiek keista.

Kitose rungtynėse, išskyrus mačą su JAV, taip pat rungtyniavau epizodiškai, tačiau tikrai nieko nekaltinu.

Treneris geriau mato, kas labiau pasiruošęs rungtynėms, tais žmonėmis ir pasitiki.

Bet svarbiausia, kad viskas buvo gerai, – užėmėme ketvirtąją vietą. Juk komandos rezultatas yra svarbiausia.

Galbūt galėjau daugiau padėti komandai, bet yra taip, kaip yra. Man viskas dar prieš akis ir jeigu tik būsiu reikalingas treneriui, aš visada pasiruošęs padėti.

– Šią vasarą rinktinės stovykloje galite susitikti ir su „Gonzaga Bulldogs“ rungtyniaujančiu Domantu Saboniu, kuris sėkmingai debiutavo NCAA lygoje.

Palaikote ryšį su buvusiu komandos draugu?

– Su Domu dažnai susirašome ar susiskambiname, pasikeičiame nuotraukomis.

Jis beveik visą gyvenimą praleido Malagoje, o ten, kur dabar gyvena, būna ir šalčio, ir sniego, tad jis man nustebęs atsiunčia nuotraukų.

Liūdėti jam Amerikoje netenka – aplanko ir sesuo, ir draugai, be to, tenka žaisti labai daug rungtynių.

Labai džiaugiuosi, kad jam ten sekasi. Aš net neabejoju, kad jis žais dar įspūdingiau.

Pamenu treniruotes, kai jis, būdamas 17-os, kovodavo su vyrais kaip su sau lygiais.

– Ispanijoje, Madrido „Real“ klube, rungtyniauja ir kitas rinktinės žaidėjas Jonas Mačiulis. Ar bendraujate su juo?

– Buvome susitikę, kai „Real“ žaidė Malagoje. Kartkartėmis susiskambiname.

Jam čia, Ispanijoje, daug kas buvo nauja ir keista. Pavyzdžiui, ispaniška ramybė ir atsipalaidavimas. (Juokiasi.) Bet patarimų neduodu – jis turi didesnę legionieriaus patirtį, todėl man galėtų patarti.

– „Unicaja" treniruotės vyksta ispanų kalba. Ar jau viską suprantate?

– Krepšinio kalbą ispaniškai jau suprantu, bet kai kalbama apie kitus dalykus, žinių dar trūksta. Visi turi išmokti krepšinio kalbą, kuri nėra labai sudėtinga.

Spaudos pernelyg daug neskaitau, nebent kai po ranka papuola. Permetu akimis, kiek leidžia ispanų kalbos žinios.

– Prieš pusantrų metų, pradėdamas karjerą Malagoje, minėjote, kad šiek tiek jaudinatės? Ar buvo sunkiau nei tikėjotės?

– Dvejopas jausmas. Viena vertus, šiek tiek sunkiau, nes legionierius yra po didinamuoju stiklu, nors tokių mūsų komandoje yra net devyni.

Kita vertus, lengviau, nes kai esi Ispanijoje, Malagoje, kur nuolat geri orai, o pro langą kas rytą matai jūrą, tada visai kitokia nuotaika.

Be to, niekuo nereikia rūpintis – vykstu į treniruotes, grįžtu namo ir ilsiuosi. Nėra jokių buitinių rūpesčių.

Gali daugiau laiko skirti sportui ir rūpintis tik krepšiniu.

M.Kuzminsko karjera

Gimė 1989 m. spalio 19 d. Vilniuje.

2006–2007 m. Vilniaus „Sakalai“.

2007–2008 m. Vilniaus „Perlas“.

2008–2010 m. „Šiauliai“.

2010–2013 m. Kauno „Žalgiris“.

Nuo 2013 m. Malagos „Unicaja“.

Nuo 2013 m. atstovauja Lietuvos rinktinei.

2011-ųjų vasarą dalyvavo NBA naujokų biržoje, bet nebuvo pakviestas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.