EUROLYGA 2023

Didysis NBA klaustukas – ir virš Jono Valančiūno pavardės

Jei Jonas Valančiūnas vieną dieną pateks į NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynes, o „Rytų“ konferencijos komandą treniruos „Toronto Raptors" treneris Dwane‘as Casey, ar lietuvis žais ketvirtajame kėlinyje? Tokį linksmą klausimą savo rašinyje užduoda „Raptors Republic“ apžvalgininkas, nagrinėjantis, ar 22 metų 211 cm ūgio vidurio puolėjas yra vertas patekti į prestižinį „Visų žvaigždžių“ mačą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 29, 2015, 6:22 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 4:11 PM

Sulaukė trenerio balso

Jau artimiausiu metu NBA paskelbs, kurie atsarginiai žaidėjai prisijungs prie „Rytų“ ir „Vakarų“ konferencijų starto penketų, kuriuos išrinko krepšinio aistruoliai iš viso pasaulio.

Į „Rytų“ penketą jie delegavo gynėjus Kyle‘ą Lowry („Raptors“) ir Johną Wallą („Washington Wizards“), puolėjus LeBroną Jamesą („Cleveland Cavaliers“) ir Carmelo Anthony („New York Knicks“) ir „centrą“ Pau Gasolį („Chicago Bulls“).

Vakarams atstovaus gynėjai Stephenas Curry („Golden State Warriors“) bei Kobe Bryantas („Los Angeles Lakers“; dėl traumos bus pakeistas kitu žaidėju. – Red.), aukštaūgiai Blake‘as Griffinas („Los Angeles Clippers“), Marcas Gasolis („Memphis Grizzlies“) bei Anthony Davisas („New Orleans Pelicans“).

Likusius atsarginius krepšininkus abiem komandoms atrinks NBA treneriai.

NBA rungtynes komentuojantis treneris Jeffas Van Gundy netgi įtraukė J.Valančiūno pavardę į asmeninį prognozuojamą „Visų žvaigždžių“ rungtynių atsarginių žaidėjų sąrašą.

Ar devynerius metus „New York Knicks“ ir „Houston Rockets“ klubuose dirbusio trenerio pasirinkimas turi pagrindo? 

Sirgalių balsai kainavo milijonus

Interneto tinklalapis „Raptors Republic“ analizavo lietuvio galimybes jau šiemet užsivilkti NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynių marškinėlius, kurie taip vertinami Jungtinėse Amerikos Valstijose. 

Kalbėdami apie konkrečius krepšininkus NBA žaidėjai, treneriai, specialistai ir sirgaliai dažnai mini, kiek kartų žaidėjas yra rungtyniavęs grandiozinėje NBA šventėje. „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyvio statusas – prestižinis.

Netikite? Pavyzdžiui, „Cleveland Cavaliers“ įžaidėjas Kyrie Irvingas nebuvo išrinktas į starto penketą ir dėl to negavo pagal sutartį numatytos 7-10 milijonų JAV dolerių premijos.

Bendrame sirgalių balsavime tarp „Rytų“ konferencijos aukštaūgių J.Valančiūnas buvo ketvirtas už laimingojo išrinktųjų trejeto.

„Centrą“ aplenkė taip pat už borto likę Marcinas Gortatas, Chrisas Boshas ir Kevinas Love. Tiesa, Lietuvos ir Kanados krepšinio gerbėjai pasistengė, kad Jonas aplenktų Joakimą Noah, Paulą Millsapą ar Alą Horfordą.

Bet dabar viskas nebe Kanados ar Lietuvos rankose – atsarginius renka treneriai.

Taikliausias iš aukštaūgių

J.Valančiūnas yra taikliausias iš likusių realiausių pretendentų į „Rytų“ komandą. Jis krepšį atakuoja 55,3 proc. taiklumu, bet rezultatyvumu (vid. 12,7 tšk.) nusileidžia bent šešiems Rytų konferencijos aukštaūgiams – Ch.Boshui (21,2 tšk.), Nikola Vučevičiui (19,6), K.Love (17,5), Alui Jeffersonui (17,4), P.Millsapui (17) ir A.Horfordui (15,2).

„Raptors Republic“ J.Valančiūno pranašumą prieš kitus aukštaūgius taiklumu aiškina labai paprastai. Tokie aukštaūgiai kaip Ch.Boshas ar K.Love dažnai atakuoja iš trijų taškų zonos ir metimai iš tolimesnių distancijų sumenkina bendrą pataikymo procentą.

Nors J.Valančiūnas irgi gali įmesti iš vidutinio nuotolio, dažniausiai jis taškus renka iš baudos aikštelės. Atkovotų kamuolių kategorijoje J.Valančiūnas Rytuose tarp aukštaūgių rikiuojasi penktas (vid. 8,5 atk. kam.). Pagal blokuotus metimus vidurio puolėjas į priekį užleidžia penkis priešininkus (vid. 1,07). Lemiamu metu – ant suolo

J.Valančiūnas krepšį dažniausiai atakuoja pirmajame kėlinyje – susitikimo pradžioje atlieka vidutiniškai 3,7 metimo į krepšį. Antrajame kėlinyje jis meta jau tik 1,8 karto, trečiajame – 2,3, o ketvirtajame mažiausiai – 1,1 karto.

Tai nesunku paaiškinti D.Casey sprendimu lemiamu metu dažniausiai pasodinti J.Valančiūną ant atsarginių suolo ir į aikštę leisti mobilesnį penketą.

Tiesa, tokiais atvejais „Raptors“ praleistų ir įmestų taškų santykis yra devintas geriausias NBA, o kai J.Valančiūnas daug laiko praleidžia aikštėje pirmajame ketvirtyje, pagal įmestus ir praleistus taškus „Raptors“ jau rikiuojasi tik 14-oje vietoje.

Tačiau tai nereiškia, kad J.Valančiūnas tempia komandą žemyn. J.Valančiūnas pagal naudingumą Toronto klube nusileidžia tik įžaidėjui K.Lowry. Tuo tarpu geriausią įmestų praleistų taškų santykį turintis „Raptors“ penketas – su J.Valančiūnu. Patį efektyviausią „Raptors“ penketą dar sudaro K.Lowry, DeMaras DeRozanas, Lou Williamsas ir Jamesas Johnsonas.

Reikia gero porininko

Puolėjas J.Johnsonas geba gerai gintis prieš varžovų sunkiuosius krašto puolėjus, o puolime neatima kamuolių iš J.Valančiūno. Be to, J.Johnsonas pagelbėja lietuviui suvaikyti iš toli pataikančius priešininkų aukštaūgius.

O tai – svarbiausias dalykas, rašo „Raptors Republic“. D.Casey turėtų rasti būdą, kaip išnaudoti maksimalų J.Valančiūno potencialą.

„Jonas turi būti apsuptas žaidėjų, su kuriais jis galėtų atsiskleisti iki galo. Jis geresnis, nei dauguma galvoja“, – pabrėžė „Raptors Republic“.

Remiantis „Nylon Calculus“ skaičiavimais, kurie nustato, kokiu procentu varžovai atakuoja krepšį aukštaūgiui esant aikštėje, J.Valančiūnas uždengia daugiau metimų nei, pavyzdžiui, NBA pasižymėję aukštaūgiai M.Gasolis, J.Noah, Tysonas Chandleris, A.Davisas ar A.Horfordas.

Statistiškai įrodyta, kad „Raptors“ naudingiau po krepšiu statyti J.Valančiūną kartu su atsarginiu aukštaūgiu Pattricku Pattersonu, o ne starto penketo žaidėju Amiru Johnsonu. Su pastaruoju J.Valančiūnas praleidžia penkiais taškais daugiau nei su P.Pattersonu.

„Raptors" turėtų ieškoti J.Valančiūnui tokio porininko po krepšiu, kuris gerai gintųsi prieš varžovų aukštaūgius ir būdamas greitas dar galėtų pataikyti ir iš toliau.

Atsakymas

„Ar J.Valančiūnas šiemet pateks į NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynes? Ne. Ar Jonas kada nors taps „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyviu? Tik neišmanėlis galėtų atmesti tokią galimybę. J.Valančiūnas turi visus įgūdžius ir aistrą krepšiniui, kurie leistų jam sparčiai tobulėti“, – rašo „Raptors Republic“.

J.Valančiūno darbštumą „Raptors Republic“ lygino su komandos lyderiu D.DeRozanu, kuris uoliai dirbdamas galiausiai užsitarnavo NBA žvaigždės statusą.

Pastaruoju metu J.Valančiūną negailestingai muštruoja D.Casey, kuris verčia lietuvį atsiskaityti už kiekvieną aikštėje padarytą klaidą.

„Tad nenurašykite J.Valančiūno, – siūlo „Raptors Republic“. – Jei remiatės statistika, pagal kurią J.Valančiūnas daugelyje kategorijų atsilieka nuo kai kurių kitų aukštaūgių, atkreipkite dėmesį, jog Lietuvos rinktinės lyderis žaidžia mažiausiai iš visų geriausių Rytų konferencijos priekinės linijos krepšininkų.“

Grandiozinė šventė

Šiemet Niujorke vasario 15 d. vyks jau 64-osios NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynės. Visas NBA šventinis savaitgalis prasidės nuo vasario 13-osios.

Vasario 13-ąją vyks NBA „Kylančių žvaigždžių“ rungtynės, kuriose jauniausi ir perspektyviausi NBA krepšininkai iš JAV grumsis su talentingiausiais NBA naujokais iš viso pasaulio.

Prieš rungtynes taip pat vyks parodomosios JAV pramogų pasaulio žvaigždžių rungtynės.

Vasario 14-ąją vyks trijulių varžybos, įgūdžių, tritaškių bei dėjimų konkursai.

Vasario 15-ąją savaitgalį vainikuos pirmiausia NBDL žvaigždžių mačas, o vėliau – NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynės.

Jose iš Lietuvos krepšininkų yra dalyvavęs tik Žydrūnas Ilgauskas, kuris į „Visų žvaigždžių“ rungtynes buvo išrinktas 2003 ir 2005 metais.

J.Valančiūnas praėjusį sezoną dalyvavo NBA „Kylančių žvaigždžių“ susitikime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.