EUROLYGA 2023

Izraelio didvyrio D. Blatto pasiekimais džiaugiasi visa tauta

Kaip prasideda kiekvieno net ir menkai krepšiniu besidominčio Izraelio sporto gerbėjo diena? Nuo „Cleveland Cavaliers“ klubo rezultatų. Ir ne todėl, kad ekipoje vėl žaidžia NBA superžvaigždė LeBronas Jamesas. Tūkstančius žydų masina naujienos apie NBA naujoką trenerį Davidą Blattą, ne vienerius metus dirbusį Tel Avivo „Maccabi“ ir su klubu iškovojusį krūvą trofėjų.

Eurolygos čempionu pernai tapęs D.Blattas galiausiai persikėlė į NBA.<br>AP nuotr.
Eurolygos čempionu pernai tapęs D.Blattas galiausiai persikėlė į NBA.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Feb 4, 2015, 5:13 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 3:19 AM

Beveik visos „Cavaliers“ rungtynės per Izraelio sporto televizijos kanalus yra transliuojamos gyvai, o radijo imtuvai anksti ryte ištrimituoja rezultatą. Radijo laidos nuolat paskelbia įvairių faktų apie D.Blatto darbą, o laikraščiai pradėjo priminti Ohajo dienraščius, kuriuose – perstatytos „Cavaliers“ stovyklos naujienos.

„Tai neįtikėtina. Kažkas kitokio, svetimo, – sakė Gilas Barakas, komentuojantis „Cavaliers“ rungtynes „Sport 5“ kanalui. – Tai vyrukas, kurį mes šalia savęs buvome įpratę matyti kasdien. Dabar jis turi LeBroną ir vadovauja kone stipriausius žaidėjus turinčiai komandai.“

Tautos didvyris

Dar prieš keletą savaičių „Cavaliers“ sirgaliai piktinosi, kad D.Blattas nesugeba tinkamai išnaudoti komandos resursų, o specialistai ėmė svarstyti, ar 55 metų treneris nebus išmestas, tačiau Izraelis tvirtai stovėjo už stratego nugaros ir jį visiškai palaikė. Dabar „Cavaliers“ žengia puikiu pergalių keliu – ekipa laimėjo 11 mačų iš eilės, o D.Blattas išlieka vienu mylimiausių Izraelio žmonių.

„Man tai daug reiškia dėl dvejų priežasčių. Pirmoji: galiu kažką nuveikti dėl žmonių Izraelyje. Antroji: galiu prisidėti prie to, kad „Cavaliers" turės naujus septynis milijonus sirgalių, – sakė Bostone gimęs, JAV ir Izraelio pilietybę turintis D.Blattas. – Man labai pasisekė. Izraelyje kelerius metus mus lydėjo didžiulė sėkmė. Dėl šių priežasčių žmonės į visą situaciją ir mane žiūri teigiamai. Aš treniruoju L.Jamesą, Keviną Love, Kyrie Irvingą, žmonės Izraelyje myli NBA, todėl visa tai – nuostabu. Viskas puikiai įsiliejo.“

Viena didžiausių krepšinio gerbėjų iš Izraelio šventė įvyko 2009 metais. Visa šalis tiesiog pašėlo, kai Omri Casspi tapo pirmuoju Izraelio krepšininku NBA. Vėliau džiaugsmo banga vilnijo, kai Galas Mekelis mušė kamuolį „Dallas Mavericks“ ir „New Orleans Pelicans“ arenose.

Tačiau visos šios reakcijos dabar atrodo bespalvės. Tarsi nusistovėjęs vanduo, priešais naują spalvų paletę, palyginus su beprotybe, kuri užvaldė Izraelį, kai D.Blattas tapo pirmuoju treneriu iš Europos, kuriam patikėta vadovauti NBA klubui.

Tai galėjo būti bet kuri komanda, tačiau jam atiteko neįtikėtinai ambicinga ir vieną pajėgiausių sudėčių turinti ekipa, tad euforija tik stiprėjo.

G.Barakas tvirtino, kad per šį NBA sezoną jo kanalo reitingų kreivė šovė į viršų. Jis pats dažnai turi sustoti gatvėje, kai nepažįstamieji teiraujasi komentatoriaus nuomonės apie Eurolygos čempionu tapusį ir į stipriausią pasaulio lygą išvykusį trenerį.

„Mums tai neįtikėtino svarbumo reikalas. Norime matyti, kad mūsiškiui sekasi“, – teigė G.Barakas.

Dirba – svetur, šaknys – namuose

Žvaigždėms nurodinėjantis D.Blattas ir pats žaidė krepšinį. JAV jis vilkėjo Prinstono universiteto ekipos marškinėlius, kai komandai vadovavo Pete'as Carrilas. Framinghamo mokyklą baigęs specialistas Izraelį namais vadina nuo 1981 metų, kai pirmą kartą į šalį atvyko su JAV rinktine žaisti Makabiadoje.

Vėliau jį lydėjo sėkmė Izraelio krepšinio lygoje, tačiau jos nebuvo galima palyginti su tuo, ką D.Blattas patyrė, kai nuo 1993 metų pradėjo dirbti treneriu.

Per du dešimtmečius apie D.Blattą sužinojo visi. Jis įgijo reputaciją ir kaip klubų, ir kaip rinktinių treneris, o jo vardą lydėjo liaupsės dėl gebėjimo kurti nuostabų puolimą. Kai D.Blattas 2012 metų Londono olimpiadoje su Rusijos rinktine iškovojo bronzą, jo akcijos vėl šovė į viršų. Jeigu būtų buvusios lubos, jos garantuotai sutrupėtų.

Bet D.Blattas ir čia nesustojo, o 2014 metais jis pasiekė aukščiausią tašką Izraelyje, kai nuvedė Tel Avico „Maccabi“ komandą į Eurolygos viršūnę. „Maccabi“ nebuvo laikoma favorite finaliniame Eurolygos etape, bet D.Blattui vardai nieko nereiškė. Treneris tiesiog dirbo savo darbą.

Kai pasklido gandai, kad D.Blattas greitai sulauks kvietimo iš NBA, jam likti  „Maccabi“ komandoje siūlė net Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu. Žinoma, specialistas negalėjo atsisakyti didžiausio iššūkio karjeroje, tačiau, nors ir diriguoja ekipai už Atlanto, D.Blatto šaknys giliai įleistos į Izraelio žemę.

Jis vedęs žydę ir su Kinneret ten augina keturis vaikus. Du vyresnėliai yra pašaukti į karinę tarnybą. D.Blattas laisvai kalba su amerikiniu akcentu ir hebrajų kalba. Jis – populiarus veidas televizijos reklamose, kuriose išreiškia norą vieną dieną tapti šalies ambasadoriumi. Neseniai ekonomikos temomis rašantis laikraštis paskelbė, kad D.Blattas įsigijo porą aukščiausio lygio apartamentų Tel Avive.

Spaudimas ne bėda

D.Blattas praėjusią vasarą tapo „Cavaliers" treneriu. Kai oficiali žinia apskriejo pasaulį, Klivlando klubas iškart tapo Izraelio komanda, NBA pamėgusių žydų kambariuose pakeitusi mėgiamas „Boston Celtics“, „New York Knicks“, „Chicago Bulls“ ir „Los Angeles Lakers“ spalvas. Netgi tie, kurie kritikavo ir nemėgo D.Blatto, ėmė jį remti, internete užčiaupiantys bet kokį nemalonesnį pasisakymą apie trenerį.

Donatas Benas-Yosefas yra 25 metų studentas. Jis – vienas tų, kurie nekantraudami keliasi naktį ir stebi rungtynes gyvai. „Jis (D.Blattas – red.) įgyvendina kiekvieno Izraelio gyventojo, norinčio tapti svarbiu pasaulyje, svajonę – sakė vaikinas. – Manau, kad visi nori, jog jis laimėtų.“

Ar taip gali nutikti? Dabar tariančių „taip“ – daugiau nei prieš porą savaičių, kai antraštėse dominavo „Cavaliers“ pralaimėjimai, nestabilus žaidimas ir gandai apie L.Jameso ir D.Blatto priešpriešą. Kiekvienas trenerio žingsnis yra analizuojamas, o judesys aprašomas taip detaliai, kad strategui reikia rimtai pagalvoti, kiek stipriai galima suraukti kaktą.

Spaudimas Amerikoje – neįtikėtinai didelis, bet D.Blattas sugebėjo atsilaikyti, o „Cavaliers“ jau keletą savaičių yra ant bangos.

Ir lietuviai žino, kad šis treneris, kai žaidžia jo komanda, nėra iš tyliųjų, o nors kartą jį sutikę žurnalistai Europoje kalba pačius geriausius žodžius. Tačiau NBA D.Blattas dažnai būna tylesnis, o spaudos konferencijose – ne toks spalvingas.

Buvęs jo auklėtinis „Maccabi“ klube Devinas Smithas įsitikinęs, kad D.Blattui tiesiog reikia laiko apsiprasti, o tada jis iššaus. Buvęs jo asistentas ir įpėdinis „Maccabi“ komandoje Guy Goodesas mano taip pat. Jis teigė, kad jeigu kas ir gali atlaikyti tokį lūkesčių svorį, tai būtent D.Blattas.

„Davidas patiria neįtikėtiną spaudimą, bet jis prisitaikys. Labai džiaugiamės dėl jo ir juo didžiuojamės. Jaučiamės taip, lyg jam padėtume“, – kalbėjo G.Goodesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.