EUROLYGA 2023

M. Nicola mato tik vieną kelią, kaip galima kovoti dėl titulų

Buvęs žinomas Argentinos rinktinės krepšininkas Marcelo Nicola pakeitė Virginijų Šeškų „Lietuvos ryto“ komandos trenerio poste. 43 metų argentinietis tikisi su Vilniaus komanda kovoti dėl titulų.

Naujasis „Lietuvos ryto“ treneris M.Nicola užpernai vasarą lankėsi Kaune, kur vyko krepšinio stovykla vaikams.<br>M.Patašiaus nuotr.
Naujasis „Lietuvos ryto“ treneris M.Nicola užpernai vasarą lankėsi Kaune, kur vyko krepšinio stovykla vaikams.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Feb 13, 2015, 5:45 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 8:37 AM

Už 207 cm ūgio argentiniečio pečių – kalnai patirties, įgytos per 18 metų žaidimo stipriuose Europos klubuose ir Argentinos rinktinėje.

Bet M.Nicola yra jaunas treneris. Jis dirbo du sezonus asistentu Trevizo „Benetton“ klube, o paskui trumpai treniravo Italijos C lygoje žaidusią ekipą.

Pastaruosius metus argentinietis praleido „Murcia“ klube Ispanijoje – nuo 2012 dirbo asistentu, o pernai nuo sausio iki birželio – pagrindiniu treneriu.

„Lietuvos ryto“ komandoje M.Nicola pakeitė Virginijų Šeškų. Iš Prienų atvykusio 48 metų trenerio vadovaujami Vilniaus krepšininkai iš 40 rungtynių šį sezoną laimėjo 31, tarp jų ir paskutinį mačą trečiadienį 111:83 prieš Ostendės „Telenet“ Europos taurės varžybose.

Ši pergalė garantavo „Lietuvos rytui“ antrąją vietą grupėje ir bilietą į aštuntfinalį, kuriame Vilniaus komanda žais su Izmyro „Karsiyaka“ (Turkija).

Per Europos taurės turnyro atkrintamąsias varžybas, Lietuvos krepšinio federacijos taurės finalo aštuoneto kovas kitą savaitę ir LKL pirmenybes vilniečius jau ves M.Nicola.

Ketvirtadienį po pietų su šeima Trevize atsisveikinęs argentinietis treneris iškeliavo į Lietuvą, kur penktadienį jo laukia pažintis su Vilniaus komanda.

Vakar paaiškėjo, kad V.Šeškus lieka „Lietuvos ryto" trenerių štabe ir talkins naujajam komandos strategui M.Nicolai.

„V.Šeškus su žaidėjais dirbs individualiai ir turės progą semtis patirties iš naujojo vyriausiojo trenerio, – kalbėjo „Lietuvos ryto“ klubo viceprezidentas Darius Gudelis. – Mes tikime, kad V.Šeškus bus naudingas komandai siekiant aukščiausių tikslų šį sezoną ir ilgalaikėje perspektyvoje.“

„Iki šiol nesu dirbęs trenerio asistentu, todėl man tai bus naujas iššūkis. Dėkoju „Lietuvos rytui“ už suteiktą galimybę tobulėti aukščiausio lygio krepšinyje ir likti Vilniaus klubo dalimi“, – sakė V.Šeškus.

M.Nicola debiutuos kaip „Lietuvos ryto" treneris LKL mače sekmadienį Vilniuje su „Šiauliais“.

– Permainos Vilniaus klube įvyko labai greitai. Kiek spėjote sužinoti apie „Lietuvos rytą“ ir žaidėjus?

– Mačiau keletą Europos taurės turnyro rungtynių, o kai kuriuos žaidėjus aš pažįstu iš anksčiau.

Matydavau, kaip Eurolygoje Italijos ir Ispanijos čempionatuose žaisdavo Kšyštofas Lavrinovičius, kaip Pirėjo „Olympiakos“ klube atrodė Martynas Gecevičius, kaip įvairiose šalyse rungtyniavo Simas Jasaitis.

Žinau, kad Adas Juškevičius buvo Lietuvos rinktinės įžaidėjas pasaulio čempionate, kai Mantas Kalnietis patyrė traumą. Žinau ir Billy Baroną, jo brolis žaidžia Ispanijoje.

Esu įsitikinęs, kad turime tinkamą junginį patyrusių ir jaunų žaidėjų.

– Treniruosite komandą, kuri gali įmesti 111 taškų, kaip trečiadienį, ir praleisti 104 taškus, kaip atsitiko praėjusią savaitę Lenkijoje. Svarbios rungtynės bus labai greitai. Kokių permainų imsitės pirmiausia?

– Turime išlaikyti visus gerus dalykus puldami ir labai labai pagerinti gynybą. Tam ir dirbsime. Jei norime varžytis dėl titulų, negalime praleisti daug taškų.

– Kokia yra jūsų krepšinio filosofija?

– Man patinka kieta gynyba, o atsispyrus nuo jos greitai atakuoti ir taip pelnyti lengvų taškų. Norėčiau, kad mano treniruojama komanda žaistų didele sparta.

– Per savo karjerą turėjote progų pažinti įvairias Lietuvos krepšininkų kartas – žaisdamas Ispanijoje kovojote prieš Arvydą Sabonį, Valdemarą Chomičių, Rimą Kurtinaitį, Italijoje jūsų komandos draugas buvo Rimantas Kaukėnas. Trevizo klube dirbdamas asistentu treniravote Donatą Motiejūną. Kokį įspūdį susidarėte apie lietuvius?

– Lietuvos krepšinio tradicijos labai senos – lietuviai tai įrodė pernai pasaulio čempionate. Turite praeities žvaigždžių ir jaunų talentingų žaidėjų, tokių kaip D.Motiejūnas, Jonas Valančiūnas ir M.Kalnietis.

Ypač gerai pažįstu D.Motiejūną, nes dirbant Trevize mano pareiga buvo padėti jam prisitaikyti Italijoje ir tobulinti žaidimą. Manau, kad padėjau jam.

Užpernai vasarą buvau jo treniruočių stovykloje Kaune. Kai Donatas buvo pašauktas NBA naujokų biržoje, jis paliko „Benetton“, bet vėliau aš padėjau jam per individualias treniruotes. Su Donatu palaikome gerus santykius.

– Jūs žaidėte Argentinos rinktinėje, bet ar nesigraužiate praleidęs galimybę žaisti su auksine karta, kuri 2004 metais tapo olimpine čempione?

– Vienu metu turėjau asmeninių bėdų, buvo nesutarimų su treneriu, tad manęs ėmė nekviesti į rinktinę. Buvau liūdnas, nes tai buvo neįtikėtinai talentinga karta.

Bet toks buvo mano sprendimas. Kartą negalėjau išvykti į vieną turnyrą ir nebegalėjau atsukti laiko atgal.

Vėliau labai gailėjausi, bet toks jau gyvenimas.

– Jūsų, kaip trenerio, patirtis nėra didelė. Ką labiausiai vertinate per karjeros etapus Italijoje ir Ispanijoje?

– Baigęs krepšininko karjerą treniravau jaunimą Trevize, paskui tapau trenerių asistentu. Tada – mažos komandos treneriu regioninėje Italijos lygoje, o Ispanijos „Murcia“ klube dirbau ir asistentu, ir treneriu.

Perėjau visas pakopas ir stengiausi mokytis iš visų situacijų.

Trevize sėmiausi žinių iš Oktay Mahmuti ir Alessandro Ramagli. Dabar esu savame kelyje ir turiu parodyti viską, ko išmokau.

– Ar anksčiau jumis domėjosi Kauno „Žalgiris“?

– Esu buvęs stovyklose Trevize, ir „Žalgirio“ atstovai mane pažįsta. Mano agentas kalbėjosi apie mane, bet nieko konkretaus man paskui nepranešė, tai turbūt nieko ir nebuvo.

– Kas yra jūsų agentas?

– Nuo senų žaidėjo laikų turiu ispaną agentą, kuris dirba su Virginijumi ir Tadu Bulotais, kurie atstovauja ir D.Motiejūnui. Tad gerai pažįstu ir šiuos Lietuvos krepšinio agentus.

– Kur yra jūsų namai?

– Baigęs karjerą apsistojau Trevize, kur gyvena mano naujoji šeima. Vyresniajam sūnui, kurio susilaukiau su buvusia žmona, – 16 metų. Dabar gyvenu su savo mergina ir mudviejų pusantrų metų sūnumi. Mano motina ir broliai gyvena Argentinoje.

Kitą savaitę Vilniuje tikiuosi sulaukti savo šeimos, kai viskas bus paruošta mažyliui. Neabejoju, kad jiems čia patiks.

– Čia nebus taip šilta, kaip Italijoje.

– Esu rungtyniavęs Kijeve, ten būdavo ir minus 25.

M.Nicolos karjera

Žaidėjas. 1988–1989 m. „Canadense“ (Argentina), 1989–1996 m. Vitorijos „Taugres“ (Ispanija), 1996–1997 m. Atėnų „Panathinaikos“ (Graikija), 1997–1998 m. „Barcelona“ (Ispanija), 1998–2004 m. Trevizo „Benetton“ (Italija), 2004–2005 m. „Kyiv“ (Ukraina), 2005–2006 m. Sienos „Montepaschi“ (Italija), 2006–2007 m. Vitorijos „Tau Ceramica“ (Ispanija).

Treneris. 2007–2009 m. Trevizo „Benetton“ (Italija) – asistentas, 2011–2012 m. „Istrana“ (Italija) – treneris, 20012–2014 m. „Murcia“ (Ispanija) – asistentas, 2014 m. nuo sausio iki birželio – „Murcia" treneris.

Europos taurė. „Last 32“ etapo 6-asis turas

G grupė. Nimburko ČEZ (tr. K.Kemzūra) – Kazanės „Uniks“ 79:84, Strasbūro SIG – Sankt Peterburgo „Zenit“ 61:73.

Rikiuotė: 1. „Uniks“ – 4 ir 2, 2. „Zenit“ – 3 ir 3, 3. SIG – 3 ir 3, 4. ČEZ – 2 ir 4.

H grupė. Podgoricos „Budučnost“ – Las Palmaso „Herbalife“ 83:88, Sasario „Banco di Sardegna“ – Bandirmos „Banvit“ 72:89.

Rikiuotė: 1. „Herbalife“ – 5 ir 1, 2. „Banvit“ – 4 ir 2, 3. „Banco di Sardegna“ – 2 ir 4, 4. „Budučnost“ – 1 ir 5.

I grupė. Zagrebo „Cedevita“ – Volgogrado „Krasnyj oktiabr“ (R.Culpepperis 30) 92:101, Romos „Acea“ – Saragosos CAI 87:66.

Rikiuotė: 1. „Acea“ – 4 ir 2, 2. „Cedevita“ – 4 ir 2, 3. „Krasnyj oktiabr“ – 3 ir 3, 4. CAI – 1 ir 5.

J grupė. Limožo CSP – „Chimki“ (tr. R.Kurtinaitis) 72:86, Kantu „FoxTown“ – Salonikų PAOK 78:70.

Rikiuotė: 1. „Chimki“ – 5 ir 1, 2. „FoxTown“ – 3 ir 3, 3. CSP – 3 ir 5, 4. PAOK – 1 ir 5.

K grupė. Miuncheno „Bayern“ – Bambergo „Brose“ 87:63, Liublianos „Olimpija“ – Dižono JDA 73:76.

Rikiuotė: 1. „Bayern“ – 6 ir 0, 2. „Brose“ – 3 ir 3, 3. JDA – 2 ir 4, 4. „Olimpija“ – 1 ir 5.

L grupė. Vilniaus „Lietuvos rytas“ – Ostendės „Telenet“ 111:83, „Sevilla“ – Zgoželeco „Turow“ 76:97.

Rikiuotė: 1. „Turow“ – 5 ir 1, 2. „Lietuvos rytas“ – 3 ir 3, 3. „Telenet“ – 2 ir 4, 4. „Sevilla“ – 2 ir 4.

M grupė. Klaipėdos „Neptūnas“ – Izmyro „Karsiyaka“ 83:90, Stambulo „Besiktas“ – „Paris-Levallois“ (Sh.Fordas 35) 71:77.

Rikiuotė: 1. „Karsiyaka“ – 6 ir 0, 2. „Paris-Levallois“ – 3 ir 3, 3. „Besiktas“ – 2 ir 4, 4. „Neptūnas“ – 1 ir 5.

N grupė. „Valencia“ – Krasnodaro „Lokomotiv“ (M.Kalnietis 3, 13 min.) 89:90, Ploješčio „Asesoft“ (M.Runkauskas 18, 38 min., 8 rez. perd.) – Nansi SLUC 88:81.

Rikiuotė: 1. „Lokomotiv“ – 6 ir 0, 2. „Valencia“ – 3 ir 3, 3. „Asesoft“ – 2 ir 4, 4. SLUC – 1 ir 5.

Aštuntfinalio poros. „Karsiyaka“ – „Lietuvos rytas“, „Uniks“ – „FoxTown“, „Herbalife“ – „Cedevita“, „Acea“ – „Banvit“, „Chimki“ – „Zenit“, „Bayern“ – „Valencia“, „Turow“ – „Paris-Levallois“, „Lokomotiv“ – „Brose“. „Lietuvos ryto“ ir „Karsiyaka“ dvikovos nugalėtojas ketvirtfinalyje susitiks su „Herbalife“ arba „Cedevita“.

Lietuviai. Į Europos taurės atkrintamąsias varžybas pateko vienas Lietuvos klubas, viena lietuvio treniruojama užsienio komanda ir viena užsienio ekipa, kurioje žaidžia mūsų šalies krepšininkas. Kartu su „Lietuvos rytu“ į atkrintamąsias varžybas keliauja „Chimki“ krepšininkus treniruojantis Rimas Kurtinaitis ir Krasnodaro „Lokomotiv“ aprangą vilkintis Mantas Kalnietis.

Tiek pat Lietuvos atstovų po „Last 32“ etapo iš turnyro pasitraukė. Tarptautinį sezoną šią savaitę baigė „Neptūnas“, Kęstučio Kemzūros treniruojamas Nimburko ČEZ klubas ir Ploješčio „Asesoft“ komanda, kurioje žaidžia Marius Runkauskas.

Geriausi. „Last 32“ etape geriausiai žaidė „Lokomotiv“, „Karsiyaka“ ir „Bayern“. Šie trys klubai laimėjo visas šešerias rungtynes. Krasnodaro ir Izmyro krepšininkai šiais metais apskritai dar nėra patyrę pralaimėjimų jokiose varžybose. „Lokomotiv" tęsia 12 pergalių seriją (pridėjus Jungtinę lygą), „Karsiyaka“ – 11 pergalių seriją (pridėjus Turkijos lygą). Abi komandos į pergalių kelią žengė po to, kai suklupo paskutinėse 2014-ųjų rungtynėse.

Eurolyga. Iš aštuonių komandų, kurios sezoną pradėjo Eurolygoje, bet nepatekusios į „Top 16“ etapą buvo perkeltos į Europos taurės turnyrą, už „Last 32“ barjero užkliuvo net trys. Dar prieš paskutinį turą galimybes patekti į aštuntfinalį prarado „Neptūnas“, o šią savaitę lemiamas rungtynes pralaimėjo Sasario „Banco di Sardegna“ ir Limožo CSP. Viltis iškovoti Europos taurę ir šiuo keliu rudenį grįžti į Eurolygą išsaugojo „Uniks“, „Cedevita“, „Bayern“, „Turow“ ir „Valencia“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?