EUROLYGA 2023

Eurolygos apžvalga: „Žalgiris“ pratęsė liūdną nesėkmių seriją

Ž.Obradovičius įveikė D.Ivkovičių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ž.Obradovičius įveikė D.Ivkovičių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Feb 14, 2015, 10:33 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 5:22 AM

Željko Obradovičius laimėjo Serbijos trenerių dvikovą, Berlyno ALBA nutraukė Eurolygos čempionų seriją, Nando De Colo prie naudingiausio mėnesio žaidėjo prizo pridėjo naudingiausio savaitės krepšininko titulą, Marcusas Williamsas antrame iš eilės ture nepataikė lemiamo metimo, Ainaras Bagatskis gyrė savo auklėtinius po pralaimėjimo, o Kauno „Žalgiris“ favoritams vėl nusileido dideliu skirtumu.

Tai buvo įdomiausi įvykiai Eurolygos „Top 16“ etapo septintajame ture.

Savaitės mūšis

Prieš keletą metų Dušano Ivkovičiaus ir Željko Obradovičiaus dvikovos buvo Graikijos krepšinio puošmena. Šį sezoną dviejų serbų trenerių akistatos persikėlė į Turkiją, kur D.Ivkovičius kuria Stambulo „Anadolu Efes“, o Ž.Obradovičius – Stambulo „Fenerbahce“ strategiją.

Penktadienį susidūrę akis į akį abu treneriai pasirinko itin atsargią taktiką. Komandos žaidė labai atidžiai, tarsi iš anksto rengdamosis viską išspręsti per porą paskutiniųjų minučių.

Tiesa, ketvirtojo kėlinio viduryje atrodė, kad Ž.Obradovičius pražiopsojo akimirką, kai varžovai pradėjo agresyviau gintis ir įgijo trapų, tačiau tokiose lygiose rungtynėse labai svarbų 4 taškų pranašumą. Vis dėlto „Fenerbahce“ sugebėjo pavyti ir likus truputį daugiau nei dviem minutėms rezultatas buvo kaip tik toks, kokio ir reikėjo tikėtis – lygus (64:64).

Nugalėtojus nulėmė truputį didesnis „Fenerbahce“ žaidėjų individualus meistriškumas ir likus 25 sek. padaryta „Anadolu Efes“ gynėjo Matthew Janningo klaida. Amerikiečiui vos ne lygioje vietoje pametus kamuolį „Fenerbahce“ perėmė iniciatyvą ir nugalėjo 77:71.

„Rungtynių paslaptis buvo paslėpta baudos metimuose, – nusprendė Ž.Obradovičius. – Mes nepataikėme per daug baudų, tačiau lemiamomis akimirkomis įmetėme visas keturias. Tai buvo svarbiausia“.

Savaitės pakilimai

„Olympiakos“. „Top 16“ etapo pirmajame rate geriausiai žaidė Madrido „Real“, Maskvos CSKA ir Pirėjo „Olympiakos“ komandos. Jos iškovojo po šešias pergales. Septintajame ture „Real“ ir CSKA laimėjo įtikinamai, o „Olympiakos“ per dvikovą su „Nižnij Novgorod“ komanda teko smarkiai paprakaituoti.

Pirėjo ekipa išvykoje ilgai vijosi varžovus, o ketvirtojo kėlinio viduryje dar atsiliko 76:78, bet pabaigoje žaidė geriau ir laimėjo 91:82.

„Laboral Kutxa“. Eurolygoje šią savaitę įvyko dvi vienos šalies komandų dvikovos. Tarpusavyje kovojo ne tik Turkijos, bet ir Ispanijos ekipos. Jų mūšyje beveik visą laiką pirmavusi Vitorijos „Laboral Kutxa“ namie pranoko Malagos „Unicaja“ krepšininkus 79:74.

Šios rungtynės irgi buvo labai atkaklios, bet jų lūžis įvyko trečiojo kėlinio viduryje, kai teisėjai skyrė keistoką techninę pražangą Vitorijos klubo aukštaūgiui Coltonui Iversonui. Po šios pražangos „Unicaja" trumpam persvėrė rezultatą 52:51, tačiau supykę „Laboral Kutxa“ žaidėjai iškart po to laimėjo kelių minučių tarpsnį 14:2 ir įgijo lemiamą pranašumą.

Čekai. Čekijos rinktinė Europos čempionate, kurio pirmajame etape žais vienoje grupėje su Lietuvos rinktine, turės stiprų lyderių duetą.

Janas Vesely „Top 16“ etape yra neabejotinai geriausias „Fenerbahce“ žaidėjas (Stambulo derbyje jis pelnė 14 taškų), o šią savaitę žybtelėjo ir kitas čekas Tomašas Satoransky.

„Barcelona“ gynėjas per rungtynes su Stambulo „Galatasaray“ pelnė 17 taškų ir pasiekė karjeros rekordą. Barselonos ekipa namie įtikinamai laimėjo 82:70.

Savaitės nuopoliai

„Maccabi“. 2014 metų Eurolygos čempionai nuo 2015 metų pradžios laimėjo 11 rungtynių iš eilės.

Ketvirtadienio vakarą „Yad Eliyahu“ areną užpildę aistruoliai tikėjosi, kad serija bus pratęsta, tačiau Tel Avivo „Maccabi“ klubą gana nelauktai sustabdė į svečius atvykusi Berlyno ALBA.

Vokietijos lygos lyderiai išmušė varžovams iš rankų jų pavojingiausius ginklus, beveik visas rungtynes diktavo žaidimo tempą, nuo 22-osios min. visą laiką nedideliu skirtumu pirmavo ir nugalėjo Izraelio čempionus 66:59.

„Žalgiris“. Kauno „Žalgiris“ jau trečiąsias rungtynes „Top 16“ etape pralaimėjo didesniu nei 15 taškų skirtumu. Tiesa, trečiasis pralaimėjimas buvo kitoks nei du pirmieji išvykose žaidžiant su Atėnų „Panathinaikos“ (58:77) ir „Barcelona“ (72:89), nuo kurių Lietuvos čempionai atsiliko jau pirmomis minutėmis. Ketvirtadienį „Žalgiris“ namie su „Real“ lygiai kovojo du kėlinius, bet trečiajame sustojo ir nusileido varžovams 71:88.

M.Williamsas. Belgrado „Crvena Zvezda“ gynėjas Marcusas Williamsas antrose iš eilės rungtynėse nepataikė lemiamo tritaškio. Prieš savaitę jis nepasinaudojo proga išplėšti pergalę prieš „Žalgirį“, o šiame ture nepataikė metimo, kuriuo likus 7 sek. iki sirenos galėjo išlyginti rezultatą per dvikovą su „Panathinaikos“. Tiesa, „Crvena Zvezda“, kuri išvykoje pralaimėjo 69:74, ir be to padarė labai daug. Itin prastai rungtynes pradėję Belgrado krepšininkai pirmąjį kėlinį pralaimėjo 6:26, bet ketvirtajame ketvirtyje sugebėjo persverti rezultatą. Vis dėlto atkaklioje pabaigoje stipresni buvo Graikijos čempionai.

Savaitės skaičius 5

Tiek rungtynių „Top 16“ etapo pirmajame rate baigėsi 20 ir didesniu taškų skirtumu. Šiais metais Eurolygoje dažniausiai triuškinama Milano „Emporio Armani“ komanda, dideliu skirtumu pralaimėjusi jau trečią kartą. Sausį Milano krepšininkai nesugebėjo pasipriešinti „Nižnij Novgorod“ ir „Olympiakos“ komandoms, o šiame ture 75:97 nusileido CSKA ekipai.

Savaitės citatos

Saša Obradovičius (ALBA treneris po pergalės prieš „Maccabi“): „Didžiuojuosi vaikinais, kurie laimėjo varžovų sirgalių pripildytoje arenoje. Jie padarė didelį darbą. Žinojome, kad bandydami varžytis su „Maccabi“ greitame krepšinyje neturėtume jokių galimybių. Tačiau privertėme varžovus žaisti taip, kaip norėjome mes. „Top 16“ etape neturime jokių didelių tikslų ir iliuzijų. Mums kiekviena pergalė yra didis įvykis. Man labai svarbu, kad net po pralaimėjimų sugebame greitai atsitiesti ir nustebiname galingiausias Europos komandas“.

Ainaras Bagatskis („Nižnij Novgorod" treneris po pralaimėjimo „Olympiakos“): „Esu laimingas, nes šįvakar iš puikios vietos žiūrėjau puikias Eurolygos rungtynes. Galbūt mūsų lyderiai žaidžia per ilgai, todėl jiems kartais neužtenka jėgų gintis. Šį vakarą nuo kelių varžovų atakų gerai gynėmės 20 sek., bet vis tiek praleidome taškus. Vis tiek manau, kad žaidėme gerai, ir galime palikti aikštę pakelta galva“.

Savaitės penketas

Dariusas Adamsas („Laboral Kutxa“). Tik sausį Eurolygoje debiutavusio amerikiečio rankos mačo su „Unicaja“ pabaigoje keliskart sudrebėjo, tačiau būtent jis dar iki tol sukrovė savo komandai lemiamą pranašumą. Karjeros rezultatyvumo rekordą pasiekęs D.Adamsas pelnė 20 taškų (4/6 dvitaškių, 4/6 tritaškių) ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Thomas Heurtelis („Anadolu Efes“). Prancūzas sužaidė geriausias rungtynes nuo perėjimo iš „Laboral Kutxa“ į „Anadolu Efes“. Jis į „Fenerbahce“ krepšį įmetė 17 taškų (7/9 dvitaškių, 1/3 tritaškių), iš kurių 10 surinko paskutiniame kėlinyje, be to, atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Nando De Colo (CSKA). Prieš mačą su „Emporio Armani“ naudingiausio sausio mėnesio žaidėjo prizą atsiėmęs prancūzas tapo ir naudingiausiu šios savaitės krepšininku. Jis pelnė 18 taškų (6/11 dvitaškių, 6/6 baudų), atliko 7 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 5 pražangas ir surinko 29 naudingumo balus.

Jamelas McLeanas (ALBA). Jei Eurolyga įsteigtų geriausio naujoko prizą, šis 26 metų puolėjas būtų tarp pagrindinių pretendentų. Aukštą meistriškumą J.McLeanas patvirtino per mačą su „Maccabi“ ekipa pelnydamas 18 taškų (6/10 dvitaškių, 6/6 baudų) ir atkovodamas 6 kamuolius.

Arciomas Parachovskis („Nižnij Novgorod“). Vienintelis Eurolygos baltarusis „Top 16“ etape yra labiausiai dominuojantis priekinės linijos žaidėjas. Per dvikovą su „Olympiakos“ komanda jis pelnė 25 taškus (11/16 dvitaškių, 3/4 baudų) ir atkovojo 11 kamuolių.

Savaitės lietuvis

Mindaugas Kuzminskas („Unicaja“). Dauguma lietuvių šią savaitę žaidė arba prastai, arba labai prastai. Kad rungtyniavo neblogai, gali pasakyti nebent M.Kuzminskas, per mačą su „Laboral Kutxa“ pelnęs 12 taškų (4/7 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 4/6 baudų), atkovojęs 7 kamuolius ir išprovokavęs 5 pražangas.

Savaitės nusivylimas

Jamesas Andersonas („Žalgiris“). Amerikietis vis dar yra rezultatyviausias „Žalgirio“ krepšininkas, bet „Top 16“ etape jo pelnomų taškų vidurkis ženkliai smuko. Per rungtynes su „Real“ ekipa Kauno komanda vėl pasigedo J.Andersono indėlio – jis labai netaikliai atakavo iš toli ir įmetė vos 5 taškus (2/2 dvitaškių, 0/6 tritaškių, 1/2 baudų).

„Žalgirio“ rungtynių skaičiai

„Žalgiris“ per pirmąjį kėlinį įmetė 23 taškus, per antrąjį – 24, per visą antrąją rungtynių pusę – 24.

Kauniečiai kovą dėl atšokusio kamuolio laimėjo 41:29. Ypač didelis buvo „Žalgirio“ pranašumas kovojant dėl kamuolio po varžovų krepšiu – 14:6.

Jamesas Andersonas nepataikė nė vieno iš 6 tritaškių. Dvitaškiais ir baudomis jis surinko 5 taškus ir jau trečią kartą „Top 16“ etape nepasiekė dviženklės ribos. J.Andersono rezultatyvumo vidurkis reguliariajame sezone buvo 17 taškų, „Top 16“ etape yra tik 12 taškų. Amerikiečio tritaškių taiklumas smuko nuo 38,7 proc. iki 23,7 proc.

Siimas Sanderis Vene nepataikė nė vieno iš 4 dvitaškių.

Savo atgrubnagį turėjo ir varžovai. Sergio Llullis pataikė tik 1 iš 9 metimų (0/4 dvitaškių, 1/5 tritaškių). Užtat jis atliko net 9 rezultatyvius perdavimus.

„Žalgiryje“ rezultatyviausiai žaidė Robertas Javtokas (12 taškų) ir Artūras Milaknis (11). 12 taškų yra R.Javtoko sezono rekordas. Tiek taškų jis pelnė jau ketvirtą kartą.

Jonas Mačiulis per abejas reguliariojo sezono rungtynes į „Žalgirio“ krepšį įmetė po 9 taškus (tai – jo sezono rekordas). Šįkart „Žalgirio“ auklėtinis buvo dar pasyvesnis ir pelnė 5 taškus (1/3 dvitaškių, 1/3 tritaškių).

Madrido komandoje rezultatyviausiai žaidė Rudy Fernandezas (17 taškų), Felipe Reyesas (16) ir Andresas Nocioni (15). F.Reyesas ir R.Fernandezas šį sezoną yra du daugiausia taškų pelnantys „Real“ krepšininkai, o A.Nocioni blyksteli retai ir Kaune pakartojo sezono rekordą.

Eurolyga. „Top 16“ etapo 7-asis turas

E grupė

Kauno „Žalgiris“ – Madrido „Real“ 71:88. R.Javtokas 12, A.Milaknis 11/ R.Fernandezas 17, F.Reyesas 16, A.Nocioni 15, ... J.Mačiulis 5. 11111 žiūrovų.

Tel Avivo „Maccabi“ – Berlyno ALBA 59:66. D.Smithas 17, N.Linhartas 15, S.Schortsanitis 12/ J.McLeanas 18, M.Baničius 11. 11060 žiūrovų.

„Barcelona“ – Stambulo „Galatasaray“ 82:70. T.Satoransky 17, B.Nachbaras 15, A.Tomičius ir J.Doellmanas po 12/ Z.Ercegas 18, P.Youngas 11, ... M.Pocius 6. 4694 žiūrovai.

Atėnų „Panathinaikos“ – Belgrado „Crvena Zvezda“ 74:69. A.J.Slaughteris 16, E.Batista 13/ B.Marjanovičius 17, 10 atk.kam., Ch.Jenkinsas 17. 12000 žiūrovų.

Rikiuotė: 1. „Real“ – 6, 2. „Panathinaikos“ – 5, 3. „Maccabi“ – 5, 4. „Barcelona“ – 4, 5. ALBA – 3, 6. „Galatasaray“ – 2, 7. „Žalgiris“ – 2, 8. „Crvena Zvezda“ – 1.

F grupė

„Nižnij Novgorod“ – Pirėjo „Olympiakos“ 82:91. A.Parachovskis 25, 11 atk.kam., T.Rochestie 18, S.Antonovas 13/ G.Printezis 20, V.Spanoulis 13, B.Petway 12. 4000 žiūrovų.

Maskvos CSKA – Milano „Emporio Armani“ 97:75. M.Teodosičius 19, N.De Colo 18, S.Weemsas 14/ M.Brooksas 24, J.Raglandas 18, ... L.Kleiza 2. 4774 žiūrovai.

Stambulo „Anadolu Efes“ – Stambulo „Fenerbahce“ 71:77. Th.Heurtelis 17, D.Draperis 13/ J.Vesely ir N.Bjelica po 14. 10111 žiūrovų.

Vitorijos „Laboral Kutxa“ – Malagos „Unicaja“ 79:74. D.Adamsas 20, F.Causeur, T.Šengelia ir F.San Emeterio po 12/ M.Kuzminskas 12, K.Vasileiadis ir J.Grangeris po 11. 9287 žiūrovai.

Rikiuotė: 1. CSKA – 6, 2. „Olympiakos“ – 6, 3. „Fenerbahce“ – 5, 4. „Anadolu Efes“ – 4, 5. „Laboral Kutxa“ – 3, 6. „Nižnij Novgorod“ – 2, 7. „Unicaja“ – 1, 8. „Emporio Armani“ – 1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.