EUROLYGA 2023

Virš krepšinio klubo – tamsūs lažybų dūmai

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Feb 18, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 10:08 PM

Kėdainių „Nevėžio“ komandos pralaimėjimas Lietuvos krepšinio lygos (LKL) rungtynėse namie Klaipėdos „Neptūnui“ 43 taškais (73:116) sukėlė įtarimų lažybų kontrolieriams, bet ne klubo vadovams.

Rungtynės dar nebuvo prasidėjusios, kai Lošimų priežiūros tarnyba (LPT) gavo pranešimą raštu iš vienos lažybų kontoros, kad mačas Kėdainiuose bus įtartinas.

Buvo pranešta, kad „Nevėžis“ pralaimės gruodžio 15 dieną Kėdainių arenoje vyksiančias rungtynes daugiau nei 30 taškų, o pralaimėjimą nulems ketvirtasis kėlinys.

Taip ir atsitiko.

Legionieriai vaikiškai klydo

Po trijų kėlinių šeimininkai buvo atsilikę tiktai 15 taškų (65:80), bet per ketvirtąjį „Nevėžis" tiesiog sustojo.

Paskutinį mačo ketvirtį šeimininkai pralaimėjo 8:36, rungtynes – 73:116.

Per įsimintiną ketvirtąjį kėlinį Kėdainių komanda daugiausia rėmėsi trimis amerikiečiais žaidėjais ir rusu Aleksandru Kliujevu, kuris buvo atleistas praėjusį mėnesį.

Per keturias pirmąsias ketvirtojo kėlinio minutes „Nevėžis“ per pozicines atakas prarado kamuolį septynis kartus (iš viso per mačą – 23), o septynių minučių atkarpą pralaimėjo 0:24.

„Po šio mačo mes kreipėmės į Lietuvos krepšinio lygą ir Lietuvos krepšinio federaciją, – sakė LPT direktorius Virginijus Daukšys. – Gavome atsakymą, kad tyrimas buvo atliktas.

Tyrimą atliko pati „Nevėžio“ komanda, kuri nustatė, kad jokių įtartinų dalykų nėra.

Aišku, būtų keista, jei pati komanda nustatytų, jog ji elgėsi nesąžiningai.“

Įtarimai krito ant ruso

„Nevėžis" tvirtino, kad buvo atliktas vidinis tyrimas.

„Klubo valdyba sudarė specialią komisiją, atliko vidinį tyrimą ir peržiūrėjusi rungtynių įrašą apklausė trenerį Mindaugą Budzinauską, jo asistentą Tomą Stankevičių ir visus žaidėjus, – sakė Antanas Sakavickas, praėjusį lapkritį „Nevėžio“ klubo direktoriaus poste pakeitęs Vitą Žilytę. – Komisija padarė išvadas, kad komandai buvo įtemptas varžybų tvarkaraštis, žaidėjai buvo kamuojami traumų, komanda buvo pervargusi.

Neįžvelgėme tyčinių veiksmų, kurie galėjo lemti rungtynių ar ketvirtojo kėlinio baigtį.“

Nieko neįprasta nepastebėjo ir „Nevėžio" treneris M.Budzinauskas, pernai lapkritį pakeitęs Virginijų Sirvydį.

„Manau, kad esu praleidęs krepšinyje daug metų ir būčiau pamatęs, jei kas būtų vykę netinkama linkme, – kalbėjo M.Budzinauskas. – Buvo priežasčių, dėl kurių pralaimėjome tas rungtynes.

Buvome išretinti traumų ir daug žaidimo laiko gavo žaidėjai, kurie retai pasirodo aikštėje. Turėjau saugoti krepšininkus kitoms rungtynėms, nes komandai buvo sunkus laikotarpis.“

Buvęs Kėdainių klubo valdybos narys Marius Janišius spėjo, kad dėmę ant Kėdainių komandos nori užtėkšti du priešai, kurių jis nenorėjo įvardyti, bet kurie esą užima aukštus postus Lietuvos krepšinyje.

Vardydamas krepšininkus, kurie šiame mače žaisti negalėjo arba patyrė traumą per rungtynes (tokių buvo keli: Justas Tamulis, Andrius Aleksandrovas, Vaidotas Volkus, Rytis Biliartas), ir piktindamasis sąmokslo teorijomis M.Janišius gynė žaidėjus, bet ne visus.

„Amerikiečiai visada atiduoda visas jėgas. Jie stengėsi, metė, bet nepataikė.

Man įtartinas buvo A.Kliujevas ir kai kurie lietuviai“, – sakė M.Janišius, neįvardijęs krepšininkų pavardžių.

LKL direktoriui Romualdui Brazauskui mačas Kėdainiuose nepasirodė surežisuotas.

„Mes domėjomės, bet įrodymų neturime, kad tai buvo sutartos rungtynės, – sakė R.Brazauskas. – Jei neklystu, tai didžiausiu skirtumu pralaimėtas kėlinys šį sezoną, bet galima rasti daug pavyzdžių, kai komandos laimi atkarpas 20:0 ar panašiai.

Taip atsitinka kone kiekvieną savaitę, tad kodėl negalėjo atsitikti ir tose rungtynėse?

Negaliu ko nors teisti neturėdamas įrodymų.“

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) mįsles dėl rungtynių Kėdainiuose paliko lygai.

„Esame sutarę, kad visa tai yra lygos kompetencija. Kai jie jau negalėtų ko nors padaryti, tik tada mes įsitrauktume“, – sakė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Minimos sąskaitos Kinijoje

Apie keistas rungtynes Kėdainiuose buvo girdėjęs ir lažybų bendrovės „TopSport“ direktorius Dainius Gulbinas. Bet ypač neįprastų pinigų svyravimų tądien jis nepastebėjo.

„Nereikia būti dideliam specialistui, kad numanytum, jog „Nevėžis“ pralaimės tas rungtynes. Ar praloš 20, 30 ar 40 taškų – tai sąlyginis dalykas.

„Neptūnas“ irgi yra pralaimėjęs „Žalgiriui“ daugiau nei 30 taškų, – priminė D.Gulbinas. – Išvedžiojimų galima daug padaryti, bet mes, kaip ir visi kiti, stebime šią komandą („Nevėžį“. – Red.) ir žiūrime, kas vyksta.“

Kiti „Lietuvos ryto“ šaltiniai teigė, kad „Nevėžio“ komandos rungtynės gruodžio 15 dieną nebuvo vienintelės, dėl kurių kilo įtarimų.

Įtarta, kad statymai dėl Kėdainių ekipos rezultatų galėjo būti atliekami užsienio lažybų kontorose iš sąskaitų Kinijoje.

Iš ten galėjo būti klojamos solidžios pinigų sumos, kad komanda pralaimės dideliu skirtumu.

Kitais atvejais buvo tikimasi, kad bendra abiejų komandų pelnytų taškų suma perkops 150 taškų.

„Nevėžį“ slegia skolos

Azijoje, kur lažybų verslas jau apnuodijo ne vieną sporto šaką, sukčiai sandorius dažniausiai siūlo silpniausioms ir skurdžiausioms komandoms.

Po Kauno „Žalgirio“ LKL pirmenybėse „Nevėžis“ yra labiausiai prasiskolinusi komanda.

Į skolas „Nevėžis“ įbrido praėjusį sezoną, kai gavęs pažadą dėl milijoninės paramos iš „Lifosos“ pagrindinės akcininkės „EuroChem“ atstovo buvęs komandos direktorius Karolis Kalvaitis subūrė brangią ekipą.

Rusiški pinigai klubo nepasiekė, ir Kėdainių komanda šį sezoną pradėjo turėdama maždaug 400 tūkst. eurų skolų.

Dalį jų klubas turėjo grąžinti aštuoniems krepšininkams, o kitus – kreditoriams.

Anot klubo direktoriaus A.Sakavicko, klubas jau atsiskaitė su aštuoniais žaidėjais ir su buvusiu treneriu Gintaru Leonavičiumi.

Liko atsiskaityti su penkiais krepšininkais, o iš viso skola siekia 170 tūkst. eurų.

„Planuojame visas senas skolas padengti iki šio sezono pabaigos, – sakė A.Sakavickas. – Šį sezoną nesame niekam skolingi.“

Krepšininką talžė miške

Ant „Nevėžio“ šešėlį meta tai, kad klubo valdybos narys šį sezoną buvo M.Janišius.

Per karjerą šešiolikai klubų atstovavęs krepšininkas 2010 metų vasarą buvo užpultas miške dėl lažybų reikalų.

„Respublika" tuomet rašė, kad keturi Panevėžio nusikaltėliai M.Janišių miške sumušė beisbolo lazdomis ir reikalavo 20 tūkst. eurų. Krepšininkui buvo sulaužytas žandikaulis, bet jam pavyko pabėgti ir jis kreipėsi į pareigūnus.

Teisme apklausiant nusikaltėlius jie aiškino, kad į M.Janišių buvo nusitaikyta dėl lažybų reikalų.

Vienas reketininkų Gediminas Žagunis domėjosi sporto lažybomis ir pasakojo, kad M.Janišius patardavęs, už kurią komandą reikėtų statyti.

G.Žagunis teigė, kad M.Janišius prasitarė pažįstantis Senį, kuris turi lažybų sąskaitas Azijos lažybų punktuose, todėl būtų galima laimėti daug pinigų.

Gauja nusprendė dalyvauti lažybose ir statyti už Estijos futbolo komandų rezultatus.

Teisme buvo kalbėta, kad M.Janišius su trimis teisiamaisiais nuvažiavo į Estiją ir ten susitiko su dviem futbolininkais.

Estams buvo duota 1000 eurų už tai, kad jie praneštų lietuviams apie būsimų sutartų rungtynių baigtį.

Estijoje turėjo vykti mačas tarp Suomijos ir Baltarusijos komandų. Tačiau reketininkus papiktino tai, kad M.Janišius ėmė išsisukinėti kalbėdamas, kad pažįstamas Senis iškrito iš žaidimo.

Paskui nusikaltėliai ėmė įtarti, kad M.Janišius buvo išvykęs į Estiją vienas, gavo informaciją, laimėjo didelę pinigų sumą, bet nepanoro pasidalyti. Už sutartas rungtynes Estijoje keturi panevėžiečiai tikėjosi laimėti 50 tūkst. eurų.

M.Janišius teisme neigė dalyvavęs lažybose Estijoje ir tvirtino, esą jis važiavo pas vieną futbolininką padėti tartis dėl sutarties.

Turėjo palikti Kėdainius

„Tas šleifas ir eina paskui mane, – antradienį „Lietuvos rytui“ apie penkerių metų senumo istoriją sakė M.Janišius. – Su tėvu turime didelę bendrovę, kurios pajamos yra labai didelės.

Norėjau pasidaryti sau žaisliuką – sukviesti draugus, kad duotų komandai pinigų, kad būtų laisvalaikio pramoga.“

M.Janišius nuo šio sezono pradžios buvo klubo valdyboje ir kartu su treneriu V.Sirvydžiu būrė komandą.

Bet lapkritį atėjus M.Budzinauskui klubo valdyba visus reikalus patikėjo naujam treneriui.

Anot A.Sakavicko, praėjusią savaitę M.Janišius parašė pareiškimą, kad traukiasi iš klubo valdybos nario pareigų.

„Aš neišėjau. Nesu altruistas. Esu suradęs žmonių, kurie atnešė pinigus į klubą, galbūt man ką nors kompensuos, – kalbėjo M.Janišius. – Bet nuo klubo valdymo esu nustumtas jau seniai.“

Apklausa atvėrė lažybų žaizdas

Kalbų apie sutartas rungtynes netrūko ir anksčiau, bet Lošimų priežiūros komisija ir Lietuvos krepšinio lyga dėl įrodymų stokos teisėsaugos pareigūnų pagalbos neprašė.

„Manau, kad mūsų lygoje žaidžiama švariai“, – sakė LKL direktorius R.Brazauskas, paklaustas, ar nėra pavojaus signalų dėl galimai surežisuotų rungtynių.

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus prieš metus atliktos anoniminės apklausos rezultatai dėl rungtynių skaidrumo sukėlė daug abejonių.

30,9 proc. apklaustų krepšininkų yra pripažinę, jog mano, kad nesąžiningi susitarimai dėl rungtynių mūsų šalyje yra paplitę.

15 proc. krepšininkų žinojo arba yra įtarę dalyvavę rungtynėse, dėl kurių rezultato buvo susitarta iš anksto.

Net 44 proc. krepšininkų yra girdėję, kad jų kolegos dalyvavo susitarimuose dėl varžybų baigties.

* * *

Įtartinų LKL rungtynių Kėdainiuose tarp „Nevėžio“ ir Klaipėdos „Neptūno“ ketvirtą kėlinį galima pasižiūrėti video įraše nuo 58-osios minutės. 

* * *

Lažybų atvejai Lietuvos sporte

Iki šiol mūsų šalies krepšinyje dėl lažybų krepšininkai buvo bausti tik vieną sykį.

2011 metais Palangos „Naglio“ krepšininkai statė pinigų už savo komandos pralaimėjimą Kauno „Žalgiriui“ didesniu nei 30 taškų skirtumu.

LKL skyrė simbolines baudas – Palangos ekipai atstovavę žaidėjai – Vytautas Buzas, Rimas Varanauskas ir Vidmantas Užkuraitis į lygos kasą turėjo sumokėti po 3 tūkst. litų baudas. V.Užkuraitis tuo metu dirbo vadybininku Lietuvos krepšinio federacijoje. Po skandalo jis buvo atleistas.

Lažybų skandalai dažniau purtė Lietuvos futbolą. Vien praėjusį sezoną sankcijų sulaukė net keturi iš dešimties A lygos klubų.

Lietuvos futbolo federacija (LFF) Gargždų „Bangą“ dėl tyčinio pralaimėjimo Klaipėdos „Atlantui“ nubaudė 50 tūkst. litų. Po apeliacijos suma buvo sumažinta iki 10 tūkst., bet bausmių sulaukė Gargždų klubo atstovai – viceprezidentas iš Rusijos Dmitrijus Baida diskvalifikuotas dvejiems metams, „Bangos“ vartus gynęs Soslanbekas Aršijevas – iki sezono pabaigos.

Rudenį „Banga“ įkliuvo dar kartą, rugsėjo 28 dieną dėl pralaimėjimo 0:4 „Trakams“. Po šio mačo LFF suspendavo Gargždų klubo žaidėją Artūrą Siryką.

Diskvalifikacija iki gyvos galvos spalį buvo nubaustas „Klaipėdos granito“ gynėjas iš Ukrainos Olegas Dmytrenka, kuris prisipažino dalyvavęs susitarime dėl mačo su „Atlantu“ baigties (0:3). Dvejomis rungtynėmis buvo diskvalifikuoti ir, kaip įtariama apie komandos draugo kėslus žinoję, dar trys „Klaipėdos granito“ žaidėjai: Ernestas Veliulis, ukrainietis Aleksandras Tarasenka ir latvis Michailas Zizeliovas.

Rugsėjo mėnesį neįprastai didelės pinigų sumos buvo statomos už „Ekrano“ pralaimėjimą „Šiauliams“ (1:3). LFF abu klubus nubaudė 5 tūkst. baudomis, bet po apeliacijos Šiaulių komandai bauda buvo anuliuota.

Dvejų rungtynių diskvalifikacija buvo nubausti „Ekrano“ žaidėjai Martynas Dūda, Elderis Da Silva, Paulius Daukša, vienerių – Lukas Žukauskas.Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas, bet nutrauktas dėl Alytaus „Dainavos“ ir „Bangos“ rungtynių. Mače, kurį 1:0 laimėjo „Banga“, įvyko neįprastas incidentas, kai tarpusavyje susimušė du Alytaus futbolininkai: Deividas Padaigis ir Titas Vitukynas.

Estijos prokurorai tirdami 2011-2012 metais surežisuotas rungtynes, tarp 17 mačų atrado vieną A lygos dvikovą – tai buvo 2011 metų Pakruojo „Kruojos“ pralaimėjimas namie tuo metu žemiau lentelėje buvusiam „Kaunui“ 0:4. Tame mače vaikiškai klydo „Kruojos“ vartininkas Giedrius Kvederas.

Atvejis Europos futbolo lygoje

Lietuvos lošimų priežiūros komisija pernai tyrė ir Europos lygos atrankos rungtynes tarp „Aberdeen“ ir Rygos „Dauguva“, kuriam tuo metu atstovavo septyni Lietuvos futbolininkai, o A.Skrupskis dirbo trenerių štabe.

Tarp klubo vadovų buvo ir anksčiau „Ekrano“ generaliniu direktoriumi dirbęs T.Sitnikovas. Mačas baigėsi 5:0 Škotijos klubo naudai. Rungtynių metu buvo užfiksuota, kad vienas lažybų bendrovės klientas – neįvardytas buvęs Lietuvos rinktinės futbolininkas – 30-ąją mačo minutę prie rezultato 0:0 pastatė maksimaliai leistiną sumą už tai, kad rungtynės baigsis daugiau nei 3,5 įvarčio skirtumu.

Pirmasis įvartis buvo pelnytas 32-ąją minutę.Tame mače „Dauguva“ sudėtyje žaidė septyni Lietuvos futbolininkai: E.Zubas, V.Borovskis, A.Ribokas, G.Tomkevičius, A.Kučys, M.Savėnas ir T.Markevičius.

Rungtynių metu Rygos komandos žaidėjams teisėjai parodė dvi raudonas korteles (vieną jų – A.Kučiui) ir skyrė du 11 metrų baudinius į jų vartus.

Keli šių rungtynių dalyvių ir bendrovės klientas yra kartu žaidę Lietuvos futbolo rinktinėje ir Panevėžio „Ekrano“ klube.

Lošimų priežiūros tarnyba kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą, bet tyrimas buvo nutrauktas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.