EUROLYGA 2023

Dėl krepšinio taurių Europoje kovos ir lietuvių desantas

Eurolygoje ir Europos taurės turnyre šią savaitę – ramybė. Tačiau daugelyje šalių krepšinio katilas kelias dienas kunkuliuos dar smarkiau, nes krepšinio klubai kovos dėl pirmojo sezono prizo – nacionalinių taurių.

„Unicaja“ su M.Kuzminsku (su kamuoliu) šiuo metu pirmauja Ispanijos lygoje, bet nelaikoma favorite laimėti šalies taurę.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
„Unicaja“ su M.Kuzminsku (su kamuoliu) šiuo metu pirmauja Ispanijos lygoje, bet nelaikoma favorite laimėti šalies taurę.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas („Lietuvos rytas“)

Feb 19, 2015, 10:54 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 6:10 PM

Artimiausią savaitgalį ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos valstybėse paaiškės nacionalinių taurių savininkai.

Keliose užsienio šalyse dėl taurių kovos ir Lietuvos krepšininkai.

Ispanija

Į Las Palmasą, kur vasario 19–22 dienomis aštuonios komandos kovos dėl Ispanijos taurės, geriausios nuotaikos atvyko dvi Lietuvos krepšininkų atstovaujamos ekipos.

Malagos „Unicaja“ su Mindaugu Kuzminsku jau beveik du mėnesius yra vienvaldė Ispanijos lygos lyderė, o Madrido „Real“ su Jonu Mačiuliu geriausiai tarp Ispanijos komandų žaidžia Eurolygoje ir pastarosiomis savaitėmis neklumpa vietiniame čempionate, kuriame iškovojo 7 pergales iš eilės.

Atrodo, būtent „Real“ šiuo metu yra stipriausiai įsibėgėjęs ir turi daugiausia išteklių pasiekti maksimalų rezultatą.

Madrido komandai, ko gero, didesnį pavojų kelia net ne „Unicaja“, o Las Palmaso „Herbalife“, kuri visada būna labai pavojinga žaisdama namie, ir „Barcelona“, į kurią po traumos jau grįžo Juanas Carlosas Navarro.

Lygoje pirmauja: 1. Malagos „Unicaja“ (M.Kuzminskas) – 18 ir 3, 2. Madrido „Real“ (J.Mačiulis) – 17 ir 4, 3. „Barcelona“ – 15 ir 6, 4. „Bilbao“ – 15 ir 6, 5. Badalonos „Joventut“ – 14 ir 7, 6. „Valencia“ – 14 ir 7, ... 8. Las Palmaso „Herbalife“ – 11 ir 1 0, 9. Saragosos CAI – 11 ir 10.

Ketvirtfinalio poros: „Barcelona“ – „Valencia“, „Unicaja“ – „Bilbao“, „Real“ – CAI, „Herbalife“ – „Joventut“.

Pastarųjų metų taurės laimėtojai: 2009 m. – Vitorijos „Laboral Kutxa“, 2010, 2011 ir 2013 m. – „Barcelona“, 2012 ir 2014 m. – „Real“.

Turkija

Turkijos krepšinio federacija taurės turnyrą rengia kitaip nei dauguma stipriausių Europos krepšinio valstybių.

Rudenį, dar prieš čempionato pradžią, įvyko pirmasis varžybų etapas, kuriame kovojo visos 16 TBL komandų. Jos buvo suskirstytos į keturias grupes, iš kurių po dvi geriausias ekipas pateko į finalo aštuonetą.

Finalo aštuonetas vyksta taip pat kaip Lietuvoje, Ispanijoje ar Italijoje, tačiau jo tvarkaraštis yra kitoks. Baigiamasis turnyras prasideda jau trečiadienį, o dvi stipriausios komandos po pusfinalio rungtynių, kurios bus žaidžiamos penktadienį, gaus vieną laisvadienį ir į aikštę grįš tik sekmadienį. Toks tvarkaraštis turi daug privalumų, tarp kurių kone svarbiausias – nė viena iš dviejų finalininkių negali skųstis, kad varžovai gerokai ilgiau ilsėjosi prieš lemiamą dvikovą.

Laisvadienis prieš finalą dar labiau sustiprina intrigą. Jei reikėtų žaisti tris dienas paeiliui, taurės turnyro favoritės būtų ilgiausią atsarginių suolą turinčios ir labiausiai pratusios dažnai rungtyniauti Stambulo „Fenerbahce“ ir Stambulo „Anadolu Efes“ komandos.

Tačiau dabar išsaugoti jėgų galės ir prasčiau sukomplektuotos ekipos. Pavyzdžiui, Stambulo „Darussafaka“, kurioje žaidžia Renaldas Seibutis, arba pernai taurę iškovojusi Izmyro „Karsiyaka“, kuri bus Vilniaus „Lietuvos ryto“ varžovė Europos taurės aštuntfinalyje kovo 4 ir 11 d.

Izmyro komanda yra „X veiksnys“ ir šįmečiame turnyre, kuris vyksta vasario 18–22 dienomis Gaziantepe. „Karsiyaka“ nuo metų pradžios nepralaimėjo nė vienų rungtynių ir, skaičiuojant visas varžybas, tęsia 12 pergalių seriją.

Vis dėlto dar vienas „Karsiyaka" titulas būtų nemenka staigmena. O dar didesnė staigmena būtų, jei taurę laimėtų finansinių sunkumų krečiamas ir traumų persekiojamas Stambulo „Galatasaray“ klubas, kuriam atstovauja Martynas Pocius.

Lygoje pirmauja: 1. Stambulo „Fenerbahce“ – 15 ir 4, 2. Stambulo „Anadolu Efes“ – 14 ir 5, 3. Stambulo „Darussafaka“ (R.Seibutis) – 13 ir 6, 4. Izmyro „Karsiyaka“ – 13 ir 6, 5. Stambulo „Galatasaray“ (M.Pocius) – 11 ir 8, 6. Bandirmos „Banvit“ – 11 ir 8, ... 11. Gaziantepo „Royal Hali“ – 8 ir 11, ... 14. Ankaros „Ted Kolej“ – 7 ir 12.

Ketvirtfinalio poros: „Fenerbahce“ – „Royal Hali“, „Karsiyaka“ – „Banvit“, „Darussafaka“ – „Ted Kolej“ ir „Anadolu Efes“ – „Galatasaray“.

Pastarųjų metų laimėtojai: 2010, 2011 ir 2013 m. – „Fenerbahce“, 2012 m. – „Besiktas“, 2014 m. – „Karsiyaka“.

Italija

Milano „Emporio Armani“, kurioje žaidžia Linas Kleiza, stipriai liūdina savo aistruolius Eurolygos „Top 16“ etape, tačiau Italijos lygoje ši komanda jau kelis mėnesius yra neįveikiama ir nuo lapkričio vidurio laimėjo 14 rungtynių iš eilės.

Ilga pergalių serija yra pagrindinė, bet ne vienintelė priežastis, dėl kurios „Emporio Armani“ galima vadinti aiškia Italijos taurės turnyro favorite. Dar labiau Milano komandos akcijas stiprina tai, kad nė viena varžovų komanda pastarosiomis savaitėmis nežaidžia stabiliai ir nepasižymi pakankamai stipriu atsarginių suolu, kuris būtinas norint laimėti trejas rungtynes per tris dienas.

Italijos lygoje nuo „Emporio Armani“ mažiausiai atsilieka kitos dvi komandos, kurioms atstovauja krepšininkai iš Lietuvos: Emilijos Redžo „Grissin Bon“ su Rimantu Kaukėnu (ir vis dar be traumą besigydančio Darjušo Lavrinovičiaus) bei Venecijos „Umana“ su Deividu Dulkiu.

Bet prieš porą mėnesių „Grissin Bon“ ir „Umana“ komandos žygiavo koja kojon su „Emporio Armani“, o dabar jos nuo lyderių atsilieka jau trimis taškais.

„Emporio Armani" turi puikią progą iškovoti trofėjų, kuriuo pastarąjį sykį džiaugėsi labai seniai – 1996 metais. O ar favoritams pavyks patvirtinti prognozes, paaiškės vasario 20–22 dienomis šalia Milano esančiame Dezijaus mieste.

Lygoje pirmauja: 1. Milano „Emporio Armani“ (L.Kleiza) – 17 ir 2, 2. Emilijos Redžo „Grissin Bon“ (R.Kaukėnas, D.Lavrinovičius) – 14 ir 5, 3. Venecijos „Umana“ (D.Dulkys) – 14 ir 5, 4. Sasario „Banco di Sardegna“ – 13 ir 6, 5. Brindizio „Enel“ – 11 ir 8, 6. Trento „Dolomiti Energia“ – 10 ir 9, 7. Kremonos „Vanoli“ – 9 ir 10, ... 11. Avelino „Sidigas“ – 8 ir 11.

Ketvirtfinalio poros: „Emporio Armani“ – „Sidigas“, „Umana“ – „Enel“, „Banco di Sardegna“ – „Vanoli“, „Grissin Bon“ – „Dolomiti Energia“.

Pastarųjų metų laimėtojai: 2009–2013 m. – Sienos „Montepaschi“, 2014 m. – „Banco di Sardegna“.

Lenkija

Itin sunkiai nuspėjamas bus Lenkijos taurės turnyras, vyksiantis vasario 19–22 dienomis Gdynėje. Lenkijos taurę ir praėjusiais metais dažniausiai iškovodavo favoritėmis nelaikomos komandos, o šįmet favoritų apskritai nėra.

Iki Naujųjų metų Lenkijos lygoje dominavo 13 pergalių iš eilės iškovojęs Zgoželeco „Turow“ klubas, tačiau per pastarąsias šešerias rungtynes jis laimėjo vos dukart ir buvo išstumtas iš pirmosios vietos.

Zgoželeco komandai vis klupčiojant, PLK lydere tapo 2013 metų Lenkijos čempionė Zeliona Guros „Stelmet“ ekipa. O pastarosiomis savaitėmis geriausiai žaidė ketverias iš eilės rungtynes laimėjusi Radomo „Rosa“. Pakilimą taip pat išgyvena Slupsko „Czarni“, kuriai gyvybės įkvėpė neseniai treneriu dirbti pradėjęs lietuvis Donaldas Kairys.

Svarių argumentų turi ir dvi komandos, kuriose žaidžia Lietuvos krepšininkai. Gdynės „Asseco“ (Ovidijus Galdikas) tikisi namų sienų pagalbos, o Sopoto „Trefl“ (Šarūnas Vasiliauskas, Eimantas Bendžius ir Tautvydas Lydeka) viliasi, kad išbristi iš nesėkmių liūno padės sukrėtimas, patirtas praėjusį savaitgalį po penkių iš eilės pralaimėjimų atleidus trenerį Darių Maskoliūną.

Lygoje pirmauja: 1. Zeliona Guros „Stelmet“ – 16 ir 4, 2. Zgoželeco „Turow“ – 15 ir 4, 3. Košalino AZS – 15 ir 5, 4. Radomo „Rosa“ – 14 ir 6, 5. Vroclavo „Sląsk“ – 13 ir 7, 6. Slupsko „Czarni“ (tr. D.Kairys) – 12 ir 7, 7. Gdynės „Asseco“ (O.Galdikas) – 11 ir 9, 8. Sopoto „Trefl“ (E.Bendžius, T.Lydeka, Š.Vasiliauskas) – 9 ir 11.

Ketvirtfinalio poros: „Turow“ – „Czarni“, „Asseco“ – „Rosa“, „Stelmet“ – „Sląsk“, AZS – „Trefl“.

Pastarųjų metų laimėtojai: 2012 ir 2013 m. – „Trefl“, 2014 m. – „Sląsk“.

Prancūzija

Prancūzijoje vyksta du taurės turnyrai. Pagrindinis, kurį rengia šalies krepšinio federacija, finišuos dar negreitai, o vasario 20–22 dienomis prie Paryžiaus vyks lygos taurės finalo aštuonetas.

Pirmauja: 1. Strasbūro SIG – 18 ir 3, 2. Nantero JSF – 17 ir 4, 3. Limožo CSP – 15 ir 6, 4. Dižono JDA – 13 ir 8, 5. Nansi SLUC – 12 ir 9, 6. „Paris-Levallois“ – 12 ir 9, 7. Le Mano „Sarthe“ – 11 ir 10, 8. Havro „St.Thomas“ – 11 ir 10.

Ketvirtfinalio poros: SIG – „St.Thomas“, JDA – „Paris-Levallois“, JSF – „Sarthe“, CSP – SLUC.

Pastarųjų metų laimėtojai: 2009 ir 2014 m. – „Sarthe“, 2010 m. – Liono-Vilerbano ASVEL, 2011 ir 2013 m. – Gravlino „Maritime“, 2012 m. – Šalono „Elan Sportif“.

Čekija

Čekijos taurė iškeliaus pas naujus savininkus. Šiais metais taurės turnyre visai nedalyvauja šalies krepšinyje daug metų aiškiai dominuojanti Nimburko ČEZ komanda, kurią treniruoja Kęstutis Kemzūra, tad vasario 20–21 dienomis rengiamose varžybose progą turės ČEZ šešėlyje ilgai tūnojusios ekipos.

Pusfinalio poros: „Dečin“ – Pardubicių JIP, Brno „MMCite“ – Prostejovo „Ariete“.

Pastarųjų metų laimėtojai: 2006 m. – Novy Jičyno „Mlekarna Kunin“, 2007–2014 m. – Nimburko ČEZ.

Izraelis

Izraelio taurės varžybos rengiamos kitokia sistema nei daugumoje Europos šalių. Čia jau paaiškėjo finalininkai – ketvirtadienį lemiamose rungtynėse susigrums Tel Avivo „Maccabi“ ir Jeruzalės „Hapoel“.

Jų dvikovos intrigą kaitina tai, kad rudenį „Hapoel“ pranoko „Maccabi“ klubą lygos taurės finale, o nacionalinio čempionato pradžioje irgi ilgai pirmavo Jeruzalės krepšininkai.

Tačiau vėliau vaizdas drastiškai pasikeitė. „Maccabi“ Izraelio lygoje pasiekė 13 pergalių iš eilės, o skaičiuojant visas varžybas nuo gruodžio pradžios laimėjo 22 iš 24 rungtynių. Tuo metu iš pergalių kelio išklydęs „Hapoel“ šalies pirmenybėse nuo lyderių jau atsilieka 4 taškais.

Pastarųjų metų laimėtojai: 2007 ir 2008 m. – Jeruzalės „Hapoel“, 2009 m. – Holono „Hapoel“, 2010–2014 m. – Tel Avivo „Maccabi“.

Graikija

Šią savaitę turėjo vykti Graikijos taurės finalas. Tačiau visas varžybų tvarkaraštis buvo sujauktas dėl skandalo, kuris kilo po ketvirtfinalio rungtynių tarp Pirėjo „Olympiakos“ ir Atėnų „Panathinaikos“ klubų.

Mačą laimėjo „Panathinaikos“, tačiau „Olympiakos“ padavė protestą, kurį Graikijos sporto teismas patenkino. Vis dėlto byla dar nėra baigta, nes „Panathinaikos“ padavė apeliaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?