EUROLYGA 2023

Kitoks Domanto Sabonio kelias, kuriuo negalėjo eiti jo tėvas

Arvydas Sabonis nedalija daug patarimų savo jauniausiajam sūnui. Bet visus krepšinio legendos žodžius aštuoniolikmetis Domantas priima giliai į širdį.

Domantas Sabonis džiaugiasi sprendimu karjerą tęsti Amerikoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Domantas Sabonis džiaugiasi sprendimu karjerą tęsti Amerikoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-25 22:15, atnaujinta 2018-01-08 06:42

„Jis pataria man žaisti agresyviai ir nebijoti naujovių“, – „Bleacher Report“ sakė 208 cm ūgio krepšininkas.

JAV geriau žinomas kaip Domas, Domantas Sabonis eina kitokiu keliu, nei legendinis jo tėtis ar brolis Tautvydas. Jaunėlis priėmė sunkų sprendimą palikti profesionalų krepšinį ir atvyko į JAV studentų krepšinio lygoje (NCAA) žaidžiantį Gonzagos universitetą.

Bet sėkmingas D.Sabonio žaidimas ir „Gonzaga Bulldogs“ komandos žygis iki NCAA aštuntfinalio patvirtino – pasirinkimas buvo geras.

Ispanijoje jautėsi kaip namie

Praėjusią vasarą lietuvis atmetė ilgalaikį 630 tūkst. JAV dolerių vertės kontraktą, kurį siūlė Malagos „Unicaja“. Būtent šiame Ispanijos mieste prabėgo didžioji dalis Domanto gyvenimo. Į Malagą jis persikėlė dar būdamas ketverių ir Ispanijoje gyveno iki pat karjeros posūkio į JAV.

Vaikydamasis karjeros NCAA, D.Sabonis paliko draugus, trenerius, komfortą ir namus.

„Buvo išties sunku, – pripažino Domantas. – Juk ten aš praktiškai užaugau ir pradėjau žaisti krepšinį. Malagoje man buvo labai gera. Buvo sunku apsispręsti, bet tai buvo geriausia išeitis.“

D.Sabonis atkreipė dėmesį į NCAA žiūrėdamas filmus.

„Visos tos emocijos, tas šurmulys ir visa kita įkvėpė mane vykti į NCAA. Labai norėjau tai patirti. Svarbios rungtynės, pilnos arenos, didžiulis dėmesys, – pasakojo Domantas. – Taip buvo ir Europoje. Kita vertus, aš gimiau Amerikoje. Gal tai irgi prie to prisidėjo.“

Arvydas Sabonis savo sūnaus žaidimą stebi per kompiuterį. Vyresnysis brolis Tautvydas pasirūpino, kad tėvai matytų Domanto žaidimą Gonzagoje internetu.

Į Lietuvą mamai Domantas atsiuntė „Bulldogs“ marškinėlius, o tėčiui – 5XXL dydžio sportinį bliuzoną. Tėvai jauniausiojo žaidimą stebi naktimis.

Amerikoje pritapo greitai

Domantas Sabonis nusileidžia Arvydui ūgiu (A.Sabonio ūgis – 221 cm), tačiau yra tvirtai sudėtas ir pasižymi fizine jėga.

„Jis neatrodo kaip pirmakursis. Ir nežaidžia kaip pirmakursis“, – apie D.Sabonį kalbėjo „Bulldogs“ senbuvis Kevinas Pangosas.

„Treniruotėse, dievulėliau... Kartais geriau pasitraukti jam iš kelio, antraip susižeisi“, – juokėsi puolėjas Kyle‘as Dranginis, pavyduliaujantis Domantui dėl barzdos.

Kai Domantas vos tik atvyko į Gonzagą, jį auklėti ėmė komandos draugai Joshas Perkinsas ir Lenkijos talentas Przemekas Karnowskis. Krepšininkai išmokė lietuvį amerikietiško slengo.

Juos sužavėjo Domanto draugiškumas ir komunikabilumas. Kaip ir gebėjimas iš švelnių manierų vyruko aikštėje tapti dominuojančia jėga. D.Sabonis dėjimus dažniausiai palydi riaumodamas ir pozuodamas it filmų herojus, žalias monstras Hulkas. 

„Domas yra tikras degtukas, – savo auklėtinio aistra krepšiniui žavėjosi „Bulldogs" treneris Markas Few. – Jis puikiai dalija perdavimus, o pastaruoju metu vis tvirčiau jaučiasi atakuodamas krepšį. Bet geriausias jo dalykas – energija ir aistra.“

Primena tėtį

Vienuoliktąjį numerį pasirinkusiam kairiarankiui Domantui jis pats neatrodo panašus į tėtį. Vaikinas buvo per jaunas, kad savo akimis matytų ir suvoktų aikštėje žaidžiantį Arvydą. Bet vidurinysis sūnus – Tautvydas – tarp jų mato daug panašumų.

„Kai su jais leidi daug laiko, gali pamatyti labai daug panašumų. Abu jie kuklūs, mažakalbiai, bet aikštėje – tie mažyčiai gestai, tie staigūs perdavimai... Domas aikštelėje net keikiasi kaip mano tėtis, analogiškai griebiasi už marškinėlių ar šveičia perdavimą per visą aikštę. Matydamas visas šias smulkmenas, matau ir savo tėtį“, – tikino Tautvydas.

Jis irgi norėjo žaisti NCAA, bet pabūgo keltis į didžiulę valstybę, kurioje nieko nepažįsta. Tačiau kai galvą dėl savo ateities suko Domantas, Tautvydas skatino brolį vykti į Ameriką.

Domanto norėjo Oregono, Arizonos valstijos, Teksaso, Djuko universitetai, bet „Bulldogs“ jaunųjų talentų guru Tommy Lloydas įtikino lietuvį pasirinkti Gonzagą. Šiame universitete treneriai iš lėto ruošia talentus NBA.

Tai tiko Domantui, kuris norėtų išbūti Gonzagoje visą laikotarpį – ketverius metus.

T.Lloydas pasakojo, kad D.Sabonis norėjo žaisti daugiau nei Malagoje. Vilkėdamas „Unicaja“ aprangą Eurolygoje aukštaūgis per nepilnas 10 minučių pelnydavo 2,7 taško.

„Domas norėjo labai rimtai padirbėti po treniruočių, nes Europoje papildomam darbui tiesiog pritrūkdavo salių“, – tikino T.Lloydas.

Nenorėjo išleisti

Domantas pasakojo, kad jo mama Ingrida norėjo, jog sūnus gautų išsilavinimą JAV, tačiau su Tautvydu teko ilgai įtikinėti tėvą.

A.Sabonis skeptiškai atsiliepė apie JAV koledžų sistemą ir manė, kad sūnui būtų geriausia tobulėti Europoje. Arvydas pats matė tik klubinę karjerą ir žaidimą rinktinėje – išbandyti jėgų Amerikos koledžuose jis negalėjo dėl Sovietų Sąjungos sistemos.

Į NBA Arvydas persikėlė tik būdamas 30-ies.

Vis dėlto jauniausiems sūnums pavyko įkalbinti tėvą – Domantas išvyko į Gonzagą. Arvydas išleido sūnų įsitikinęs, kad „Bulldogs“ neprieštaraus lietuviui žaisti Lietuvos rinktinėse – ar tai jaunimo, ar vyrų.

T.Lloydas buvo didžiulis A.Sabonio gerbėjas, kai vidurio puolėjas dar žaidė „Portland Trail Blazers“ komandoje. Viliodamas Domantą žaisti Gonzagoje, T.Lloydas niekada nebendravo su Arvydu. Pirmoji jų akistata įvyko praėjusių metų rudenį Niujorke, kai „Bulldogs“ žaidė Padėkos dienos turnyre.

T.Lloydas Sabonius sutiko Niujorko „Marriott Marquis“ viešbutyje. Saboniai sutiko ne tik T.Lloydą, bet ir „Bulldogs" trenerį M.Few – žmones, kuriems patikėjo savo sūnų.

„Jis, be abejo, labai aukštas, bet dabar – gerokai sulieknėjęs. Jis atsikratė viso to papildomo svorio, kokį turėjo žaisdamas NBA. Arvydas vilkėjo plonus džinsus ir gražų aptemptą megztinuką. Arvydas atrodo puikiai, – akistatos su Sabonių šeima įspūdžiais dalijosi T.Lloydas. – Jie norėjo su mumis susitikti akis į akį ir padėkoti. Buvo labai malonu. Saboniai – šaunūs žmonės.“

„Bulldogs“ skautui ir treneriui Saboniai dovanojo Lietuvoje pagamintą kavos stalelį ir šalikus. Tačiau geriausia dovana buvo kita.

„Arvydas negalėjo priimti savarankiškų sprendimų didžiąją savo gyvenimo dalį. Todėl tai buvo dovana sūnui“, – turėdamas galvoje sovietinę sistemą, o vėliau – leidimą Domantui žaisti Amerikoje, pasakojo T.Lloydas.

Galingas ginklas

Saboniai Sietle iš arti nematė, kaip jų jauniausiasis sūnus 18 taškų ir 9 atkovotais kamuoliais prisidėjo prie „Bulldogs“ pergalės prieš „Iowa Hawkeyes“ krepšininkus 87:68, kuri pastūmėjo Gonzagos universitetą į NCAA aštuntfinalį, dar vadinamą „Saldžiuoju šešioliktuku“ („Sweet 16“).

Naktį iš penktadienio į šeštadienį kovodami su UCLA krepšininkais, „buldogai“ lauks panašaus D.Sabonio indėlio. Lietuvis yra geriausias komandos kovotojas dėl atšokusių kamuolių (vid. 7,1) ir taikliausias metikas (67,5 proc. dvit.). Domantas dažniausiai kyla nuo atsarginių suolo keisdamas lenką P.Karnowskį ir per nepilnas 22 minutes pelno vidutiniškai 9,7 taško.

Po pergalės prieš „Hawkeyes“ laimingas D.Sabonis atsakinėjo į žurnalistų klausimus ir tikino, kad NCAA „Kovo beprotybė“ visiškai atitiko jo lūkesčius. O po klausimų lavinos jaunuolis skambino tėčiui.

„Noriu išsiaiškinti, ar jis atvyks į Hjustoną“, – šyptelėjo Domas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl D. Kuolys rausta iš gėdos?