EUROLYGA 2023

Buvęs „Neptūno“ klubo vadovas nekaltas: jis gelbėjo komandą

Apgaulinga buhalterija ir turto pasisavinimu kaltintas buvęs Klaipėdos „Neptūno“ klubo vadovas Egidijus Prižgintas – nekaltas: jis bandė gelbėti į gilią finansinę duobę patekusią uostamiesčio krepšinio komandą.

E.Prižgintui savo nekaltumą teko įrodinėti daugiau kaip ketverius metus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
E.Prižgintui savo nekaltumą teko įrodinėti daugiau kaip ketverius metus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Apr 3, 2015, 1:27 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 2:59 PM

Tokį sprendimą penktadienį paskelbė Klaipėdos apylinkės teismas. Išteisinta ir antroji kaltinamoji – klubo buhalterė Vaidilutė Andrijauskaitė. Tačiau teisybės paieškoms prireikė daugiau kaip ketverių metų.

„Teismo sprendimas – tarsi Velykinė dovana“, – po posėdžio sakė E.Prižgintas.

E.Prižgintas ir V.Andrijauskaitė ilgai negalėjo nusimesti įtarimų naštos ir įrodyti, kad nieko bloga nepadarė, tik gelbėjo nuo bankroto uostamiesčio komandą. Antraip kažin ar „Neptūnas“ dabar besivaržytų su kitomis šalies komandomis, nekalbant apie Eurolygą.

Specialiųjų tyrimų tarnybos darbuotojams įtarimų dėl neva nešvarios veiklos kilo tuomet, kai į sudėtingą situaciją patekusį „Neptūną“ asmeninėmis santaupomis ryžosi paremti tuometinis Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius.

V.Prižgintas buvo kaltinamas kasos pajamų ir kasos išlaidų orderiais nepagrindęs grynųjų pinigų – 60 000 litų paskolos – gavimo ir išmokėjimo. O kartu su klubo vyriausiąja buhaltere jie esą pasisavinę jiems patikėtą „Neptūno" turtą – 24 140 litų.

E.Prižgintas ir V.Andrijauskaitė savo kaltę nuo pat baudžiamosios bylos nagrinėjimo Klaipėdos apylinkės teisme pradžios neigė. Jos įrodyti nepavyko ir valstybinį kaltinimą palaikiusiam prokurorui. Baigiant nagrinėti bylą jis atmetė kaltinimus dėl turto pasisavinimo. Už apgaulingą apskaitos tvarkymą pasiūlė kaltinamiesiems skirti pinigines baudas.

Tačiau pernai balandį sprendimas šioje byloje nebuvo paskelbtas. Teisėja grąžino bylą prokuratūrai ikiteisminiams tyrimui papildyti.

Tokios baigties nesitikėjęs E.Prižgintas tuomet tikino skusiąs bet kokį jam nepalankų sprendimą.

Jo teigimu, 2008 metais jis iš tuometinio Klaipėdos mero ir „Neptūno“ klubo stebėtojų tarybos pirmininko R. Taraškevičiaus asmeniškai pasiskolino 60 tūkst. litų išmokėti algas krepšininkams. Šie jau buvo ilgai maitinami pažadais ir ėmė kalbėti, kad nebelankys treniruočių, nedalyvaus varžybose ar visiškai paliks komandą, prieš tai kreipęsi į teismą dėl negauto atlyginimo.

Sudėtingoje finansinėje situacijoje atsidūrusiai komandai niekas nenorėjo skolinti pinigų. O jei kas nors būtų pervedęs bent kokią sumą į klubo banko sąskaitą, iškart juos būtų perėmę kreditoriai.

Kai klubas sulaukė oficialių lėšų, sportininkai pasirašė algalapiuose, kad pinigus gavo. O E.Prižgintas grąžino merui skolą.

Į teismą buvo kviečiami krepšininkai. Jie patvirtino, kad su jais buvo atsiskaityta, jokių finansinių pretenzijų neliko.

Tačiau pernai gruodį Klaipėdos apylinkės teismas nusprendė baudžiamąja bylą grąžinti prokuratūrai, ši tokį sprendimą apskundė Klaipėdos apygardos teismui. „Neptūno“ istorija vėl atsidūrė apylinkės teisme ir pradėta nagrinėti iš naujo. Ją perėmė kita teisėja. Tačiau paaiškėjo, kad bylos nagrinėti ji negalėjo, nes būdama ikiteisminio tyrimo teisėja davė leidimą kai kuriems ikiteisminio tyrimo veiksmams.

Bylos ėmėsi dar viena teisėja.

Pagaliau sprendimas paskelbtas. Kaltinamieji išteisinti, nes nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamo nusižengimo požymių.

„Neptūno“ klubui jokia finansinė žala nepadaryta. Tokia situacija susiklostė todėl, kad E.Prižgintas stengėsi gelbėti klubą.

„Ir ikiteisminio tyrimo metu, ir per teismo posėdžius kartojau, kad tikrai jokio nusikaltimo nepadariau. Šiandie teismas tai patvirtino. Buvau apvagintas. Aišku, labai nesmagu buvo taip jaustis penkerius metus, bet pagaliau esu reabilituotas ir tuo džiaugiuosi. Kažkada prieš Kalėdas gavau kaltinamąjį aktą, o dabar Velykų išvakarėse išteisintas – gavau dovaną. Per tą laiką teko patirti nemenkų nuostolių – ir piniginių, ir sveikatos. Svarbu, kad teisybė nugalėjo“, – džiaugėsi E.Prižgintas.

Į klausimą, kas būtų nutikę, jei privatus asmuo nebūtų paskolinęs pinigų, E.Prižgintas atsakė:“Neptūnas“ nebūtų žaidęs Eurolygoje, nebūtų sulaukęs 50 metų jubiliejaus, būtų paprasčiausiai subyrėjęs arba jam būtų iškelta bankroto byla“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.