EUROLYGA 2023

13-asis turas bilietų į Eurolygos ketvirtfinalį niekam neįteikė

„Armani Jeans“ (balta apranga) prarado šansus pateikti į ketvirtfinalį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Armani Jeans“ (balta apranga) prarado šansus pateikti į ketvirtfinalį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Apr 4, 2015, 1:43 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 1:21 PM

Linas Kleiza prarado viltis žaisti ketvirtfinalyje, Mindaugas Kuzminskas pataikė visus metimus, Stambulo „Fenerbahce“ nutraukė ilgiausią „Top 16“ etapo pergalių seriją, Berlyno ALBA dar labiau sustiprino intrigą E grupėje, o Bobanas Marjanovičius pasiekė rekordinį dvigubą dviženklį.

Tai buvo įdomiausi įvykiai Eurolygos „Top 16“ etapo 13-ajame ture, po kurio paaiškėjo, kad ketvirtfinalyje galės žaisti tik vienas lietuvis – Jonas Mačiulis iš Madrido „Real“.

Situacija

„Top 16“ etapo 13-ame ture kelialapio į atkrintamąsias varžybas neiškovojo nė vienas klubas. Ketvirtfinalio dalyvių sąraše kaip buvo, taip ir liko penki pavadinimai: Madrido „Real“, „Barcelona“ (E grupė), Maskvos CSKA, Stambulo „Fenerbahce“ ir Pirėjo „Olympiakos“ (F grupė).

Tiesa, po šio turo jau aiškios visos keturios ekipos, kurios ketvirtfinalyje turės aikštės pranašumą. Tai – „Real“, „Barcelona“, CSKA ir „Fenerbahce“.

E grupėje nesutrumpėjo ir pretendentų į likusius du kelialapius sąrašas. Jame yra Tel Avivo „Maccabi“ (8 pergalės), Atėnų „Panathinaikos“ ir Berlyno ALBA (po 7 pergales).

Paskutiniame ture ALBA namie žais su „Maccabi“, „Panathinaikos‘ išvykoje kovos su Belgrado „Crvena Zvezda“.

Jei visos trys pretendentės surinks vienodai taškų (tai yra jei laimės ALBA ir „Panathinaikos“), už borto liks „Maccabi“. Jei pergales švęs ALBA ir „Crvena Zvezda“, į ketvirtfinalį pateks ALBA ir „Maccabi“, o jei nugalės „Maccabi“, nepriklausomai nuo kitų rungtynių baigties, kelialapiai atiteks Tel Avivo ir Atėnų komandoms.

F grupėje dėl ketvirtosios vietos varžosi po 6 pergales turinčios Stambulo „Anadolu Efes“ ir Vitorijos „Laboral Kutxa“. Pranašumą tarpusavio dvikovose įgijo „Anadolu Efes“, tad „Laboral Kutxa“ į ketvirtfinalį pateks tik tuo atveju, jei kitą savaitę išvykoje nugalės Malagos „Unicaja“ klubą, o „Anadolu Efes“ irgi varžovų arenoje pralaimės Stambulo „Fenerbahce“ komandai.

Savaitės mūšis

Berlyno ALBA treneris Saša Obradovičius vos ne po kiekvienos pergalės kartojo tuos pačius žodžius, kad jo komandai vien galimybė „Top 16“ etape žaisti su stipriausiais žemyno klubais yra didelis laimėjimas, o apie kelialapį į atkrintamąsias varžybas nei jis pats, nei jo auklėtiniai net negalvoja.

Tačiau kalbos apie mažus tikslus gali virsti dideliais darbais. Prieš paskutinįjį turą ALBA realiai pretenduoja tapti pirmuoju Vokietijos klubu, patekusiu į šiuolaikinės Eurolygos ketvirtfinalį.

Didelį žingsnį atkrintamųjų varžybų link Berlyno komanda žengė ketvirtadienį išvykoje įveikusi Atėnų „Panathinaikos“ ekipą 68:66.

Žūtbūtinės rungtynės svečiams iš Vokietijos sostinės prasidėjo labai prastai. Jie net 3,5 minutės nesugebėjo įmesti į šeimininkų krepšį, o varžovams per tą laiką leido surinkti 9 taškus. Tačiau tai buvo vienintelis tarpsnis, kuriame ALBA buvo silpnesnė. Paskui tiek žaidimas, tiek rezultatas išsilygino, ir nugalėtojus lėmė paskutinės atakos.

O paskutinės abiejų komandų atakos buvo nesėkmingos. Po to, kai likus 1 min. 58 sek. ALBA gynėjas Alexas Renfroe persvėrė rezultatą, daugiau taškų nepelnė nė viena ekipa.

Paskutinę galimybę sugrąžinti „Panathinaikos“ pranašumą turėjo A.J.Slaughteris, tačiau jo tolimas metimas likus 3 sek. tikslo nepasiekė. Atėniečiai staigiai prasižengė ir pasiuntė prie baudų metimo linijos ALBA puolėją Jamelą McLeaną, kuris nepataikė pirmojo metimo ir tyčia prametė antrąjį. Kamuolys atšoko šeimininkų puolėjui Antoniui Fotsiui, bet jo bandymas švystelėti kamuolį per visą aikštę buvo labai silpnas.

Savaitės pakilimai

„Unicaja“. Viltis patekti į ketvirtfinalį praradusi Malagos „Unicaja" trinktelėjo durimis ir nutraukė ilgą pralaimėjimų svečiuose seriją. Malagos komanda, kurioje rezultatyviausiai žaidė 18 taškų pelnęs Mindaugas Kuzminskas, nieko nelėmusiose rungtynėse Rusijoje sutriuškino visai ištižusią „Nižnij Novgorod“ ekipą 94:75. „Unicaja“ per visą sezoną išvykose laimėjo vos 2 iš 12 rungtynių, o praėjusį kartą pergalę šventė Zagrebo „Cedevita“ arenoje. Tai atsitiko pirmajame reguliariojo sezono ture.

Mario Hezonja. 20-metis kroatas Mario Hezonja tapo Madrido „Real“ specialistu. Jaunasis „Barcelona“ puolėjas vasarį per pirmąsias rungtynes su „Real“ pelnė 22 taškus ir pasiekė karjeros rekordą, o šią savaitę į „karališkojo“ klubo krepšį įmetė 15 taškų (5/6 tritaškių). Būtent po M.Hezonjos taiklių tolimų šūvių „Barcelona" trečiajame kėlinyje įgijo lemiamą pranašumą ir palaužė amžinus varžovus 85:80. „Real“ ekipai Jonas Mačiulis pelnė tik 1 tašką.

„Žalgiris“. Kauno „Žalgiris“ su savo sirgaliais atsisveikino pergale. Per paskutines šį sezoną Eurolygos rungtynes namie Lietuvos čempionai nugalėjo Belgrado „Crvena Zvezda“ ekipą 76:70, iškovojo penktąją pergalę „Top 16“ etape ir užsitikrino šeštąją vietą. „Žalgirio“ rezultatas yra geresnis negu prieš metus, kai kauniečiai „Top 16“ etape laimėjo tik du kartus ir grupėje liko paskutiniai. O geriausią 2012-2013 metų sezoną „Žalgiris“ šiame etape pasiekė šešias pergales, bet irgi liko šeštas.

Savaitės nuopoliai

„Emporio Armani“. Milano „Emporio Armani“ pasitraukė iš kovos dėl kelialapio į ketvirtfinalį. Linas Kleiza, pelnęs 3 taškus, ir jo komandos draugai paskutinės vilties mače išvykoje nusileido Stambulo „Anadolu Efes“ ekipai 78:86. Italijos lygos lyderiai jau pirmajame kėlinyje įgijo jiems būtiną 11 taškų persvarą (tik pergalė tokiu ar didesniu skirtumu būtų išsaugojusi Milano komandos galimybes) ir maždaug tokiu skirtumu pirmavo iki trečiojo kėlinio vidurio. Tačiau tada viską aukštyn kojomis apvertė „Anadolu Efes“ įžaidėjas Thomas Heurtelis ir vidurio puolėjas Nenadas Krstičius (jiedu pelnė 48 iš 86 komandos taškų). Šio dueto vedami šeimininkai vos ne vienu ypu pavijo, persvėrė rezultatą ir užsitikrino pergalę.

„Olympiakos“. Be traumuoto Vasilio Spanoulio žaidžiantis Pirėjo „Olympiakos“ pralaimėjo mūšį dėl aikštės pranašumo ketvirtfinalyje. „Olympiakos“ išvykoje nusileido Maskvos CSKA komandai 70:76 ir prarado galimybes pakilti į pirmąją arba antrąją vietą F grupėje. Maskviečiai beveik visą laiką pirmavo ir, nors didelės persvaros neįgijo, jų pergalė nekėlė abejonių.

„Fenerbahce“. Dėl pirmosios vietos F grupėje kovojanti Stambulo „Fenerbahce“ nutraukė 9 pergalių seriją ir pirmą kartą „Top 16“ etape pralaimėjo išvykoje. Stambulo ekipa, kurios dvyliktuke buvo trys 16-19 metų krepšininkai, suklupo Vitorijoje, kur pripažino akivaizdų „Laboral Kutxa“ komandos pranašumą 76:93.

Savaitės skaičiai

8. Tiek taškų ALBA ekipai pelnė Vokietijos krepšininkai. Berlyno ekipos sėkmę mūšyje su „Panathinaikos“ kūrė amerikiečiai, įmetę 49 iš 68 taškų.

15. Tiek dvigubų dviženklių šį sezoną atliko „Crvena Zvezda“ milžinas Bobanas Marjanovičius. Tai – Eurolygos rekordas. Per rungtynes su „Žalgiriu“ aukščiausias turnyro krepšininkas pelnė 14 taškų ir atkovojo 12 kamuolių, bet jo indėlis nepadėjo Belgrado komandai laimėti.

18. Tiek taškų per rungtynes su ALBA ekipa pelnė „Panathinaikos“ veteranas Dimitris Diamantidis. Tai buvo rezultatyviausios jo rungtynės nuo 2013 metų lapkričio, tačiau Atėnų ekipa svarbios dvikovos nelaimėjo.

Savaitės citatos

Pablo Laso („Real" treneris po pralaimėjimo „Barcelona“): „Jei paskutiniame ture įveiksime „Žalgirį“, užimsime pirmąją vietą grupėje. Tai rodo, kad šioje sudėtingoje „Top 16“ etapo grupėje atlikome didelį darbą. Tiesą sakant, „Barcelona“ irgi atliko didelį darbą, nes, kaip ir mes, sugebėjo užsitikrinti aikštės pranašumą ketvirtfinalyje“.

Duško Ivanovičius („Panathinaikos" treneris po pralaimėjimo ALBA): „Lemiamose rungtynėse mums trūksta charakterio, mes nesugebame primesti varžovams savo valios. 30 minučių nežaidėme komandinio krepšinio ir leidome varžovams mus pavyti. Mums trūko susikaupimo ir nuoseklumo, o ALBA visas rungtynes žaidė tokiu rimtu, kokiu jai reikėjo“.

Saša Obradovičius (ALBA treneris po pergalės prieš „Panathinaikos“): „Pirmoje pusėje mes žaidėme pernelyg individualiai, todėl leidome varžovams pirmauti. Jie labiau patyrę, bet laimei, po pertraukos mums pavyko įgyvendinti savo planą. Galima sakyti, kad mums truputį pasisekė, tačiau buvome verti pergalės. Tai – istorinė ne tik ALBA, bet ir viso Vokietijos krepšinio pergalė, bet mūsų misija dar nebaigta“.

Dušanas Ivkovičius („Anadolu Efes" treneris po pergalės prieš „Emporio Armani“): „Žaidėjai nėra mašinos. Mano krepšininkai pirmoje pusėje jautė milžinišką spaudimą, bet po pertraukos išsilaisvino ir mes pradėjome žaisti agresyviau. Ypač Thomas Heurtelis, kuris ko gero pirmą kartą žaidė kaip tikras lyderis“.

Savaitės penketas

Thomas Heurtelis („Anadolu Efes“). Sezono viduryje įsigytas prancūzas įrodė, kad didelę išpirką „Laboral Kutxa“ klubui „Anadolu Efes“ vadovai sumokėjo ne be reikalo. Stambulo ekipai skęstant Th.Heurtelis tapo jos gelbėjimosi ratu ir vien per lemiamą trečiąjį kelinį pelnė 16 taškų. Iš viso jis įmetė 26 taškus (3/9 dvitaškių, 6/8 tritaškių, 2/2 baudų) ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Alexas Renfroe (ALBA). Amerikietis kontroliavo jo komandai patogų žaidimo ritmą per žūtbūtines rungtynes su „Panathinaikos“. A.Renfroe pelnė 16 taškų (4/8 dvitaškių, 2/2 tritaškių, 2/2 baudų), atliko 9 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 6 pražangas. Jis surinko 28 balus ir buvo pripažintas naudingiausiu savaitės krepšininku.

Dariusas Adamsas („Laboral Kutxa“). Amerikietis ėmėsi iniciatyvos, kai jo komanda atsidūrė sunkioje padėtyje rungtynių su „Fenerbahce" trečiajame kėlinyje. Skirtumui sumažėjus iki 5 taškų, jis per 7 min. pelnė 13 taškų ir sugrąžino „Laboral Kutxa“ saugų pranašumą. Iš viso D.Adamsas pelnė 15 taškų (3/5 dvitaškių, 3/5 tritaškių).

Mindaugas Kuzminskas („Unicaja“). Lietuvis dvejas geriausias šio sezono rungtynes sužaidė Rusijoje. Dar reguliariajame sezone „Unicaja“ puolėjas Maskvoje į CSKA krepšį įmetė 20 taškų ir pasiekė karjeros rezultatyvumo rekordą, o šią savaitę Žemutiniame Naugarde pataikė visus metimus, pelnė 18 taškų (2/2 dvitaškių, 4/4 tritaškių, 2/2 baudų) ir pasiekė karjeros naudingumo balų rekordą (27). M.Kuzminskas net 8 taškus surinko per pirmąsias 5 minutes, per kurias „Unicaja“ įgijo lemiamą pranašumą 16:5.

Devinas Smithas („Maccabi“). „Maccabi“ vedlys sustygavo savo komandos žaidimą nelauktai sudėtingos dvikovos su „Galatasaray" trečiajame kėlinyje, per kurį surinko 10 taškų. . Iš viso D.Smithas pelnė 22 taškus (4/7 dvitaškių, 4/9 tritaškių, 2/2 baudų), atkovojo 8 kamuolius ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Savaitės lietuvis

Mindaugas Kuzminskas („Unicaja“).

Savaitės nusivylimas

Linas Kleiza („Emporio Armani“). Vienas brangiausių Europos krepšininkų kažkur pasimetė... Per žūtbūtines rungtynes jis žaidė 20 min., bet vos vieną kartą metė į „Anadolu Efes“ krepšį ir pelnė 3 taškus (1/1 tritaškio).

„Žalgirio“ rungtynių skaičiai

Per pirmąjį kėlinį abi komandos pelnė tik po 12 taškų. „Žalgiriui“ lygiai pusę taškų (6) įmetė Paulius Jankūnas, „Crvena Zvezda" tiek pat – Bobanas Marjanovičius.

Po pertraukos „Žalgiris“ pirmuosius taškus pelnė sužaidus 3 min. 35 sek. „Crvena Zvezda“ per tą laiką surinko 9 taškus ir sumažino atsilikimą iki 4 taškų (40:36).

P.Jankūnas vėl atrišo varžovų krepšį. Jei per dvejas praėjusias rungtynes jis pataikė vos 1 iš 10 metimų ir pelnė 6 taškus, tai penktadienio vakarą įmetė 19 taškų (3/6 dvitaškių, 3/4 tritaškių, 4/4 baudų) ir pasiekė sezono rekordą. „Žalgirio“ kapitono karjeros rekordas yra 24 taškai (pasiektas 2011 metų lapkritį per rungtynes su „Zagreb“).

Antras pagal rezultatyvumą „Žalgiryje“ buvo 17 taškų įmetęs Willas Cherry. Jo karjeros rekordas – 18 taškų (per rungtynes namie su „Panathinaikos“). W.Cherry pirmą kartą „Top 16“ etape neatkovojo nė vieno kamuolio. Artūras Milaknis jau 16-ose rungtynėse iš eilės pataikė bent vieną tritaškį ir 7-ose rungtynėse iš eilės – bent du tritaškius (šįkart – 2/4).

Pirmą kartą šį sezoną rungtynėms nebuvo registruotas Vaidas Kariniauskas. Tiesa, per trejas praėjusias rungtynes jis laiką leido ant suolo, o pastaruosius taškus pelnė „Top 16“ etapo 5-ojo turo rungtynėse su „Barcelona“. Per tas pačias rungtynes su „Barcelona“ pastaruosius taškus pelnė ir kitas šiame ture neregistuotas krepšininkas Tomas Dimša.

Donatas Tarolis į paraišką buvo įtrauktas trečią kartą šį sezoną, bet žaidė tik reguliariojo sezono 2-ojo turo rungtynėse su „Nižnij Novgorod“.

Varžovų lyderis Bobanas Marjanovičius surinko 15-ąjį šį sezoną ir 8-ąjį „Top 16“ etape dvigubą dviženklį (14 taškų ir 12 atkovotų kamuolių). Tačiau jis pataikė vos 3 iš 9 dvitaškių (33,33 proc.). Tai – prasčiausias jo taiklumas ne tik šį, bet ir per abu „Crvena Zvezda“ ekipoje praleistus sezonus. Beje, dviženklės taškų ribos aukščiausias Eurolygos krepšininkas nepasiekė tik vieneriose rungtynėse („Top 16“ etapo pirmajame ture į „Real“ krepšį įmetė 9 taškus).

Vasario pradžioje per pirmąsias šių komandų rungtynes „Crvena Zvezda“ nepataikė nė vieno iš 19 tritaškių. Kaune belgradiečiai taiklumu irgi nepasižymėjo – pataikė 5 iš 23 tritaškių (Marcus Williamsas – 0/4).

Tribūnose buvo 8084 žiūrovai – mažiausiai per šį sezoną „Žalgirio“ arenoje rengtas rungtynes.

„Žalgiris“ po šios pergalės užsitikrino šeštąją vietą. Lietuvos krepšinio lyderiai nebegali pajudėti nei aukštyn, nei žemyn.

„Top 16“ etapo 13-asis turas

E grupė. Tel Avivo „Maccabi“ – Stambulo „Galatasaray“ 81:72. D.Smithas 22, B.Randle‘as 19, A.Tyusas 17/K.Gonlumas 18, J.Carteris 12, M.Pocius 9. 11060 žiūrovų.

„Barcelona“ – Madrido „Real“ 85:80. M.Hezonja 15, B.Olesonas ir M.Lampe po 12/ R.Fernandezas 20, S.Rodriguezas 17, ... J.Mačiulis 1. 7149 žiūrovai.

Atėnų „Panathinaikos“ – Berlyno ALBA 66:68. D.Diamantidis 18, A.J.Slaughteris ir A.Fotsis po 12/ A.Renfroe 16, R.Reddingas 14, J.McLeanas 11, 11 atk.kam. 12500 žiūrovų.

Kauno „Žalgiris“ – Belgrado „Crvena Zvezda“ 76:70. P.Jankūnas 19, W.Cherry 17, A.Milaknis 11/ B.Marjanovičius 14, 12 atk.kam., Ch.Jenkinsas 12. 8084 žiūrovai.

Rikiuotė: 1. „Real“ – 10, 2. „Barcelona“ – 10, 3. „Maccabi“ – 8, 4. „Panathinaikos“ – 7, 5. ALBA – 7, 6. „Žalgiris“ – 5, 7. „Crvena Zvezda“ – 3, 8. „Galatasaray“ – 2.

F grupė. „Nižnij Novgorod“ – Malagos „Unicaja“ 75:94. T.Rochestie 14, G.Mekelis 13, T.Kinsey 12/ M.Kuzminskas 18, V.Golubovičius 17, J.Grangeris ir J.Stefanssonas po 12. 2600 žiūrovų.

Vitorijos „Laboral Kutxa“ – Stambulo „Fenerbahce“ 93:76. M.Jamesas 19, D.Adamsas, F.Causeur ir F.San Emeterio po 15/ N.Bjelica 17, J.Vesely 13. 10536 žiūrovai. Maskvos CSKA – Pirėjo „Olympiakos“ 76:70. A.Kaunas ir S.Weemsas po 16, M.Teodosičius 14/ M.Lojeski ir G.Printezis po 16. K.Sloukas 12. 5344 žiūrovai.

Stambulo „Anadolu Efes“ – Milano „Emporio Armani“ 86:78. Th.Heurtelis 26, N.Krstičius 22, D.Šaričius 14/ A.Gentile ir M.Brooksas po 17, S.Samuelsas 16, D.Hackettas 13, ... L.Kleiza 3. 5719 žiūrovų.

Rikiuotė: 1. CSKA – 11, 2. „Fenerbahce“ – 10, 3. „Olympiakos“ – 9, 4. „Anadolu Efes“ – 6, 5. „Laboral Kutxa“ – 6, 6. „Emporio Armani“ – 4, 7. „Unicaja“ – 3, 8. „Nižnij Novgorod“ – 3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: prezidento rinkimai – intriga išlieka?