EUROLYGA 2023

M. Krzyzewski istorija: su Dievo pagalba užkariavo JAV krepšinį

Jo nėra NBA klubų strategų sąraše, tačiau Mike'o Krzyzewski pavardę žino visas krepšinio pasaulis, o ypač amerikiečiai. Lenkų imigrantų vaikas, kuris per krepšinio pasaulį žengė su rožiniu rankoje, – taip dažnai apibūdinamas M.Krzyzewski, kurio pavardė praėjusią savaitę spindėjo beveik visose antraštėse JAV.

M.Krzyzewski trofėjus skina ir su Duke'o universiteto komanda, ir su JAV rinktine.<br>„USA Today Sports“/ „Scanpix“ nuotr.
M.Krzyzewski trofėjus skina ir su Duke'o universiteto komanda, ir su JAV rinktine.<br>„USA Today Sports“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 16, 2015, 11:00 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 3:07 PM

68 metų krepšinio specialistas dažnai rikiuojamas šalia didžiausių JAV krepšinio žvaigždžių. Ir ne veltui. Olimpiadoje ir pasaulio čempionate JAV žvaigždynas klausosi būtent M.Krzyzewski nurodymų, o kai nevadovauja nacionalinei rinktinei, jis skina pergales su studentais.

Šiemet M.Krzyzewski penktą kartą su Duke'o universiteto komanda „Duke Blue Devils" tapo NCAA čempionu. Ir niekas neabejoja, kad ne paskutinį.

2001 metais į Naismitho krepšinio šlovės muziejų įrašytas M.Krzyzewski su JAV rinktine yra nuskynęs du olimpinius ir du pasaulio čempionato aukso medalius, tačiau jo trofėjų lentynoje – gerokai gausesnė medalių ir dailių taurių kolekcija.

Kas yra M.Krzyzewski ir kaip kilo jo žvaigždė? Ką jam reiškia tikėjimas?

Trenerio K istorija – verta filmo.

Tikėjimą skiepijo tėvai

M.Krzyzewski istorija prasidėjo šiaurinėje Čikagos dalyje, kur jis gimė 1947-ųjų vasario 13 dieną. Jo tėvai – Billas ir Emily – lenkų imigrantai. Tėvas, miręs 1969 metais, dirbo lifto operatoriumi, o motina, anapilin iškeliavusi 1996-aisiais, naktimis dirbo valytoja.

Būtent jos atsidavimą darbui ir atkaklumą dažnai primena M.Krzyzewski, pabrėžiantis, kokią tai turėjo stiprią įtaką jo gyvenimui.

Daug įtakos turėjo ir tikėjimas, kurį puoselėjo ir abiem vaikams – Mike'ui bei vyresnėliui Billui – įskiepijo tėvai. M.Krzyzewski dar dabar prieš rungtynes į savo marškinėlių kišenę įsideda mamos rožinį.

„Man labai pasisekė, kad turėjau tėvus, kurie tikėjo Dievą ir sugebėjo tą tikėjimą perduoti man ir kitiems šeimos nariams. Mes buvome  auklėjami katalikiška dvasia“, – sakė M.Krzyzewski, lankęs katalikų mokyklas.

Susipažino su Generolu

Krepšinio šaknys į jo kūną augti pradėjo dar vaikystės žaidimų aikštelėse kaimynystėje, kur jis kamuolį mėtė kartu su labai artimais draugais. Jie save vadino „The Columbos“, o M.Krzyzewski tada buvo paprasčiausiai Mickey.

Jis baigė Šventosios Elenos pradinę mokyklą ir Arkivyskupo Weberio mokyklą. Vienas dvasininkas M.Krzyzewski paliko įspūdį, neišblėstantį iki šiol.

„Mokykloje mane tikėjimo mokė tėvas Rogas. Tais paauglystės metais, kai kyla įvairiausių klausimų – ne tik apie tikėjimą, bet ir apie gyvenimą, jis sugebėjo pateikti atsakymus, suprantamus mano amžiaus berniukui. Tai nebuvo Šventojo Rašto atkartojimas, bet tikri paprasti paaiškinimai: „Gerai, štai ką tai reiškia ir taip šis dalykas paveiks gyvenimą.“ Jis išplėšė mano tikėjimo suvokimą“, – prisiminė M.Krzyzewski.

Jis nuo mažų dienų domėjosi sportu, o Arkivyskupo Weberio mokykloje iš visų jo šakų išsirinko krepšinį. Galiausiai jį pasikvietė garsusis Generolu vadinamas Bobas Knightas, lenkų vaiko panoręs JAV karo akademijos Vest Pointe ekipoje.

„Kai keliavau į Vest Pointą, jau puoselėjau stiprų tikėjimą ir jį išsaugojau. Viskas – dėl puikaus gyvenimo suvokimo pagrindo“, – sakė M.Krzyzewski.

Universitetas sutiko pašaipiai

M.Krzyzewski trejus metus žaidė kariuomenės komandoje, o 1969-aisiais gavęs diplomą pradėjo karinę tarnybą. Tą dieną, kai jis paliko Vest Pointą, vedė Carol Marsh, vadinamą tiesiog Mickie. Per tą laiką Mike'as įgijo trenerio patirties – jis mokė įvairių tarnybų komandas ir dvejus metus buvo vyriausiuoju strategu JAV karo akademijos rengimo mokykloje Virdžinijos valstijoje.

Po penkerių metų paliko kariuomenę, jau turėdamas kapitono laipsnį, ir susitelkė į trenerio karjeros etapą. M.Krzyzewski sukirto rankomis su B.Knightu, kuris tapo Indianos universiteto treneriu.

Mike'as kitus dvejus metus praleido kaip B.Knighto asistentas.

1975 metais M.Krzyzewski grįžo į Vest Pointą, bet ne ginklo laikyti. Jis pirmą kartą tapo samdytu vyriausiuoju treneriu. Per penkerius metus jis su komanda iškovojo 73 pergales ir patyrė 59 pralaimėjimus.

O tada jis kreipėsi į Duke'o universitetą ir pateikė savo kandidatūrą.

1980 metų gegužės 4-ąją Duke'o studentų laikraštis „The Chronicle“ paskelbė apie naująjį trenerį: „Krzyzewski: tai ne rašybos klaida“.

Tuo metu M.Krzyzewski buvo visiškai nežinomas treneris, dar nesuspėjęs įrodyti savo gabumų. Dabar Duke'o universiteto studentai puikiai taria jo pavardę, bet dažniau M.Krzyzewski vadina Treneriu K.

Vertybes perduoda, bet nespaudžia

Per 26 metus Treneris K įrodė, kad jo vieta – universitetų krepšinio elite. Tai netgi buvo patvirtinta 2001-aisiais, kai žurnalas „Time“ ir CNN M.Krzyzewski išrinko geriausiu Amerikos treneriu. Tais pačiais metais jo vardas atsidūrė Naismitho krepšinio šlovės muziejuje.

Bet M.Krzyzewski save laiko daugiau nei tiesiog krepšinio treneriu. Jis dalyvauja savo žaidėjų diplomų teikimo ceremonijoje, neslepia pasididžiavimo ir bendrauja su jais, kai jie palieka universitetą. Ir nors tikėjimas teka M.Krzyzewski venose ir nukreipia darbą tinkama vaga, krepšininkams šių vertybių kišti jis nesiekia.

„Ne visi vaikai, kuriuos treniruoju, – katalikai. Kai kurie čia atvyko iš kitokios gatvės. Bet yra tam tikras principų ir vertybių branduolys, kurio stengiesi išmokyti. Bet tai – ne religija. Mokai nuoširdumo, atsakomybės ar tiesiog, kaip būti geru žmogumi. Tikėjimas – tai, kai gyveni dorą gyvenimą ir padedi kitiems. O tai – komandinis darbas“, – sakė M.Krzyzewski.

Daugelis buvusių jo auklėtinių trenerį mini tik geru žodžiu ir dėkoja už suteiktas žinias. Vienas tokių – Grantas Hillas.

„Patapšnojimą per petį ir užpakalį skiria vos šeši coliai. Kaip tėvas, jis padarydavo abu dalykus. Jam sekėsi gerai“, – žurnalui „Time“ yra sakęs G.Hillas.

Mokosi iš dukterų

M.Krzyzewski turi patirties dalyti tėviškus patarimus. Jis ir Mickie turi tris dukteris: Debbie Savarino, Lindy Frasher ir Jamie Spatolą. Jie taip pat turi keturis anūkus – Joey, Michaelą, Carlyn ir Emilią Savarino. Praėjusių metų birželį jis su žmona šventė vedybų 45-metį, o prieš dešimt metų šventę pažymėjo atnaujindami įžadus Duke'o universiteto koplyčioje.

M.Krzyzewski pamena, kai jo žmona laukėsi trečiosios dukters, ji tuomet paklausė vyro, ar nieko tokio, kad gims dar viena mergaitė. „Mickie, aš turiu 15 sūnų“, – tuomet atsakė jis.

M.Kryzewski yra sakęs, kad jo gyvenimui daug įtakos darė ne tik tikėjimas – žmona ir dukterys jam taip pat padėjo tapti geresniu treneriu.

„Mergaitės man parodė aplinką, kurioje jos dalijasi jausmais. Mėginau savo krepšininkus išmokyti to paties. Sakiau jiems, kad tai ne mergaitiški dalykai. Apkabinti, juoktis, verkti, dalytis – tai tiesiog žmogiški jausmai. Jeigu sukursi aplinką, kur visa tai priimtina ir leidžiama, greitai atsiras ir stipresnis ryšys“, – kalbėjo strategas.

Rūpinasi kitais

„Niekada neabejojau savo tikėjimu. Kas dieną, kas sekundę matau, kad Dievas yra“, – yra sakęs M.Krzyzewski. Būtent Dievui jis dėkoja ir už trenerio karjerą.

Tikėjimas – viena svarbiausių priežasčių, kodėl M.Krzyzewski su šeima stengiasi padėti kitiems. Jie nuolat dalyvauja Duke'o vaikų ligoninės paramos akcijose, prisideda prie Vaikų stebuklo tinklo ir organizacijos „V Foundation“, skirtos vėžio tyrimams, veiklos.

Šiaurės Karolinoje netgi yra Emily Krzyzewski šeimos centras. Centras buvo įkurtas dėl to, kad Krzyzewski parapijai prireikė naujos gimnazijos, be to, stengtasi įamžinti motinos atminimą.

Šis centras M.Krzyzewski primena kitą vietos bendruomenę, kuri svariai prisidėjo prie vaiko, augusio Čikagoje, pasaulio suvokimo.

„Nesvarbu, ar jie lenkai, ar kitokios tautybės vaikai. Visi jie – Dievo vaikai“, – E.Krzyzewski šeimos centro svetainėje cituojamas Mike'as.

„Jeigu tau pasisekė ir esi geros sveikatos, tau sekasi, savaime suprantama, kad turi tuo dalytis su kitais žmonėmis, kurie gal tiesiog negavo progos. Aš dirbu su vaikais ligoninėje ar prisidedu prie E.Krzyzewski šeimos centro, nes galiu tai daryti. Labai savanaudiška, jeigu tau sekasi, bet su niekuo nesidaliji“, – teigė M.Krzyzewski.

Prisiminti – dėl nuoširdumo

Kad M.Krzyzewski mėgaujasi savo sėkme, abejonių nėra, tačiau strategas pabrėžia, kad Fortūna jam šypsosi dėl daugybės žmonių indėlio.

„Sėkmė – Dievo suteiktų talentų, kuriuos man išsiugdyti ir panaudoti padėjo įvairūs žmonės, rezultatas“, – sakė krepšinio treneris.

Tad kaip prisimenamas norėtų būti Treneris K? Dėl titulų ir pergalių? Ne.

„Tik dėl fakto, kad esu nuoširdus, tikras žmogus, kuris rūpinasi kitais, o ne tik savimi“, – pabrėžė M.Krzyzewski. Bet krepšinio jam išvengti jam nepavyks – juk specialistas yra laimėjęs penkis NCAA trofėjus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.