EUROLYGA 2023

Triumfo kūrėjai dabar – treneriai, verslininkai ir padaužos

Prieš 10 metų Europos taurę iškovojusių krepšininkų gyvenimas vingiuoja skirtingais keliais: vieni dar siekia naujų pergalių su „Lietuvos ryto“ komanda, yra žaidžiančių kitur – nuo Kauno iki Irano, bet yra ir tokių, kurie patenka į kriminalinių įvykių suvestines.

Lygiai prieš dešimt metų Vilniaus „Lietuvos ryto“ komanda iškovojo pirmąjį savo titulą Europoje, kai ULEB taurės finale 78:74 nugalėjo graikų klubą „Makedonikos“.<br>M.Kulbio nuotr.
Lygiai prieš dešimt metų Vilniaus „Lietuvos ryto“ komanda iškovojo pirmąjį savo titulą Europoje, kai ULEB taurės finale 78:74 nugalėjo graikų klubą „Makedonikos“.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

2015-04-19 12:34, atnaujinta 2018-01-06 10:53

Sekmadienį sukanka lygiai 10 metų nuo beprotiško vakaro Belgijos mieste Šarlerua, kur Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubas iškovojo pirmąjį savo titulą Europoje.

Tuomet ULEB taurės, o dabar Europos taurės varžybomis besivadinančiame turnyre Vilniaus krepšininkai nužygiavo iki pat pabaigos, kol finale 78:74 įveikė Kozanio „Makedonikos“ klubą iš Graikijos.

„Tai labai saldus titulas, nes pats pirmas komandai, – pabrėžė Mindaugas Lukauskis, žaidęs „Lietuvos ryte“ 2003–2009 metais ir vėl sugrįžęs į komandą šį sezoną. – Tas kelias nebuvo lengvas.

Keitėsi treneriai, o atkrintamosiose varžybose mes vis pralošdavome išvykoje, bet laimėdavome namie didesniu skirtumu.“

Su ūsuočiumi serbu Vlade Džurovičiumi sezoną pradėję vilniečiai per atkrintamąsias kovas žengė su naujuoju treneriu – slovėnu Tomo Mahoričiumi.

Tuomet „Lietuvos ryte“ žaidusiam ir šįmet vėl į komandą grįžusiam Simui Jasaičiui žygyje į Šarlerua labiausiai įsiminė pergalė pusfinalyje prieš „Valencia“.

„Ispanijos komandoje tuo metu žaidė tokios žvaigždės kaip Antoine’as Rigaudeau, Fabricio Oberto, Igoris Rakoševičius, Dejanas Tomaševičius, – priminė S.Jasaitis. – Aš sirgau ir nežaidžiau pirmajame mače Valensijoje, tačiau Vilniuje mums pavyko laimėti didesniu skirtumu.

Nedaug kas tada tikėjo, kad galime įveikti Valensijos klubą.“

2005 metų balandžio 19 dieną Šarlerua mieste „Lietuvos rytas" triumfavo arenoje, kurioje komandą palaikė apie 2 tūkst. sirgalių, tarp jų – šalies prezidentas Valdas Adamkus ir tuometė Europos komisarė Dalia Grybauskaitė.

„Žaidėme kitoje šalyje, jautėmės tarsi būtume namie. Sirgalių palaikymas buvo įspūdingas, – sakė M.Lukauskis, finalą dėl traumos stebėjęs iš šalies. – Finale iš pradžių lengvai atitrūkome, bet galiausiai vos nepralaimėjome.

Tai buvo sunkus finalas su laiminga pabaiga.“

Išlaviruoti sudėtingame atkrintamųjų varžybų kelyje ir laimėti finale, M.Lukauskio manymu, padėjo komandos darna ir aiškus žaidimo planas aikštėje.

„Išskirtinio lyderio neturėjome – galėjo geriau sužaisti ir vienas, ir kitas, – pasakojo M.Lukauskis. – Žaidimui labai gerai vadovavo Štelma (Robertas Štelmaheris. – Red.).

Tyrone’as Nesby turėjo svarbų vaidmenį atakuojant. Robertas (Javtokas), Simas (Jasaitis), Haris (Mujezinovičius) ir Pūkis (Gintaras Einikis) – visi įnešdavo ką nors savo.

Todėl ir laimėjome taurę, nes buvome tikra komanda.“

Praėjus 10 metų nuo triumfo Šarlerua dienraštis „Lietuvos rytas“ pažvelgė, kaip vingiavo tolesnis Europos taurės čempionų kelias gyvenime ir sporte.

Robertas Štelmaheris

Šarlerua R.Štelmaheris tapo pirmuoju Latvijos krepšininku, iškovojusiu Europos klubų trofėjų.

Keturis sezonus „Lietuvos ryte“ rungtyniavęs latvis ir baigęs sportinę karjerą dar porai metų sugrįžo į Vilnių. Jis treniravo „Perlo“ komandą ir dirbo „Lietuvos ryto" trenerio asistentu.

Sezoną vadovavo Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ komandai.

Nuo 2012 metų iki dabar 40- metis R.Štelmaheris treniruoja „Ventspils“ klubą.

Tomas Delininkaitis

Penkerius metus „Lietuvos ryte“ žaidęs klaipėdietis palikęs Vilniaus klubą tapo tikru krepšinio klajokliu.

Buvęs Lietuvos rinktinės krepšininkas rungtyniavo Ukrainoje, Graikijoje, Ispanijoje, du sezonus Kauno „Žalgiryje“, Latvijoje, Turkijoje, o šį sezoną 32 metų gynėjas yra vienas svarbiausių Atėnų AEK žaidėjų.

Rolandas Jarutis

Šarlerua arenoje čempionišką tinklelį nukirpęs ir V.Adamkui į tribūnas nunešęs gynėjas po įsimintiniausios pergalės per savo karjerą dar keletą metų žaidė Mariupolio „Azovmaš“ klube, kurį vėliau pats treniravo ir kuriame dirbo sporto direktoriumi.

Vadovo pareigas R.Jarutis eina ir sugrįžęs į Lietuvą. Jis yra prieš savaitę pirmąkart Lietuvos moterų krepšinio lygos čempione tapusios „Utenos“ komandos direktorius ir Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijos direktoriaus pavaduotojas sporto reikalams.

Vilniuje gyvenantis 38 metų žemaitis išliko labai sportiškas. Teniso mėgėjus stebina jo pažanga mojuojant rakete, o mėgėjų Sostinės lygoje jis yra naudingiausias, rezultatyviausias, daugiausia perdavimų atliekantis krepšininkas.

Praėjusį mėnesį viename mače R.Jarutis pelnė 46 taškus, pataikęs 11 tritaškių iš 14.

Simas Jasaitis

Po pirmojo karjeros etapo „Lietuvos ryte“ puolėjas 2006 metais paskui trenerį Neveną Spahiją iškeliavo į dar galingesnes komandas – Tel Avivo „Maccabi“ ir Vitorijos „Laboral Kutxa“.

Simas buvo sugrįžęs į Vilniaus ekipą 2011 metais.

Užpernai jis antrą sykį laimėjo Europos taurę su Krasnodaro „Lokomotiv“, o šių metų sausį 33 metų lengvasis puolėjas trečią kartą per karjerą apsivilko „Lietuvos ryto“ aprangą.

Tyrone'as Nesby

Ketverius metus NBA lygoje rungtyniavęs amerikietis į „Lietuvos rytą“ atvyko 2005 metų sausį vietoj sunkią traumą patyrusio Fredo House’o.

Po 9 taškus NBA rinkusio puolėjo patirtis ir meistriškumas buvo naudingi Vilniaus klubui lemiamose Europos taurės rungtynėse, tarp jų ir finale, kai jis pelnė 16 taškų.

Dar žaisdamas Vilniuje T.Nesby atsiskleidė kaip muzikos atlikėjas ir kartu su „Tele bim-bam“ įrašė dainą „The Life“.

Bet ne visiems vaikams jis buvo toks draugiškas.

Jau tuo metu T.Nesby ieškojo JAV teisėsauga. Galiausiai 2011 m. jis buvo nuteistas penkeriems metams lygtinai už tai, kad nesumokėjo 977,4 tūkst. JAV dolerių alimentų anksčiau sugyventam savo vaikui.

T.Nesby buvo skirta prievolė skaityti paskaitas neturtingiems vaikams apie šeimos svarbą.

Kitais dviem savo vaikais T.Nesby rūpinasi iki šiol.

Šiais metais jis džiaugėsi, kai sūnus Tyrone’as jaunesnysis pirmą kartą įdėjo į krepšį per koledžų rungtynes, o su savo dukra Tianna drauge stebėjo NBA rungtynes.

Anksčiau bandęs įsitvirtinti muzikos pasaulyje, pastaruoju metu 39 metų T.Nesby organizuoja krepšinio stovyklas, turnyrus vaikams.

Mindaugas Lukauskis

Dėl traumos jis negalėjo žaisti 2005 metų finale Šarlerua, bet daug prisidėjo, kad 2009 metais Turine „Lietuvos rytas“ vėl iškovotų Europos taurę.

Po šešerių metų etapo Vilniuje M.Lukauskis rungtyniavo Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje, Ispanijoje, Turkijoje.

Pernai jis tapo viena „Prienų“ komandos sėkmės priežasčių, o praėjusį rudenį po penkerių metų pertraukos sugrįžo į „Lietuvos rytą“.

35 metų krepšininkas yra Vilniaus komandos starto penketo žaidėjas.

Andrius Šležas

Dar vienas „Lietuvos ryto“ komandos simbolis, klube žaidęs net devynerius metus ir rungtyniavęs su įvairių kartų žaidėjais – ne tik Arvydu Macijausku ir Ramūnu Šiškausku, bet ir Martynu Gecevičiumi.

Po dviejų sezonų Čekijoje A.Šležas trejus metus rungtyniavo NKL pirmenybėse, kur pernai atstovaudamas „Trakams“ baigė sportinę karjerą.

Šį sezoną A.Šležas sutiko treniruoti „Trakų“ komandą, bet žiemą 40-mečio paslaugų buvo atsisakyta ir jis perėjo dirbti treneriu į Vilniaus krepšinio mokyklą.

Haris Mujezinovičius

Per karjerą net 19 klubų – nuo „Panathinaikos“ iki Jungtinių Arabų Emyratų ekipos – atstovavęs bosnis ilgiausiai vienoje vietoje išbuvo 2004–2006 metais, kai rungtyniavo „Lietuvos ryte“.

2010 metais karjerą baigęs bosnis turėjo krepšinio verslo planų su buvusiu Vilniaus komandos direktoriumi Jonu Vainausku.

Galiausiai H.Mujezinovičius sugrįžo į Indianos valstiją, kurioje žaidė krepšinį ir studijavo.

41 metų bosnis vadovauja valymo paslaugas teikiančiai bendrovei JAV.

Saulius Kuzminskas

210 cm ūgio vidurio puolėjas po karjeros etapo „Lietuvos ryte“ pasuko legionieriaus keliu ir žaidė Prancūzijoje, Slovėnijoje, Lenkijoje, Latvijoje, o ilgiausiai buvo sustojęs „Šiaulių“ komandoje.

Geras ir turbūt pernelyg švelnus charakteris dažnai besišypsančiam vilniečiui nepadėjo įsitvirtinti aukštesnio lygio Europos klube.

Nacionalinės komandos puolėjo Mindaugo Kuzminsko vyresnysis brolis pastaruosius du sezonus žaidžia NKL pirmenybėse, o šį savaitgalį 32-ejų „centras“ kartu su kitais Molėtų „Ežerūno-Kario“ krepšininkais bandys laimėti NKL finalo ketverto turnyrą.

Robertas Javtokas

2005 metų Europos taurės turnyro finalo naudingiausias žaidėjas kitą sezoną padėjo „Lietuvos rytui“ veržliai debiutuoti Eurolygoje, o dar po metų atstovaudamas „Panathinaikos“ jau šventė Eurolygos čempionų titulą.

Paskui R.Javtokas rungtyniavo Maskvos „Dinamo“, „Chimki“, „Valencia“ gretose.

Nuo 2011 metų 35-erių veteranas yra tarp „Lietuvos ryto“ varžovų, nes atstovauja Kauno „Žalgiriui“.

Povilas Čukinas

Po keturių sezonų „Lietuvos ryte“ ramaus charakterio 209 cm ūgio vidurio puolėjas žaidė vidutinio lygio Vokietijos, Italijos, Latvijos, Šveicarijos, Irano komandose, o 2009–2011 m. buvo stabtelėjęs Kaune, kur vilkėjo „Žalgirio“ ir „Aisčių“ komandų aprangą.

Šį sezoną P.Čukinas pradėjo Latvijos komandoje „Jekabpils“, o žiemą persikėlė į Iraną.

32 metų lietuvis yra rezultatyviausias Mašhado „Samen“ klubo žaidėjas, Irano lygoje pelnantis po 17,3 taško.

Patekti į Iraną jam padėjo mokslai. Baigdamas tarptautines krepšinio trenerio magistro studijas Vusterio universitete (Anglija) P.Čukinas susipažino su iraniečiu, kuris 2012 metais pirmąsyk pakvietė žaisti Bandare Mahšahro „Petrochimi“ klube.

Gintaras Einikis

2005 metais po finalo Šarlerua kitą rytą grįžus į Vilnių G.Einikiui nepavyko dalyvauti komandai skirtame parade prie Seimo rūmų.

Važiuodamas iš oro uosto krepšininkas užmigo taksi automobilyje.

Nors tą sezoną siekdami išlaikyti vidurio puolėjo dėmesį krepšiniui Vilniaus klubo vadovai net surengė žaidėjui susitikimus su kunigu, laimėjęs savo paskutinį svarbų trofėjų G.Einikis gerokai atsipalaidavo.

1992, 1996 ir 2000 metais olimpinę bronzą su Lietuvos rinktine laimėjęs vidurio puolėjas pastaraisiais metais dažniau patenka ne į sporto, bet į kriminalinių naujienų skiltis.

Dėl smurto prieš žmoną, žiaurių grasinimų jai, smūgio viešbučio direktoriui į veidą, kai pats nerado šviesos jungiklio, kivirčų naktiniuose klubuose, avarijų ir pabėgimų iš jų, pasipriešinimo policininkams ir kitų pažeidimų G.Einikis tapo nelinksmų anekdotų objektu.

Nugalėti alkoholio ir kitų kvaišalų potraukį 45 metų krepšininkui, atrodo, daug sunkiau nei firminiais metimais kabliu įveikti varžovus.

Rūtenis Paulauskas

Trenerio T.Mahoričiaus asistentas po 2004–2005 m. sezono treniravo Maskvos srities „Dinamo“, Lietuvos jaunimo rinktinę, Lietuvos moterų rinktinę ir Vilniaus „Sakalus“.

Nuo 2010-ųjų jis yra LSU Sporto metodikos katedros docentas. 43-ejų krepšinio specialistas taip pat dirba konsultantu Sostinės krepšinio mokykloje.

Tomas Mahoričius

Slovėnas treneris į Vilnių atvyko 2005 metų sausį, kai pakeitė nuo sezono pradžios „Lietuvos ryto“ komandai vadovavusį serbą V.Džurovičių.

„Treniruotės ir žaidimo schemos labai pasikeitė. Rezultatas parodė, kad trenerių keitimas pasiteisino“, – strategų kaitą prisimena M.Lukauskis.

Su T.Mahoričiumi „Lietuvos rytui“ pavyko laimėti Europos taurę, bet LKL finale vilniečiai 0:4 pralaimėjo Kauno „Žalgiriui“.

2006 metų rudenį jis netikėtai buvo atleistas iš Vilniaus klubo ir vėliau treniravo Liublianos „Olimpija“, „Kyiv“, Kremonos „Venoli“ komandas, dirbo Slovėnijos rinktinės trenerių štabe.

49 metų slovėnas nuo 2011 metų netreniruoja jokios komandos.

Apsigyvenęs Liublianoje T.Mahoričius padėjo Slovėnijos trenerių asociacijai, buvo įsidarbinęs farmacijos kompanijos „Herbalife“ atstovu Liublianoje, o per pastarąjį Europos krepšinio čempionatą dirbo televizijos apžvalgininku.

Vilniečių laiptai trofėjaus link

2004–2005 m. sezoną dėl Europos taurės (tuomet vadinosi ULEB taurė) varžėsi 42 komandos.

Pirmajame etape „Lietuvos rytas“ laimėjo 9 rungtynes iš 10 ir užėmė pirmąją vietą grupėje, kurioje taip pat žaidė Belgrado „Crvena zvezda“, Vroclavo „Sląsk“, „Napoli“, Bonos „Telekom“ ir Lisabonos „Benfica“.

Aštuntfinalyje sostinės krepšininkai Graikijoje pralaimėjo Salonikų „Aris“ ekipai 75:77, bet atsirevanšavo Vilniuje 81:77.

Ketvirtfinalyje „Lietuvos rytas“ pranoko dar kitą Salonikų komandą PAOK – 71:74 pralaimėjo Graikijoje, bet 76:65 laimėjo Lietuvoje.

Pusfinalyje vilniečiai palaužė „Valencia“: nors Ispanijoje pralaimėjo 75:77, Vilniuje atsirevanšavo 75:65.

Finale Šarlerua „Lietuvos rytas“ 78:74 įveikė šiuo metu jau bankrutavusį Kozanio „Makedonikos“ klubą, kurį tada treniravo Argyris Pedoulakis ir kurio lyderiai buvo gerai Europoje žinomi krepšininkai Pete’as Mickealas, Slavenas Rimacas, Grigorijus Chyžniakas, Manolis Papamakarios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.