EUROLYGA 2023

Krepšinis kovos su sukčiais, bet su futbolu nesivienija

Lietuvos krepšinis skambina pavojaus varpais. Kol dauguma sirgalių stebi Jono Valančiūno pasirodymą NBA, domisi Donato Motiejūno sveikata ir laukia Jono Kazlausko komentarų dėl rinktinės, Lietuvos krepšinio federacija (LKF) priversta stoti į karą su sporto sukčiais.

„Nevėžiui" teko atsisakyti vieno mačo, nes rungtynėms krito sutarimų kaltinimai.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Nevėžiui" teko atsisakyti vieno mačo, nes rungtynėms krito sutarimų kaltinimai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Apr 22, 2015, 11:52 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 5:18 AM

„Tai daugiau futbolo ir žemesnių sporto lygų klausimas“, – dar prieš metus kalbėdamas apie sutartas varžybas ištarė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Špokas. Tuomet sporto sukčių skandale sukosi Lietuvos futbolo klubai ir žaidėjai, o senosios krepšininkų nuodėmės buvo užmirštos.

Tačiau „Transparency International“ Lietuvos skyriaus diskusijoje „Kaip spręsti susitarimų dėl varžybų eigos problemą Lietuvos krepšinyje ir futbole?“ ištarta kita jo frazė privertė pažiūrėti į kalendorių ir laukti: „Aišku, tai grėsmė, nes ateityje tai galėtų tapti didele dilema.“

Praėjus metams Lietuvos krepšinį ir vėl sudrebino lažybų skandalas ir skirtingai nei 2011-aisiais, šįkart abejingų jis nepaliko. Į kovą su sportą naikinančiais sukčiais stojo ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Arvydas Sabonis.

„Kaip žinote, ta nešvari liga atėjo iki krepšinio. Krepšinis – Lietuvos pasididžiavimas, todėl jo suteršti negalima. Mes to leisti negalime, todėl mums labai svarbi Lošimų priežiūros tarnybos (LPT) pagalba. Manau, kad dirbdami kartu ir reaguodami galėsime tą ligą sustabdyti“, – trečiadienį sakė A.Sabonis.

Jis pasidžiaugė, kad LKF pasirašė sutartį su LPT ir kartu kovos prieš sukčius.

„Džiaugiuosi, kad LKF imasi ryžtingų veiksmų. Džiaugiuosi ir LKL veiksmais dėl įtarimų dėl nelegalių varžybų. Lošimai – didžiausias ir greitai sporte plintantis blogis. Štai sumo imtynės, kurios yra japonų pasididžiavimas, senokai dingo iš televizijos ekranų. Japonijoje buvo atliktas tyrimas ir buvo išaiškinta, kad ten vyko labai daug sutartų kovų. Lygiai taip pat Azijoje tai liečia futbolo čempionatus. Ten normalūs čempionatai vyksta trijose šalyse, o kitose nei lažybų bendrovės žiūri, nei sirgaliai, nes ten – per daug sutartų rungtynių“, – sakė LPT direktorius Virginijus Daukšys.

Pasipelnyti negalėjo

Praėjusį ketvirtadienį Lietuvos krepšinyje nuskambėjo pavojaus varpai ir Lietuvos krepšinio lyga (LKL) iškart ėmėsi veiksmų. Pirmą kartą LKL istorijoje dėl įtarimų, kad sutarta rungtynių baigtis, buvo atšauktos rungtynės. Šalies krepšinio veidą pakeitusį sprendimą LKL priėmė likus valandai iki Kėdainių „Nevėžio“ ir „Mažeikių“ rungtynių. Šios įtarimus sukėlė ne tik Lietuvos lažybų kontoroms – iš pasiūlos jas išbraukė ir užsienio kompanijos, nes įtarimų sukėlė didelės pinigų sumos už absoliučios lygos autsaiderės „Mažeikių“ ekipos pergalę.

„Jeigu būtų sutartos rungtynės, tai tie, kurie norėjo pasipelnyti, tikrai negalėjo“, – sakė V.Daukšys.

Jis pabrėžė, kad sukčiai turėtų veikti užsienyje.

„Sunku pasakyti (apie galimus pelnus). Lietuvos bendrovėse sumos menkos. Futbolo ir krepšinio atvejais pelnai nesiekdavo 10 tūkst. litų, tai tie didieji pelnai vyksta kažkur kitur. Lietuvos bendrovės yra įvedusios apribojimus. Akivaizdu, kad pagrindiniai statymai vyksta ne ten“, – sakė V.Daukšys.

Reagavo kitaip

Šįkart krepšinio vadovų reakcija buvo visiškai kitokia nei 2011-aisiais, kai Palangos „Naglio“ žaidėjams Vytautui Buzui, Rimui Varanauskui ir Vidmantui Užkuraičiui už sprendimą lažintis iš savo ekipos pralaimėjimo buvo švelniai pagrūmota pirštu. Tuomet šie žaidėjai gavo simbolines 3 tūkst. litų (950 eurų) baudas.

Tuomet gudrieji sportininkai nutarė pastatyti nemenkus pinigus už „Naglio“ pralaimėjimą Kauno „Žalgiriui“ didesniu nei 30 taškų skirtumu. Rungtynes „Žalgiris“ laimėjo 103:66.“Gandų yra keli metai. Į juos reaguoji vienaip ar kitaip. Džiaugiuosi, kad šiemet sureagavo ryžtingai“, – sakė A.Sabonis.

LPT yra pasirašiusi sutartį ir su Lietuvos futbolo federacija (LFF), bet A.Sabonis apie bendradarbiavimą su Juliaus Kvedaro valdomu futbolu kalbėjo su šypsena.

„Gal mes čia geriau pasikonsultuosime“, – sakė A.Sabonis.

Niokoja futbolą

Frazė „lažybų skandalas“ Lietuvoje dažniausiai girdima futbole, tačiau Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vadovai nesėdi sudėję rankų. Dar prieš A lygos startą Pakruojo „Kruoją“ dosniai paremti buvo nusprendę investuotojai iš Honkongo, tačiau LFF konsultavosi su UEFA ir nutarė neįleisti Azijos verslininkų. Investuotojų grėsmės padarinius dar pernai patyrė Gargždų „Bangos“ ir Alytaus „Dainavos“ klubai.

„Banga“ ilgą laiką kovojo su verslininkais iš Rusijos. Kadaise pavyzdžiu vadinto klubo struktūra nusilpo ir Gargždai nebeturi ekipos A lygoje – buvo priversta prisijungti prie LFF I lygos. O Alytaus „Dainava“ vos išvengė išnykimo, kai komandą kontroliuoti ėmė apie pakilimą šnekėję italai.

Praėjusį sezoną Lietuvos futbolas nuo pranešimų apie lažybas drebėjo kone dažniau nei nuo efektingų įvarčių. LFF uždraudė prie futbolo prisiliesti „Klaipėdos granito“ legionieriui Olegui Dmirtrijenkai, diskvalifikuoti buvo ir kai kurie Panevėžio „Ekrano“ bei „Šiaulių“ futbolininkai.

Garbės tai Lietuvos krepšiniui nedaro, bet jeigu yra gandai, reiškia, kad kažkas vyksta. Tikėsimės, kad kažkas bus pradėtas procesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.