EUROLYGA 2023

Finalo repeticija: kurio LKL milžino ginklai aštresni?

Mačo Kaune nugalėtojas turėtų galimybių pusfinalyje išvengti šį sezoną stipriai banguojančio Klaipėdos „Neptūno“ – su sąlyga, kad visi favoritai peržengs ketvirtfinalio serijos iki trijų pergalių barjerus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Mačo Kaune nugalėtojas turėtų galimybių pusfinalyje išvengti šį sezoną stipriai banguojančio Klaipėdos „Neptūno“ – su sąlyga, kad visi favoritai peržengs ketvirtfinalio serijos iki trijų pergalių barjerus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Apr 25, 2015, 12:03 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 10:27 PM

Pasitikdami paskutines LKL reguliariojo sezono rungtynes Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkai turi po lygiai pergalių ir pralaimėjimų. Bet skirtingose geriausių šalies krepšinio komandų grandyse žaidėjų svoris yra pasiskirstęs nevienodai.

Nedaug ką reikia skaičiuoti stipriausioms Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) komandoms prieš paskutinį reguliariojo sezono mačą.

Kas laimi rungtynes, tas tampa reguliariojo čempionato nugalėtoju ir įgyja namų sienų pranašumą visuose atkrintamųjų varžybų etapuose – tarp jų ir finale.

Mačo Kaune nugalėtojas turėtų galimybių pusfinalyje išvengti šį sezoną stipriai banguojančio Klaipėdos „Neptūno“ – su sąlyga, kad visi favoritai peržengs ketvirtfinalio serijos iki trijų pergalių barjerus.

Šį vakarą paaiškės likusios ketvirtfinalio poros, tačiau jau žinoma, kad pirmajame atkrintamųjų varžybų etape Utenos „Juventus“ žais su Pasvalio „Pieno žvaigždėmis“, o „Neptūnas“ – su Alytaus „Dzūkija“.

„Lietkabelis“ ir „Šiauliai“ laukia „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“. Kaip susidėlios šios poros, lems mačas Kaune.

Įvairiuose turnyruose „Žalgiris“ šį sezoną yra laimėjęs ketverias rungtynes iš penkerių prieš „Lietuvos rytą“, bet vilniečiai triuškinamai laimėjo pastarąjį milžinų mūšį Vilniuje ir šiuo metu tęsia 19 iš eilės laimėtų LKL mačų seriją.

Kol pergalių ir pralaimėjimų kraitis LKL čempionate yra lygus, buvęs „Žalgirio“ įžaidėjas Mantas Kalnietis ir buvęs „Lietuvos ryto“ puolėjas Steponas Babrauskas prieš karštą dvikovą Kaune pasidalijo mintimis apie tai, ar lygi yra ir abiejų klubų sudėtis pagal žaidėjų pozicijas.

Įžaidėjai

„Žalgiris“: Willas Cherry (LKL pirmenybėse žaidžia po 16 min., pelno po 5,5 tšk., atlieka po 2,4 rez. perd.), Lukas Lekavičius (18 min., 7,8 tšk., 2,5 rez. perd.), Vaidas Kariniauskas (15 min., 4,9 tšk., 2,2 rez. perd.).

„Lietuvos rytas“: Adas Juškevičius (22 min., 9,6 tšk., 3 rez. perd., 47,4 proc. tritaškių), Žygimantas Janavičius (18 min., 6,3 tšk., 3,4 rez. perd.).

M.Kalnietis: „Įžaidėjų jėgos man atrodo apylygės. „Lietuvos ryto“ įžaidėjai yra labiau patyrę, tačiau ir „Žalgirio“ jaunimas šį sezoną atrodo neblogai, be to, prisidėjo W.Cherry.

„Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ rungtynėse svarbu justi tą išskirtinę mačo atmosferą.

Tokiems tarpusavio mačams reikalinga patirtis. „Lietuvos ryto“ įžaidėjai tokių rungtynių yra matę daugiau – tai gali būti pliusas vilniečiams.“

S.Babrauskas: „Mano nuojauta sako, kad šio mačo baigtis labai priklausys nuo įžaidėjų.

Jeigu W.Cherry sužais taip, kaip geriausiose savo Eurolygos rungtynėse, „Žalgirio“ šansai laimėti labai išaugs.

Kita vertus, „Žalgirio“ įžaidėjai rungtyniauja ne taip stabiliai, kaip „Lietuvos ryto“.

Nežinia, kuris žalgiriečių atsiskleis geriau šeštadienį. „Žalgiryje“ W.Cherry yra stipresnis fiziškai, bet L.Lekavičius geriau pataiko.

„Lietuvos ryto“ įžaidėjų vaidmuo antrojoje sezono dalyje kiek pasikeitė. Ž.Janavičius pradeda rungtynes starto penkete, nes kiek geriau ginasi. A.Juškevičius geriau puola.

Tarp „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ įžaidėjų dėčiau lygybės ženklą.“

Snaiperiai

„Lietuvos rytas“: Martynas Gecevičius (26 min., 10,9 tšk., 3,9 rez. perd.), Billy Baronas (15 min., 5,9 tšk., 1,5 rez. perd.).

„Žalgiris“: Artūras Milaknis (22 min., 9,9 tšk., 44 proc. tritaškių), Tomas Dimša (14 min., 6,1 tšk.).

S.Babrauskas: „A.Milaknis šį sezoną labai naudingas „Žalgiriui“, bet šioje pozicijoje pranašumą turi „Lietuvos rytas“.

M.Gecevičius antrojoje sezono pusėje atrodo labai gerai. Jis labai norės gerai sužaisti šeštadienį, nes šį sezoną rungtyniauti prieš „Žalgirį“ jam nelabai sekėsi.

Visas „Lietuvos ryto“ žaidimas labai priklauso nuo M.Gecevičiaus, nes jis ne tik atakuoja, bet ir dažnai žaidžia du prieš du, ypač gerai jaučiasi aikštėje su Antanu Kavaliausku.

„Žalgiris“ yra skyręs kelis derinius A.Milakniui, bet „pikenrolas“ jam nelabai pavyksta. Nors A.Milaknis kiek stipresnis gindamasis, Martynas daugiau sukuria puldamas. Jis yra įvairiapusiškesnis žaidėjas – ne veltui „Lietuvos ryte“ atlieka daugiausia rezultatyvių perdavimų.“

M.Kalnietis: „Anksčiau stipresnis atrodydavo M.Gecevičius, bet A.Milakniui tai geriausias sezonas per jo karjerą. Artūras jau nebėra vien metikas, kuris gali pataikyti laisvas. Šį sezoną A.Milaknis atakuoja ir po kamuolio varymosi, jis daug labiau pasitiki savimi. Dedu lygybės ženklą.“

Lengvieji puolėjai

„Žalgiris“: Jamesas Andersonas (22 min. 13,2 tšk., 3,4 atk. kam., 2,2 rez. perd.), Edgaras Ulanovas (19 min., 6,1 tšk., 2,9 atk. kam.), Vytenis Lipkevičius (14 min., 5,1 tšk.).

„Lietuvos rytas“: Mindaugas Lukauskis (23 min., 8,2 tšk., 1,8 perimt. kam.), Travisas Leslie (16 min., 7,2 tšk., 3,2 atk. kam.), Simas Jasaitis (15 min., 4,5 tšk.).

M.Kalnietis: „Su visa pagarba Simui Jasaičiui ir M.Lukauskiui, J.Andersonas šį sezoną įrodė, kad be konkurencijos yra geriausias LKL legionierius. „Žalgiris“ lengvojo puolėjo pozicijoje stipresnis.“

S.Babrauskas: „M.Lukauskis gerai ginasi, perima daug kamuolių, bet puolant jis rečiau būna su kamuoliu.

J.Andersonas ne tik gerai puola, bet ir gali perduoti kamuolį, gerai ginasi. Amerikietis – svarbiausias „Žalgirio“ koziris.

Sustabdžius J.Andersoną, „Lietuvos ryto“ galimybės laimėti išaugtų.

Turbūt būtų verta prieš jį dvigubinti gynybą, ypač jam žaidžiant du prieš du.“

Sunkieji puolėjai

„Žalgiris“: Paulius Jankūnas (20 min., 8,4 tšk., 5 atk. kam.), Darius Songaila (14 min., 7,7 tšk., 2,7 atk. kam.), Siimas Sanderis Vene (14 min., 4,8 tšk.), Donatas Tarolis (12 min., 4,4 tšk.).

„Lietuvos rytas“: Gediminas Orelikas (26 min., 14,5 tšk., 3,9 atk. kam., 68 proc. dvitaškių, 46,4 proc. tritaškių), Mike’as Moseris (14 min., 5,9 tšk., 3,4 atk. kam.).

S.Babrauskas: „Nors J.Andersonas „Žalgiriui“ yra svarbus, dar svarbesnis yra P.Jankūnas.

G.Orelikas gali pulti prieš P.Jankūną ir šį sezoną kelis kartus buvo rezultatyvesnis.

Bet sustabdyti P.Jankūną ginantis vienas prieš vieną G.Orelikas neturi šansų.

Ir kitas „Žalgirio“ puolėjas D.Songaila žaidimu nugara į krepšį pranoksta savo varžovą M.Moserį.

Šioje pozicijoje „Žalgiris“ yra tvirtesnis.“

M.Kalnietis: „Sunkiojo puolėjo pozicijoje „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas" turi labai skirtingus žaidėjus. G.Orelikas – labiau yra metikas, o P.Jankūnas didžiąją savo gyvenimo dalį krepšinyje praleidžia po krepšiu.

Nors pagal statistikos rodiklius šį sezoną G.Orelikas atrodo labai gerai, jeigu reikėtų rinkti iš jų geresnį žaidėją, tikrai balsuočiau už Paulių. Jis nėra iš tų, kurie įmeta 30 taškų ir labai matomas aikštėje. Tačiau P.Jankūnas sugeba absoliučiai viską. Aš nežinau užduoties, kurios Paulius negalėtų įvykdyti. Galbūt ta užduotis nebus atlikta tobuliausiai, bet tikrai aukštu lygiu. Jis gali atkovoti kamuolį, sužaisti nugara į krepšį, prie tritaškio linijos pagąsdinęs varžovą prasiveržti, moka žaisti ir prieš aukštą, ir prieš žemą varžovą.“

Vidurio puolėjai

„Žalgiris“: Robertas Javtokas (20 min., 6,9 tšk., 5,3 atk. kam.), Artūras Gudaitis (19 min., 10,5 tšk., 5,8 atk. kam.).

„Lietuvos rytas“: Antanas Kavaliauskas (20 min., 12,1 tšk., 5,2 atk. kam., 73,3 proc. dvitaškių), Kšyštofas Lavrinovičius (15 min., 11,4 tšk., 3,7 atk. kam., 45,2 proc. tritaškių), Artūras Valeika (13 min., 4,7 tašk., 3,2 atk. kam.).

M.Kalnietis: „A.Gudaitis turėjo sveikatos bėdų, bet tikiuosi, kad tokioms rungtynėms bus tinkamai pasirengęs. R.Javtokas irgi duos naudos „Žalgiriui“.

Tačiau „Lietuvos ryto“ gretose A.Kavaliauskas šį sezoną žaidžia puikų krepšinį. Jis labai pasitiki savimi. Kai vidurio puolėjo pozicijoje prisideda ir Kšyšius (K.Lavrinovičius), varžovams kyla dar daugiau galvosūkių.

Manau, „centrų“ jėgos yra apylygės.“

S.Babrauskas: „Iš visų vidurio puolėjų universaliausias yra K.Lavrinovičius. Jį sunku sustabdyti. K.Lavrinovičius pavojingas prie tritaškio linijos, todėl turėdamas jį ir A.Kavaliauską „Lietuvos rytas“ gali žaisti įvairiau nei „Žalgiris“.

Iš šių vidurio puolėjų geriausiai ginasi R.Javtokas. Jis turi daug patirties, daug metų buvo vertinamas dėl gynybos, ypač ginantis prieš varžovų derinį du prieš du.

R.Javtokas šiais metais prasčiau puola nei praėjusį sezoną, bet jo gynyba daug lems šeštadienio mače, nes M.Gecevičius su A.Kavaliausku dažnai žaidžia du prieš du.

A.Gudaitis maloniai stebina, bet dar nėra stabilus. Sužaidžia nuostabių rungtynių, bet kartais lieka šešėlyje. Šiandien A.Kavaliauskas už jį geresnis. Antanas puldamas vienas prieš vieną atrodo geriausiai iš visų lygos vidurio puolėjų.

Manau, „Lietuvos rytas" turi geresnių „centrų“.

Vertinant bendrai, komandų sudėtis yra panašaus pajėgumo. Laukia geros rungtynės.“

Šio sezono tarpusavio kovos

Įvairiuose turnyruose „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“ šį sezoną susidūrė penkis kartus. „Žalgiris“ laimėjo pirmąsias ketverias rungtynes, bet pastarajame mače Vilniuje stipresnis buvo „Lietuvos rytas“.

Visos šio sezono „Žalgirio“ ir „Lietuvos rytas“ rungtynės:

V.Garasto taurės turnyras. Rugsėjo 20 d. Klaipėda. „Žalgiris“ – „Lietuvos rytas“ 70:66. J.Andersonas 17, S.S.Vene 12/M.Gecevičius 18, P.Dambrauskas 11.

LKL čempionatas. Spalio 19 d. Vilnius. „Lietuvos rytas“ – „Žalgiris“ 82:84. A.Kavaliauskas 24, G.Orelikas 18/P.Jankūnas 17, A.Milaknis 12.

LKL čempionatas. Sausio 12 d. Kaunas. „Žalgiris“ – „Lietuvos rytas“ 91:77. A.Milaknis 6, J.Andersonas 13/G.Orelikas 28, A.Kavaliauskas 14.

LKF finalas. Vasario 22 d. Kaunas. „Žalgiris“ – „Lietuvos rytas“ 82:76. E.Ulanovas 16, P.Jankūnas, W.Cherry ir S.S.Vene po 12/A.Kavaliauskas 18, M.Gecevičius 13.

LKL čempionatas. Kovo 8 d. Vilnius. „Lietuvos rytas“ – „Žalgiris“ 93:66. A.Kavaliauskas 19, A.Juškevičius 14/J.Andersonas 16, S.S.Vene 13.

Iš pirmų lūpų

Darius Lukminas

Buvęs Kauno „Žalgirio“ krepšininkas

„Lietuvos ryto“ žaidimas pasikeitė į gerąją pusę atėjus Marcelo Nicolai, bet „Žalgirio" trenerių štabas man atrodo įtikinamesnis. Gintaras Krapikas turi savo žaidimo viziją, bet Šarūnas Jasikevičius įdiegė daug naujovių. „Žalgiris“ ėmė dažniau naudotis deriniais du prieš du. Kai šis derinys atliekamas gerai, tai mirtinas ginklas prieš varžovus. Pamename, kaip NBA daug metų nesustabdomai veikdavo Karlo Malone’o ir Johno Stocktono duetas. „Žalgirio“ komandoje du prieš du ypač gerai moka žaisti J.Andersonas. „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ rungtynės bus labai įdomios ir taktikos požiūriu.“

LKL 2014–2015 m. sezono rikiuotė

1. Kauno „Žalgiris“ – 35 pergalės ir 4 pralaimėjimai, 2. Vilniaus „Lietuvos rytas“ – 35 ir 4, 3. Klaipėdos „Neptūnas“ – 31 ir 9, 4. Pasvalio „Pieno žvaigždės“ – 23 ir 16, 5. Utenos „Juventus“ – 23 ir 16, 6. Alytaus „Dzūkija“ – 21 ir 18, 7. „Šiauliai“ – 17 ir 22, 8. Panevėžio „Lietkabelis“ – 11 ir 28, 9. Kėdainių „Nevėžis“ – 7 ir 31, 10. „Prienai“ – 7 ir 32, 11. „Mažeikiai“ – 4 ir 34.

Likusios rungtynės. Šį vakarą LKL čempionate bus sužaisti 5 mačai: „Žalgiris“ – „Lietuvos rytas“, „Nevėžis“ – „Juventus“, „Lietkabelis“ – „Šiauliai“, „Dzūkija“ – „Pieno žvaigždės“, „Prienai“ – „Mažeikiai“. Balandžio 28 d. žais „Nevėžis“ – „Mažeikiai“.

Ketvirtfinalio serijos, kuriose šiais metais bus kovojama iki trijų pergalių, prasidės balandžio 29 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.