EUROLYGA 2023

Jungtinės lygos varžybose – pagal rusų dūdelę

Krepšinio Jungtinės lygos atkrintamosiose varžybose nežais nė vienas Lietuvos krepšininkas. Tačiau dėl medalių kovos dvi lietuvių treniruojamos komandos: „Chimki“ su Rimu Kurtinaičiu ir „Astana“ – su Ramūnu Butautu.

R.Kurtinaitis jau įsitikino, jog reguliariojo sezono rezultatas nėra svarbiausias.<br>M.Astrausko nuotr. iš archyvo
R.Kurtinaitis jau įsitikino, jog reguliariojo sezono rezultatas nėra svarbiausias.<br>M.Astrausko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2015-04-27 21:28, atnaujinta 2018-01-05 17:10

Pernykščių klaidų nepamiršo

„Skirtingai nei praėjusiais metais, mums nepavyko tapti Jungtinės lygos reguliariojo sezono nugalėtojais. Tačiau užimti antrąją vietą iškart už Maskvos CSKA klubo – labai geras rezultatas. Dabar reikės žaisti taip, kad išvengtumėm pernykščių klaidų“. Taip reguliariojo sezono rezultatus įvertino 25 iš 30 rungtynių laimėjusios ir antrąją vietą užėmusios „Chimki“ komandos treneris Rimas Kurtinaitis.

Jo auklėtiniai ilgai žygiavo pirmi, tačiau žiemą pasipylus traumoms, „Chimki" tapo pernelyg sunku kovoti dviem frontais, ir Europos taurės turnyre sėkmingai žaidusi komanda turėjo atsitraukti Jungtinės lygos varžybose.

Vis dėlto sukauptos taškų atsargos užteko, kad „Chimki“ nereikėtų jaudintis bent dėl antrosios vietos.

Juo labiau kad R.Kurtinaitis jau įsitikino, jog reguliariojo sezono rezultatas nėra svarbiausias. Pernai „Chimki“ laimėjo visas reguliariojo sezono rungtynes, bet iš atkrintamųjų varžybų pasitraukė jau ketvirtfinalyje, kuriame gavo skambų antausį nuo „Nižnij Novgorod“ klubo.

Šiais metais ketvirtfinalio varžovas irgi bus pavojingas. Tai – Saratovo „Avtodor“, kuris paskutiniajame reguliariojo sezono ture išvykoje nugalėjo ne bet ką, o kelialapį į Eurolygos finalo ketvertą iškovojusį CSKA.

Lėmė finišo spurtas

Iššūkį CSKA ekipai ketvirtfinalyje mes Ramūno Butauto treniruojama „Astana“. Buvęs Lietuvos rinktinės treneris į Kazachstano sostinę atvyko tik vasarį, kai pakeitė anksčiau Vilniaus „Lietuvos ryte“ bei Kauno „Žalgiryje“ dirbusį serbą Aleksandarą Trifunovičių, bet per trumpą laiką nuveikė labai daug.

R.Butautui reikėjo kelti komandą iš 11-osios vietos. Dar balandžio pradžioje atrodė, kad ši misija neįmanoma, bet „Astana“ reguliariojo sezono finiše laimėjo trejas rungtynes iš eilės ir aplenkė tris iš eilės pralaimėjimus patyrusią Talino „Kalev-Cramo“ ekipą.

Iš viso vadovaujant R.Butautui „Astana“ laimėjo 7 iš 14 rungtynių.

Jungtinėje lygoje žaidė dar vieno buvusios Lietuvos rinktinės trenerio vadovaujama komanda. Kęstutis Kemzūra dėl pergalių kovojo su Nimburko ČEZ krepšininkais, bet užėmė tik 14-ąją vietą tarp 16 ekipų.

Priekyje – Rusijos klubai

„Astana“ – vienintelė ne Rusijos komanda, patekusi į Jungtinės lygos atkrintamąsias varžybas.

Septynias pirmąsias vietas reguliariajame sezone užėmė rusų klubai: CSKA, „Chimki“, Krasnodaro „Lokomotiv“, Sankt Peterburgo „Zenit“, „Nižnij Novgorod“, Kazanės „Uniks“ ir „Avtodor“.

Apatinėje lentelės pusėje liko trys Rusijos ekipos Krasnojarsko „Jenisej“, Volgogrado „Krasnyj Oktiabr“ ir Samaros „Krasnyje Krylja“.

Kartu su dešimčia Rusijos komandų turnyre dalyvavo po vieną ekipą iš Kazachstano („Astana“), Estijos „(„Kalev-Cramo“), Latvijos (Rygos VEF), Suomijos (Loimos „Bisons“), Čekijos (ČEZ) ir Baltarusijos (Minsko „Cmoki“).

Kuklus lietuvių indėlis

Jungtinės lygos komandose šį sezoną žaidė du Lietuvos krepšininkai.

„Lokomotiv“ atstovavo traumų kamuojamas Mantas Kalnietis. Jis tik sausio pabaigoje grįžo į aikštę išsigydęs Lietuvos rinktinės stovykloje patirtą raktikaulio traumą ir žaidė vos 7 rungtynes, per kurias įmesdavo 3,4 taško.

Kovo mėnesį M.Kalnietis nusprendė atlikti kelio operaciją, o praėjusią savaitę abipusiu sutarimu nutraukė sutartį su Krasnodaro klubu.

Kelialapį į atkrintamąsias varžybas apmaudžiai praradusio „Kalev-Cramo“ aprangą vilki Mindaugas Kupšas. Jis žaidė 23 rungtynes, pelnydavo 4,3 taško ir atkovodavo 2,8 kamuolio.

Galutinė reguliariojo sezono rikiuotė: 1. Maskvos CSKA – 26 ir 4, 2. „Chimki“ – 25 ir 5, 3. Krasnodaro „Lokomotiv“ – 23 ir 7, 4. Sankt Peterburgo „Zenit“ – 22 ir 8, 5. „Nižnij Novgorod“ – 19 ir 11, 6. Kazanės „Uniks“ – 19 ir 11, 7. Saratovo „Avtodor“ – 17 ir 13, 8. „Astana“ – 13 ir 17, 9. Talino „Kalev-Cramo“ – 13 ir 17, 10. Rygos VEF – 12 ir 18, 11. Krasnojarsko „Jenisej“ – 10 ir 20, 12. Volgogrado „Krasnyj Oktiabr“ – 9 ir 21, 13. Loimos „Bisons“ – 9 ir 21, 14. Nimburko ČEZ – 9 ir 21, 15. Minsko „Cmoki“ – 7 ir 23, 16. Samaros „Krasnyje Krylja“ – 7 ir 23.

Ketvirtfinalyje iki 3 pergalių žais: CSKA – „Astana“, „Chimki“ – „Avtodor“, „Lokomotiv“ – „Uniks“ ir „Zenit“ – „Nižnij Novgorod“.

Lietuvių statistika

M.Kalnietis (buv. „Lokomotiv“) – 7 rungt., 14,4 min., 3,4 tšk., 1,9 rez.perd.

M.Kupšas („Kalev-Cramo“) – 23 rungt., 11,9 min., 4,3 tšk., 2,8 atk.kam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.