EUROLYGA 2023

D. Miličičiaus nuopolio istorija: NBA girnose užgesęs talentas

D.Miličičiaus karjera nesusiklostė taip, kaip buvo svajota.<br>AFP/Scanpix ir youtube.com nuotr. koliažas
D.Miličičiaus karjera nesusiklostė taip, kaip buvo svajota.<br>AFP/Scanpix ir youtube.com nuotr. koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 28, 2015, 10:27 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 1:42 PM

2003-ųjų vasarą tuo metu 18-metis Darko Miličičius sudrebino NBA – naujokų biržoje jis „Detroit Pistons“ klubo buvo pasirinktas antruoju šaukimu, jam buvo prognozuojama geriausia lygos istorijoje legionieriaus karjera, o dauguma to meto NBA klubų vadovų tikėjo, kad jis taps geresniu krepšininku, nei 2003 metų biržoje pirmuoju numeriu pasirinktas LeBronas Jamesas.

Praėjus 12 metų 29-erių D.Miličičius jau nebežaidžia profesionalaus krepšinio, išbandė kikbokso ringą, o pastaruoju metu garsėja savo audringu gyvenimu. Praėjusią savaitę internete išplito vaizdo įrašas, kuriame D.Miličičius viename vakarėlyje nelaikydamas rankose butelio maukia alų ir „girdo“ savo tatuiruotes.

Pranyko tarp deimantų

2003 metais į NBA atėjusių atletų karta iki šiol laikoma viena geriausių ir talentingiausių lygos istorijoje.

Visi jie – savo komandų kamienai ir lyderiai, per sezoną savo statistiką papildantys solidžiais skaičiais. Krepšinio ekspertai neabejoja, kad 2003 metų naujokų birža buvo tikra deimantų kasykla.

Tačiau vienas deimantas taip ir nesužėrėjo prožektorių šviesoje visu savo grožiu, nes D.Miličičius pasirodė esąs tik trapus stiklo gabalėlis.

2 metrų ir 13 centimetrų ūgio serbą pirmasis pasirinko Detroito „Pistons“ klubas, kurio vadovai svajojo baudos aikštelę paversti neįveikiama tvirtove. Bet D.Miličičius tik krūpčiojo žiūrėdamas, kaip krepšį bombarduoja ir dėjimais drebindavo Rasheedas Wallace'as, o Benas Wallace'as gesindavo kiekvieną drąsesnį prasiveržimą.

Jo kartos vaikinai rinkdavo naudingiausių žaidėjų apdovanojimus, dalyvavo Visų žvaigždžių savaitgaliuose ir kaupė patirtį, o Darko sėdėjo ant atsarginių suolelio ir beviltiškai stebėdavo, kaip jo perspektyvia laikyta karjera virsta miražu.

Vienas talentingiausių Serbijos krepšinio talentų NBA lygoje per 9 metus trukusią karjerą pakeitė net šešias komandas, tačiau jo noras žaisti taip kaip kadaise žaidė Vlade Divacas buvo panašus į pastangas pavyti vaivorykštę.

Debiutinis sezonas – katastrofiškas

Į stipriausią krepšinio lygą D.Miličičius įžengė sulaukęs 18 metų, o dar naujokų peržiūroje pakerėjo skautus ir klubo vadovus savo sugebėjimais krepšinio aikštėje.

„Darko buvo fenomenalus ir jis išdarinėjo stebuklus“, – pareiškė ESPN apžvalgininkas Chadas Fordas.

Tačiau debiutinis D.Miličičiaus sezonas tapo liūdna apgailėtinos jo karjeros NBA lygoje pradžia – pirmąjį savo sezoną jis per 34 rungtynes rinkdavo vos po 1,5 taško, o daugiausia pavykdavo įmesti 6 taškus.

Rezultatai negerėjo ir antrajame sezone, o „Pistons“ vadovai suprato, kad skaudžiai prašovė pro šalį ir pasirinko ne tą krepšininką.

Detroite vidurio puolėjas praleido pustrečio sezono, bet automobilių pramonės mieste jis jautėsi lyg tvirtais varžtais nepajudinamai prisuktas prie atsarginių suolelio.

Sirgaliai nušvilpdavo

D.Miličičiui pasisekė lyg laimingą bilietą gavusiam NBA aistruoliui – 2004 metais jis su „Pistons“ laimėjo čempionų žiedą ir tapo jauniausiu žaidėju, dalyvavusiu NBA finalo serijoje – tada jam buvo 18 metų ir 356 dienos.

Tačiau jau įpusėjus 2005-2006 metų sezonui „Pistons“ iškeitė serbą -puolėjas keliavo į Orlandą. Tačiau ir „Magic“ specialistai nesugebėjo įžvelgti stebuklingų žaidėjo galių. Po sezono D.Miličičius tapo laisvuoju agentu ir pasirašė sutartį su „Memphis Grizzles“.

„Turiu stengtis, geriau suprasti žaidimą, geriau žaisti. Aš nenuleidžiu rankų ir esu ryžtingas. Galbūt aš nežaidžiu taip, kaip turėčiau. Bet klubo žmonės man duoda daug patarimų – jie turi teisę reikalauti. Viskas priklauso tik nuo manęs paties

Memfis man suteikė galimybę. Jie man davė viską, ko reikia. Davė laiko žaisti. Klubas man liepė tiesiog atakuoti, kurti savą žaidimą. Tačiau mano pasitikėjimas susvyravo. Nežinau, kodėl taip atsitiko. Mano galvoje – sumaištis“, – 2008 metais, tapęs „Memphis Grizzlies“ komandos žaidėju, atviravo krepšininkas.

Žaidėjo balsas virpėdavo, kai prisimindavo savo pirmąją komandą NBA – „Detroit Pistons“. Tačiau ne dėl to, kad su „Pistons“ jis tapo čempionu.

Greta „Pistons“ žvėries B.Wallace'o jaunasis serbas atrodė lyg laibakojis ožiukas iš Novi Sado apylinkių.

Kieto ir agresyvaus žaidimo reikalaujantys komandos gerbėjai D.Miličičiui to negalėjo atleisti – lūkesčių nepateisinęs žaidėjas ne kartą buvo nušvilptas.

Blaškėsi po lygą

Asmeninis 22 metų serbo rezultatyvumo rekordas – 21 taškas, atkovotų kamuolių – 16. Jei tokie skaičiai jo statistikos eilutėse būtų degę po kiekvienų rungtynių, Memfio klubo vadovai tik būtų trinę rankomis. Tačiau serbas jiems buvo tik galvos skausmas, nes už trejų metų kontraktą krepšininkui buvo įsipareigoję sumokėti 21 milijoną JAV dolerių.

Tačiau aukštaūgis serbas Memfyje nerado laimės ir toliau klajojo per NBA klubus. Neišlaikęs „Memphis Grizzlies“ vadovų pasitikėjimo, D.Miličičius nuo 2009 iki 2012 metų pakeitė dar tris klubus – „New York Knicks“, „Minnesota Timberwolwes“ ir „Boston Celtics“.

Bet kelionių dulkės vis stipriau graužė žaidėjo akis, o sėkmingos karjeros horizontą matyti sekėsi vis vis sunkiau.

Nors žaisti ir nesisekė, milžiniški lūkesčiai ir pačių NBA skautų sukurtas fenomenalaus krepšininko portretas leido D.Miličičiui sudaryti milijoninius kontraktus. Štai, prieš karjeros pabaigą jis sudarė ketverių metų 16 mln. JAV dolerių vertės sutartį su „Minnesota Timberwolves“.

Karjeros NBA metais paaiškėjo, kad jis neturi banko sąskaitos, o paklaustas, kur deda pinigus, ramiai atsakydavo: „Tiesiog laikau pas save“.

Geriausiai D.Miličičiui sekėsi 2010-2011 metais, kai „Timberwolves“ gretose vidurio puolėjas rinkdavo 8,8 taško ir sugriebdavo 5,2 atšokusio kamuolio.

Jo karjeros vidurkis – 6 taškai ir 4,2 atkovoto kamuolio per rungtynes.

2012 metais, būdamas 29-erių, vienu talentingiausių Serbijos krepšininku laikytas milžinas nusprendė dėti tašką ir baigė krepšininko karjerą.

Serbas nusprendė išbandyti jėgas kikbokso ringe – 2014 metų rudenį jis pasirašė sutartį su pasaulio kikbokso asociacija (WAKO). Tačiau ir kovos ringas nebuvo sėkmingas – D.Miličičius pralaimėjo savo pirmąją kovą kitam serbui Radovanui Radojčičiui. Pasaulio kikbokso asociacijos dvikova buvo sustabdyta antrajame raunde.

Grasino užmušti teisėjus

D.Miličičius skandalingai pagarsėjo ir Europoje, kai po 2007 metų Europos krepšinio čempionato rungtynių tarp Serbijos ir Graikijos krepšininkas netvardė emocijų ir nerinko žodžių.

„Kad ir kur jie gyventų, suradęs aš užmušiu tuos teisėjus. Tegul jie eina velniop. Jeigu jie turi dukteris, suradęs ir su jomis taip pat pasielgsiu“ – po rungtynių su Graikija teisėjams pagrasino D.Miličičius. Aukštaūgis šiose rungtynėse pelnė 17 taškų ir buvo vienas rezultatyviausių žaidėjų, tačiau pergalei to neužteko – serbai pralaimėjo Europos čempionams po pratęsimo 67:68.

Šiam susitikimui teisėjavo lietuvis V.Dovidavičius, italas F.Facchini ir rumunas S.Banica.

Dėl šių žodžių krepšininkas buvo nubaustas 10 tūkst. eurų bauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.