EUROLYGA 2023

Nepasitikėjimas: LKL finalams prašoma kviesti užsienio arbitrus

Lemiamos Lietuvos krepšinio lygos (LKL) rungtynės šį sezoną gali tapti išskirtinėmis ne tik savo dvikovų atkaklumu. Kol kas per 21-erius LKL gyvavimo metus nė karto neprireikė svarbiausiomis pirmenybių kovoms kviestis teisėjų iš užsienio. Tačiau ketvirtadienį sostinės „Lietuvos ryto“ krepšinio klubo atstovai kreipėsi į LKL vadovus su prašymu, kad svarbiausioms turnyro kovoms būtų pakviesti aukščiausio lygio arbitrai iš užsienio.

R.Brazauskas.<br>Gintaro Šiupario nuotr.
R.Brazauskas.<br>Gintaro Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modestas Krukauskas

2015-05-14 18:45, atnaujinta 2018-01-03 19:10

LKL per dieną raštiškai apklaus visus šios lygos valdybos narius – klubus ir nuo jų sprendimo priklausys, ar LKL pusfinalio ir finalo mačams bus pakviesti užsienio krepšinio teisėjai. Bet ir nutarus klubams kviesti krepšinio specialistus, viską lems FIBA (Tarptautinė krepšinio federacijų asociacija) žodis.

„Dar kartą kreipiamės į Jus prašydami LKL pusfinaliams ir finalams pasikviesti aukščiausio lygio teisėjų iš užsienio šalių. LKL čempionato arbitrų darbas pernelyg dažnai sulaukia priekaištų ir kritikos iš bene visų lygos komandų. Sunku turėti teisinių įrodymų, dėl kokių konkrečiai priežasčių vieno ar kito teisėjo sprendimai buvo klaidingi ir nulemiantys rungtynių baigti: gal tai tiesiog profesionalumo trūkumas, bet kas galėtų paneigti, kad kartais tai būna subjektyvus ar kieno nors interesų padiktuotas teisėjo požiūris į vieną ar kitą komandą, – rašoma Vilniaus ekipos kreipimesi į LKL prezidentą ir generalinį direktorių. – Faktas, kad krepšinio pasaulyje didžiulį autoritetą turintys Lietuvos teisėjai pastaraisiais metais neturi svorio Europoje – jie nekviečiami teisėjauti svarbiausioms dvikovoms, pavyzdžiui Eurolygos finalo ketverte, pasaulio ar Europos čempionatų lemiamuose mačuose.

Manome, kad tarptautinių krepšinio organizacijų požiūris į arbitrus iš Lietuvos yra padiktuotas jų profesinių savybių, kurios neatitinka reikalavimų šiuolaikiniam krepšinio teisėjų elitui.

Todėl norėdami, kad LKL varžybose komandos be jokių pašalinių veiksnių galėtų išsiaiškinti, kas yra stipriausias, raginame LKL vadovybę pasitelkti kvalifikuotus arbitrus iš užsienio.

Žinoma, darbas greta elitinių Europos teisėjų padės tobulėti ir geriausiems mūsų šalies krepšinio arbitrams. Tikime, kad bešališkas įvykių aikštėje vertinimas bus naudingas lygai, žaidėjams, treneriams, sirgaliams – visos stiprėjančios LKL, kaip dominuojančios Lietuvos sporto lygos, įvaizdžiui“.

LKL pusfinaliuose nuo gegužės 13 dienos varžosi dvi poros: čempiono titulą ginantis Kauno „Žalgiris“ ir Utenos „Juvertus“ bei Vilniaus „Lietuvos rytas“ ir Klaipėdos „Neptūnas“.

„Tokio klausimo dėl teisėjų jau senokai nebuvo nė vienoje Europos krepšinio lygoje. Tarptautinės lygos – VTB, Adrijos, BBL ar Balkanų – naudoja tokią teisėjavimo schemą, tačiau šalies čempionatuose būtent tokio sprendimo senokai nebuvo girdėti. Aš 2011 metais teisėjavau Vokietijos pirmenybių reguliariame sezone, bet tai buvo labiau mokomoji priemonė – rodžiau vietiniams arbitrams, kokių klaidų nereikėtų daryti, į ką vertėtų atkreipti dėmesį. Dar prieš 20 metų su amžinatilsiu Virgiu Dovidavičiumi važiavome teisėjauti į Latviją“, – tikino praeityje garsus krepšinio teisėjas, LKL generalinis direktorius Romualdas Brazauskas.

Jei pusfinalio serijose prireiks visų dvikovų, jos baigsis gegužės 25-ąją, o jau trijų dienų startuos finalo serija, o gegužės 29-ąją – mačai dėl trečiosios vietos. LKL pirmenybės oficialiai baigsis birželio 12-ąją.

„Dabar reikia sulaukti tik klubų nuomonės dėl galimybės kviestis teisėjus iš užsienio pusfinaliams ir finalams. Jei balsavimas bus teigiamas, LKL kreipsis į FIBA, kad ji savo nuožiūra skirtų teisėjus ar teisėją svarbiausioms turnyro dvikovoms. Jei FIBA pasakys, kad nemato reikalo skirti arbitrus Lietuvai, tada tuo viskas ir baigsis“, – portalui lrytas.lt kalbėjo R.Brazauskas.

Nors LKL vadovybė pagal įstatus galėtų pati priimti sprendimą dėl arbitrų kvietimo, šįkart ji nutarė remtis valdybos narių nuomone.

- Kada kreipsitės į FIBA dėl galimų teisėjų skyrimo?

– Iki penktadienio 12 valandos privalome sužinoti esminį klausimą – ar klubai apskritai palaiko idėją kviestis arbitrus iš užsienio. Kai tai bus aišku, tuomet ir kreipsimės į FIBA. Tada, be kitą ko, taip pat paaiškėtų, kiek tų teisėjų turėtų būti – vienas, du ar visa brigada.

- Gal galite plačiau pakomentuoti sostinės ekipos laiško turinį – kodėl nepasitikima savais teisėjais...

– Galima aš šito klausimo nekomentuosiu. Nenoriu prisikalbėti.

- Kam tektų finansinė našta, kviečiant arbitrus iš užsienio?

– Žinoma, kad ji atitektų LKL. Mes turėtume išlaikyti ir sumokėti teisėjams. Kiek tiksliai – dar nežinia. Tačiau šiokios tokius skaičius galima būtų pateikti – draugiškoms nacionalinių rinktinių dvikovoms kviečiamas teisėjas už rungtynes gauna vidutiniškai po 400 eurų. Be abejo, skrydis, gyvenimas ir dienpinigiai yra kviečiančiosios pusės išlaidos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.