EUROLYGA

Jonas Mačiulis: „Labai noriu pirmojo Eurolygos titulo“

„Norėčiau bent kartą tapti Eurolygos čempionu“, – pareiškė krepšininkas Jonas Mačiulis. Madrido „Real“ puolėjas – vienintelis lietuvis, dalyvaujantis šiandien prasidedančiame lemiamame Eurolygos etape.

J.Mačiulis pirmą kartą žais Eurolygos finalo ketverte.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Mačiulis pirmą kartą žais Eurolygos finalo ketverte.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Šilinskaitė-Puškorė („Lietuvos rytas“)

May 15, 2015, 5:19 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 3:33 PM

Apie Eurolygos čempiono karūną J.Mačiulis svajoja beveik visą profesionalo karjerą, karališkasis Ispanijos klubas „Real“ jos nesimatavo du dešimtmečius, todėl tiki ir tikisi, kad sekmadienį vėl ją užsidės.

Eurolygos finalo ketverto turnyras grįžo į Madridą. 2008 metais, kai svarbiausios sezono varžybos irgi buvo surengtos Ispanijos sostinėje, jose triumfavo naudingiausias to Eurolygos sezono žaidėjas Ramūnas Šiškauskas ir Maskvos CSKA (Rusija).

Karjerą jau baigęs R.Šiškauskas su žmona Edita „Barclaycard Center“ arenos tribūnoje stebės, kaip šiemet pergalės šampane maudysis jau kiti žaidėjai. Galbūt – ir 30-metis 198 cm ūgio J.Mačiulis.

„Už ką sirgsiu? Draugų yra visur, bet palaikyti, matyt, reikės Joną“, – prieš išvykdamas žadėjo R.Šiškauskas.

Šį vakarą „Real“ armija su J.Mačiuliu Eurolygos pusfinalyje kovos su Stambulo „Fenerbahce“, o pirmajame pusfinalyje susigrums buvusi R.Šiškausko komanda CSKA ir Pirėjo „Olympiakos“ (Graikija).

Laimėjo dar su A.Saboniu

Ambicijų laimėti šio sezono Eurolygą turi visi. Bet „Real“ ambicijos – ypač didelės. Ispanijos superklubas žais namie, o jo titulų troškulys vis didėja.

Pastarąjį kartą „Real“ krepšininkai Eurolygą laimėjo prieš 20 metų – 1995-aisiais.

Tuomet iškovoti Europoje labiausiai vertinamą klubų krepšinio trofėjų Madrido komandai padėjo Arvydas Sabonis, kuriam šis Eurolygos čempiono titulas yra vienintelis.

2008 m. Madride surengtame Eurolygos finalo ketverto turnyre „Real“ nežaidė, todėl normalu, kad ir sirgaliai, ir klubo vadovai iš krepšininkų tikisi triumfo.

Ypač po to, kai užvakar iš kovos dėl Čempionų lygos trofėjaus pasitraukė „Real“ futbolininkai. Apmaudą dėl jų pralaimėjimo pusfinalyje Turino „Juventus“ ekipai galėtų apmalšinti tik „Real“ krepšininkų pergalės.

„Žinoma, kad ir žaidėjai, ir mūsų valdžia tikisi laimėti, – neneigė J.Mačiulis. – Tačiau kiekvienas tai padaryti nori dėl savų priežasčių. Man asmeniškai tai būtų pirmasis Eurolygos čempiono titulas ir labai jo noriu.

Bet didelio spaudimo laimėti nejaučiu – spaudos neskaitau, su sirgaliais per daug nebendrauju.“

Trečias kartas nemeluos?

Šį sezoną „Real“ klubo biudžetas buvo apie 26 mln. eurų. Iš jų 15 mln. eurų skirta žaidėjams, tarp kurių yra ir pasaulio (Rudy Fernandezas, Sergio Rodriguezas), ir olimpinių čempionų (Andresas Nocioni).

Bet stora piniginė nėra rodiklis, mat panašių finansinių išteklių turi dar du finalo ketverto dalyviai – CSKA ir „Fenerbahce“.

„Olympiakos“ ne taip seniai įrodė, kad gali laimėti net tuomet, kai lažybų kontoros jam nieko gero neprognozuoja. Graikai triumfavo 2013 m. Londone vykusiame finalo ketverto turnyre, o finale patiesė ne ką kitą, o Ispanijos superklubą „Real“.

Madrido komanda į Eurolygos finalo ketverto varžybas pateko trečius metus iš eilės. Pastaruosius du sezonus „Real“ klupo tik finale, todėl Madride visi meldžia, kad trečias kartas tikrai nemeluotų.

Nugalėtoją lems detalės

„Real“ ir „Fenerbahce“ pusfinalyje finalo ketverto varžybų šeimininkus būtų galima laikyti favoritais, jei ne keli „bet“.

Stambulo komanda turi vieną geriausių Europos trenerių serbą Željko Obradovičių, kuris tikrai žino, kaip laimėti Eurolygą, – su skirtingomis komandomis jis tai padarė 8 kartus. Būtent šiam treneriui už 1995 metų Eurolygos čempiono titulą dėkingas ir „Real“.

Antrasis „Fenerbahce“ privalumas – patyręs įžaidėjas Nikos Zisis. „Real“ žaidimas visą sezoną grindžiamas kokybišku greitu puolimu, o Turkijos komandai atstovaujantis 31 metų graikas tikrai žino, kaip numušti ritmą. Tai padaryti įmanoma ne tik klampiai ginantis, bet ir migdant bėgti mėgstančius varžovus statišku puolimu.

„Sutinku, kad kai kuriais aspektais esame šio pusfinalio favoritai. Žaidžiame savoje aikštėje, o mūsų lyderiai turi didesnę svarbių varžybų patirtį, tačiau tai – viskas.

Esame dvi vienodos komandos, o pergalę lems detalės: vienas metimas, vienas atkovotas ar pamestas kamuolys“, – įsitikinęs J.Mačiulis.

Juolab kad, anot lietuvio, Eurolygos pusfinalyje ir finale tenka žaisti tik vienas rungtynes. Ištaisyti klaidų nebebus galimybių.

Eurolygos didysis ketvertas

Kelias į finalo ketvertą. Reguliariojo sezono grupėje užėmė 1-ąją vietą (8 ir 2), „Top 16“ etapo grupėje – 1-ąją vietą (11 ir 3), ketvirtfinalyje nugalėjo Stambulo „Anadolu Efes“ 3:1.

Lyderiai. R.Fernandezas – 13 tšk., 3,4 rez. perd., F.Reyesas – 11,4 tšk., 5,5 atk. kam., S.Rodriguezas – 11 tšk., 5,1 rez. perd., S.Llullis – 10,3 tšk., 5,8 rez. perd., J.Carrollas – 9,4 tšk. F.Reyesas buvo išrinktas į pirmąjį, R.Fernandezas – į antrąjį geriausių Eurolygos žaidėjų penketą. R.Fernandezas tapo geriausiu vasario mėnesio žaidėju.

Kiti turnyrai. Ispanijos lygos reguliariajame sezone užsitikrino pirmąją vietą (27 ir 5). Vasarį laimėjo Ispanijos taurę (finale nugalėjo „Barcelona“ 77:71; naudingiausiu žaidėju išrinktas R.Fernandezas).

Kelias į finalo ketvertą. Reguliariojo sezono grupėje užėmė 2-ąją vietą (8 ir 2), „Top 16“ etapo grupėje – 2-ąją vietą (11 ir 3), ketvirtfinalyje nugalėjo Tel Avivo „Maccabi“ 3:0.

Lyderiai. A.Goudelockas – 16,4 tšk., N.Bjelica – 11,9 tšk., 8,6 atk. kam., J.Vesely – 11,1 tšk., 5,4 atk. kam., B.Bogdanovičius – 10,7 tšk., E.Preldžičius – 6,1 tšk., 3,3 rez. perd. N.Bjelica buvo išrinktas į pirmąjį, A.Goudelockas – į antrąjį geriausių Eurolygos žaidėjų penketą, B.Bogdanovičius – geriausiu jaunu turnyro krepšininku. N.Bjelica tapo geriausiu kovo žaidėju.

Kiti turnyrai. Turkijos lygos reguliariajame sezone užėmė pirmąją vietą (23 ir 7). Vasarį Turkijos taurės finale pralaimėjo Stambulo „Anadolu Efes“ 60:70.

Kelias į finalo ketvertą. Reguliariojo sezono grupėje užėmė 1-ąją vietą (10 ir 0), „Top 16“ etapo grupėje – 1-ąją vietą (12 ir 2), ketvirtfinalyje nugalėjo Atėnų „Panathinaikos“ 3:1.

Lyderiai. M.Teodosičius – 15 tšk., 7,1 rez.perd., N.de Colo – 14,2 tšk., 3,2 rez. perd., S.Weemsas – 13,5 tšk., 3,5 rez. perd., A.Kaunas – 9,9 tšk., A.Kirilenka – 9,3 tšk., 5,2 atk. kam. M.Teodosičius buvo išrinktas į pirmąjį, N.de Colo – į antrąjį geriausių Eurolygos žaidėjų penketą. N.de Colo tapo geriausiu sausio žaidėju.

Kiti turnyrai. Jungtinės lygos reguliariajame sezone užėmė pirmąją vietą (26 ir 4), ketvirtfinalyje nugalėjo „Astana“ 3:0.

Kelias į finalo ketvertą. Reguliariojo sezono grupėje užėmė 1-ąją vietą (8 ir 2), „Top 16“ etapo grupėje – 3-iąją vietą (10 ir 4), ketvirtfinalyje nugalėjo „Barcelona“ 3:0.

Lyderiai. V.Spanoulis – 14,9 tšk., 5,7 rez. perd., G.Printezis – 12,2 tšk., M.Lojeski – 9,5 tšk., O.Hunteris – 8,4 tšk., B.Dunstonas – 9,3 tšk. V.Spanoulis buvo išrinktas į pirmąjį geriausių Eurolygos žaidėjų penketą, B.Dunstonas – geriausiai besiginančiu turnyro krepšininku. V.Spanoulis tapo geriausiu spalio, G.Printezis – geriausiu balandžio žaidėju.

Kiti turnyrai. Graikijos lygos reguliariajame sezone užėmė pirmąją vietą (25 ir 1). Iš Graikijos taurės iškrito ketvirtfinalyje, kuriame pralaimėjo Atėnų „Panathinaikos“ 76:77.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.