EUROLYGA 2023

J.Mačiulį supykdė V.Spanoulio žodžiai: „Krepšinyje tu – niekas“

Jonas Mačiulis stojo į vieną rikiuotę su garsiausiais Lietuvos krepšininkais, bet dar turi ko siekti. Eurolygos čempionu su Madrido „Real“ tapęs J.Mačiulis finale buvo vienas slaptų Ispanijos ekipos ginklų.

Finale su „Olympiakos“ J.Mačiulis aikštėje pasirodė tuomet, kaip pats mėgsta juokauti, kai degė „Real“ užpakalis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Finale su „Olympiakos“ J.Mačiulis aikštėje pasirodė tuomet, kaip pats mėgsta juokauti, kai degė „Real“ užpakalis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Mačiulis sutramdė „Olympiakos“ lyderį V.Spanoulį ir pats pelnė taškų.
J.Mačiulis sutramdė „Olympiakos“ lyderį V.Spanoulį ir pats pelnė taškų.
J.Mačiulis su Eurolygos taure „Santiago Bernabeu“ stadione.<br>Instagram nuotr.
J.Mačiulis su Eurolygos taure „Santiago Bernabeu“ stadione.<br>Instagram nuotr.
Eurolygos čempionais tapę „Real“ klubo krepšininkai 20 metų lauktą triumfą šventė kartu su savo atžalomis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Eurolygos čempionais tapę „Real“ klubo krepšininkai 20 metų lauktą triumfą šventė kartu su savo atžalomis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Eurolygos čempionais tapę „Real“ klubo krepšininkai 20 metų lauktą triumfą šventė kartu su savo atžalomis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Eurolygos čempionais tapę „Real“ klubo krepšininkai 20 metų lauktą triumfą šventė kartu su savo atžalomis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Eglė Šilinskaitė-Puškorė („Lietuvos rytas“)

May 19, 2015, 10:25 AM, atnaujinta Nov 28, 2017, 2:16 AM

„Real“ krepšininkų autobuse dar ir vėlyvą pirmadienio popietę skambėjo dainos – nedarnus, bet įsilinksminęs aukštaūgių vyrų choras jas traukė nuo pat ryto važiuodamas per milijoninį Madridą.

Priėmimai pas Ispanijos sostinės vadovus, susitikimai su klubo vadovybe – pareiga, kurią po triumfo Eurolygoje pirmadienį turėjo atlikti „Real“ žaidėjai ir treneriai.

Šio triumfo Madrido klubo sirgaliai ir vadovai laukė pastaruosius dvidešimt metų – nuo tada, kai „Real“ tuomet dar su Arvydu Saboniu priešakyje pastarąjį kartą tapo Eurolygos čempionu.

Eurolygos finale „Real“ šiemet žaidė trečius metus iš eilės, ir trečiasis kartas karališkajam Ispanijos klubui iš tiesų nemelavo.

Šįsyk pusfinalyje Madrido komanda be vargo 96:87 patiesė Stambulo „Fenerbahce“, o finale sekmadienį 78:59 – Pirėjo „Olympiakos“.

Šis sezonas 30-mečiam 198 cm ūgio J.Mačiuliui Eurolygoje – devintasis. Bet tvirto kūno ir aštraus liežuvio puolėjui tai buvo pirmasis finalo ketverto turnyras.

Finale su „Olympiakos“ J.Mačiulis aikštėje pasirodė tuomet, kaip pats mėgsta juokauti, kai degė „Real“ užpakalis.

12-ąją min. varžybų šeimininkai atsiliko 15:21. Kad sustiprintų Madrido komandos gynybą, J.Mačiulis pakeitė gynėją Sergio Llullį.

Tačiau lietuvis ne tik pradėjo lipdyti praskydusią gynybą, bet ir ėmėsi iniciatyvos puldamas – dviem tritaškiais, dvitaškiu ir bauda trūktelėjo buksuojantį komandos puolimo vežimą.

Iš viso finale J.Mačiulis žaidė beveik 16 min., pelnė 9 taškus ir atkovojo 4 kamuolius.

Vos nuaidėjus finalo sirenai, ant lietuvio kaklo pakibo vyriausioji duktė Kamilė.

Liepos mėnesio pabaigoje mergaitei sueis penkeri ir su savo teta, J.Mačiulio seserimi Jūrate, ji atvyko į Madridą palaikyti tėvo.

Praėjusi savaitė J.Mačiuliui buvo ypač sėkminga: prieš triumfuodamas Eurolygoje jis susilaukė trečios atžalos – krepšininko žmona Agnė Kaune pagimdė dukterį Kotryną. Mačiulių vidurinei dukteriai Klaudijai – pusantrų metų.

„Real“ komanda, kuriai pirmą sezoną atstovauja J.Mačiulis, šiemet jau laimėjo tris trofėjus – Ispanijos supertaurę, karališkąją taurę ir Eurolygos taurę. Bet liko laimėti Ispanijos čempionatą.

„Būtų labai gerai tai padaryti kuo greičiau, nes norisi namo“, – šyptelėjo J.Mačiulis.

– Jonai, į finalo su „Olympiakos“ rungtynes įsitraukėte itin solidžiai. Nors neturėjote jums skirtų derinių, galbūt prieš finalą trenerio Pablo Laso žaidimo planas buvo kitoks ir jums buvo numatytas vaidmuo puolant?

– Niekas nepasikeitė ir finale – puldamas tik improvizavau.

„Olympiakos“ žaidėjai gindamiesi dažnai keitėsi dengiamaisiais ir toks gynybos planas man buvo parankus lįsti po krepšiu.

Be to, varžovai gynybą sutelkė į kitus „Real“ žaidėjus, todėl likdavau pusiau laisvas ir atakuodavau.

– Naudingiausiu finalo ketverto žaidėju išrinktas vyriausias šio turnyro krepšininkas 35 metų argentinietis Andresas Nocioni. Finale jis surinko 12 taškų ir atkovojo 7 kamuolius, pusfinalyje su „Fenerbahce“ – 12 taškų ir 6 kamuolius.

Taip ir planavote, kad olimpinis čempionas per lemiamas Eurolygos sezono rungtynes temps komandą?

– Tiesą sakant, viskas buvo statoma ant ispanų – Rudy Fernandezo, Felipe Reyeso, S.Llullio, Sergio Rodriguezo, tačiau „Olympiakos“ žaidėjai juos labai gerai dengė.

Smagu, kad mūsų komandoje atsirado toks žaidėjas kaip A.Nocioni, kiti ir truputį patempė komandą, ir įmetė reikiamu metu.

– Jūs taip pat buvote tarp tų traukusiųjų „Real“.

– Taip, ir man keliskart pasisekė įmesti. (Juokiasi.)

– Finalą vainikavo jūsų konfliktas su „Olympiakos“ gynėju Vassiliu Spanouliu. Už tai užsidirbote techninę pražangą. Kai kurie aistruoliai tvirtina, kad konfliktą išprovokavote būtent jūs, nes įspyrėte V.Spanouliui į kulkšnį.

Kas iš tiesų įvyko paskutinę minutę, kai „Real“ jau aiškiai pirmavo, o techninėmis pražangomis buvo nubausti V.Spanoulis, R.Fernandezas ir jūs?

– Konfliktą išprovokavo V.Spanoulis, kai pradėjo įžeidinėti mūsų komandos žaidėjus.

Graikas nuolat lojo ant R.Fernandezo, įžeidinėjo jo artimuosius. Paskui V.Spanoulis perėjo prie kitų mūsų krepšininkų, tarp jų ir manęs.

Neneigsiu – susinervinęs spyriau jam į kulkšnį. O jis mane stūmė ir pareiškė: „Krepšinio pasaulyje tu esi niekas, todėl džiaukis šita pergale.“

Aš atkirtau: „Kad ir kaip būtų, per trejus metus tu man pralaimėjai penkis finalus, todėl bent jau tikrai žinai, kas aš toks.“ (Eurolygos finalas iš tiesų buvo jau penktasis, kurį V.Spanoulio komanda „Olympiakos“ pralaimėjo J.Mačiulio komandai. Kai lietuvis dar atstovavo Atėnų „Panathinaikos“, šiam klubui „Olympiakos“ po dusyk pralaimėjo Graikijos čempionato finale ir Graikijos taurės turnyro finale. – Red.)

V.Spanoulis po paskutinių mano žodžių ėmė keiktis, mane siuntinėti, o aš jam parodžiau nepadorų gestą, už kurį ir gavau techninę pražangą.

– Ar per lemiamą mačą įprasta, kad žaidėjai vieni kitus provokuoja ir žodžiais?

– Nelygu, su kuo žaidi. Jei varžovas „Olympiakos“ – įprasta.

Su V.Spanouliu tokios situacijos yra nuolatinės. Tokių jo kalbų girdėdavome po kiekvienų „Olympiakos“ pralaimėtų finalo rungtynių.

Graikas visiems nugalėtojams yra išaiškinęs, kad jie – niekas, o jis – išskirtinis.

Bet yra ekipų, kurios kovoja garbingai. Pusfinalyje su „Fenerbahce“ nebuvo nieko panašaus.

– Kaip komanda reagavo į jūsų išpuolį prieš V.Spanoulį?

– Plojo per petį ir gyrė, nes visi nemėgsta V.Spanoulio.

Po rungtynių visi pasijuokėme iš tų situacijų.

– Kiek Eurolygoje kainuoja techninė pražanga?

– Nežinau. Šitas klausimas klubui. (Juokiasi.)

– Yra sakančių, kad „Real“ paskutinėmis sekundėmis irgi elgėsi ne visai garbingai ir puolė mušti gulinčio varžovo, mat tada, kai „Olympiakos“ jau nebesigynė, nes pripažino savo pralaimėjimą, S.Rodriguezas dar smeigė tritaškį.

– Kai rengėme paskutinę ataką, dar buvo likusios 32 sekundės iki rungtynių pabaigos.

Mums reikėjo arba tyčia suklysti, arba mesti. Sergio metė ir pataikė, nes tyčia klysti atrodė nelogiška.

„Olympiakos“ protestuoja dėl visko, nes nemoka pralaimėti.

Jei būtų galėjęs, dėl to paskutinio metimo Graikijos klubas būtų pareikalavęs peržaisti rungtynes.

– Pirėjo „Olympiakos“ finale jums buvo parankesnis varžovas nei Maskvos CSKA?

– Su komandos draugais kalbėjome, kad kortos mums krito neįtikėtinai gerai.

Finale žaisti su CSKA būtų buvę gerokai sunkiau nei su „Olympiakos“.

Todėl sunku patikėti, kad Graikijos komanda pusfinalyje nukovė Rusijos superklubą.

– Ar daug sveikinimų sulaukėte?

– Labai daug. Pasveikino ir Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas A.Sabonis, ir krepšininkai, su kuriais kažkada žaidžiau, – Mantas Kalnietis, Paulius Jankūnas, Robertas Javtokas, Eurelijus Žukauskas, ir buvę profesionalų komandų treneriai, ir netgi vaikystės treneriai.

– Šis sezonas jums kupinas įvykių: su „Real“ skinate pergales, sulaukėte šeimos pagausėjimo.

Ar vasarą rasite laiko Lietuvos rinktinei?

– Jei viskas bus gerai, žinoma!

Tfu, tfu, tfu, mažajai Kotrynai viskas gerai, vaikas sveikas, guvus, o tai svarbiausia.

Man vis dar norisi žaisti rinktinėje, norisi patekti į kitų metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes ir, jei pavyks, ten laimėti medalį.

2008 metais per pirmąją savo olimpiadą Pekine buvau tik atsarginis, 2012-aisiais Londone buvau po traumos, todėl irgi tik gelbėjau senukams.

Labai noriu į olimpiadą pagaliau nuvažiuoti kaip vienas rinktinės lyderių.

Madride – finalo ketverto kovos

Finalas. Madrido „Real“ – Pirėjo „Olympiakos“ 78:59 (15:19, 20:9, 18:18, 25:13). J.Carrollas 16 (4/5 tritaškių), A.Nocioni (7 atk. kam.) ir S.Llullis po 12, N.Rodriguezas 11, J.Mačiulis 9 (1/2 baudų, 1/2 dvitaškių, 2/2 tritaškių, 4 atk. kam.)/M.Lojeskis 17, G.Printezis 11, K.Sloukas ir O.Hunteris po 10, ...V.Spanoulis 3 (0/4 tritaškių).

Dėl 3-iosios vietos. Maskvos CSKA – Stambulo „Fenerbahce“ 86:80 (27:13, 21:11, 18:31, 20:25). N.de Colo 17, D.Nicholsas 14, A.Jacksonas 12/A.Goudelockas 24, N.Bjelica 18, N.Zisis 12.

Pusfinaliai. „Olympiakos“ – CSKA 70:68 (17:20, 18:16, 12:15, 23:17). G.Printezis 17, V.Spanoulis 13, K.Sloukas 10/ N.de Colo 18, A.Kaunas 11, A.Jacksonas ir S.Weemsas po 9.

„Real“ – „Fenerbahce“ 96:87 (20:21, 35:14, 21:24, 20:28). G.Ayonas 18, K.Riversas 17, S.Rodriguezas 13, J.Mačiulis 2 (1/1 dvitaškių, 0/1 tritaškių)/ A.Goudelockas 26, J.Vesely 20, B.Bogdanovičius 12.

Jaunimo turnyras. Finalas. Madrido „Real“ – Belgrado „Crvena zvezda“ 73:70.

Kauno „Žalgirio“ jaunimas 60:69 pralaimėjo Sarajevo „Spars“, 73:78 Malagos „Unicaja“ ir 72:63 įveikė „Crvena zvezda“, bet B grupėje liko paskutinis, ketvirtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.