EUROLYGA 2023

Geležinis „Neptūno“ įžaidėjas į rinktinę pakilo iš regionų lygos

Klaipėdos „Neptūno“ krepšininkas Mindaugas Girdžiūnas labai nudžiugo, kai Jonas Kazlauskas įtraukė jį į Lietuvos nacionalinės komandos pretendentų sąrašą. Iki šiol gynėjas nėra žaidęs jokioje šalies rinktinėje.

„Neptūno“ gynėjas M.Girdžiūnas šiemet gegužę pirmą kartą įtrauktas į Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Neptūno“ gynėjas M.Girdžiūnas šiemet gegužę pirmą kartą įtrauktas į Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

2015-05-23 06:00, atnaujinta 2017-11-27 05:04

Būdamas 26 metų M.Girdžiūnas pirmą kartą įtrauktas tarp nacionalinės komandos kandidatų, nors yra vienintelis iš 25 žaidėjų, kurie niekada neatstovavo jokiai šalies jaunimo rinktinei.

„Manau, kad esu vėlesnio brendimo, – „Lietuvos rytui“ sakė klaipėdietis. – Ir dabar atrodau tarsi 20-ies.

Mano kartos žaidėjai anksčiau subrendo, anksčiau pradėjo žaisti stipriuose klubuose.Aš atsiskleidžiau vėliau, tai gal žaisiu ilgiau – iki kokių 39 metų.“

LKL pusfinalio serijoje iki 3 pergalių „Neptūnas“ pralaimi Vilniaus „Lietuvos rytui“ 1:2. Ketvirtosios rungtynės šįvakar Klaipėdoje.

M.Girdžiūnui pusfinalis kol kas klostosi nesėkmingai – per trejas rungtynes jis pelnė tik 10 taškų ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus. 188 cm ūgio gynėjo vidurkis šį sezoną – 9,6 taško ir 2,6 rezultatyvaus perdavimo.

Pakilo iš regionų lygos

Kai dauguma Lietuvos rinktinės kandidatų jau atstovavo pajėgiausiems šalies klubams, o kai kurie netgi mindžiojo NBA slenkstį, M.Girdžiūnas žaidė Regionų krepšinio lygoje.

Nuo tada, kai vaikystėje futbolą mėgdavęs klaipėdietis draugo įkalbėtas pasuko į krepšinį ir pradėjo lankyti sporto mokyklą, jis kopė mažais karjeros laipteliais.

2010 metais jis dar žaidė mėgėjų komandoje „Tekoda“, kurioje sulaukė „Neptūno“ kvietimo.

Klaipėdos klubas kaip tik ieškojo įžaidėjo, kuris galėtų pakeisti traumą patyrusį Osvaldą Kurauską – tuomet krepšinį dar žaidusį dabartinį „Neptūno“ direktorių.

Tylus šviesiaplaukis ne iškart tapo svarbiu žaidėju „Neptūne“.

Jis buvo paskolintas NKL ekipai Klaipėdos „Naftai-Uni-Laivitei“, o 2012–2013 metų sezoną stabtelėjo Kėdainių „Nevėžyje“.

M.Girdžiūnas brendo kartu su „Neptūno“ komanda, kol atkreipė į save J.Kazlausko dėmesį.

Šį mėnesį Lietuvos rinktinės treneris įtraukė klaipėdietį į išplėstinį kandidatų sąrašą, kuriame yra dar penki įžaidėjai: Mantas Kalnietis, Žygimantas Janavičius, Adas Juškevičius, Lukas Lekavičius ir Vaidas Kariniauskas.

„M.Girdžiūnui bus kur kas sunkiau. Dėl amžiaus jis nebegalės žaisti studentų rinktinėje, todėl jam viskas gali baigtis jau išplėstiniu sąrašu.

Bet labai atidžiai jį stebėsime“, – sakė J.Kazlauskas.

Toks perspėjimas nesumažino džiaugsmo prie dėmesio neįpratusiam M.Girdžiūnui.

„Tai buvo didelis džiaugsmas, – apie netikėtą žinią sakė M.Girdžiūnas. – Tai buvo didelė mano svajonė.

Suprantu, kad sąrašas yra išplėstinis ir kalbėti apie galimybę patekti į rinktinę dar anksti.

Tik žinau, kad man reikia atiduoti savo širdį, žaisti iš visų jėgų, o rinksis treneriai.“

Išvengia traumų ir ligų

Kartu su „Neptūnu“ M.Girdžiūnui tai vienas ryškiausių sezonų per Klaipėdos klubo istoriją.

Tiesa, jam pačiam labiau įstrigo praėjęs sezonas, kai „Neptūnas“ debiutavo Europos taurės varžybose ir pirmą kartą per klubo istoriją iškovojo LKL sidabrą, finale 2:4 pralaimėjęs Kauno „Žalgiriui“.

Šį sezoną uostamiesčio klubas sukėlė triukšmo Eurolygoje, pasiekęs 4 pergales grupės varžybose.

LKL pirmenybėse Kazio Maksvyčio treniruojama komanda ilgai žengė viena koja su Kauno „Žalgiriu“ ir Vilniaus „Lietuvos rytu“.

Eurolygoje M.Girdžiūnas pelnė po 4,3 taško, žaisdamas po 17 min. ir keisdamas Mustafą Shakurą, kuris laikomas pagrindinių „Neptūno“ įžaidėjų.

LKL varžybose M.Girdžiūnas nemažai progų ir jomis naudojasi, bet dar ryškesnis yra kitas klaipėdiečio statistikos rodiklis.

Šis sezonas yra jau ketvirtasis, kai „Neptūno“ gynėjas nepraleido nė vienų rungtynių.

M.Girdžiūnas pats nesuskaičiuoja, kiek mačų iš eilės yra sužaidęs, ir gudriai šypsosi, kai komandos draugai juokauja, esą taip yra todėl, kad jis taupo jėgas per rungtynes.

„Tiesiog rimtų traumų nepatyriau. Net čiurnos nebuvau pasisukęs, nors, regis, nieko išskirtinio nedarau, kad apsisaugočiau“, – aiškino krepšininkas, per keturis sezonus be pertraukos sužaidęs apie 300 rungtynių.

Didvyriu nepavyko tapti

Pernai „Neptūnas“ į LKL finalą pateko įveikęs „Prienų“ klubą, bet šį sezoną klaipėdiečių kelyje pusfinalio serijoje iki trijų pergalių yra „Lietuvos rytas“.

Reguliariajame LKL čempionate tris mačus iš keturių laimėjo Vilniaus klubas, o viename iš mačų Klaipėdoje nedaug trūko, kad rungtynių didvyriu būtų tapęs M.Girdžiūnas.

Jis pataikė sudėtingą dvitaškį likus 0,8 sek. ir buvo išvedęs „Neptūną“ tašku į priekį, bet per likusį laiką vilniečiai pakabino kamuolį Mike’ui Moseriui virš lanko ir šis išplėšė pergalę „Lietuvos rytui“.

„Tai skaudi tema, – prisimindamas tų rungtynių Klaipėdoje pabaigą šyptelėjo M.Girdžiūnas. – Buvau didvyris, kurį greitai visi pamiršo.

Visi prisiminė tik M.Moserį.“

Šį vakarą „Švyturio“ arenoje paaiškės, ar „Neptūno“ krepšininkai išsaugos viltį vėl pasiekti finalą, ar turės nusileisti laipteliu žemyn ir kovoti su Utenos „Juventus“ ekipa dėl bronzos.

M.Girdžiūnui ši serija klostosi prasčiau, negu jis tikėjosi, bet „Neptūno“ gynėjas viliasi, kad dar ne viskas prarasta.

Klaipėdiečiai pralaimėjo abu mačus Vilniuje (79:88 ir 89:96), bet savo arenoje išplėšė pergalę (107:101 po pratęsimo).

„Mums norėtųsi pakartoti praėjusių metų scenarijų ir vėl žaisti finale. Bet „Lietuvos rytas“ yra pagavęs gerą bangą, žaidžia galingai“, – sakė „Neptūno“ gynėjas.

Jo dabartinė sutartis su Klaipėdos klubu baigsis sulig šiuo sezonu, bet jis tikrai neprieštarautų likti gimtajame mieste.

Renkasi gyvą bendravimą

M.Girdžiūnas yra vienas ilgiausiai šioje komandoje rungtyniaujančių „Neptūno“ krepšininkų, tačiau nėra iš tų, kurie negalėtų ramiai vaikščioti uostamiesčio gatvėmis.

„Tikrai nesu toks populiarus kaip Martynas Mažeika ar Simas Galdikas“, – pripažino M.Girdžiūnas. Skirtingai nei dauguma jo kartos žmonių, klaipėdietis net „Facebook“ paskyros nėra susikūręs.

Jis save vadina ramiu, šeimynišku žmogumi, visą laisvą laiką nuo krepšinio skiriančiu šeimai – žmonai Rūtai ir prieš keturis mėnesius gimusiam Lukui, su kuriais savaitgalį mėgsta ištrūkti į Palangą ar Šventąją.

Stipriausiu įžaidėju Lietuvoje laiko M.Kalnietį

M.Girdžiūnui tarp viso pasaulio įžaidėjų daugiausia simpatijų kelia Deronas Williamsas iš NBA klubo „Brooklyn Nets“.

Jei M.Girdžiūnas pateks į liepos 20 dieną prasidėsiančią rinktinės stovyklą, ten jis sutiks Mantą Kalnietį – labiausiai jam patinkantį lietuvį įžaidėją.

„Jei kalbėtume apie visų laikų geriausius Lietuvos rinktinės įžaidėjus, man daugiausia simpatijų kelia Šarūnas Marčiulionis. O M.Kalnietis, be abejonės, yra stipriausias įžaidėjas šiuo metu Lietuvoje“, – kalbėjo M.Girdžiūnas.

Jo stipriausia savybė, ko gero, yra ta pati, kaip Š.Marčiulionio ir M.Kalniečio. Dėl savo staigaus pirmojo žingsnio M.Girdžiūnas yra pavojingas žaisdamas vienas prieš vieną.

Bet klaipėdietis mieliau skaičiuoja savo minusus: „Man trūksta dar daug ko. Pirmiausia reikėtų pagerinti gynybą. Taip pat metimą, aikštės matymą – viską po truputį. Pastaruoju metu per treniruotes labiausiai šlifuoju kamuolio valdymą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.