EUROLYGA 2023

Svarbiausiose Ispanijos lygos kovose – ir lietuviai

J.Mačiulis su „Real“ laimėjo Eurolygą ir po to Ispanijoje patyrė sukrėtimą.<br>AFP/Scanpix nuotr. iš archyvo
J.Mačiulis su „Real“ laimėjo Eurolygą ir po to Ispanijoje patyrė sukrėtimą.<br>AFP/Scanpix nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2015-05-25 23:29, atnaujinta 2017-11-26 15:54

Ispanijos krepšinio lygos reguliariajame sezone dvi pirmąsias vietas užėmė garsiausi šalies klubai Madrido „Real“ ir „Barcelona“, o trečia liko Eurolygos senbuvė Malagos „Unicaja“. Tačiau per kelias pastarąsias savaites turnyre buvo užfisuota tiek netikėtų rezultatų, kad prieš svarbiausias sezono kovas niekas negali tvirtai garantuoti, jog šios ekipos yra ir atkrintamųjų varžybų favoritės.

Smūgiai Eurolygos čempionams

ACB reguliariojo sezono pabaigoje stiprų sukrėtimą patyrė Madrido „Real“ klubas. Po to, kai prieš savaitę tapo Eurolygos čempionu, „Real“ nacionalinėse pirmenybėse pralaimėjo abejas rungtynes.

Tiesa, šios nesėkmės neturėjo įtakos „karališkojo“ klubo galutinei pozicijai – madridiečiai pirmąją vietą ACB lygoje buvo užsitikrinę dar prieš Eurolygos finalo ketvertą. Iš viso „Real“ per 34 rungtynes iškovojo 27 pergales.

„Real“ puolėjas Jonas Mačiulis reguliariajame sezone žaidė 32 rungtynes ir pelnydavo 5,9 taško.

Nutraukė nesėkmių virtinę

Viršutinėje turnyro lentelės eilutėje ilgai puikavosi Malagos „Unicaja“ pavadinimas. Tačiau prieš pat reguliariojo sezono pabaigą buvusio Kauno „Žalgirio“ trenerio Joano Plazos vadovaujama „Unicaja“ pralaimėjo net penkerias rungtynes iš eilės ir prarado ne tik pirmąją, bet ir antrąją vietą. Malagos komandą iš pradžių aplenkė „Real“, po to – ir „Barcelona“.

Malagos krepšininkai nuotaiką pataisę tik paskutiniajame ture, kuriame išvykoje po pratęsimo palaužė Bilbao „Dominion“ klubą 94:93.

„Pralaimėjimai jau buvo pradėję stipriai slėgti. Kad prieš atkrintamąsias varžybas pakeltumėm komandos dvasią, ši pergalė mums buvo būtina“, – tvirtino J.Plaza.

Šis rezultatas nepakeitė „Unicaja“ pozicijos lentelėje. 25 pergales iškovojusi Malagos komanda finišavo trečia.

„Unicaja“ puolėjas Mindaugas Kuzminskas reguliariajame sezone žaidė visas 34 rungtynes ir pelnydavo 9,8 taško. Jis buvo rezultatyviausias tarp šį sezoną ACB lygoje rungtyniavusių lietuvių.

Pasikeitė dvi komandos

Ketvirtfinalyje, kuriame bus kovojama iki dviejų pergalių, „Real“ susitiks su Las Palmaso „Herbalife“, „Unicaja“ – su Vitorijos „Laboral Kutxa“.

Kitas dvi poras sudarys „Barcelona“ – Badalonos „Joventut“ ir „Dominion“ – „Valencia“.

Palyginti su praėjusiais metais atkrintamosiose varžybose pasikeitė dvi komandos. Vietų tarp aštuonių geriausiųjų neapgynė „Sevilla“ ir Saragosos CAI, o jas išstūmė „Dominion“ ir „Joventut“. Bilbao komanda į atkrintamąsias varžybas grįžo po vieno, Badalonos – po penkių nesėkmingų sezonų.

17-mečio galimybės

Jei neįvyks nieko neplanuoto, atkrintamosiose varžybose rungtyniaus du lietuviai J.Mačiulis ir M.Kuzminskas. Tačiau nedidelių galimybių žengti į aikštę turi ir „Laboral Kutxa“ klubui priklausantis 17-metis Tadas Sedekerskis.

Jis buvo įtrauktas į paraišką, kai žiemos pabaigoje Vitorijos komandą užgriuvo traumų lavina. Jaunasis puolėjas žaidė 3 rungtynes, bet taškų per jas nepelnė.

Šiuo metu „Laboral Kutxa“ traumuotų žaidėjų sąrašas sutrumpėjo, todėl tikimybė, kad treneriui Ibonui Navarro vėl reikės T.Sedekerskio paslaugų, labai maža.

„Laboral Kutxa“ reguliariajame sezone iškovojo 19 pergalių ir užėmė šeštąją vietą.

Stebuklingas išsigelbėjimas

Kone laimingiausi praėjusį savaitgalį buvo Manresos „Bruixa d‘Or“ krepšininkai. Jie išvykoje 90:80 nugalėjo „Real“ klubą ir išsaugojo teisę žaisti ACB lygoje.

11 pergalių iškovojusi „Bruixa d‘Or“ užėmė 16-ąją vietą ir aplenkė dvi didžiausias nelaimėles San Sebastiano „Gipuzkoa“ ir Fuenlabrados „Montakit“ komandas.

Per paskutines sezono rungtynes į aikštę grįžo čiurnos traumą išsigydęs Marius Grigonis, kuriam pasveikus „Bruixa d‘Or“ nutraukė sutartį su kitu lietuviu Vilmantu Diliu.

Per paskutiniąsias rungtynes M.Grigonis komandos draugams padėjo tik simboliškai, tačiau už visą sezoną gali sau parašyti gerą pažymį. 21 metų gynėjas žaidė 26 rungtynes ir pelnydavo 7,7 taško.

Trumpai „Bruixa d‘Or“ atstovavęs V.Dilys žaidė tik 5 rungtynes ir pelnydavo 2,6 taško.

Geriausias – „Real“ kapitonas

Pirmadienį buvo paskelbti geriausio sezono krepšininko rinkimų rezultatai. Svarbiausias asmeninis ACB lygos prizas bus įteiktas „Real“ kapitonui Felipei Reyesui.

Antrąją vietą užėmė „Barcelona“ klubui priklausantis, bet šį sezoną „Dominion“ paskolintas juodkalnietis Marko Todorovičius, trečiąją – urugvajietis Jaysonas Grangeris iš „Unicaja“. Įdomu, kad žaidėjų ir trenerių apklausose pirmąją vietą užėmė M.Todorovičius, o F.Reyesą į viršų pakėlė sirgaliai ir žurnalistai.

Į geriausių žaidėjų penketą buvo išrinkti J.Grangeris, Sergio Llullis („Real“), Pau Ribasas („Valencia“), F.Reyesas ir M.Todorovičius. Geriausio jauno krepšininko apdovanojimas atiteko Dani Diezui („Gipuzkoa“), geriausio trenerio – Pablo Laso („Real“).

Dešimtukai – be lietuvių

Rezultatyviausiu lygos krepšininku tapo „Montakit“ klubo lyderis Andy Panko. 37 metų amerikietis pelnydavo 18,6 taško.

Antrąją vietą užėmė Saragosos CAI puolėjas Stevanas Jelovacas. Buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ žaidėjas įmesdavo 14,1 taško.

Trečias liko dar vienas veteranas. 35 metų Alexas Mumbru iš „Dominion“ pelnydavo 13,8 taško. Pagal rezultatyvius perdavimus ACB lygoje niekas neprilygo buvusiam „Lietuvos ryto“ įžaidėjui Jaredui Jordanui. „Gipuzkoa“ aprangą vilkėjęs amerikietis komandos draugams asistuodavo vidutiniškai 7 kartus.

Nė vienas lietuvis į asmeninės statistikos lyderių dešimtukus nepateko. Aukščiausias vietas užėmė M.Kuzminskas ir M.Grigonis.

M.Kuzminskas buvo 11-as pagal dvitaškių taiklumą (60,4 proc.), M.Grigonis – irgi 11-as pagal tritaškių taiklumą (43 proc.).

34-asis turas. Madrido „Real“ (J.Mačiulis 8, 13 min.) – Manresos „Bruixa d‘Or“ (M.Grigonis 0, 5 min., V.Dilys neregistruotas) 80:90, Bilbao „Dominion“ – Malagos „Unicaja“ (M.Kuzminskas 13, 17 min.) 93:94 (po pratęsimo), Santjago „Rio Natura“ – Vitorijos „Laboral Kutxa“ (T.Sedekerskis neregistruotas) 74:81, „Barcelona“ – Andoros „MoraBanc“ 84:74, Madrido „Estudiantes“ – Las Palmaso „Herbalife“ 84:75, Mursijos UCAM – Lagunos „Iberostar“ 104:81, Saragosos CAI – San Sebastiano „Gipuzkoa“ 72:65, „Sevilla“ – Badalonos „Joventut“ 77:70, Fuenlabrados „Montakit“ – „Valencia“ 64:87.

Galutinė reguliariojo sezono rikiuotė: 1. „Real“ – 27 ir 7, 2. „Barcelona“ – 25 ir 9, 3. „Unicaja“ – 25 ir 9, 4. „Dominion“ – 20 ir 14, 5. „Valencia“ – 20 ir 14, 6. „Laboral Kutxa“ – 19 ir 15, 7. „Joventut“ – 19 ir 15, 8. „Herbalife“ – 18 ir 16, 9. CAI – 18 ir 16, 10. UCAM – 17 ir 17, 11. „Iberostar“ – 16 ir 18, 12. „Rio Natura“ – 15 ir 19, 13. „Estudiantes“ – 14 ir 20, 14. „MoraBanc“ – 12 ir 22, 15. „Sevilla“ – 12 ir 22, 16. „Bruixa d‘Or“ – 11 ir 23, 17. „Gipuzkoa“ – 10 ir 24, 18. „Montakit“ – 8 ir 26.

Rezultatyviausi žaidėjai: 1. A.Panko („Montakit“) – 18,6 tšk., 2. S.Jelovacas (CAI) – 14,1, 3. A.Mumbru („Dominion“) – 13,8.

Lietuvių statistika

M.Kuzminskas („Unicaja“) – 34 rungt., 18,3 min., 9,8 tšk., 3,1 atk.kam.

M.Grigonis („Bruixa d‘Or“) – 26 rungt., 21,2 min., 7,7 tšk., 3,2 atk.kam.

J.Mačiulis („Real“) – 32 rungt., 16,5 min., 5,9 tšk., 2,3 atk.kam.

V.Dilys („Bruixa d‘Or“) – 5 rungt., 6,4 min., 2,6 tšk.

T.Sedekerskis („Laboral Kutxa“) – 3 rungt., 6,7 min., 0 taškų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.