EUROLYGA 2023

LKL klasika – su naujais motyvais

Kauno „Žalgiris“ ir Vilniaus „Lietuvos rytas“ po sezono pertraukos vėl finale varžysis dėl LKL čempionų vardo. Prieš tai 1999–2013 m. tik šios dvi komandos grūmėsi dėl titulo. Dvi stipriausios Lietuvos komandos dešimt mėnesių triūsė dėl svarbiausio lobio – LKL čempionų trofėjaus.

Šį sezoną trijuose „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ komandų mačuose nugalėtojai paaiškėjo paskutinėmis sekundėmis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šį sezoną trijuose „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ komandų mačuose nugalėtojai paaiškėjo paskutinėmis sekundėmis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas („Lietuvos rytas“)

May 28, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Nov 26, 2017, 5:53 AM

Pinigų dalybos, išskirtinio prizo nuosavybė ir kai kurių žaidėjų likimas – visa tai paskutinėmis sezono savaitėmis spręsis per negailestingus „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ susirėmimus.

Pirmasis serijos iki 4 pergalių mačas – šiandien Kaune, antrasis – gegužės 31 d. Vilniuje.

Dėl Eurolygos nuostatos (skirti garantuotą vietą „Žalgiriui“) LKL čempionai negaus bilieto į prestižiškiausią Europos turnyrą, bet šalies čempionų vardas turi savo kainą dėl kitų dalykų.

Prieš karščiausias sezono akistatas finalininkų žaidėjai ir treneriai kalbėjo apie atkaklią seriją ir troškimą laimėti, o „Lietuvos rytas“ pateikia intrigas, kurios kurstomos už aikštelės ribų.

Žaidėjų sutartys

Po šio sezono baigsis kelių svarbių „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ žaidėjų sutartys. Bet neramu ir tiems, kurių ateitis Kaune ir Vilniuje priklausys nuo vadovų malonės.

Finalo serijos baigtis ir krepšininkų pasirodymas gali padėti lemiamą tašką jų ateities planuose vilkėti žalią-baltą ar juodą-baltą-raudoną aprangas.

Dažniausiai čempionų komandos išlaiko branduolį, o sosto papėdėje likusios iš naujo buria gretas naujam šturmui.

Kokios permainos įmanomos „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ gretose?

Kauniečių stovykloje be sutarčių vasarą liks keturi žaidėjai – amerikiečiai Jamesas Andersonas ir Willas Cherry bei aukštaūgiai Robertas Javtokas ir Darius Songaila. Ar jie liks Kaune, priklausys nuo derybų.

Visų kitų žaidėjų sutartys galioja dar bent vieną sezoną arba klubas pasiliko galimybę pratęsti jas dar bent sezonui. Tarp tokių žaidėjų – ilgametis „Žalgirio“ ramstis Paulius Jankūnas, šį sezoną sužibėjęs Artūras Milaknis, jaunieji Artūras Gudaitis, Edgaras Ulanovas.

„Lietuvos ryto“ gretose sutartys baigiasi su lietuviais Antanu Kavaliausku ir Martynu Gecevičiumi bei amerikiečiais Mike’u Moseriu ir Billy Baronu.

Visi kiti krepšininkai arba turi ilgalaikes garantuotas sutartis, arba jų likimą spręs „Lietuvos ryto“ vadovai.

Premijos – ne tik čempionams

Pasibaigus LKL sezonui Lietuvoje vyks dar neregėtos pinigų dalybos.

Šį sezoną rekordinį LKL prizų fondą sudarė 231 tūkst. eurų – keturis kartus daugiau nei pernai (52 tūkst. eurų).

Keturios pusfinalį pasiekusios komandos išsiaiškins, kokia LKL pinigų pyrago dalis jiems bus atriekta.

LKL čempionams atiteks 25 proc. viso fondo – 58 tūkst. eurų. Už antrąją vietą numatyta 46 tūkst. eurų.

Mažajame finale Klaipėdos „Neptūnas“ ir Utenos „Juventus“ grumsis dėl 34 tūkst. eurų premijos. Už ketvirtąją vietą atiteks 23 tūkst. eurų.

Pagal LKL reguliariajame sezone užimtas vietas Pasvalio „Pieno žvaigždės“ ir Alytaus „Dzūkija“ gaus po 16 tūkst. eurų, „Šiauliai“ ir Panevėžio „Lietkabelis“ – po 11,5 tūkst., „Prienai“ ir Kėdainių „Nevėžis“ – po 7 tūkstančius eurų.

Be premijos liko tik paskutinę vietą turnyro lentelėje užėmę „Mažeikiai“.

Įspūdinga nauja taurė

2014–2015 metų sezono LKL čempionų trofėjų lentyną papildys įspūdingas apdovanojimas. Dar per sezono atidarymą LKL vadovai džiaugsmingai pristatė pribloškiančią taurę.

Meninė jos kompozicija su pagrindiniu akcentu – krepšinio kamuoliu – pranoksta net pasaulio čempionei JAV rinktinei pernai Ispanijoje įteiktą trofėjų.

Taurei gaminti daugiausia buvo panaudotas žalvaris. Jos detalės paauksuotos 24 karatų auksu. Viena pagrindinių kompozicijos dalių – tinklelis, padarytas iš paladžio.

Pagrindinis taurės akcentas kamuolys, kaip ir jį prilaikančios grandys, pagamintas iš natūralaus gintaro.

Išskirtinį trofėjų kūrė bendrovės „Alpera“ juvelyrai. Taurės vertės nenorėjo atskleisti nei jos kūrėjai, nei LKL vadovai.

Kasmet, jei čempionai keisis, taurė keis ir savo buvimo vietą. Tiesa, titulą praradusi komanda gaus taurės kopiją.

Planuojama, kad ant originalios taurės bus graviruojami čempionų komandų pavadinimai.

Komandų kelias į LKL finalą

„Žalgiris“

„Lietuvos rytas“

LKL čempionatas

Reguliariajame sezone užėmė 1-ąją vietą (36 ir 4), ketvirtfinalyje nugalėjo „Lietkabelį“ 3:0, pusfinalyje – „Juventus“ 3:0.

Lyderiai: J.Andersonas – 12,8 tšk., A.Milaknis – 10,5 tšk., A.Gudaitis – 10 tšk., 5,4 atk. kam., P.Jankūnas – 8,5 tšk., 4,9 atk. kam., L.Lekavičius – 7,7 tšk., 2,5 rez. perd.

Reguliariajame sezone užėmė 2-ąją vietą (35 ir 5), ketvirtfinalyje nugalėjo „Šiaulius“ 3:0, pusfinalyje – „Neptūną“ 3:1.

Lyderiai: G.Orelikas – 14,3 tšk., A.Kavaliauskas – 12,5 tšk., 5,4 atk. kam., M.Gecevičius – 11,4 tšk., 4,2 rez. perd., K.Lavrinovičius – 10,2 tšk., A.Juškevičius – 9,6 tšk., 3,2 rez. perd.

Tarpusavio rungtynės

LKL reguliariajame sezone „Žalgiris“ laimėjo 3 iš 4 rungtynių. Kauniečiai laimėjo svečiuose 84:82, namie 91:77, pralaimėjo svečiuose 66:93 ir laimėjo namie 82:81.

LKF taurės finale Kaune „Žalgiris“ laimėjo 82:76.

Kiti turnyrai

Laimėjo LKF taurę.

Eurolygos reguliariojo sezono grupėje užėmė 3-iąją vietą (5 ir 5), „Top 16“ etapo grupėje – 6-ąją vietą (5 ir 9). LKF taurės turnyre pateko į finalą.

Europos taurės grupėje užėmė 1-ąją vietą (8 ir 2), „Last 32“ etapo grupėje – 2-ąją vietą (3 ir 3), aštuntfinalyje pralaimėjo Izmyro „Karsiyaka“.

Praeitis

Atkrintamosiose varžybose dalyvauja 22-ąjį kartą. Visus praėjusius sezonus pateko į finalą, kuriame laimėjo 16 iš 21 serijos. Pernai finale nugalėjo „Neptūną“ 4:2.

Atkrintamosiose varžybose dalyvauja 18-ąjį kartą. Finale žaidė 15 sezonų, per juos laimėjo 5 serijas. Pernai nepateko į finalą (pusfinalyje pralaimėjo „Žalgiriui“ 1:2).

Iš pirmų lūpų

Gintaras Krapikas

„Žalgirio“ treneris

„Rengdamiesi finalui atlikome didelį darbą. Žiūrėsime, kaip tai atsispindės aikštėje. Nors žinome, ką nuveikėme, norisi dar daugiau. Atėjo laikas, kai užtenka treniruotis, reikia žaisti. Savo aikštės pranašumas labai svarbus. Nors jaučiame galingą palaikymą, tai dar negarantuoja, kad visada namie laimėsime. Labai norisi apginti čempionų vardą. Svarbiausia – teigiamas galutinis rezultatas. Sutikčiau, kad galutiniai skaičiai būtų 4:3 mūsų komandos naudai. „Lietuvos ryto“ komandoje dabar nemažai žaidėjų yra geros sportinės formos. Šį sezoną gerai sekasi Martynui Gecevičiui, Antanui Kavaliauskui, Mindaugui Lukauskiui, Gediminui Orelikui. „Lietuvos rytas“ turi galingų ginklų, o šios komandos vyrai žaidžia aukšto lygio krepšinį. Mums reikės nuveikti didžiulį darbą, jei norime juos sustabdyti.“

Marcelo Nicola

„Lietuvos ryto“ treneris

„LKL finale privalome labiau norėti laimėti. Tai turi būti mūsų pranašumas. Turime kautis dėl kiekvieno kamuolio ir būti pasirengę šimtu procentų. Mums svarbu sustabdyti „Žalgirį“, o ne vien jo lyderį Jamesą Andersoną. Aišku, jis – labai geras žaidėjas, bet noriu nugalėti „Žalgirį“. Jei J.Andersonas pelnys du taškus, o „Žalgiris“ laimės, mums toks scenarijus netinka. „Neptūnas“ ir „Žalgiris“ yra skirtingos komandos. „Neptūnas“ labiau rėmėsi tritaškiais. Bandysime prisitaikyti ir pasiruošti „Žalgirio“ taktikai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje