EUROLYGA 2023

Išsimaudęs šampane „Žalgiris“ vers naują puslapį

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai penktąsyk iš eilės ir 17-ąjį kartą per lygos istoriją tapo LKL čempionais. Kaip keisis naujieji šalies čempionai per vasarą ir ar jų galimybės apginti titulą vėl bus tokios pat? Istoriniai įrašai rodo, kad „Žalgiris“ galėtų toliau pildyti trofėjų kolekciją.

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai 17-ąjį kartą tapo LKL čempionais, finalo serijoje 4:0 įveikę „Lietuvos ryto“ ekipą.<br>D.Umbraso nuotr.
Kauno „Žalgirio“ krepšininkai 17-ąjį kartą tapo LKL čempionais, finalo serijoje 4:0 įveikę „Lietuvos ryto“ ekipą.<br>D.Umbraso nuotr.
G.Šiupario nuotr.
G.Šiupario nuotr.
M.Runkauskas žais „Lietuvos ryte“.
M.Runkauskas žais „Lietuvos ryte“.
Daugiau nuotraukų (3)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Jun 9, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 3:34 PM

Po to, kai šeštadienį Vilniuje žalgiriečiai 85:77 įveikė „Lietuvos rytą“ ir laimėjo LKL finalo seriją 4:0, Kauno klubas turi 28 šalies čempionų titulus, iš jų 17 yra laimėjęs per LKL pirmenybes ir 5 per pastaruosius penkerius metus.

Tačiau kiekvieną vasarą krepšinio klubams būdinga keistis, ir „Žalgiris“ permainų neišvengs.

Vis dėlto įtikinamai laimėta finalo serija rodo, kad Kauno klubas turėtų stengtis išlaikyti čempioniškos sudėties branduolį.

Štai penki dalykai, kuriuos sužinojome per LKL finalo seriją ir kurie gali turėti įtakos kitam sezonui.

1. Trenerių dueto efektas

Gintaro Krapiko ir Šarūno Jasikevičiaus sukurtas gynybos modelis LKL finale veikė lyg paralyžiuojantys nuodai.

Neatsitiktinai Martynas Gecevičius per finalo seriją nepataikė nė vieno tritaškio, o kitas „Lietuvos ryto“ atakų lyderis Gediminas Orelikas puldamas blykstelėjo tik ketvirtajame finalo mače.

„Žalgirio“ treneriai finalui pasirengė labai kruopščiai ir profesionaliai, greitai reaguodami ir į varžovų bandymus keistis finalo serijoje.

„Didelis žingsnis buvo pernai vasarą prikalbėti į štabą Šarūną Jasikevičių, kuris buvo pabaigęs krepšininko karjerą. Nors daug kas sakė, kad jis bandys mane užgožti, mūsų tandemas suveikė gerai“, – bendru darbu buvo patenkintas Gintaras Krapikas.

Jo sutartis su „Žalgiriu“ baigėsi beveik tuo pat metu, kai jis stovėjo apsikabinęs su Š.Jasikevičiumi LKL finalo serijos laikrodžiui skaičiuojant paskutines sekundes.

Treneriai atrodė kaip neišskiriami bendražygiai, bet krepšinyje retai tai tęsiasi ilgai.

Kai krepšinio rinkoje laisvi yra buvę Lietuvos rinktinės treneriai (Kęstutis Kemzūra, Antanas Sireika) ir dabartinis (Jonas Kazlauskas), minčių galėtų kilti įvairių.

Tačiau antrus metus iš eilės G.Krapikas įrodė, kad jam vadovaujant „Žalgiris“ yra solidus ir įdomus, todėl nauja sutartis būtų logiškas 53 metų trenerio ir jo gyvenimo komandos bendradarbiavimo pratęsimas.

Daugiau intrigos kelia Š.Jasikevičiaus, kuris jau minimas tarp galimų kandidatų treniruoti Atėnų „Panathinaikos“, apsisprendimas pradėti savarankišką trenerio kelią – dabar ar kiek vėliau?

2. Reikia gerų snaiperių

LKL finalo serijoje Jamesas Andersonas per ketverias rungtynes dėl aukso rinko po 15,25 taško, Artūras Milaknis – po 14,25.

Būtent jie labiausiai prisidėjo, kad Kauno komanda išsivežtų abi pergales iš Vilniaus – antrajame finalo mače J.Andersonas įmetė 24 taškus, o ketvirtajame A.Milaknis surinko 17 taškų ir tapo pagrindiniu pabėgimo antrojoje rungtynių dalyje herojumi.

„Žalgiriui“ vargu ar pavyks išlaikyti J.Andersoną. Kauno klubui bus sunku konkuruoti su NBA, kur norėtų sugrįžti amerikietis, arba su J.Andersoną jau medžiojančiais turtingesniais Eurolygos klubais.

Tačiau per sezoną didelę pažangą padariusį 28 metų A.Milaknį Kauno komanda gali ir turėtų išlaikyti.

„Mano sutartis vis dar galioja, turiu tą vadinamąjį pliusą (2013 metais A.Milaknis su „Žalgiriu“ sudarė sutartį dviem sezonams su galimybe pratęsti trečiam. – Red.). Klubas turės teisę spręsti – palikti mane ar ne.

Sezonas buvo įspūdingas – laimėjome abu titulus vietos fronte, neblogai pasirodėme Eurolygoje. Buvo gerai“, – noro likti komandoje neslėpė A.Milaknis.

3. Paskutinis veterano cigaras

Darius Songaila firminiu dvitaškiu iš vidutinio nuotolio pelnė paskutinius taškus profesionalų krepšinyje, o netrukus paskutinį kartą atkimšo pergalės šampaną ir užsirūkė čempiono cigarą.

Kad 37 metų puolėjas baigia karjerą, kitą dieną po finalo serijos paskelbė jo sužadėtinė Gintarė Sabeckaitė, vasarį su krepšininku susilaukusi dvynių berniukų.

„Jis, vienas žymiausių Lietuvos krepšininkų, sužaidė savo paskutines profesionalias krepšinio varžybas. Iškovojo paskutinį savo titulą ir atsisveikino su aikštės parketu. Verkiau... Ne kaip jo moteris, bet kaip krepšinio sirgalė.

Manau, dabar tinkamiausias laikas pasakyti jam ačiū“, – rašė krepšininko mylimoji.

D.Songaila su Lietuvos rinktine tapo Europos čempionu (2003 m.), iškovojo olimpinių žaidynių (2000 m.) ir Europos pirmenybių (2007 m.) bronzą.

Iš Marijampolės kilęs vaikinas klubų titulais lepinosi nedažnai: prieš 12 metų jis laimėjo Rusijos pirmenybes su Maskvos CSKA, o prieš porą – Turkijos taurę su Stambulo „Galatasaray“.

4. Veržiasi garsūs žaidėjai

Vargu ar Kaune liks banguotai žaidęs Willas Cherry, nes jo sutartis baigėsi.

Didesnė tikimybė, kad į Kauno komandą sugrįš Mantas Kalnietis, šalia kurio jaunieji įžaidėjai Lukas Lekavičius ir Vaidas Kariniauskas turėtų jaustis dar tvirčiau.

Į metikų poziciją „Žalgirio“ klubas bus priverstas ieškoti pamainos J.Andersonui.

A.Milaknis, Edgaras Ulanovas turėtų likti komandoje, bet nežinia, ar joje vietos užteks finale neregistruotam Tomui Dimšai bei gynybinį vaidmenį atlikusiam Vyteniui Lipkevičiui. Juolab kad dublerių ekipos marškinėlius baigia išaugti talentingas gynėjas Martynas Varnas.

Nors Roberto Javtoko sutartis baigėsi, žinant šio vidurio puolėjo vertybes ir naudą komandai, nedidelė tikimybė rudenį jį išvysti kur nors kitur nei „Žalgiryje“.

Pauliaus Jankūno sutartis su Kauno klubu dar galioja, kaip ir Artūro Gudaičio, nors ji gali būti nutraukta sumokėjus klubui 150 tūkst. eurų. Šis gabus vidurio puolėjas gali išgirsti savo pavardę NBA naujokų biržoje šią vasarą, bet dėl žaidimo laiko jam tikriausiai būtų naudinga dar bent metus žaisti Europoje.

„Žalgiriui“ teks ieškoti, kuo pakeisti D.Songailą ir galbūt estą Siimą Sanderį Vene, kurio vietą galėtų užimti jaunieji Donatas Tarolis arba Martynas Echodas.

Milano „Emporio Armani“ puolėjas Linas Kleiza užsiminė, kad norėtų kada nors apsivilkti savo gimtojo miesto marškinėlius, bet nereikia pamiršti, jog laisvai jaustis žaidėjų rinkoje „Žalgiriui“ vėl trukdys apie 10 mln. eurų skola, slegianti Kauno klubą nuo 2013 metų.

5. Vilniečiai jau keičiasi

Permainų neišvengs ir pagrindinis „Žalgirio“ varžovas Vilniaus „Lietuvos rytas“.

Sezono viduryje Virginijų Šeškų pakeitusio Marcelo Nicolos šansai likti Vilniuje dideli, nors pats argentinietis nedrąsiai kalbėjo apie savo ateitį klube.

Po ketvirtųjų finalo rungtynių M.Nicola teigė, kad norėtų likti „Lietuvos ryte“, tačiau nesileido į kalbas apie tai, ar komandai reikia permainų.

„Negaliu apie tai kalbėti. Nežinau, ar aš liksiu komandoje. Nežinau, ar tai bus mano reikalas“, – sakė treneris iš Argentinos.

Vakar „Lietuvos rytas“ paskelbė apie sutartį pagal formulę „1 plius 1“ su Mariumi Runkausku.

Tris kartus LKL tritaškių konkursą laimėjęs 29 metų 189 cm ūgio klaipėdietis didžiąją karjeros dalį atstovavo Klaipėdos „Neptūnui“, o pastarąjį sezoną Ploješčio „Asesoft“ klubui padėjo tapti Rumunijos čempionu ir tapo finalo serijos naudingiausiu žaidėju.

M.Runkauskas rinko po 13,1 taško Europos taurės varžybose, kuriose „Asesoft“ žaidė ir su „Lietuvos rytu“.

Vilniaus klubo laukia derybos su dėl per treniruotę patirtos pėdos traumos per skausmą šeštadienį bandžiusiu žaisti Antanu Kavaliausku ir Martynu Gecevičiumi, kurių sutartys su Vilniaus klubu baigėsi.

Vilniaus klubas vakar paneigė gandus apie galimas klubo struktūros ir simbolikos permainas.

„Visa tai yra kliedesiai ir netiesa, – interneto žiniasklaidos pranešimus įvertino „Lietuvos ryto“ komandos viceprezidentas Darius Gudelis. – Klubo pavadinimas tikrai liks toks pat, komandos aprangos spalvos irgi nesikeis.“

Kol kas nežinia, kaip keisis 2014 metų LKL finale su „Žalgiriu“ kovojęs Klaipėdos „Neptūnas“. Dėl bronzos šiemet kovojantys uostamiesčio krepšininkai sekmadienį Utenoje 66:61 palaužė Utenos „Juventus“ ir išlygino serijos rezultatą – 2:2.

Lemiamos rungtynės vyks trečiadienį Klaipėdoje, o LKL čempionų aukso žiedai, taurė, medaliai ir apdovanojimai geriausiems krepšininkams bus įteikti ketvirtadienio vakarą pramogų ir laisvalaikio centre „IDW Esperanza Resort“.

Mažasis finalas

Ketvirtosios rungtynės (iki 3 pergalių). Utenos „Juventus“ Klaipėdos „Neptūnas“ 61:66 (12:17, 22:11, 16:23, 11:15). S.Buterlevičius ir E.Dimša po 13, A.Šikšnius 12, S.Kulvietis 8/V.Šarakauskas 19, D.Gailius ir D.Zavackas po 10, M.Mažeika 8. Serija 2:2.

Penktosios rungtynės – trečiadienį Klaipėdoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.